• תַפרִיט
  • תַפרִיט

לא הרחק מהיער השחור – מסלול דרך האגדות הגרמנית

דף הבית » לא הרחק מהיער השחור – מסלול דרך האגדות הגרמנית

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 21 דקות

קרדיט לתמונה: Ina Hall  Pixabay 

כתבה וערכה: ליאור קן לי

דרך אגדות גרים ודרך הפיות, גמדים ונוף עוצר נשימה בגרמניה

דרך סיפורי האגדות של גרמניה מחברת בין העיירות והנופים שהיוו השראה לסיפורי האגדות המפורסמים רפונזל, כיפה אדומה, היפיפייה הנרדמת ועוד רבים. לאורך הדרך תוכלו לראות ולהתפעל מהכפרים מתקופת ימי הביניים בעלי הרחובות המרוצפים באבנים והבתים העשויים מעץ, מהטירות הרומנטיות ומהיערות הצפופים, בהם תוכלו לדמיין נסיכים, מכשפות וגמדים.

לפני שנים רבות, כשעוד היינו ילדים, ההורים שלנו הקריאו לנו מגוון סיפורים. בין הסיפורים, אתם וודאי זוכרים את האגדות שסיפרו על “היפהפייה הנרדמת”, “שלגיה ושבעת הגמדים”, “כיפה אדומה” ו”עמי ותמי”. כל אלה, ועוד אגדות רבות אחרות, הן אגדות שאספו וקיבצו האחים גרים במהלך המאה ה-19. האחים גרים, למי שאינו מכיר, היו אחים אקדמאיים גרמנים, שחקרו את התרבות הגרמנית בתחומים רבים, ביניהם שפה, ספרות, פולקלור, היסטוריה ומיתולוגיה. האחים היו ממספרי הסיפורים המפורסמים ביותר של אגדות עם באירופה, וזוהי כנראה הסיבה להצלחתם הרבה של האגדות שאספו לאורך דרכם.

אם אתם מתכננים לבקר בסביבת היער השחור שבגרמניה (Germany), אנו ממליצים לכם להקדיש זמן מה לאחד ממסלולי הטיול הייחודיים ביותר באזור, “דרך האגדות הגרמנית”. הדרך משתרעת על פני כ-600 קילומטרים ועוברת דרך כ-70 יישובים שבהם התגוררו, עבדו או עברו האחים גרים במהלך חייהם. כיוון שמדובר בכמות עצומה של יישובים, במדריך זה אנו נמקד אתכם על העיריות המעניינות והרלוונטיות ביותר לאורך המסלול.

גולות הכותרת של דרך סיפורי האגדות של גרמניה

  • סטינאו (Steinau) : בקרו במוזיאון עשוי העץ של האחים גרים, בעיירה שבה גדלו האחים ג’ייקוב ווילהלם, ולאחר מכן סיירו בעיירה הציורית סטינאו.
  • אזור שוואלם (Schwalm Region) : האזור שנמצא לאורך נהר שוואלם הינו מקום התרחשות הרפתקאותיה של כיפה אדומה. טיילו דרך היערות החשוכים ואפלים, ובקרו במוזיאון זיגנהיין (Ziegenhain), בו מוצגות התלבושות המסורתית שאולי היו שייכות לכיפה אדומה וסבתה.
  • גוטינגן (Göttingen) : האחים גרים עבדו באוניברסיטת גוטינגן; בקרו בכיכר העיירה הרומנטית והעתיקה וחפשו את פסלה של ילדת האווזים הקטנה – יש האומרים שזהו הפסל המנושק ביותר בעולם (למזל).
  • טרנדלבורג (Trendelburg) : עלו במעלה מדרגותיה של טירת טרנדלבורג, מקום התרחשות סיפורה של רפונזל; מאחד המגדלים האלה היא שלשלה את שערה הארוך והבלונדיני על מנת שהנסיך יוכל לעלות ולהציל אותה
  • טירת סבבורג (Castle Sababurg) : הטירה העתיקה בת 650 השנים היא הטירה בה ישנה היפיפייה הנרדמת במשך 100 שנים עד שקיבלה נשיקה מהנסיך שהציל אותה. גם אתם תוכלו לבלות בה את הלילה: הטירה נהפכה לבית מלון רומנטי, המוקף על ידי פארק יפיפה עם עצי אלון עתיקים ושרכים גבוהים. בקיץ מתקיימות הצגות תיאטרון בחצר הטירה.
  • המלין (Hamlin) : העיירה הציורית המלין הינה מקום ההתרחשות של סיפור החלילן מהמלין, לוכד החולדות אשר פיתה את כל ילדי העיר הרחק ממנה, כך שלא ייראו עוד לעולם. בקרו בביתור של לוכד החולדות, טעמו מן העוגיות בצורת חולדה במאפיות המקומיות הקשיבו למנגינת הגלוקנשפיל הישנה בבית החתונות המשחזר את סיפור החלילן מהמלין.
  • ברמן (Bremen) : העיר ברמן היא התחנה האחרונה בטיול לאורך דרך סיפורי האגדות וביתם של המוזיקאים מברמן, החיות השנונות שהערימו על הגנבים. תוכלו לראות את פסלם בכיכר המרכזית של העיר.

למידע נוסף אודות המסלול, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של דרך האגדות הגרמנית.

