מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 9 דקות–
מתכננים טיול בחו”ל? סחרחורת ההכנות לטיול המתקרב, בייחוד אם בחרתם לצאת במסגרת משפחתית מלאה, כוללת אין ספור סעיפים הדרושים התייחסות. ראשית, עליכם לערוך סקירת שטח יסודית של אזור היעד ולהגדיר תכניית טיול אופטימלית המותאמת לגילאי המשתתפים ולתחומי העניין הבולטים שלהם תוך ניסיון מקסימלי לגשר על פערי גיל ותוך שאיפה למיצוי מקסימלי של שפע ההזדמנויות העומדות לרשותכם במהלך הטיול. בנוסף, חובה עליכם לפתוח בבירור מקיף ומעמיק בסוגיית האקלים אותו אתם מתעתדים לפגוש על מנת שתוכלו להצטייד בפריטי לבוש מתאימים לכל המשתתפים. אם בחרתם לצאת ליעד קר יחסית או אם בחרתם לצאת לטיול חורף, סעיף ההצטיידות עשוי בהחלט לתפוס את מרב ואת מיטב תשומת ליבכם. חולצות מחממות, מעילים עבים, מעילי גשם, כובעים, גרביים ושאר ירקות כפול מספר המשתתפים הם בגדר חובה ועתידים להוציא אתכם למסע רכש מסחרר ומהנה גם יחד. סידורי הלינה, השכרת רכב, הנפקת דרכונים, רכישת כרטיסי טיסה, העלאת המזוודות מהמחסן, ריקון הבוידעם מתיקי טיולים, רכישת מצלמה איכותית להנצחה אופטימלית של כל רגע עוצמתי בחיק הטבע ו… שכחנו משהו? אז רגע לפני שתיסחפו בקלחת ההתארגנות לטיול, אל תשכחו להתייחס לפן הבריאותי של הטיול שלכם ועצרו לבדיקת הסעיף החשוב ביותר: האם עליכם להתחסן בטרם תצאו אל היעד?
סוגיית החיסונים תלויה, לפני ואחרי הכל, ביעד הטיול המתוכנן שלכם. אז אם אינכם מתעתדים לצאת לארצות הברית, לבריטניה או לכל יעד מערבי סטנדרטי אחר, יהיה עליכם להידרש לעניין. יוצאים להודו, לתאילנד, לפיליפינים או לנפאל? בדרך לברזיל, לפרו או לבוליביה? מרחיקים נדוד לאוסטרליה או לניו זילנד או מתמקדים באחת מארצות אפריקה?
כידוע, אחוז נכבד מהקסם השמור ליעדים אקזוטיים כאלה ואחרים שיד הקדמה טרם פגמה בהם, נעוץ בטוהר הנוף הבראשיתי ונטול גורדי השחקים, בהיעדר הפיח והתזזיתיות המערבית האופיינית ובקצב האיטי, המנוגד כל כך לקצב השגרה המסחרר של כולנו, המאפשר לנו לחוות את החיבור אל הטבע שכמו נעלם לחלוטין מאורח חיינו האורבני. עם זאת, חשוב להבין, כי הריחוק מהקדמה, עתיר קסם ככל שיהיה, הוא עקב האכילס הבלתי נמנע של כל טיול ליעד שאיננו מהווה חלק אינטגרלי מתרבות המערב ואפילו מוגדר כחלק ממדינות העולם השלישי. תנאי הבריאות הירודים, התחלואה הגבוהה והפרימיטיביות האופיינית הופכים יעדים חלומיים רבים במדינות מתפתחות שונות למסוכנים בעליל כאשר מחלות שנכחדו לפני שנים רבות מהעולם המערבי עדיין מפילות חללים מדי שנה באזורים אלו ואחראיות למקרי תמותה רבים.
–
ברשימה הבאה מרוכזים מרבית החיסונים המומלצים ליוצאים לטיול. הרשימה איננה מהווה תחליף להדרכה רפואית גאוגרפית המותאמת באופן מלא ליעד הנבחר שלכם ולמצב בריאותכם האישי.
