מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותתמונה מ FLICKER
תושבי ברצלונה לא אוהבים תיירים שמסתובבים בבגד ים בתוך העיר, בפרו לא נהוג לשבת בתנוחת קרסול על ברך ובפיליפינים לא נושפים על מרק חם.
צלחת ריקה? בהרבה מדינות בעולם, כשמתארחים בבית של מארח צריך להשאיר את הצלחת נקיה, כדי לא להעליב את המארחים. אבל בחלק מדינות אסיה והמזרח הרחוק, זהו עלבון למארחים, שיכולים להבין שלא נתנו מספיק אוכל. אז מה לעשות? יש להשאיר כמות קטנה של אוכל .אם בא לכם לשתות, מלאו את הכוס של המאורח לידך והמארח יבין את הרמז וידאג למלא את הכוס שלכם בחזרה.
מי רוצה תוספת?בישראל אם תבקשו עוד מנה המארחים יהיו מאושרים מש כמו שהשארת צלחת ריקה נחשבת במקומות מסוימים למחמאה ובמקומות אחרים לעלבון, ככה גם בכל הנוגע לבקשת תוספת. אם אצלנו בישראל מי שמבקש תוספת מהמארחים עושה אותם מאושרים עד הגג, הרי שבצ’ילה, למשל, אם תערימו מנה נוספת על הצלחת שלכם אתם עשויים להעליב את המארחים, ויש לחכות בסבלנות עד שיציעו לכם עוד מנה.
כאשר מתארחים אצל הבדואים, חובה לשתות לפחות 3 כוסות קפה. לא מעוניינים בעוד קפה, יש להפוך את הכוס.
אם יש לכם הערות\הארות ואו תוספות. אתם מוזמנים לשלוח לאתר (בצור קשר)
אז קבלו כללי נימוס והתנהגות נבחרים מרחבי העולם, כדי שלא תעשו פדיחות.
נימוסים מסביב לעולם, הקליקו על הסימונים ברחבי הגלובוס:
בריטניה
לוקחים מרק על ידי הטיית הקערה ממכם.
ואם אתם מוזמנים לארוחה אצל המלכה 😆 ? רק לקבלת תואר אבירות או מנהיג מדינה.
אוקראינה
באוקראינה, אם אתם מתארחים אצל מקומיים, נחמד אם תביאו מתנה. החלטתם על זר פרחים? שיהיה בו רק מספר אי זוגי.
בכניסה לרוב הדירות נוהגים לחלוץ נעליים. ברוב הפעמים לבעל הבית יהיו נעלי בית לתת לכם.
זה נחשב מזל רע ללחוץ ידיים מעבר לסף של דלת ואם אתם מעשנים, תמיד הציעו סיגריה כשאתם מוציאים לעצמכם אחת.
איטליה
באיטליה, לא כדאי להקדים לארוחה ואף רצוי לאחר בכמה דקות. תנו כבוד ואל תאכלו לפני שהמבוגרים מתחילים ובבקשה השאירו ידיים מעל השולחן – האיטלקים אוהבים לדעת שאין פוצי מוצי מתחת למפה. בטח תשימו לב שלא קיבלתם כף עם הפסטה, זה בגלל שמגלגלים את הספגטי על דפנות הצלחת ולא על כף כמו בישראל. לא נהוג לבקש תוספת פרמזן לפסטה, זה מעליב את השף ולעולם על תזכירו דיאטה במהלך הסעודה. הטיפ בד”כ כבר מגולם בחשבון, נהוג להשאיר 5%-10% אם קיבלתם שירות מדהים. מגע תוך כדי דיבור הוא עניין שבשגרה – אל תיבהלו ואל תהססו לעשות אותו דבר.
בזמן הארוחה במסעדות שימו לב שיש כמה סוגים של מלצרים, אז תבקשו כוס מים מהמלצר שמביא את האוכל. בנוסף, לא נהוג להזמין קפה לפני ארוחה ובסופה, כל מה שהוא לא אספרסו (ללא חלב!) ייראה מאוד מוזר.