מלונות מומלצים בגרמניה

דרך האגדות הגרמנית – נקודות לאורך המסלול

הנקודה הראשונה – הנאו (Hanau), עיר הולדתם של האחים גרים

“דרך האגדות הגרמנית” מתחילה בעיר הנאו, הממוקמת במרחק של כשעתיים נסיעה צפונה מהגבול הצפוני של היער השחור. בעיר זו נולדו האחים גרים, בהפרש של שנה – יעקוב גרים ב-1785 ווילהלם ב-1786. זוהי הסיבה לכך שהעיר הנאו נבחרה לנקודת ההתחלה של המסלול אשר הורכב לכבוד המעשיות שלהם. אבל ההיסטוריה של הנאו מתחילה עוד הרבה לפני היוולדותם של האחים המפורסמים: היישוב הוזכר לראשונה בשנת 1143, אבל הוכרז כעירייה רק בשנת 1303. בסוף המאה ה-16, הרוזן פיליפ לודוויג השני העביר פליטים פרוטסטנטים מהולנד ומצרפת אל גרמניה, על מנת שיקימו יישוב חדש דרומית להנאו. הפליטים הביאו עמם ידע נרחב בייצור תכשיטים ומוצרי מותרות אחרים. עד היום, מקצוע הצורפות, אשר פרח באותה התקופה, עדיין נלמד בעיר הנאו. העיר שהקימו הפליטים נקראה במהרה “העיר החדשה של הנאו”. במהלך שנת 1820, שתי הערים, “הנאו הישנה” ו”הנאו החדשה” מוזגו לכדי עיר אחת, זאת בעקבות הריסתם של הביצורים של הנאו במהלך המלחמות הנפוליאוניות.

האטרקציות המרכזיות בעיר:

  1. טירת פיליפסרו (Schloss Philippsruhe) – הטירה היא אחת מהאנדרטאות החשובות ביותר בסביבה בתחום התרבות וההיסטוריה. הטירה נבנתה במהלך המאה ה-18 בסגנון בארוקי, ומוקפת בפארק יפהפה הכולל בתוכו חממה, פארק פסלים ואמפיתיאטרון. היום, תוכלו למצוא בטירה את המוזיאון ההיסטורי של הנאו. באחד מהתערוכות החדשות של הטירה, אתם יכולים למצוא אוסף של יצירות שנעשו על ידי המאייר של “מעשיות האחים גרים”.

שעות הפתיחה של טירת פיליפסרו: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 11:00-18:00.

איך מגיעים? אתם יכולים לעלות על קו אוטובוס מספר 5 או 10 ולרדת בתחנת Schloss Philippsruhe.

  1. מוזיאון תיאטרון הנייר (Papiertheater Museum) – בתוך המוזיאון ההיסטורי שבטירת פיליפסרו, תמצאו את המוזיאון הייחודי הזה. המוזיאון מציג את האומנות שמאפיינת את “תיאטרון הנייר”. בתחילת המאה ה-19, הועלו הצגות רבות מסוג זה בגרמניה ובאירופה כולה. הדמויות שהשתתפו בהצגות נגזרו מניירות עבים.

שעות הפתיחה של המוזיאון: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 11:00-18:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון תיאטרון הנייר (בגרמנית).

  1. בית הצורפים הגרמני (German House of Goldsmiths)- זהו אחד מהמבנים ההיסטוריים החשובים ביותר בהנאו, שבתחילה שימש כבית העירייה. המבנה הוקם בין השנים 1537-1538 בסגנון בנייה שמאפיין את תקופת הרנסנס המאוחרת. בשנת 1942, התכשיטן ווילם מברלין, מייסד האגודה לאומנות צורפים, לחץ וביקש שהמבנה יהפוך לבית הצורפים הגרמני. העירייה הסכימה ומאז, המבנה משמש כמקום בו מוצגים התכשיטים של הצורפים הגרמניים. תוכלו למצוא כאן מאות פריטי תכשיטנות, שמתוארכים משנת 1947 ועד לימינו אנו.

שעות הפתיחה של המוזיאון: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 11:00-17:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית הצורפים הגרמני.  

פסטיבלים מרכזיים בעיר:

  1. פסטיבל Love Family Park – זהו פסטיבל מוזיקה טכנו עכשווית הנערכת באוויר הפתוח בפארק Messepark Mainz-Hechtsheim. הפסטיבל מתקיים מדי שנה בתחילת יולי.
  2. פסטיבל האגדות של האחים גריםבואו לחגוג עם כל הדמויות האהובות מהאגדות של האחים גרים, באמפיתיאטרון שבפארק של טירת פיליפסרו. הפסטיבל מתקיים מדי שנה, ממחצית חודש מאי ועד מחצית חודש יולי.
  1. פסטיבל הפולקלור (Lamboyfest Hanau)- העיר הנאו נפלה לידי הצבא השוודי לאחר מלחמת שלושים השנה. הקיסרות הגרמנית רצתה את העיר בחזרה ולכן, שלחה את הגנרל למבוי למשימה הקשה, להחזיר לידי הקיסרות את הנאו. הגנרל ניסה לכבוש את העיר בדרכים שונות. במשך תשעה חודשים הטיל על העיר מצור, שאותו התושבים הצליחו לעבור בהצלחה רבה. פסטיבל הפולקלור נערך בהנאו מדי שנה באמצע חודש יוני לזכר המצור הארוך, בחזית כנסיית הקדושה מרי. במהלך הפסטיבל, שנמשך על פני סופשבוע, רחובות העיר מתמלאים בשחקני רחוב, תעלולנים, מוזיקה וכמובן, דוכני מזון.

הנקודה השנייה – גלנהאוזן (Gelnhausen)

הנקודה הבאה במסלול שלכם היא העיר גלנהאוזן, הממוקמת במרחק של כ-20 דקות נסיעה מזרחה מהנאו. כדי להגיע, עלו על כביש 43 מהעיר הנאו וסעו לאורך גדות נהר קינזיג (Kinzig) ובשיפולי ההר עד הגעתכם אל גלנהאוזן, עיר יפהפייה, בעלת היסטוריה עשירה ורחובות שנותרו כמות שהם מתקופת ימי הביניים. העיר אומנם אינה קשורה ישירות לאחים גרים, אך היא ללא ספק שווה ביקור.  