חיסון כנגד חצבת
אז כן, מדובר במחלת החצבת המוכרת לנו מפנקסי החיסון ומזכירה לרובנו את תחנת טיפת החלב האזורית. בישראל מחוסנים כנגד המחלה תינוקות בגיל שנה ובכיתה א’ ניתנת מנת דחף נוספת. במדינות מתפתחות שונות על פני הגלובוס, לעומת זאת, החצבת הינה מחלה שכיחה בהחלט הגורמת ליותר משמונה מאות אלף מקרי מוות בכל שנה. החיסון איננו ניתן לפעוטות מתחת לגיל שנה היות שהדעה הרווחת היא כי בעקבות נוכחותם של נוגדנים שהועברו אליהם באמצעות השיליה, המערכת החיסונית בגופם איננה מחוסנת דיה. אך אם תחליטו לצאת לטיול בלוויית הדור הצעיר במשפחה, יהיה עליכם לחסן תינוקות בני שישה חודשים ומעלה ולספק להם מנת דחף בגיל שנה – 15 חודשים.
חיסון כנגד קדחת צהובה
קדחת צהובה היא מחלה נגיפית אשר מועברת באמצעות עקיצתה של נקבת יתוש מזן Aedes aegypti ואשר נחשבת לאחת המחלות הווירליות היותר קטלניות, עם אחוזי תמותה משוערים של כ 50 – 20 אחוזים מהחולים. מקור המחלה הינו בקופים המצויים בג’ונגלים וביערות והנגיף מועבר באמצעות יתוש אשר עקץ אדם או קוף החולים במחלה. הקדחת הצהובה נפוצה בארצות שונות בדרום אמריקה ובאפריקה, כאשר רמת הסיכון עולה ככל שתעמיקו לטייל ביערות העד ובג’ונגלים הסבוכים האופייניים. במקביל, גם בארצות שונות ברחבי אסיה ישנם יתושים המעבירים את המחלה. המחלה הקשה מתאפיינת בשלב ההתחלה בתופעות של בחילות, הקאות, חום, כאבי שרירים וצמרמורות ולעיתים תתרחש גם האטה מסוימת בקצב פעילות הלב. כחמישה עשר אחוזים מתוך החולים עתידים לפתח את שלב ההמשך של המחלה המתאפיין בחום, בצהבת, בדימומים ובהקאות וכמחצית מהחולים שהגיעו לשלב זה לא ישרדו אותו וימותו כבור עשרה עד ארבעה עשר יום. הסיכון להידבקות במחלה בארצות מזרח אפריקה נחשב לגבוה ביותר מחודש יולי ועד לחודש אוקטובר, בתום עונת הגשמים ועם תחילת העונה היבשה. בדרום אמריקה, לעומת זאת, הסיכון ללקות במחלה נמוך פי עשרה. החיסון כנגד הקדחת הצהובה מכיל נגיף חי מוחלש ותקף לטווח של 10 שנים. את החיסון יש לבצע עשרה ימים טרם הנסיעה לכל הפחות. החיסון מתאים לילדים מעל גיל תשעה חודשים וחלקם הארי של המתחסנים יפתחו נוגדנים בדמם לאחר עשרה ימים מקבלת החיסון בעוד מיעוטם יפתחו נוגדנים בדמם רק לאחר חודש.
החיסון איננו מתאים לילדים מתחת לגיל 9 חודשים בשל העובדה שמתחת לגיל זה עשויה להתפתח דלקת מוח ומוטב להמתין עד לגיל שנה.
החיסון איננו מתאים לסובלים מרגישות לביצים.
החיסון איננו מתאים לנשים הרות, אלא אם כן לא ניתן להימנע מחשיפה למחלה
החיסון איננו מתאים לבעלי מערכת חיסונית מדוכאת כדוגמת חולי איידס, אנשים הנוטלים סטרואידים ואנשים המטופלים בכימותרפיה.
כיצד תחושו לאחר קבלת החיסון?
בגדול, תופעות הלוואי הינן קלות יחסית ומתאפיינות בחום, בכאבי שרירים ובכאבי ראש לטווח של חמישה עד ארבעה עשר יום ממתן החיסון. עם זאת, במקרים נדירים עלולות להתפתח תופעות לוואי משמעותיות ומסכנות חיים.
