מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותטיילה וכתבה: נועה הראל
אז פורטוגל כבר אמרנו? אמרנו. אבל את הסיבות לבחירתנו עדיין לא פירטנו . פורטוגל בשנים האחרונות עוברת טרנספורמציה מעניינת בתחום התיירות. ממדינה שוממת ולא מתויירת, נהפכת לאט לאט לאחד מהיעדים התיירותיים היותר מעניינים בעולם ובאירופה בפרט. אפשר להסביר תופעה זו אולי בגלל שפורטוגל הייתה סמויה מעיני העולם למשך תקופה ארוכה, החל משלטון פשיסטי רודני ששרר עד שנת 1974, לאחר מכן קושי כלכלי בשיקום המדינה, תקופה שטלטלה את המדינה רבות וממשיכה לטלטלה עד היום. עובדה זו, שאף אחד לא התעניין בפורטוגל, גרמה לשימור האותנטיות בתרבות הפורטוגזית, ושימור אותנטיות של הטבע הרב הקיים בה. דבר הכול כך נדיר ונדרש בימינו.
בכל מקרה אנחנו שמענו על פורטוגל רבות בשנים האחרונות, כמקום מדהים לטייל בו ובמיוחד על תופעת הקהילות האלטרנטיביות הרבות שבפורטוגל. כך שבזרימה טבעית היה ברור לנו שזה המקום הבא שאליו מועדות פנינו… אז הגענו לפורטוגל, כרגיל עם איזיג’ט, קנינו כרטיס די זול. נחמד לציין שהמחירים בהחלט זולים בתוך אירופה, ובכלליות ממש נחמד להתנייד בתוך אירופה, הטיסות יכולות להגיע למחיר של כ-15 אירו לא בעונת התיירות, ובעונת התיירות נעים המחירים בין 50-100 אירו.
נחתנו בליסבון וישר התניידנו לחדר ששכרנו מבעוד מועד דרך אירביאנדבי (Airbnb). בחירתנו בחדר ולא בדירה נבעה עקב התופעה ההולכת וגדלה שעוד ועוד בעלי דירות ברחבי העולם מציעים חדר בתוך הבית שלהם. אנחנו קפצנו על ההזדמנות להשכיר חדר ולקבל פרטיות מלאה, לרוב החדרים מפנקים, עם שירותים ומקלחת ליד. בנוסף, עדיין לקבל את היכולת להתערבב עם מקומיים ולקבל חוויה מקומית עשירה יותר. גישתנו בטיולים היא פחות דגש על הלוקיישן ויותר על החוויה האנושית.
והנה קישור לאתר: https://www.airbnb.com/
אופציה נוספת, ללינה עם חוויה אנושית אותנטית היא הקאוצ’סרפינג (CouchSurfing), מדובר בקהילה גלובלית המונה כ-10 מיליון בני אדם ב-200,000 ערים ברחבי העולם שחולקים את חייהם ועולמם עם מטיילים המחפשים מקום לשהות בו בחינם ולהתחבר לחוויה המקומית. כלומר, אפשר למצוא מארחים בכל מקום בעולם, למספר לילות, ללא תשלום, ולהכיר אנשים מעניינים. אחלה של רעיון, אחלה חוויה ואחלה קהילה, להיכרות מקיפה יותר הנה קישור לאתר:
אנחנו בחרנו באירביאנדבי ושילמנו מחיר זול על חדר ברמה גבוהה, במרכז ליסבון. הכרנו גם מארח נחמד מאוד שהסביר לנו איפה לטייל, סיפר לנו קצת על ההיסטוריה של ליסבון ושל פורטוגל. שהותנו בליסבון הייתה קצרה, יומיים בלבד, חוויות אלטרנטיביות לא יותר מדי ספגנו בעיר, אבל בהחלט מעניין לראות, ליסבון מרשימה ביופייה ובאנרגיות שלה, מקסים לראות איך עיר שלמה מתכוננת לערבי הפאדו, עם יין פורט והרבה נשמה. יותר מדי לא נרחיב כי חברנו היקר עידו ענבר כתב 2 כתבות מקסימות שאפשר לקרוא על ליסבון, ליסבון 2 .


לאחר שספגנו את רוחה של ליסבון לקרבנו, המשכנו לעבר לחווה בשם קבסוש שנמצאת בכפר קטן בשם ואלי פארו, שממוקם במחוז אלנטג’ו שבדרום פורטוגל. תפסנו רכבת מליסבון לתחנה בשם פונדצ’רה שנמצאת בדרך לפארו הדרומית, נסיעה של כשעתיים, מפונדצ’רה מכרנו אספו אותנו ברכב ונסענו עוד כחצי שעה עד לחוות קבשוס.