גלנהאוזן נוסדה בסוף המאה ה-11 בתור עיר מסחר, שכן הייתה ממוקמת במיקום יוצא מן הכלל, בצומת הדרכים שבין העיר פרנקפורט (Frankfurt) לעיר לייפציג (Leipzig), על “דרך המלך” ובצומת לאורך “דרך היין”. בשל היותה כה מרכזית, העיר הקטנה זכתה לשמש כבירת האימפריה הרומאית באזור, בתקופת שליטת הרומאים בגרמניה.

בזמן ביקורכם בעיר, מומלץ לשוטט ברחובותיה העתיקים שהינם בני למעלה מ-800 שנים, להתרשם מהמבנים שנשתמרו בצורה יוצאת דופן ולבקר בכנסייה המרשימה של העיר.

אטרקציות מרכזיות בעיר:

  1. כנסיית הקדושה מרי (Marienkirche) – זוהי נקודת הציון הבולטת ביותר בעיר, שמורכבת מאלמנטים מהאדריכלות הרומנסקית וגותית. הכנסייה הוזכרה לראשונה בשנת 1223, אך לאורך השנים הכנסייה עברה הרחבות ושיפוצים רבים. אולם, מאז ימי הביניים הכנסייה כמעט ולא שונתה, לכן מדובר באחת מהאנדרטאות התרבותיות החשובות ביותר באזור. בזמן ביקורכם בכנסייה, קחו את הזמן כדי להתרשם מהפשטות, מחלונות הזכוכית היפהפיים ומהשטיחים המיוחדים המעטרים את הכנסייה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של כנסיית הקדושה מרי (בגרמית).

  1. כנסיית הקדוש פיטר (St. Peter Church) – הכנסייה הקתולית הזו, שנבנתה במאה ה-13, שימשה עד למאה ה-15 בתור מקום בו נערכו חתונות, טבילות והלוויות. מאוחר יותר הכנסייה הועברה לידיה של העירייה ולא מכן, בשנת 1830, נמכרה לסוחר מקומי. מפעל לייצור סיגרים הוקם באחד ממגדליה של הכנסייה. בשנת 1920, הקהילה הקתולית של העיר החליטה שיש לשקם את הכנסייה ולהחזיר אותה לימי הזוהר שלה. השיקום נמשך על פני כ-18 שנים.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של כנסיית הקדוש פיטר (בגרמנית).

הנקודה השלישית – שטיינאו (Steinau), מעוז ילדותם של האחים גרים

אם תצאו מהעיר גלנהאוזן ותיסעו במשך כ-20 דקות צפון-מזרחה על כביש 40, לאורך גדות נהר קינזיג, תגיעו אל היעד הבא שלכם במסלול, עיריית שטיינאו. כשאביהם של האחים גרים קיבל משרה בתור פקיד בית המשפט של העירייה, המשפחה עברה לגור בשטיינאו. כאן, האחים העבירו את ילדותם, עד ששבו לגור בהנאו עם דודתם על מנת להשלים את הלימודים שלהם. בעת ביקורכם בעירייה, תוכלו לראות את בית ילדותם של האחים, ששימש גם בתור בית המשפט העירוני.

בזמן ביקורכם בעירייה, אנו ממליצים לבקר במוזיאון האחים גרים ולסייר לאורך רחובות העיר, על מנת לספוג את האווירה המיוחדת שאפפה את שני האחים הסקרניים בזמן שהיו ילדים.

בעיירה שטיאנו ניתן להכנס ללשכת התיירות המקומית, מול העירייה, ולקבל מפה עם המלצות של דרך האגדות.

אטרקציות מרכזיות בעירייה:

  1. בית האחים גרים (The House of the Grim Brothers) – המוזיאון, שנפתח לקהל הרחב בשנת 1998, שימש כביתם של משפחת גרים בין השנים 1791 ל-1796. המבנה המרשים הזה שימש בנוסף גם בתור בית המשפט העירוני של העירייה. מלבד הארכיטקטורה היפהפייה של הבית, תוכלו למצוא בתוכו אוסף מרשים של למעלה מ-200 כתבי יד, יצירות של האחים גרים וחפצים אישיים של בני המשפחה. לאחר ביקור במוזיאון, תצליחו להעריך את גודל התרומה של האחים גרים לספרות, לשפה ולחוק הגרמני.

שעות פתיחה של המוזיאון: מה-2 בינואר עד ליום ראשון שלפני חג המולד, מדי יום בין השעות 10:00-17:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של בית האחים גרים.

  1. תיאטרון הבובות Holzkoppe – בתוך המבנה שבעבר שימש את האורוות המלכותיות, תמצאו היום את תיאטרון הבובות המקסים הזה, שנפתח לראשונה בשנת 1924. התיאטרון מציג את מיטב האגדות של האחים גרים, ביניהן “סינדרלה”, “החתול במגפיים” ו”היפהפייה הנרדמת”.

שעות הפעילות של התיאטרון: ימי ראשון ושבת בשעה 15:00. בעונת הקיץ, התיאטרון פועל מדי יום.

איך מגיעים? התיאטרון ממוקם מול בית העירייה, בכתובת: Am Kumpen 2.

להזמנת כרטיסים: צרו קשר דרך הטלפון +49 (0) 66 63) 245 או דרך המייל info@die-holzkoeppe.de.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של תיאטרון הבובות (בגרמנית).