חיסון כנגד דלקת המוח היפנית
דלקת המוח היפנית הינה מחלה נגיפית אשר מועברת באמצעות עקיצת יתוש מזן culex אשר אופייני לאזורים בהם מצויים שדות אורז ומקורו בציפורים נודדות ובחזירים. ההידבקות במחלה מתרחשת על ידי עקיצה מיתוש שעקץ בעל חיים הנגוע במחלה. המחלה הקטלנית נפוצה באזורים כפריים כאשר ההעברה עונתית ומתרחשת בעיקר בעונת הגשמים. קדחת המוח היפנית נפוצה בדרום מזרח אסיה במדינות תאילנד, בורמה, פיליפינים, ויאטנם, אינדונזיה, מלזיה, קמבודיה ולאוס. בנוסף, המחלה נפוצה בסין, בקוריאה ובמדינות שונות בתת – יבשת הודו לרבות הודו, בנגלדש, סרי לנקה ודרום נפאל. עם זאת, למרות האסוציאציה היפנית בשמה של המחלה, המחלה נפוצה פחות ביפן, בסינגפור, במזרח רוסיה ובטייוואן. היותה של המחלה תלוית עונה גורמת לכך שעונת העברת המחלה משתנה מאזור למשנהו. הלוקים במחלת זו יפתחו חום, כאבי ראש, בלבול וערפול עד לאובדן הכרה, והיות שטרם הומצאה התרופה למחלה, תוצאותיה קטלניות למדי: כשליש מהחולים מבריאים, כשליש מהם נותרים עם נזק מוחי וכשליש מתים.
אם הנכם מתעתדים לבקר באזורים כפריים לפרק זמן ממושך יחסית של ארבעה שבועות ומעלה מומלץ להתחסן בחיסון זה. בנוסף, אם הנכם מבקרים באזורים מועדים בתקופת התפרצות המחלה, מומלץ לנקוט בכל אמצעי הזהירות האפשריים ולהתחסן כנגד המחלה. הסיכון להידבקות גבוה יותר בקרב מבוגרים מעל גיל חמישים. אם אתם בכיוון של טיול אורבאני יותר ושוהים בערים הגדולות עם גיחות מזדמנות לאזורים הכפריים, בדרך כלל לא תזדקקו לחיסון.
החיסון מכיל נגיף מומת שהופק ממוחם של עכברים אשר הודבקו במחלה והוא ניתן בשלוש מנות. המנה השנייה תינתן שבוע לאחר מתן המנה הראשונה ואילו המנה השלישית תינתן לאחר חודש כאשר ישנה אופציה לחיסון מזורז שיעילותו מופחתת, במקרה הצורך.
כיצד תחושו לאחר החיסון?
כעשרה אחוזים מכלל המתחסנים יסבלו מתופעות לוואי קלות כמו אודם, נפיחות וכאב. בנוסף, כ 0.3 אחוזים מהמתחסנים עשויים לפתח תגובת לוואי משמעותית המתבטאת בהתנפחות מסוכנת של הגרון והשפתיים או באורטיקריה אשר עשויות להופיע במרחק של כשבוע ויותר ממתן החיסון. רגישות לתרופות ולעקיצות עשויות גם הן לגרום להתפתחות תגובת לוואי משמעותית ועל כן, לסובלים מהן מומלץ להקפיד על קבלת השגחה רפואית צמודה לטווח של ימים ספורים לאחר החיסון.
החיסון איננו מתאים לנשים הרות.
החיסון איננו מתאים לאנשים הסובלים מאלרגיות רבות או לרגישים לרכיבי החיסון.
חיסון כנגד שיתוק ילדים
מחלה זו, אשר הוכחדה מהעולם המודרני, נפוצה עדיין בארצות מסוימות באסיה ובאפריקה והיא מועברת באמצעות אוויר שאיננו נקי כמו גם באמצעות מזון. אי לכך, מומלץ לספק מנת חיסון נוספת ליוצאים לטיול בארצות בהן המחלה עדיין נוכחת.
החיסון איננו מתאים לרגישים לרכיבי החיסון
החיסון איננו מתאים לנשים הרות ולנשים מניקות אלא אם הן תיחשפנה למחלה באופן וודאי.
החיסון eIPV מותר לאנשים בעלי התנגדות ירודה
חיסון כנגד דלקת קרום המוח הנגרמת באמצעות חיידק מנינגוקוק
לחיידק המנינגוקוקוס מספר זנים כאשר מחולל המגפות הדומיננטי מביניהם הוא זן A. עם זאת, גם זנים B ו – C גורמים לעיתים להתפרצות המחלה הנחשבת למחלה מסוכנת מאוד. החיסון הקיים כיום יעיל כנגד מספר זנים של מנינגוקוק, ומכסה בעיקר את הזנים הנפוצים באסיה ובאפריקה. עם זאת, החיסון איננו יעיל כנגד מנינגוקוק מזן B.
