מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקות–
אם אתם מתכננים טיול לסין, וודאי כבר הבנתם שלא תוכלו לצאת מסין מבלי לראות את החומה הסינית הגדולה והמפורסמת. כל החברים שלכם ירימו גבה וחלקם אף יקראו בפליאה: “מה, הייתם בסין ולא הייתם על החומה הסינית הגדולה?” והם צודקים. ביקור בסין שאינו כולל בתוכו כמה צעדים על החומה הסינית הוא כמו ביקור במצרים שלא כולל בתוכו ביקור בפירמידות הגדולות. אם נדמה לכם שהתמונות שראיתם באינטרנט מספיקות ושאין לכם צורך “להיגרר” לחומה הסינית בכדי לראות אותה בעצמכם – תחשבו שוב! כשתעמדו על החומה הסינית, תטפסו על המדרגות הרבות שלה ותשקיפו על הנוף שסובב אותה, תבינו שאין דבר טוב יותר מהדבר האמיתי.
אבל לפני שאתם ממהרים אל החומה הסינית, כדאי שתתעדכנו בכל הפרטים החשובים.
נתחיל בשורשים – קצת פרטים על ההיסטוריה של החומה הסינית:
כשתגיעו אל החומה הסינית תראו קודם כל חומה. גדולה וארוכה, אבל חומה. רבים רואים את החומה וחושבים שאין הרבה מה לספר עליה. הרי מה כבר אפשר לספר על כמה לבנים שחוברו האחת לשנייה בכדי ליצור חומה עצומה? תתפלאו, אבל ההיסטוריה של החומה הסינית היא ארוכה ומפותלת כמעט כמו החומה עצמה.
כשאני מדברים על “החומה הסינית הגדולה” הכוונה היא לקטעי חומה שנבנו לפני יותר מ-2,000 שנה. בשנת 656 לפני הספירה נבנתה “חומת המלבן” שהקיפה את מדינת צ’ו והגנה על אנשיה מפני האויבים החזקים שהתגוררו מצפון לה. מדינות אחרות הושפעו מהמהלך של מדינת צ’ו והחלו להקים גם הן חומות שיגנו עליהן מפני אויבים. בסביבות שנת 221 לפני הספירה החליט הקיסר צ’ין שי חואנג, מנהיגה של שושלת צ’ין, להקים גם הוא חומה סביב ממלכתו. החומה הזו, מאות שנים מאוחר יותר, תהייה ידועה כ-“החומה הסינית הגדולה” של היום.
הקיסר צ’ין שי חואנג, אם לא ידעתם, איחד את סין למדינה פיאודלית מרוכזת. הוא חשש שמדינתנו החדשה תותקף ולכן שלח מיליון חיילים ופועלים לפרויקט שארך תשע שנים. החומה החדשה שהקימו ניצלה את החומות הקיימות מאז ימי החומה של מדינת צ’ו וכך התפרסה על פני שטח נרחב בצפון סין. את תחילתה של החומה ניתן היה למצוא במקום שאנו מכנים היום מונגוליה הפנימית. מעט מאד מן החומה הזאת קיימת היום.
במהלך תקופת שלטונה של שושלת האן, בין השנים 206 לפני הספירה לשנת 24 לספירה, ההונים התקיפו את סין והסינים הרחיבו את החומה. הם השתמשו ברשת קיימת של חומות עתיקות והצליחו להוסיף 10,000 קילומטרים נוספים לאורכה של החומה, כך שהגיעה עד לסין המערבית, שהיום ידועה כמחוז גאנסו. הישג מרשים, ללא ספק.
כמה מאות מאוחר יותר, בין השנים 386 ל-581, ארבע שושלות שיפצו והאריכו את החומה הסינית הגדולה. בתקופתה של שושלת ווי הצפונית, בין השנים 386 ל-534, נוספו לחומה כ-1,000 קילומטרים במחוז שאאנשי. שושלת ווי המזרחית, שבאה לאחר מכן ושלטה בסין בין השנים 534 ל-550, הצליחה להוסיף רק עוד 75 קילומטרים לחומה הגדולה. בין השנים 550 ל-577 שושלת צ’י הצפונית הרחיבה את החומה בצורה יוצאת דופן והוסיפה לאורכה 1,500 קילומטרים. בתקופת שלטונה של שושלת זאו הצפונית, החומה הסינית שופצה בשנת 579.