  1. מוזיאון שטיינאו (Museum Steinau) – אם אתם מעוניינים ללמוד קצת יותר על ההיסטוריה של העירייה, ששימשה כנקודת עצירה של נוודים, קבצנים, סוחרים, אמנים, פילוסופים ומלכים שעשו את דרכם לאורך דרך המסחר שבין העיר פרנקפורט לעיר לייפציג, אתם יכולים לקפוץ לביקור במוזיאון שטיינאו. מלבד תערוכות על ההיסטוריה העירונית ועל המסע הקשה שעברו אנשים שעשו את דרכם על דרך המסחר, תוכלו לראות במוזיאון גם תערוכה מיוחדת שמציגה אוסף מרשים של כדים שהוכנו בשטיינאו והסביבה בתקופת ימי הביניים.

שעות הפתיחה של המוזיאון: מה-2 בינואר עד יום הראשון שלפני חג המולד, מדי יום בין השעות 10:00-17:00.

איך מגיעים? המוזיאון ממוקם מול בית האחים גרים, במבנה ששימש בעבר אסם.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון שטיינאו (בגרמנית).

  1. מזרקת האגדות (Fairytale Fountain) – במרכז השוק העירוני, תמצאו את מזרקת האגדות, שהוקמה לזכרם של האחים גרים. תנסו לזהות סצנות שונות מהמשיות של האחים גרים, מעטרות את המזרקה.
  1. מערת השטן (Devil’s Cave) – לא הרחק מהעירייה, כ-3 קילומטרים צפונית לה לכיוון עיריית פריישטנאו (Freiensteinau), תמצאו את מערת השטן, מערת הנטיפים העתיקה ביותר במדינת הסן (Hesse). מומחים מעריכים כי המערה קיימת כבר מעל לשני מיליון וחצי שנים. ניתן לבקר במערה אך ורק באמצעות סיור מודרך, אשר נמשך כחצי שעה. מספר המשתתפים בסיור מוגבל ל-20 אנשים.

להזמנת כרטיסים: צרו קשר בטלפון 0049(0)6663-96 31 0.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של מערת השטן.

הנקודה הרביעית – ברייטנבאך אם הרזברג (Breitenbach am Herzberg), אחת מ-17 עיריות ב”ארץ כיפה אדומה

זוכרים את “כיפה אדומה”, הילדה הקטנה שהתעקשה ללבוש את הכיפה האדומה שסבתא שלה הכינה לה ולכן זכתה בכינוי המוכר, “כיפה אדומה”?  עכשיו יש לכם הזדמנות לעבור ב”ארצה של כיפה אדומה”, שם הנשים הצעירות לובשות גם הן כיפות אדומות, בתור לבוש מסורתי בעת אירועים מיוחדים. הארץ משתרעת על פני כ-60 קילומטרים, מעיריית אלספלד (Alsfeld) שבדרום לעיריית פריטזלר (Fritzlar) שבצפון, ומורכבת מ-17 יישובים. האגדה מספרת שהאחים גרים ביקרו בארץ זו ושאבו ממנה את ההשראה למעשיית “כיפה אדומה”. למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של ארץ כיפה אדומה.

במדריך שלנו בחרנו בעיריית ברייטנבאך אם הרזברג בתור הנקודה הרביעית ב”דרך האגדות”, אולם אתם יכולים לעצור בכל אחת מ-17 העיריות של “ארץ כיפה אדומה” ועדיין להיות על המסלול הנכון. עיריית ברייטנבאך ממוקמת במרחק של כ-45 דקות נסיעה צפונה מעיריית שטיינאו, ובכדי להגיע עליכם לנסוע על פני כ-75 קילומטרים, דרך הכבישים 66, 7 ו-62.

בעיריית ברייטנבאך אם הרזברג תמצאו את גולת הכותרת של “ארץ כיפה אדומה”, הטירה הגדולה ביותר בהסן הממוקמת על גבעה, טירת הרזברג (Herzberg Castle). אם ייצא לכם להגיע אל העירייה בחודשי הקיץ, יולי-אוגוסט, אולי תזכו להשתתף בפסטיבל טירת הרזברג (Burg Herzberg Festival), אחד מפסטיבלי המוזיקה הגדולים ביותר בהסן, הידוע ברמה לאומית ובינלאומית ומתקיים באווירה היפית צבעונית ומיוחדת.  למידע נוסף אודות הפסטיבל, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פסטיבל טירת הרזברג.

פרטים נוספים אודות טירת הרזברג:

טירת הרזברג, הטירה הגדולה ביותר בהסן הממוקמת על גבעה, נבנתה בין השנים 1290-1298 על דרך מסחר מרכזית.  מאז שנת 1477, הטירה נמצאת תחת שליטתה של משפחת המלוכה וון דורנברג. במהלך מלחמת שלושים השנה, שהתקיימה בין השנים 1618-1648, רבים ניסו לכבוש את הטירה, ללא הצלחה. אולם, למרבה הצער, הטירה ניזוקה קשות במהלך שריפה שפרצה בתוכה בשנת 1637. במהלך המאה ה-19, החלו בשיפוץ הטירה, שהיום משמשת כמקום רשמי ומרכזי לאירועים שונים של העירייה לאורך השנה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של טירת הרזברג (בגרמנית).

הנקודה החמישית – אלספלד (Alsfeld)

במרחק של כ-20 דקות נסיעה מערבה מעיריית ברייטנבאך אם הרזברג, אורך כביש 62, תמצאו את היעד הבא שלכם, עיריית אלספלד. העירייה הוזכרה ברשמים בתור עירייה כבר בשנת 1222 ומאז שנת 1247, העירייה הינה חלק ממדינת הסן. הרמן השני, שהיה אחד מהאנשים בעלי הכוח הרב ביותר בהסן, החליט להקים בעירייה את ארמונו בשנת 1395 ועקב כך, העירייה זכתה לשגשוג במשך שנים רבות. שנות הזוהר של אלספלד חלפו עם בוא מלחמת שלושים השנה, אשר המיטה על העירייה בזיזה, מחלות, רעב והרס רב. למרבה המזל, הרובע ההיסטורי של העירייה הצליח לשרוד בצורה יוצאת דופן את המלחמה.