ברלין, גרמניה
סתם שתדעו, אחרי שרוכשים כרטיסים לרכבת התחתית יש להחתים אותם בתוך הרכבת במתקן המיועד לכך. שוטרים מסתובבים ברכבת במהלך כל שעות היממה ותופסים את הלא מחתימים למיניהם. הקנס כבד ושום התבכיינות בדמות “אבל, לא ידעתי. אָיי אֶם פְרוֹם יִזְרָאֶל, ווִי דוֹנט הֵאב אנדרגראונד ” לא מתקבלים.
נהוג לעגל את מחיר המונית למעלה והקפידו לא לאחר לפגישות.
בארוחה, השאירו מרפקים מחוץ לשולחן והקפידו לסיים את האוכל בצלחת.
ברצלונה, ספרד
זכרו שברצלונה היא בירת קטלוניה, שרוב תושביה היו רוצים לקבל עצמאות ולהתנתק מספרד. השפה הרשמית היא ספרדית, אבל רוב התושבים מדברים קטלאנית וכך גם השלטים מחוץ לחנויות. אם אתם נתקלים בשיחה פוליטית, זכרו את גאוות היחידה הקטלונית ואת השנאה התהומית לגנרל פרנקו.
לא בכל עיר חוף בעולם זה בסדר להסתובב בבגד ים גם מחוץ לחוף ואל תוך העיר. למשל, בברצלונה אל תסתובבו בבגד ים בכל שטח שהוא לא על החול ממש של חוף הים. לא אוהבים את זה שם, בלשון המעטה.
הוזמנתם לארוחה בבית? אל תגיעו בזמן! נדרשת חצי שעה איחור מינימום, אל תטבלו את הלחם במרק, כן תשתמשו בו כדי להעמיס אוכל על המזלג, אותו אוחזים ביד ימין.
כמו כן, הרצפה במסעדות רבות שתשבו בהם תהיה מטונפת. ככה זה וזה לא אומר שום דבר על המטבח, זה רק אומר שהמסעדה עמוסה ועסוקה וכנראה מוצלחת.
צרפת
בצרפת לעולם אל תציעו לשלם חצי מהחשבון. אין דבר מעליב מזה. שלמו הכול או כלום. לא בא לכם לשלם על החבר שסעד אתכם ביחד? אתם לא חייבים. עדיף לתת לו לשלם את החשבון, מאשר לשלם רק חצי.
את הלחם לא אוכלים כמנה ראשונה, אלא כתוספת למנה העיקרית או כמנה אחרונה. את הלחם המלווה את הארוחה מניחים פשוט על השולחן, בוצעים ממנו ביסים ולא אוכלים ישירות מהבגט ומשתמשים בו כדי להעמיס מזון על המזלג. יש להשאיר את המרפקים והידיים על השולחן.
בעת מפגש הושיטו יד ללחיצת שלום, יכול להיות שתקבלו גם נשיקה על הלחי. בעת שיחה הקפידו על קשר עין רציף.
ליסבון, פורטוגל
בפורטוגל, השף מוציא את המנה בדיוק באופן בו היא אמורה להיאכל. לכן, לעולם אל תבקש מהמלצר מלח, פלפל, או כל תבלין אחר שאינו על השולחן.
ארגנטינה
הוזמנתם ל”על האש” בארגנטינה, זה הזמן להכיר את האסאדו – בשר שיושב רחוק מהאש ומתבשל כך במשך כמה שעות התוצאה ממש נמסה בפה ולמרות שאתה מומחה ב”על האש” ישראלי לעולם על תתערב למכין האסאדו בעבודה שלו. רק לאדם אחד מותר לגעת בבשר בתהליך הצלייה. רשום לפניך.
ואל תתפלאו אם תקבלו נשיקת שלום מאדם שהרגע פגשתם. נשיקה על הלחי היא כלחיצת יד. גם למי שדקה קודם לכן היה זר גמור.–
ברזיל
אם תגיעו לברזיל אחרי ביקור במקסיקו, זכרו שכאן אפילו פיצה אוכלים בסכין ומזלג. כמו במקסיקו, הארוחות ארוכות מאוד ולא תמיד יתחילו בזמן. וטיפים אינם נהוגים במדינה זו.