ושוב, נקפוץ כמה מאות שנים קדימה, אל תקופת שלטונה של שושלת מינג, ששלטה בסין בין השנים 1368 ל-1644. בתקופה זו החומה שבה להיות קו הגנה חשוב. הקיסר שייסד את השושלת החל בשיפוץ החומה בתחילת כהונתו. הוא הורה לבנו ולאחד מן הגנרלים שלו לשפץ את החומה הקיימת ולהקים לאורכה מגדלי שמירה ומצודות. החומה הצליחה להגן על בייג’ינג מפני המונגולים שהיו מגיעים מהצפון. כשתבקרו היום בחומה הסינית תוכלו לראות את החומה מתקופת שושלת מינג. שאר חלקי החומה לא שרדו את מאות השנים שעברו עליה. החומה מתחילה במעבר שנחי (Shanhai Pass), שנמצא במחוז חביי, ומסתיימת במעבר ג’יאיוג’ואן (Jiayuguan Pass) שבמחוז גאנסו, בקצה מדבר גובי. אבל אל תחשבו לבקר ב-500 הקילומטרים האחרונים של החומה, כיוון שלא נותר ממנה דבר משמעותי שניתן לראות. תוכלו למצוא בקטע האחרון רק כמה אבנים שבורות והריסות.
נמשיך לדברים המעשיים – שלושת קטעי החומה המרכזיים:
לפני הכול, עליכם לזכור שהחומה הסינית ממוקמת בסמוך לעיר הבירה של סין, בייג’ינג (Beijing). כך שאם אתם מתכננים לנחות בשאנגחאי ומשם להמשיך היישר אל החומה הסינית, אתם תמצאו את עצמכם בבעיה. אז לפני שאתם מתחילים לתכנן את דרכי ההגעה שלכם אל החומה הסינית, וודאו שאתם תשהו בבייג’ינג או בעיר סמוכה. הנסיעה ממרכזה של העיר בייג’ינג אל החומה הסינית אורכת כשעתיים.
עליכם להחליט מבעוד מועד לאיזה קטע של החומה להגיע. קיימים שלושה קטעים מרכזיים:
הקטע המומלץ ביותר – קטע מו-טייאן-יו (Mutianyu Section)
אם אתם מעוניינים לבלות יום שלם מחוץ למרכז העיר בייג’ינג, אתם יכולים לבחור לנסוע אל קטע מו-טייאן-יו של החומה הסינית ולשלב בטיול שלכם גם סיור בקברי שושלת מינג (Ming Tombs), שנמצא במרחק נסיעה קצרה מקטע החומה הזה.
קטע מו-טייאן-יו ממוקם במרחק של כ-70 קילומטרים מבייג’ינג ומשתרע לאורך של 2,250 מטרים. הקטע מרוחק מעט מקטעים אחרים של החומה הסינית, לכן הוא אינו עמוס בתיירים כמו קטעים אחרים. תוכלו לטפס על החומה בשלווה ולהתבונן בנופים היפהפיים שמקיפים את הקטע הזה. תראו מסביבכם הרים ועצים רבים שמכסים אותם. הסביבה נראית אחרת בכל עונה של השנה. אם תבקרו במו-טייאן-יו בסתיו, למשל, תוכלו לראות את העצים נצבעים בצבעי השלכת, בעוד שבחורף תוכלו לראות את העצים מכוסים בפתיתי שלג לבנים. וכן, אם שאלתם את עצמכם האם אפשרי להגיע אל החומה הסינית בחורף, כשיורד שלג, אז התשובה היא כן. אם מפעילי האתר לא סגרו את שער הכניסה, אתם יכולים לעלות על החומה. כשאני ביקרתי בקטע מו-טייאן-יו בחורף המדרגות אומנם היו מכוסות בשלג ובכמה מקומות היה אפשר למצוא גם כמה שכבות של קרח, אבל זה לא עצר אותי ואת שאר התיירים מלטפס על החומה. אם אתם בכושר ואוהבים לאתגר את עצמכם, הטיפוס על החומה הסינית כשהיא מושלגת היא חוויה שמעלה חיוך גדול על הפנים ומביאה הרגשת סיפוק גדולה.
אבל בואו נתמקד עכשיו במה שיש לראות על החומה. כל כמה מדרגות תגיעו אל מגדל שמירה, שעליו תוכלו לטפס באמצעות גרם מדרגות צר ותלול ביותר. כשתגיעו אל ראש מגדל השמירה תוכלו להשקיף על הסביבה כמו שהסינים עשו לפני מאות שנים. 22 מצודות ומגדלי שמירה פזורים על פני קטע החומה הזה, כך שיהיה לכם הרבה על מה לעלות.