בזמן ביקורכם בעירייה, אנו ממליצים לעשות סיבוב במרכז העירייה ובאזור השוק, שם תמצאו מספר מבנים מרשימים, שחציים עשויות מעץ וחציים מלבנים, אשר נבנו בעירייה במהלך המאה ה-16. בין המבנים הייחודים הללו נמנים בית העירייה, שנבנה בין השנים 1512-1516 ובית היין, שנבנה בשנת 1538. האופי המיוחד של מבני העירייה ורחובותיה שנותרו עוד מתקופת ימי הביניים, זיכו את אלספלד בתואר “אחת מהעיריות היפות ביותר מערי הסן העליוניות”. בואו וגלו את יופייה במו עיניכם!

אטרקציות מרכזיות בעירייה:

  1. בית האגדות של אלספלד (Alsfeld Fairy Tale House) – במבנה הייחודי של בית האגדות, אשר נבנה בעירייה בשנת 1628, תגלו מרחב מלא באגדות קסומות. אם תרצו, תוכלו לעצור ב”חדר ההקשבה” ולשמוע מספרי סיפורים מקצועניים מספרים את האגדות האהובות עליכם (אבל אל תצפו לשמוע אותן בעברית). בקומה השנייה של בית האגדות תמצאו תצוגה מרשימה של בתי בובות, שנוצרו מתחילת ועד מחצית המאה ה-19.
  1. בית העירייה של אלספלד (Town Hall) – גולת הכותרת של העירייה הינה הרובע ההיסטורי שלה, הכולל בתחומו מספר מבנים ייחודיים. בית העירייה, שנבנה בין השנים 1512-1516, הינו אחד ממבנים אלה. בית העירייה הינו אחת מהדוגמאות הטובות ביותר בגרמניה למבנה שחציו עץ וחציו לבנים, שנבנה בסגנון “בניית מסגרת”. קחו זמן בכדי להתרשם מהמבנה החיצוני המרשים של בית העירייה. המבנה אינו פתוח לקהל הרחב, בשל היותו מבנה משרדים.
  1. בית היין (Wine House)- מבנה מיוחד נוסף ברובע ההיסטורי של העירייה הינו בית היין, אשר נבנה בשנת 1538 ע”י סוחר היין הנס פון פרנקפורט. הבית שימש את פרנקפורט בתור מחסן למכירת יין ובתור אולם לחגיגות ולאירועים. באותה תקופה, המיסים שנלקחו ממכירת היין היוו 40 אחוזים מההכנסות הכספיות של העירייה. בפינת המבנה, תוכלו למצוא עמוד קלון שנועד להעניש ולהוקיע בפומבי עבריינים. העבריינים הוכרחו להיקשר אל העמוד, נאלצו להתמודד עם אלימות מילולית וזריקת חפצים בידי תושבי העירייה. במרחק קצר מבית היין, תמצאו את המבנה העתיק ביותר בעירייה, אשר נבנה בשנת 1394, ושמאכלס היום בקומת הקרקע שלו חנות ספרים קטנה.
  2. המוזיאון המחוזי (Regional Museum) – בתחילה, המוזיאון נפתח בשנת 1897 בבית היין, אך עבר מיקום לבית החתונות (Wedding House) בשנת 1913. אבל היום תמצאו את המוזיאון במיקומו החדש ביותר, בבית ששימש את אחד מאצילי העירייה, מבנה שהוקם בשנת 1688. המוזיאון נמצא במיקומו החדש מאז שנת 1975 ומציג בתוכו תצוגות המספרות על ההיסטוריה האזורית. בין היתר, תוכלו ללמוד כאן על אורח החיים של התושבים של העירייה וסביבתה בתקופות שונות לאורך ההיסטוריה, ללמוד על אופן השימור של בתי העירייה, רחובותיה וכיכרותיה ועוד.
  1. מגדל ליאונרד (Leonhardsturm) – בתקופת ימי הביניים, הקיפו את העירייה חומות, אולם רק חלק קטן מהחומות המרשימות הללו נשתמר לאורך השנים. מצודת העירייה, שהייתה קיימת בתקופת ימי הביניים, הייתה מורכבת ממספר מגדלים שרק אחד מהם נותר כיום, מגדל ליאונרד. המגדל, שמתנשא לגובה של 27 מטרים, שימש כצינוק בו הוחזקו אסירים שנידונו למוות. אם תשאלו את תושבי העירייה, הם יתייחסו אל המגדל בתור “קן החסידות”. האגדה המקומית מספרת שתושבי העירייה הזמינו תינוקות מהחסידות שהתמקמו במגדל.

הנקודה השישית – מרבורג (Marburg), בה רכשו האחים השכלה

אם תמשיכו בנסיעה מערבה על כביש 62, תגיעו לאחר כ-45 דקות אל היעד הבא במסלול שלכם, העיר מרבורג. מרבורג הינה עיר אוניברסיטה מרכזית בהסן, שמוכרת כיישוב כבר משנת 1140. העיר, שממוקמת על שני דרכי מסחר מרכזיים, זכתה לשמש כאחת מערי הבירה של הסן בין השנים 1485-1500 ושוב בין השנים 1567-1605.

האחים גרים למדו חוק באוניברסיטת מרבורג ובזמן שהותם בעיר, החלו לחקור את הספרות העממית והקליטו מספר עצום של אגדות, מעשיות וסאגות שהועברו אליהם בעל-פה. הצייר אוטו אובלאויד, שנולד בעיר מרבורג, אייר רבים מהמעשיות של האחים גרים ונראה ששאב השראה מהנופים ומהמבנים השונים בסביבתה של העיר.  שימו לב, בהמשך נפרט אודות הנקודות שייתכן שהיוו השראה לצייר המוכשר.