המחלה מתבטאת בכאבי ראש חמורים, בחום, בהקאות, בקישיון עורף, בהכרה מורפלת ובמקרים מסוימים תופיע גם פריחה שמקורה בשטפי דם תחת העור. המחלה מועברת מאדם לאדם באמצעות שאיפה של חיידקים שנפלטו מהחולה או באמצעות נגיעה באדם נגוע שלאחריה נגע האדם הבריא בפיו או באפו. זו הסיבה לכך שאנשים אשר היו במגע עם אדם חולה זקוקים לטיפול אנטיביוטי כאמצעי מניעה.
החיסון, אשר ניתן כשגרה בישראל עם הגיוס לצבא, יעיל לטווח של שלוש עד חמש שנים ויש לקבלו 14 יום לפחות לפני הנסיעה.
מי זקוק לחיסון?
אם הנכם יוצאים לטיול ממושך במדינות מתפתחות ואמורים להתחכך באוכלוסייה המקומית, מומלץ להתחסן. כמו כן, אם הנכם מתעתדים לטייל במסלולים מוכרים פחות, מומלץ להתחסן טרם שתצאו לדרך. במקביל, אם היעד שלכם הוא סעודיה או מכה, חובה עליכם להתחסן. החיסון מוגדר כחובה של ממש גם ליוצאים לאזור חגורת המנינגיטיס שמתחת למדבר סהרה ובייחוד בעונת היובש, בין חודש יוני לחודש דצמבר. בנוסף, מי שהטחול בגופו איננו מתפקד כראוי, מי שעבר כריתת טחול וגם מי שהמערכת החיסונית שלו איננה תקינה הינו בעל סיכוי גבוה יותר ללקות במחלה ומומלץ ביותר כי יקבל את החיסון.
כיצד תחושו לאחר החיסון?
תופעות הלוואי של החיסון קלות ויתבטאו במרבית המקרים באדמימות מקומית ובמקרים מסוימים גם יופיע חום.
החיסון איננו מתאים לנשים הרות אלא אם כן הן מוגדרות כבעלות סיכון גבוה
החיסון איננו יעיל בקרב פעוטות שגילם נמוך משנתיים למעט חיסון כנגד זן A של החיידק.
חיסון כנגד טיפוס הבטן
טיפוס הבטן היא מחלה אשר מועברת על ידי מזון ושתייה מזוהמים ומתבטאת בכאבי ראש, בחום ממושך, בצמרמורות, בכאבי בטן, בחוסר תיאבון, בעצירות ובתשישות. אם החולה איננו מקבל טיפול הולם, הוא עלול לסבול מדימום במערכת העיכול, מפגיעה בטחול, מקרע במעיים ומפגיעה מוחית. אחוז התמותה עומד על כעשרה אחוזים מהחולים. החיסון יעיל לטווח של כשנתיים – שלוש שנים ועם קבלתו עשויות להופיע תופעות לוואי אופייניות כדוגמת התקשות ואודם במקום הזריקה וייתכנו גם כאבי שרירים, חום ותחושה כללית גרועה.
החיסון איננו מתאים לילדים מתחת לגיל שנתיים
החיסון איננו מתאים לנשים בהריון, אלא אם כן חשיפתן למחלה היא בלתי נמנעת
חיסון כנגד דלקת בכבד מסוג A
חיסון זה מוגדר כחובה ליוצאים לטיול במדינה מתפתחת ובשנים האחרונות הוא ניתן כשגרה בתחנות בריאות המשפחה בישראל. אם לא נדבקתם בעבר במחלה, מומלץ ביותר לקבל את החיסון הניתן בשתי מנות בהפרש של כשישה חודשים עד שנה זו מזו, מספק יעילות לטווח ארוך של כעשר שנים, ובמקרים מסוימים יעיל גם לטווח של עשרים שנה. לילדים מגילאי שנתיים ועד שמונה עשרה שנים ניתן לתת את החיסון בתדירות שונה כאשר הזריקה השנייה ניתנת בהפרש של חודש מהראשונה והמנה השלישית ניתנת לאחר כחצי שנה עד שנה. יעילותו של החיסון גבוהה ועומדת על כ 95 אחוזים, ללא תופעות לוואי יוצאות דופן. אופציה נוספת לחיסון הינה חיסון סביל בו מוזרקים נוגדנים. יעילותו של חיסון זה עומדת על כשמונים וחמישה אחוזים לטווח של כשלושה עד חמישה חודשים, בהתאמה למינון הנוגדנים שהוזרק.