רמת קושי: קלה-בינונית. המדרגות של קטע מו-טייאן-יו הן די תלולות, אך לאורך כל הדרך תוכלו להיאחז במעקה שנמצא לצד המדרגות. כמו כן, אחרי כל כמה עשרות מדרגות קיים מפלס שטוח שעליו תוכלו לעמוד, לנוח ולקחת נשימה עמוקה לפני המשך הטיפוס. אם אתם בכושר ואין לכם בעיה עם טיפוס, לא תיתקלו בקשיים רבים. מומלץ להצטייד בנעלי הליכה נוחות ובבגדים נוחים, בכדי שתוכלו לטפס בנוחות.
קיימת גם אפשרות לעלות על הרכבל שמוביל אל ראש החומה (בתשלום). כך לא תצטרכו לעשות את העלייה, אלא רק את הירידה. או, אם לא יהיה לכם כוח, תוכלו גם לקחת את הרכבל חזרה אל נקודת ההתחלה.
שעות פתיחה: מאפריל עד אוקטובר בין השעות 7:00 ל-18:00.
מנובמבר עד מרץ בין השעות 7:30 עד 17:30.
כמה זמן מומלץ לבלות על החומה הסינית? שעתיים לפחות.
איך תגיעו? קיימות דרכים רבות להגיע אל קטע מו-טייאן-יו. אם אתם רוצים להגיע אל החומה באופן עצמאי, הנה לכם כמה אפשרויות הגעה:
- עלו על אוטובוס התיירות מס’ 6, שפועל בין ה-15 לאפריל ל-15 לאוקטובר. אתם יכולים לתפוס אותו בתחנת Dong Si Shi Tiao Bridge, שהיא התחנה של אוטובוס מס 42, או בתחנת Xuan Wu Men. האוטובוס פועל בין השעות 6:30 ל-8:00.
- עלו על אוטובוס מס’ 916 או אוטובוס מס’ 936 בתחנת Dongzhimen ורדו בתחנת Mingzhu Square. משם אתם יכולים לקחת מיניבוס אל קטע מו-טייאן-יו. תתעדכנו בשעות ההגעה של האוטובוסים מבעוד מועד דרך המלון שלכם.
- אם אתם מוכנים להשקיע בהגעה קצת יותר כסף, אתם יכולים לקחת מונית. אתם יכולים אפילו לשכור את המונית לכל שעות הטיול שלכם, כך שהנהג יחכה לכם עד שתסיימו את הסיור שלכם על החומה ויחזיר אתכם לבייג’ינג.
אם אתם מוכנים להצטרף לסיור מאורגן, החיים שלכם יהיו קלים הרבה יותר. תשאלו במלון שלכם לגבי סיורים מאורגנים לחומה הסינית. רוב המלונות מציעים סיורים מאורגנים במחירים סבירים. אני יצאתי לסיור מאורגן אל קטע מו-טייאן-יו, ששילב בתוכו גם סיור בקברי המינג וארוחת צהריים, בעלות של 240 יואן. אין סיבה שתשלמו מעבר ל-300 יואן לסיור מאורגן.
להיסטוריונים שביניכם – פרטים היסטוריים שאולי תרצו לדעת: קטע מו-טייאן-יו נבנה בתחילה בתקופת שלטונה של שושלת ווי הצפונית. הקטע שופץ בתקופת שלטונה של שושלת מינג, בין השנים 1368 ל-1644. באופן היסטורי, הקטע שימש כגבול צפוני לבייג’ינג. השיפוץ האחרון של הקטע נערך בין השנים 1982-1986, תחת הוראתה של ממשלת בייג’ינג.
אם אתם מעוניינים ללמוד עוד, אתם מוזמנים להיכנס אל האתר של קטע מו-טייאן-יו של החומה הסינית.
הקטע הפופולארי ביותר – קטע בדלינג (Badaling Section, בסינית: 八达岭长城)
אם אין לכם בעיה עם צפיפות נוראה ואתם מחפשים אחר קטע קל של החומה שאפשר לבקר בו, אתם יכולים לבחור בקטע בדלינג. זהו הקטע הפופולארי ביותר מבין כל קטעי החומה הסינית. קרוב ל-75 אחוז מן התיירים בוחרים להגיע אל הקטע הזה. אז אם תבחרו להיות חלק מ-75 האחוזים הללו, קחו בחשבון שתצטרכו להידחף בין אלפי האנשים, להצטופף במגרש החנייה ולחכות בתורים ארוכים לפני דוכני האוכל והמשקאות, וכמובן, השירותים. אם אתם רוצים לנסות ולהתחמק מהתיירים הרבים, כדאי לכם להגיע מוקדם ככל האפשר.