למה בחרנו להתחיל בלוקיישן זה? משתי סיבות פשוטות מאוד, מכרים שלנו מישראל, עברו לגור בחווה זו לפני כשנה בניסיון להקים קהילה בינלאומית, על אדמת פורטוגל. החלטנו ללכת לבקר ולראות מה הם הספיקו לבנות בשנה האחרונה ואיך מתקדם הפרויקט שלהם, וכמובן שתמיד בכי כיף להתארח במקום אצל אנשים שמכירים.
אז מהי החווה הזו? זוהי חווה המשתרעת על כמה עשרות דונמים, שוכנת בשטח מבודד בין עצי אלון השעם ועצי הזית, החווה שייכת לאדם בשם מנו, בן כ-60 שנים, שבכלל אינו תושב פורטוגל אלה יליד אזור האיים הקריביים. לפני כ-30 שנים היגר לפורטוגל וכבר אז החליט לקחת על עצמו פרויקט די רציני, בניית חווה קהילתית, שתשרת אנשים מכל העולם לבוא להתנדב במקום, לעבוד עבודה פיזית של בנייה אקולוגי וחקלאות אורגנית.
בהגיענו לקבסוש גילינו מקום שמכיל נכון לעכשיו כ-15 מבנים בגדלים שונים ובצורות שונות, מטבח מרכזי גדול, גינה חקלאית, בריכת מים מנביעה שניתן לשחות ולטבול בה בימים חמים, סאונה חמה, חדר מוזיקה, סדנת עבודה ענקית, כל מיני כלים מגניבים, ועוד כל מיני הפתעות רבות ומרובות.

במקום חיות ארבע משפחות באופן קבוע, עוד מתנדבים או מטיילים שמגיעים למקום ומחליטים לנפוש קצת וגם לפעמים ללמוד בנייה אקולוגית או חקלאות אורגנית. מכרנו שבאנו לבקרם הם אחת מהמשפחות הקבע שגרות במקום. ארבע המשפחות מתמודדות עם אורח חיים די אלטרנטיבי, לפחות למראית עינו של האדם המערבי הממוצע, מגורים בבתי בוץ (בהחלט מפנקים), עבודה חקלאית, הום-סקולינג (חינוך ביתי) לילדים, ארוחות משותפות ואפילו מפגשים להעצמה והתפתחות אישית וקהילתית.
כשהגענו לקבסוש מכרינו היו בעיצומן של הכנות לאירוע התאספות למען הרחבת הקהילה. זה לא המפגש ה-1 שהם ערכו, ולמרות שניסיונות קודמים לא הניבו פרי כראות עיניהם, החליטו בנחישות להמשיך ולנסות. אז חברינו, שכבר מכאן נתחיל לקרוא להם חברינו, היו נחושים גם באירוע הזה להגדיל ולבסס את קהילתם. חיש מהר צללנו לקצב של הכנות האירוע, אוסקר לקח פיקוד על הבישולים לאירוע ואני כמובן התנדבתי לסקר ולתעד את האירוע המרגש. כך העברנו את השבוע ה-1 בקבסוש בהכנות לאירוע והיכרות עם המשפחות שלאורך הזמן הפכו להיות גם משפחתנו ובהכרת הסביבה המדהימה ביופייה.
אז כמה מילים על הסביבה- הסביבה של מחוז אלנטג’ו מתאפיינת בגבעות מכוסות בעצי אלון השעם, כן כן אותו העץ שממנו מכינים את פקקי השעם, כמו כן עצי זית רבים (תעשיית הזיתים בפורטוגל ענפה מאוד). אומנם מחוז אנטג’ו הוא היבש בפורטוגל, אך בכול זאת למטייל הישראלי נראה כרווי בנחלים, בנהרות, באגמים וכו’. נוף המחוז מזכיר את יופייה של ארץ ישראל ובמיוחד את הגליל (אם היינו קצת יותר משמרים את הסביבה והטבע בישראל). ראוי לציין שהכול נקי, אין שקיות, פלסטיק, לכלוך… דרום פורטוגל הוא אחד מהאזורים הנקיים בכל אירופה, דבר שאפשר להעריכו בלילות זרועי הכוכבים בשמי דרום פורטוגל. כמו כן, איזור זה לא מאוכלס כל כך ולא רואים הרבה אנשים, במיוחד בתקופה שבה הגענו שהייתה סוף עונת התיירות באזור. רוב התיירות באזור הדרום מתרכזת בחודשי הקיץ ובעיקר ממוקדת בחופיה היפיפיים של פורטוגל.

והנה הגיעה השעה והאירוע הגדול החל, היו אלה 3 ימים קסומים, באמת קסומים, אין מילים אחרות לתאר זאת… במהלך ההיאספות הגיעו להם בערך כ-60 אנשים מכל רחבי העולם, משפחות עם ילדים, רווקים, זוגות, רווקות, שנמצאים במסע של חיפוש אלטרנטיבה לחיים ובמטרה למצוא קהילה. האנרגיות היו מטורפות, אווירה של משהו חדש, של שמחה, אהבה, הרמוניה, הכול זרם בנועם ובכיף, בלי שהיה צורך לנצח. לאנשים היה מטרה ורצון משותפים וזה מה שהניע את כולם להפיק אירוע מהנה, שבמהלכו ניסו להבהיר מה סוג הקהילה שרוצים להקים, עם אוכל טעים (שהיה נושא לשיחה בפני עצמו), עם חגיגה של מוזיקה סביב המדורה (עם מוזיקת עולם מעורבבת במלוא מובן המילה) ובכלל באינטרקציה ותקשורת נעימה ובריאה עם בני אנוש.
אז לאחר ימים מטורפים אלה, מלאי חוויות ולמידה, החלטנו לקחת כמה ימים של חופשה בתוך חופשה (סטארטאפ ) ופשוט לנוח לנו, לקרוא ולכתוב. אז ניפגש בהמשך הדרך, עדיין בפורטוגל, בעקבות האלטרנטיבה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.