דלקת כבד זו הינה חריפה ועתידה לשבש באופן מהותי את הליך הטיול של הנדבק לטווח של שבועות ספורים ועד חודשים. ההידבקות בדלקת מתרחשת באמצעות קרח, מים ומזון אשר מזוהמים בחומר צואתי והיא נפוצה בארצות המתאפיינות בתנאי תברואה גרועים כמו ארצות דרום אמריקה, אפריקה, המזרח התיכון ואסיה. תסמיני המחלה מתאפיינים בחום, בתשישות, בבחילות, בהקאות, בכאבי בטן, בצבע שתן כהה, בהופעת גוון צהוב בעור ובלחמיות ובחוסר תאבון. בגילאים צעירים המחלה קלה בדרך כלל אך בגילאים מבוגרים היא קשה וממושכת ובקרב מבוגרים מעל גיל חמישים עומדים אחוזי התמותה על 1.8% מהחולים.
חיסון כנגד דלקת בכבד מסוג B
החיסון ניתן בשלוש מנות כאשר טווח הזמן הרצוי בין הזריקות עומד על חודש בין הזריקה הראשונה לזריקה השנייה ושישה חודשים נוספים של המתנה בין הזריקה השנייה לבין הזריקה השלישית. אופציה מזורזת במקרה הצורך מאפשרת קבלת 3 מנות בהפרש של שבוע זו מזו וזריקה רביעית לאחר שנה. החיסון מקנה במרבית המקרים חסינות לכל חייו של המחוסן ומאז שנת 1992 הוא ניתן לכל ילוד בישראל.
לדלקת כבד זו שני שלבים כאשר השלב החריף מבניהם עשוי להימשך על פני שבועות עד חודשים. תסמיני המחלה מתאפיינים בבחילות, בהקאות, בתשישות, בחוסר תאבון, בשתן כהה, בכאבי בטן ואף בגוון צהוב אופייני בעור ובלחמיות. חשוב לדעת כי למעלה ממחצית הנדבקים בנגיף אינם מפתחים את תסמיני המחלה אך הופכים לנשאים שלו. בטווח הרחוק, הנגיף הנמצא בדם עלול לגרום לשחמת כבד ולסרטן בכבד. הנגיף מועבר באמצעות עירוי דם, בעקבות שימוש בציוד רפואי שאיננו מחוטא כראוי ובאמצעות מגע מיני ועל כן הוא מומלץ ביותר ליוצאים לטיול במדינות מתפתחות לטווח ארוך של למעלה משלושה חודשים ובייחוד כאשר מתוכנן טיול הכולל חיכוך גבוה עם האוכלוסייה המקומית.
חיסון כנגד כלבת
כלבת הינה מחלה וירלית אשר מועברת באמצעות נשיכה, ליקוק או שריטה של כלבים וחתולים כאשר כלל היונקים מוגדרים כבעלי יכולת לגרום למחלה. המחלה גורמת למאה אחוזי תמותה ועל כן, במקרה של פגיעה על ידי בעל חיים יונק, חשוב ביותר לנקות היטב את אזור הפציעה באמצעות מים וסבון ולחטא בחומר חיטוי ואז לפנות לקבלת הדרכה רפואית. שריטות או נשיכות עמוקות שהובילו לדימום יטופלו באמצעות זריקת נוגדנים סביב לפצע בנוסף למספר מנות חיסון. אם פניכם מועדות לטיול ארוך ליעד הידוע כנגוע בכלבת, כדוגמת הודו, תוכלו לקבל חיסון מקדים הניתן ב – 3 מנות ואשר במקרה של פגיעה יחסוך את הצורך בהזרקת נוגדנים ויאפשר להסתפק בשתי מנות חיסון בלבד.
חיסון כנגד טטנוס
חיסון כנגד טטנוס (צפדת) מוגדר כחובה וניתן כשגרה בתחנות לבריאות המשפחה בישראל, בבתי הספר ובמועד הגיוס לצבא. אחת לעשר שנים יש לקבל מנת דחף של החיסון ובמקרה של פציעה יש לקבל את החיסון פעם בחמש שנים. החיידק מצוי בקרקע ועלול לחדור לגוף בעקבות פציעה גם כאשר מדובר בפצע שאיננו בעל נוכחות מרשימה. תקופת הדגירה של המחלה נעה בין יום אחד לעשרים ואחד יום אך לעיתים רחוקות עשויה להתפרס גם על פני מספר חודשים. אחוז התמותה עומד על 20 – 10 אחוזים מכלל החולים.
