מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקות–
כתב וצילם: קובי פינקלר
ליערות בארץ יש עכשיו עדנה. יערני הקרן הקיימת לישראל, הפריחו את השממה, נטעו עצים, פרצו דרכים, הקימו חניונים, ומסלולי הליכה שולטו לנוחות המטיילים. הכל לרשות הציבור כדי שיבוא ויטעם.
אחת מפינות החמד היפות בגליל התחתון היא יער בית קשת, המשתרע על המורדות המזרחיים של הרי נצרת. עוד בשנת 1864 עת ביקר וסייר כאן חוקר הטבע האנגלי הנרי בייקר טריסטאם הוא הטיב לתאר את אשר ראו עיניו “יצאנו מנצרת לטבריה… ונכנסנו לתחומו של יער אלונים פתוח, הראשון מסוגו שראינו בארץ ישראל. הנה פגשנו סוף סוף יער ראוי לשמו… הארץ מכוסה כאן בכסות צפופה של שיחים ננסיים- אלת המסטיק, שקד הבר, ער אציל וקטלב…”
איך מגיעים?
לבאים מעפולה – בכביש 65 עד קיבוץ בית קשת, שם פונים שמאלה לתוך היער לפי השילוט. למגיעים מצומת המוביל נוסעים עד כק”מ לפני צומת גולני שם פונים ימינה לפי השילוט יער בית קשת ומחנה שמשון.
סיפורו של יער בית קשת, תוך כדי נסיעה בדרך הנופית שנסללה כאן, הוא סיפור ראשית ההתיישבות החקלאית בארץ ישראל בעת החדשה.
בשנים הראשונות של המאה הקודמת, טיפח כאן אליהו קראוזה מנהל חוות סג’רה (ולימים גם מנהל בית הספר החקלאי במקווה ישראל) את יער האלונים. בעזרתם של איכרי המושבה סג’רה, גזם ודילל את העצים. יוסף וייץ שהחליפו בתפקיד, אף לקח חלק בשמירה על יער האלונים בימי מלחמת העולם הראשונה, עת הורגש בארץ ישראל מחסור בדלק והשימוש בדלק גבר.
בראשית שנות החמישים נטלו חברי בית קשת הסמוכה, יחד עם יערני קק”ל חלק בשיקום היער ובעצם עושים זאת עד ימינו אלו.
התחלנו את הסיור בכניסה הצפונית זו המצויה סמוך לצומת גולני. (אפשר גם להגיע מדרום לפי ההסבר ב-איך מגיעים?). הדרך שאורכה כ-18 ק”מ אוגפת למעשה את נצרת ממזרח ומדרום. קק”ל שילטה את הדרך, פיתחה לידה חניונים, פרצה שביל טיול להולכי רגל ולרוכבי אופניים והכשירה מצפורי נוף לרווחת המטיילים. נסיעה נעימה בתוואי דרך שחלקו מצופה אספלט, מביאה אותנו למצפור בית היערן במרום ההר. התצפית מרהיבת עין. גם ביום מעונן, רואים מהתצפית את נצרת, את הר תבור ויער לביא, בקעת תורען ועוד. ברור אפוא למה בחרו לשים כאן את הבית המשמש גם כעיניים של היער.
באחת מפינות היער ניצב לו זה מאות שנים עץ האלון הקשיש. זהו למעשה “יער הפארק” של אלוני התבור. העץ הזה הוא עץ נשיר, הגדל באגנו המזרחי של הים התיכון והוא פורח בתנאי האקלים הים תיכוני השורר בצפונה של ארץ ישראל. היערנים מעריכים את גילו בין מאות שנים והוא מסמל עבורם את הקשר בין העבר, ההווה והעתיד ביער.
לא הרחק מחניון עץ האלון הקשיש שביל הטירשונים. אורכו 700 מטרים והוא מטפס בין טרשוני הדולומיט המעניקים לו קשיות וצבע אפרפר. טיול נפלא בחיק הטבע כשברקע הרי הגליל התחתון. אחרי הגשם הראשון מתחילים לפרוח פרחי הסתיו הראשונים המעניקים צבע מיוחד ליער העבות. בכל היער גם שביל גישה נוח לנכים כך שבפועל כל אחד בכל גיל יכול למצוא כאן פינה נוחה לעצמו. בימים אלו החלה הפריחה ומלבד הסתווניות כבר צצות הרקפות הוורדרדות ושאר צמחי הבר של עונת החורף.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.