בזמן שתבקרו בעיר, אנו ממליצים בחום שלא לפספס את הרובע ההיסטורי של מרבורג, שמורכב מרחובות צרים, בתים העשויים חציים מעץ וחציים מלבנים, כנסיות עתיקות ואינספור מדרגות. יעקוב גרים אמר בזמנו כי הוא “מאמין שיש יותר מדרגות ברחובות מאשר בתוך הבתים”.

אטרקציות מרכזיות בעיר:

  1. כנסיית הקדושה אליזבת (Church of St. Elizabeth) – זוהי הכנסייה הגותית העתיקה ביותר בגרמניה, שמוקדשת לקדושה אליזבת. בהיותה בת 12, אליזבת, בתו של מלך הונגריה, התחתנה עם השליט הטורינגי, לודוויג הרביעי. בניגוד למלכות אחרות, שנהנו מחיי המלוכה והיוקרה ודאגו רק לעצמן, אליזבת הקדישה זמן כדי לדאוג לפשוטי העם, לעניים ולחולים. לאחר מותו של בעלה בשנת 1227, אליזבת נאלצה להתמודד עם העולם לבדה ועשתה את דרכה אל אדמותיה של מרבורג. גם אז, בגיל 24 בלבד, אליזבת לא שכחה את החולים והעניים והקימה במרחב מרבורג בית חולים קטן מחסכונותיה האישיים. כשנפטרה בשנת 1231, נקברה בקפלת הקדוש פרנסיס ואלפי עולים לרגל הגיעו מקרוב ומרחוק על מנת לכבד את זכרה. ארבע שנים מאוחר יותר, החלו בבניית הכנסייה לכבודה של הקדושה אליזבת. הבנייה נמשכה עד לשנת 1281.

שעות הפתיחה של הכנסייה: הכנסייה פתוחה לאורך כל ימות השנה. בין ה-1 בנובמבר ל-20 במרץ בין השעות 10:00-16:00; בין ה-1 באפריל ל-30 בספטמבר בין השעות 9:00-18:00; ובין ה-1 באוקטובר ל-31 באוקטובר בין השעות 9:00-17:00. הביקור אינו מתאפשר בזמן תפילות או טקסים דתיים.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של כנסיית הקדושה אליזבת.

  1. טירת שליטי מרבורג (The Landgrave Castle)- כשהגיעה אל מרבורג בשנת 1228, הקדושה אליזבת הקימה את בית החולים הקטן שלה למרגלות הטירה, שמאוחר יותר הפכה למשכנה הקבוע של בתה של אליזבת, הנסיכה סופיה. בתוך הטירה, תוכלו למצוא את האולם החילוני הגותי הגדול ביותר בגרמניה, שנבנה במאה ה-14 בתור “אולם הנסיך” (Prince’s Hall). היום תמצאו בטירה את המוזיאון להיסטוריה תרבותית (Museum of Cultural History) .

שעות הפתיחה של המוזיאון: המוזיאון פתוח מדי יום מלבד בימי שני. מאפריל עד אוקטובר בין השעות 10:00-18:00; מנובמבר עד מרץ בין השעות 10:00-16:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של טירת שליטי מרבורג (בגרמנית).

  1. אוניברסיטת מרבורג (Philipps University of Marburg) – איך אפשר שלא להקדיש כמה מילים לאוניברסיטה של מרבורג, בה למדו האחים גרים לימודי חוק. האוניברסיטה נוסדה בשנת 1527 ע”י השליט פיליפ הנדיב. בתחילת דרכה, צוות האוניברסיטה כלל 11 פרופסורים, אשר לימדו 84 סטודנטים. האוניברסיטה הישנה נבנתה בין השנים 1872-1891, על הריסותיו של מנזר דומיניקני מסוף המאה ה-13. תוכלו לבקר באוניברסיטה הישנה ולראות את אולם ההרצאות הישן, שיחשוף בפניכם את ההיסטוריה של הלימודים כאן.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של אוניברסיטת מרבורג.

בעקבות אוטו אובלאויד, מאייר מעשיות האחים גרים – נקודות ציון מרכזיות בסביבת מרבורג:

  1. בעיריית גוספלדן (Goßfelden) – ביתו של אוטו אובלאויד (Otto Ubbelohde’s Home): המאייר הנודע, שהוקסם מהסביבה היפהפייה של גוספלדן, החליט להקים כאן את ביתו, שפתוח לקהל הרחב גם בתור מוזיאון.

איך מגיעים? הבית ממוקם בעיריית גוספלדן, במרחק של כ-20 דקות נסיעה צפונה ממרבורג, בנסיעה על כביש L3381.

  1. בעיריית ווטר (Wetter) – מגדלה של רפונזל (Rapunzel’s Tower): מכירים את האגדה על רפונזל, בעלת השיער הזהוב הארוך, ששלשלה את שערה דרך חלון המגדל הגבוה שלה? עכשיו יש לכם הזדמנות לראות את המודל ששימש את המאייר בעת שצייר את המגדל של רפונזל. תגיעו אל העירייה ובקשו הוראות הגעה אל המגדל המקסים.

איך מגיעים? עיריית ווטר ממוקמת במרחק של כ-20 דקות צפונה ממרבורג, בנסיעה על כביש L3381.