הקטע ממוקם במרחק של כ-70 קילומטרים מבייג’ינג ומשתרע לאורך של 3741 מטרים. הקטע רחב מאד, לכן אין זה פלא שכל כך הרבה אנשים יכולים להצטופף עליו. אם היינו מעלים חמישה סוסים על קטע בדלינג, הם היו יכולים לצעוד אחד לצד השני בנוחות. הקטע מורכב מאבנים ששוקלים כל אחד כ-100 קילוגרמים. בכמה מקומות לאורך החומה המדרגות נהיות מעט תלולות, אך לאורך רוב הטיפוס המדרגות הן נוחות ותוכלו להיעזר במעקה שלצדן. ובאשר לנופים – כמו בכל קטע של החומה הסינית, גם הנופים שסביב קטע בדלינג נראים אחרת בכל עונה של השנה. במהלך האביב, לדוגמה, תוכלו לראות שהסביבה שסביב לחומה היא ירוקה, בעוד שבסתיו הסביבה נעשית אדומה וצהובה.
רמת קושי: קלה. קיים גם רכבל שיכול לקחת אתכם לנקודה הגבוהה של הקטע וחזרה.
שעות פתיחה: 6:40 עד 18:30.
כמה זמן מומלץ לבלות על החומה הסינית? בין שעה וחצי לשעתיים וחצי.
איך תגיעו? קיימות דרכים רבות להגיע אל קטע בדלינג. אם אתם רוצים להגיע אל החומה באופן עצמאי, הנה לכם כמה אפשרויות הגעה:
- עלו על אוטובוס מס’ 919 או אוטובוס מס’ 880, שמגיעים אל קרבת תחנת הרכבל. משם תוכלו ללכת כעשר דקות עד לדוכן הכרטיסים.
- עלו על אוטובוס התיירות מס’ 1 שיוצא מתחנת Front Gate, על אוטובוס התיירות מס’ 2 שיוצא מ-Beijing Railway Station, על אוטובוס התיירות מס’ 3 שיוצא מ-East Bridge, על אוטובוס התיירות מס’ 4 שיוצא מ-Beijing Zoo או Xizhi Gate, או על אוטובוס התיירות מס’ 8 שיוצא מ-Qianmen Station או An Ding Men.
- אם אתם מוכנים להשקיע בהגעה קצת יותר כסף, אתם יכולים לקחת מונית. אתם יכולים אפילו לשכור את המונית לכל שעות הטיול שלכם, כך שהנהג יחכה לכם עד שתסיימו את הסיור שלכם על החומה ויחזיר אתכם לבייג’ינג.
אם אתם מוכנים להצטרף לסיור מאורגן, החיים שלכם יהיו קלים הרבה יותר. תשאלו במלון שלכם לגבי סיורים מאורגנים לחומה הסינית. רוב המלונות מציעים סיורים מאורגנים במחירים סבירים. כך לא תצטרכו להסתבך עם האוטובוסים והמוניות.
להיסטוריונים שביניכם – פרטים היסטוריים שאולי תרצו לדעת: קטע בדלינג שימש כנקודה אסטרטגית מאז תקופת האביב והסתיו, שהתרחשה בין השנים 770 ל-476 לפני הספירה, במהלכה נבנו החומות הראשונות. באופן היסטורי, קטע בדלינג הגן על מעבר ג’ויונגוואן (Juyongguan Pass). הקטע שופץ בימי שושלת מינג וכן בימים המודרניים. בדלינג היה הקטע הראשון מבין כל קטעי החומה שנפתח לקהל הרחב בשנת 1957. בשנת 1991, קטע בדלינג זכה בתואר “אתר מורשת עולמית” של UNESCO. בשנת 2002, קטע החומה זכה בשני שיאי גינס ושניהם, כמובן, קשורים בכמות האנשים שהגיעו אליו. אל קטע בדלינג הגיעו מספר שיא של תיירים וכן מספר שיא של מנהיגים מדיניים.
אם אתם מעוניינים ללמוד עוד, אתם מוזמנים להיכנס אל האתר של קטע בדלינג של החומה הסינית.