הארוחות מחולקות למנות ואם מעבירים סלטים משותפים – תמיד מעבירים לצד שמאל. את הלחם הניחו בשולי הצלחת או על השולחן ליד, ואת החסה בסלט אל תחתכו אלא קפלו בעזרת הסכין על המזלג.
ברזיל היא מדינה חמה עם אנשים חמים ונימוסים חמימים. כשאתם משוחחים עם מישהו, אל תהססו קצת לגעת. ביד, בכתף. הרגישו בנוח. בעת מפגש נהוג לתת לחיצת יד ארוכה ו/או נשיקה על הלחי.–
מקסיקו
במקסיקו, זה ממש בסדר לאחר לארוחה שהוזמנתם אליה. אל תעזו לאכול טאקו בסכין ומזלג, זה נחשב כמעט מעליב. המתינו עד שאחרון המסובים קיבל את המנה שלו ואז תתחילו לאכול. השאירו ידיים על השולחן, אבל אל תשעינו מרפקים. את הטקילה שותים בשוט אחד ומיד אחר כך מוצצים לימון. כמו כן, נהוג לתת טיפ לכל אנשי השירות שיטפלו בכם. –
צ’ילה
בצ’ילה נוהגים לאכול הכל עם סכין ומזלג, אפילו צ’יפס
אם התארחתם בצ’ילה, ארגנטינה, פרו או בוליביה יש לשפוך לקרקע קצת יין מכוס השתייה. מתוך כבוד לאמא אדמה, שהיא אלת הפוריות והקצירם.
פרו
בפרו, נהוג לשבת בתנוחת רגל על רגל (ברך על ברך). מאוד לא נהוג לשבת בתנוחת הקרסול על ברך! במדינה זו, בניגוד לסין למשל, כדאי ומנומס לגמור את כל האוכל מהצלחת.
ארה”ב – ארצות הבית של אמריקה
נימוסי שולחן בארה”ב הם מערביים ו”רגילים” בעיניים ישראליות. אוכלים בסכין ומזלג, יושבים יפה לשולחן, לא שמים מרפקים על השולחן, מניחים מפית על הירכיים ולא עושים קולות שבסין נחשבים נימוסיים. על עסקים, בניגוד לרוב מדינות המזרח הרחוק, אפשר תמיד לדבר בארוחות בוקר, צהריים וערב.
טיפים מקובלים לתת למלצר, לברמן, לנהג המונית ולכל נותני השירות.
בניגוד למדינות רבות באירופה, בארה”ב מאוד אוהבים ודואגים למרחב האישי של כל אדם. לעולם על תפלשו למרחב האישי של אדם, לא נהוג לגעת במהלך שיחה ולא לעמוד צמוד מדי בתור או בהופעה.
העישון הפך לפעולה מוקצית ממש. תמיד תשאלו היכן איזור העישון (אם יש בכלל) ולעולם אל תדליקו סיגריה בלי לשאול רשות.
בניו-יורק, אכילה של פיצה היא בידיים. מה שנחשב למנהג מקובל ( אכילה בסכין ומזלג שמקובל באיטליה) נחשב כהתנשאות.
מלדיבים
מקורותינו מדווחים על חיפוש עמוק ומביך במזוודות התיירים בכניסה למלדיביים וכי צעצועי מין אסורים במדינה זו, שהיא ברובה מוסלמית אדוקה. אז, תשאירו אותם בבית.
סינגפור
אל תאכלו מסטיק בסינגפור. חוק שכבר כל תינוק מערבי מכיר: בסינגפור אסור לאכול מסטיק בגלל הנזק הסביבתי שהוא מייצר והתקציבים האדירים שנדרשו לרשויות כדי לנקות ולהסיר מסטיקים מהרחובות. מסטיקים של ניקוטין להפסקת עישון, מותרים.
התלבשו באופן שמרני ואל תתנשקו ברחוב.