הנקודה השביעית – באד וילדונגן (Bad Wildungen), העירייה של שלגיה

אם אתם בעניין של שמירה על הבריאות והכושר הגופני, באד וילדונגן היא נקודה ששווה לעצור בה לאורך “דרך האגדות”. העירייה ממוקמת במרחק של כשעה נסיעה צפונה מהעיר מרבורג. ואם אינכם בקטע של בריאות, אתם תמיד יכולים לעצור כאן כדי לחוות את העירייה שככל הנראה היוותה את ההשראה למעשיית “שלגיה ושבעת הגמדים”. לפני שנים רבות, התגוררה בטירה של העירייה, טירת פריידריכסטיין (Castle Friedrichstein), בתו של רוזן ואחותו של מייסד כפר הכורים “ברגפרייט” (Bergfreiheit), שנחשבה לנסיכת העירייה. הנסיכה, שהייתה עדינה ויפהפייה, הורעלה בגילה הצעיר ונפטרה. שמים לב לדמיון בין סיפורה לבין סיפורה של שלגיה, שהורעלה על ידי התפוח הנורא של המכשפה?

אם תרצו לעקוב אחר סיפורם של שלגיה ושבעת הגמדים, תוכלו לקפוץ לביקור בעיריית ברגפרייט הסמוכה, הממוקמת במרחק של כ-15 דקות נסיעה מבאד וילדונגן. בהמשך נפרט אודות האטרקציות המעניינות הקיימות בעיריית ברגפרייט.

אבל בואו נחזור לבאד וילדונגן: העירייה מפורסמת אודות למעיינות המינרליים הרפואיים שבה, לקו העירוני האלגנטי שלה ולפארקים הרחבים שמשתרעים בתחומה. באד וילדונגן הינה פארק הספא העירוני הגדול ביותר באירופה, כך שזהו המקום המושלם פשוט לעצור ולהירגע בו.  למידע נוסף אודות העירייה, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של עיריית באד וילדונגן.

אטרקציות מרכזיות בעיריית באד וילדונגן:

  1. מרכז הספא (Spa Center) – בואו וקחו לעצמכם כמה דקות כדי לנשום עמוק ולהירגע. במרכז הספא של העירייה תוכלו ליהנות מבריכה פנימית ומבריכה חיצונית, מסאונות, ממעסים מקצועיים, ממרכז קניות קטן ומשירותים רבים אחרים.

שעות הפתיחה של המרכז: הבריכות התרמיות פתוחות מדי יום בין השעות 7:30-22:00, הסאונה פתוחה בימי ראשון ושבת החל מהשעה 12:00 ובימי שני עד שישי בין השעות 15:00-22:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מרכז הספא.

  1. מוזיאון טירת פריידריכסטיין (Castle Friedrichstein Museum)- מומחים מעריכים כי הטירה קיימת על הגבעה המשקיפה על העירייה כבר מהמאה ה-12. היום, אחרי ששימש את רוזני האזור מהמאה ה-15 ואילך, הטירה משמשת כמוזיאון המציג בתוכו שני אוספים גדולים. האוסף הראשון מכיל בתוכו כלי נשק ומדליות היסטוריות, בעוד שהאוסף השני מכיל בתוכו ציוד ישן שנועד לצייד.

שעות הפתיחה של המוזיאון: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-17:00. המוזיאון סגור בימי שני וב-24,25 ו-31 בדצמבר.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של מוזיאון טירת פריידריכסטיין.

הכפר של שבעת הגמדים – אטרקציות מרכזיות בכפר ברגפרייט:

פירוש שמו של הכפר, הממוקם במרחק של כ-15 נסיעה מבאד וילדונגן, הוא “כפר השלג” ואכן, זהו כפרם של שבעת הגמדים, חבריה הטובים של שלגיה. שימו לב לפסלי הגמדים הלבנים הניצבים בכפר, העושים את דרכם לעבודה במכרה. המכרה של הכפר, הפסלים הללו והיער היפהפה המקיף את ברגפרייט ללא ספק מעורר אסוציאציות למעשייה המפורסמת, “שלגיה ושבעת הגמדים”. בכפר ובאזור קיימת תעשיית אבנים צבעוניות, שמשמשות ליצירת חפצי אומנות ותכשיטים. הנה לכם רשימה קצרה של האטרקציות המעניינות ביותר בכפר:

  1. הבית של שלגיה (Schneewittchenhaus)- זוכרים את הנסיכה שהתגוררה בטירת פריידריכסטיין, עליה סיפרנו קודם לכן? אם כבר הגעתם עד לכאן, נספר לכם עוד כמה פרטים על חייה של הנסיכה הצעירה: היא הייתה בתו של הרוזן פיליפ הרביעי ואמה, ככל הידוע לנו, נפטרה בעת לידתה. אמה החורגת של הנסיכה הייתה קפדנית ונוקשה מאד והאגדות מספרות שהנסיכה עצמה הייתה יפה במיוחד. כשהגיעה לגיל 16, אביה של הנסיכה שלח אותה לבריסל, בכדי שתגור שם אצל אחותו של הקיסר קרל החמישי, בתקווה שכך תצליח להשתחל לחברה הגבוהה ולמצוא לה שידוך מתאים. אולם, בדרכה לבריסל, שנמשכה על פני שנים רבות, חלתה ונפטרה בגיל 21 בלבד. יש הטוענים שלא הייתה זו מחלה, אלא שהנסיכה הצעירה הורעלה.

בזמן ביקורכם בכפר הכורים, אתם יכולים לעצור לביקור ב”בית של שלגיה”, בו נערכות פעילויות מהנות לילדים. בתוך הבית תוכלו לפגוש את שלגיה ושבעת הגמדים, לבושים בתלבושות מהאגדות.

שעות הפתיחה של הבית: ימי רביעי עד ראשון בין השעות 15:00-17:00.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של הבית של שלגיה (בגרמנית).