כיצד תחושו לאחר החיסון?
החיסון ילווה בדרך כלל בתופעות לוואי אופייניות כדוגמת נפיחות, אודם, כאב במקום ההזרקה, חום נמוך ותחושה כללית רעה. במקרים מסוימים תיתכן תגובה אלרגית.
החיסון איננו מומלץ למי שהגיב בעבר לחיסון בתגובה אלרגית משמעותית.
- חיסון כנגד שפעת
למטיילים היוצאים לארצות טרופיות בכל חודש מחודשי השנה ולמטיילים היוצאים לחצי הכדור הדרומי בין חודש אפריל לחודש ספטמבר מומלץ להתחסן בפני שפעת. בתקופת אפריל – ספטמבר החיסון איננו זמין בישראל ולעיתים החיסון אשר מומלץ בארץ היעד יהיה שונה מהחיסון כנגד שפעת המומלץ בישראל ועל כן במקרים אלו יומלץ לקבל את החיסון במרפאה מוכרת בנקודת היעד.
המלצות משרד הבריאות בנושא:
המלצות משרד הבריאות בנושא יוצאות מתוך נקודת ההנחה כי הסיכון להידבקות במחלות במהלך השהייה בחו”ל עולה ככל שרמת התברואה באזור היעד נמוכה יותר, ככל שתנאי השהות של המטיילים קשים ומאתגרים יותר וככל שהשהות ביעד ארוכה יותר.
בהתאם לכך, המלצות משרד הבריאות בנוגע לחיסוני מטיילים נחלקות לשלוש קבוצות עיקריות בהתאמה לשלושה סגנונות נסיעה עיקריים.
בקבוצה הראשונה נכללים נוסעים אשר נוסעים ליעד עירוני לתקופה קצרה ומתעתדים לשהות בבית מלון בדרגה גבוהה. בנקרה הצורך ניתן להוסיף לקבוצה זו המלצות המיועדות לקבוצה השנייה.
הקבוצה השנייה כוללת מטיילים בטיולים מאורגנים לטווח של עד ארבעה שבועות אשר יוצאים לגיחות יומיות בלתי מאורגנות ביעד הטיול אך אינם באים במגע קרוב עם האוכלוסייה המקומית ואינם יוצאים לאזורים שבהם קיים סיכון לחשיפה ממשית למחלות זיהומיות ולעקיצות יתושים הנובעים מתנאי תברואה ירודים. בקבוצה זו נכללים גם אנשי עסקים המרבים בנסיעות חוזרות. במקרה הצורך ניתן להוסיף לקבוצה זו המלצות המיועדות לקבוצה השלישית.
הקבוצה השלישית כוללת תרמילאים או מטיילים היוצאים לטיול מאורגן לתקופה העולה על ארבעה שבועות וכאשר הטיול נושא אופי של טיול תרמילאים. בקבוצה זו נכללים גם נוסעים היוצאים לביקורים תכופים בארצות אנדמיות למחלות שכנגדן מומלץ על טיפול מונע.
לצפייה בקובץ ההמלצות המפורט של משרד הבריאות בנושא חיסוני מטיילים:
כיצד מתחסנים?
אז ניסיתם למצוא את עצמכם על סקלת ההמלצות, אתם מודעים לכך שעליכם להתחסן ומעוניינים לבצע זאת על הצד היותר טוב מבעוד מועד. אז תכל’ס, איך עושים את זה?
לרשותכם עומדות מרפאות טיולים ברחבי הארץ, הן מטעם לשכות הבריאות והן מרפאות מטיילים מטעם קופות החולים, מטעם בתי החולים ומטעם גורמים אחרים. ההחלטה על הצורך בחיסונים מבוצעת בהתבסס על מצבו החיסוני של הנוסע ובהתאמה לאופי הנסיעה ולוקחת בחשבון את משך השהייה הצפוי לו ביעד.
בנוסף, על מנת להבטיח את אפשרותכם לקבל את כל החיסונים המומלצים מומלץ לפנות לייעוץ שישה שבועות לפחות לפני מועד הנסיעה.
נסיעה טובה!
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.