בזמן הארוחה, לא תתחילו לאכול לפני המארח או האיש המבוגר בשולחן ואל תסובבו את הצלחת כשאוכלים דגים.
סין
בסין יש להתגבר על קולה של אמא, שאנחנו שומעים ממרחקים ולא לגמור את כל האוכל בצלחת. צלחת “נקיה” מאותתת לטבח שלא העמיס עליה מספיק. אגב, גיהוקים ושאר קולות שבמערב נחשבים מגעילים וחצופים, הם דווקא מבורכים בסין ומבשרים על הנאה וסיפוק מהאוכל המוגש. ובחיים אל תדברו על עסקים במהלך ארוחה.
בסין אין להפנות מקלות אכילה כלפי אדם אחר. נחשב לעלבון.
בסין לא הופכים דג בזמן שמטגנים אותו. עקב אמונה תפלה המקשרת בין הפיכת הדג לטביעת סירות דייג.
–יפן
ביפן, יש לא מעט כללי נימוס והתנהגות. בחרנו כמה על קצות המזלג (וצחקנו מהבדיחה של עצמנו). אז ככה: שלום אומרים בקידה קלה. נהוג לחלוץ נעליים בכניסה לבית ולא נאה להציג רגשות מוגזמים בציבור. וזה לא כל כך מנומס לעמוד עם ידיים בכיסים.
נא לא להצליב את מקלות האכילה או ללקק אותם, אלה הרגלים מגונים שמצביעים על זלזול.
לעולם לא תתקע אנכית את מקלות האכילה באורז. לעולם! ואל תעבירו אוכל ביניכם בעזרת המקלות; רוצים לתת זה לזה טעימה? קחו מנה בעזרת המקלות והניחו על צלחתו של הטועם. העברת אוכל ממקלות למקלות היא חלק ממנהגי אבלות ביפן. לעומת זאת, זה נימוס של ממש לשתות את המרק ישר מהקערה ובליווי רעשי מציצה.
סיום המנה מהצלחת ישמח את המארח שלכם כי האוכל שנתנו לכם, טעים לכם מאוד.
לא נהוג להעביר מזון מאחד לשני באמצעות מקלות האכילה. נהוג להעביר בקערות
טיפ נחשב לעלבון ביפן. הנה חסכתם ין וחצי.
קוריאה
אין להתחיל לאכול עד אשר הגבר המבוגר ביותר בשולחן מתחיל לאכול.
אם אדם מבוגר ממכם מציע למלא את כוס היין שלכם, יש להחזיק את הכוס בשתי הידיים.–
פיליפינים
בפיליפינים – המארחים שלכם יכינו מספיק אוכל כדי שהאורחים יוכלו גם לקחת הביתה. השתדלו לא לנשוף על האוכל כדי לקרר אותו, זה לא מנומס. השתמשו בלחם כדי להעמיס על המזלג, ולא יותר מדי – השתדלו לאכול בביסים קטנים במנות קטנות. כשאתם מוזגים לעצמכם בירה או מים לכוס, תמיד מזגו גם לחברים מסביב. במסעדות רבות לא תקבלו סכין ומזלג – השתמשו בידיים. עדיף ביד ימין. ואל תקחו את המנה האחרונה שנשארה בקערה המרכזית. כמו בפולין.
הודו
בהודו, לא מתעניינים בסכין ומזלג. אוכלים ביד ימין, וביד שמאל “מנגבים” (נייר טואלט זה מותרות).
לכן, הקפידו לרחוץ ידיים לפני הארוחה ואל תאכלו ביד שמאל, אין חוסר נימוס בוטה מזה.
רצוי להשתמש בלחמים – צ’אפטי, נאן או רוטי כדי להביא אוכל לפה
לעולם אל תציעו לאדם שאינו בן זוג או חבר קרוב מאכל שנגסתם ממנו ישירות!
קצב האכילה חשוב ביותר – תאכלו לאט מדי והמארח יחשוב שלא טעים לכם, תאכלו מהר מדי – תחשבו ללא נימוסיים.
במסעדה, טיפ מקובל – 10%.
–
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.