הקטע המאתגר ביותר – צעידה מקטע ג’ינשאנלינג (Jinshanling Section, בסינית: 金山岭) אל קטע סימאטאי (Simatai Section, בסינית: 司马台)
אם אתם רוצים לחוות חווית חומה אותנטית ולעשות משהו טיפה מאתגר יותר משוטטות שלווה על החומה הסינית, אתם יכולים לעשות את הצעידה מקטע ג’ינשאנלינג אל קטע סימאטאי. מסלול הטיול הזה מתאים להרפתקנים שביניכם, שאוהבים לעשות טרקים. מומלץ להגיע בעונות האביב והסתיו, כשמזג האוויר אינו קיצוני מדי. בקיץ יהיה לכם חם מדי, בעוד שבחורף יהיה מקפיא ומסוכן בשל השלג והקרח שיצטבר על המדרגות.
קטעי החומות הללו מרוחקים הרבה יותר מבייג’ינג משני הקטעים האחרים שהצגתי בפניכם. קטע סימאטאי נמצא במרחק של כ-120 קילומטרים מבייג’ינג, בעוד שקטע ג’ינשאנלינג נמצא במרחק של כ-140 מן העיר. והמרחק הזה מכל התיירים וההמולה יזכה אתכם בנופים מרהיבים ובאווירה מבודדת ומרגיעה. המסלול מקטע ג’ינשאנלינג אל קטע סימאטאי הוא אומנם מאתגר בכמה מקומות, שכן החומה בקטעים הללו אינה משופצת במלואה, אך אם אתם נמרצים ובעלי כושר טוב, אין סיבה שלא תיקחו לעצמכם הפסקה קצרה מבייג’ינג העמוסה ותעשו את הצעידה הזו בחיק הטבע. אורכו של המסלול הוא 12 קילומטרים וייקח לכם כ-5 שעות להשלים אותו, בהתאם ליכולות שלכם. לאורך המסלול תוכלו לראות מגדלי שמירה רבים, ביניהם מגדל שמירה שמשקיף על העיר בייג’ינג, שאם יתמזל מזלכם ותגיעו אליו במזג אוויר טוב, תוכלו לראות ממנו בבירור את עיר הבירה הסינית. הצטיידו בנעלי הליכה טובות, בכמה בקבוקי מים ובמזון שיספיק לכם ליום הטיול, שכן לאורך המסלול לא תוכלו למצוא מקומות שבהם תוכלו לרכוש מים ואוכל.
רמת קושי: מאתגרת. בכמה מקומות לאורך החומה תצטרכו להתמודד עם כמה אבנים רופפות ומדרגות תלולות במיוחד.
שעות פתיחה: מ-8:00 עד 16:50.
איך תגיעו? הדרך הקלה ביותר היא להצטרף אל קבוצה של אנשים שיוצאת אל הטרק הזה. בדקו במלון שלכם אם מתארגן טיול מאורגן אל הקטע הזה.
אם אתם אוהבים טרקים ומחפשים אחר אתגרים, אתם יכולים להיכנס אל האתר של Beijing Hikers, חברה שמוציאה טיולים מאורגנים אל מקומות יוצאי דופן בסביבות בייג’ינג.
ולסיום – כמה פרטים משעשעים:
בטח כבר יצא לכם לשמוע את הטענה הפופולארית שעל פיה אפשר לראות את החומה הסינית הגדולה מהחלל החיצון, אך כדאי שתדעו שהטענה הזו אינה נכונה. צילומים מהחלל החיצון הוכיחו שאי אפשר לראות את החומה הסינית מאי שם. מה שכן – החומה הסינית היא המבנה הארוך ביותר בעולם שנבנה על ידי האנושות.
ואם שאלתם את עצמכם מדוע החומה כה מפותלת – אז האגדה מספרת שהבונים המקוריים של החומה עקבו אחר מסלולו של דרקון על מנת לקבוע את מסלולה של החומה. ודרקונים, אם לא ידעתם, אוהבים ללכת בדרך מפותלת. הדרקון, דרך אגב, לא ממש אהב את זה שעוקבים אחריו. יותר ממיליון פועלים מתו במהלך תהליך הבנייה. כמו כן, המסלול של הדרקון לא עזר לסינים. המונגולים עקפו את החומה והשתלטו על סין בכל מקרה!
טיילה, כתבה וערכה: ליאור קן-לי
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.