  1. מכרה הנחושת (Ehemaliges Kupfererzbergwerk)- הכרייה במכרה הנחושת של הכפר החלה במחצית המאה ה-13 ובמחצית המאה ה-16, בתקופת הזוהר של המכרה, זכויות הכרייה נמסרו לתושבי הכפר, שעקב עבודתם הקשה במכרה שוחררו מגיוס לצבא, הורשו לצוד במחוז ולכרות את העצים הסובבים את הכפר. לקראת סוף המאה ה-16, התחילו בהפעלת מערכת לניקוז מים ולהוצאות המים החוצה מן המכרה. בתחילת המאה ה-17, כורים רבים עזבו את הכפר והפעילות במכרה דעכה באופן משמעותי. בשנת 1965 קמה עמותה שהחליטה לפעול על מנת לשמר את המכרה ולהפוך אותו לאטרקציה תיירותית. היום אתם יכולים להשתתף באחד מהסיורים התיירותיים העוברים דרך 17 תחנות פעילות ומנוחה, הקיימות בסביבת המכרה ובתוכו. בעת הסיור, יציידו אתכם בקסדה עם פנס צמוד.

שעות הפעילות של המכרה: סיורים מודרכים במכרה מתקיימים בחודשים אפריל עד אוקטובר

הנקודה השמינית – באונוטל (Baunatal)

במרחק של כחצי שעה נסיעה מעיריית באד וילדונגן תמצאו את הנקודה הבאה ב”דרך האגדות”, עיריית באונוטל. עירייה זו הינה מקום הולדתה של אחת ממספרות הסיפורים הגדולות בתקופתם של האחים גרים, דורות’י וויימן. האחים שאבו ממנה השראה לרבים מהמעשיות שאיגדו לתוך ספרם.

אטרקציות מרכזיות בעירייה:

  1. המוזיאון העירוני (City Museum)- אם אתם מעוניינים ללמוד על ההיסטוריה של באונוטל, בהתמקדות על העירייה כפי שהייתה במאה ה-20, אתם מוזמנים לעצור במוזיאון המרתק הזה. כאן תוכלו למצוא תערוכות שיספרו לכם על בנייתן של מסילות הרכבת הראשונות באזור, על אורח החיים הכפרי בתקופת הסוציאליזם הלאומי, על העבדים שנאצלו לעבוד באזור בכפייה בתעשייה ובחקלאות בזמן מלחמת העולם השנייה ועוד נושאים רבים אחרים ומעניינים. בואו לגלות כיצד באונוטל התפתחה מעירייה קטנה לקהילה מודרנית ומפותחת.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של המוזיאון העירוני של באונוטל (בגרמנית).

  1. מוזיאון Hessenstube – אם במוזיאון העירוני אתם יכולים ללמוד על התנהלות העירייה במאה ה-20, אז במוזיאון הזה אתם יכולים לקחת עוד כמה צעדים אחורה ולחוות את באונוטל של המאה ה-19. המוזיאון מציג את תנאי המחייה של התושבים בעירייה בסוף המאה ה-19. בקומה הראשונה של המוזיאון תוכלו למצוא סלון ומטבח שחושפים את תנאי המחייה של אותה תקופה. כמו כן, תוכלו לקבל הצצה לחייהם של הסנדלרים, מכיני הרהיטים והתופרות של העירייה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של מוזיאון Hessenstube (בגרמנית).

הנקודה התשיעית – קאסל (Kassel), “עיר הבירה של דרך האגדות הגרמנית

היעד הבא שלכם ב”דרך האגדות” תהיה העיר קאסל, הממוקמת במרחק של כ-20 דקות נסיעה צפונה מבאונוטל. האחים גרים הובאו אל קאסל בשנת 1798 על ידי דודתם, על מנת שילמדו בבית הספר היוקרתי שבעיר, “Lyceum Fridericianum”. האחים השתכנו בקאסל וכנראה הרגישו בה בנוח, שכן חיו בה במשך למעלה מ-30 שנים. בזמן שהותם בעיר, הם אספו ורשמו עשרות מעשיות. בשנת 1812, אחרי שש שנים של איסוף קדחתי, האחים הוציאו לאור את הכרך הראשון של “מעשיות האחים גרים”.

בהקשר לעיר קאסל עצמה, בזמן שהותכם בתחומה תוכלו לסייר בין מספר רב של אטרקציות מעניינות. אולם, יש לציין שבמהלך ההתקפות האוויריות על העיר בשנת 1943, מרכז העיר כמעט שהושמד לחלוטין. בשנות ה-50 של המאה ה-20 החלו בשיפוץ של החלקים שניזוקו ולכן היום תוכלו לראות במרכז העיר מספר רב של מבנים ששוחזרו באותה תקופה. מחוץ למרכז העיר, תמצאו מבנים שמתוארכים למאה ה-19.

אטרקציות מרכזיות בעיר:

  1. מוזיאון האחים גרים בקאסל (Brothers Grimm-Museum Kassel) – האחים גרים העבירו שנים מרובות מחייהם בעיר קאסל, כך שמן הראוי שיהיה קיים לכבודם מוזיאון בעיר. במוזיאון תוכלו ללמוד על אורח חייהם ועל עבודתם של האחים גרים. התערוכות מקיפות את תקופות חייהם באופן כרונולוגי ומבליטות את השקפותיהם המדעיות והפוליטיות.

סיורים מודרכים: אם אתם מעוניינים להשתתף בסיור מודרך במוזיאון, קיימת אופציה של סיור מודרך בהשתתפות עד 20 אנשים בשפה האנגלית. לפרטים נוספים, גשו לדלפק הקבלה של המוזיאון.

שעות הפתיחה של המוזיאון: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-17:00. בימי רביעי, המוזיאון פתוח בין השעות 10:00-20:00. המוזיאון סגור בימי שני.

איך מגיעים? המוזיאון ממוקם בעיר קאסל, בכתובת: Schöne Aussicht 2.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון האחים גרים בקאסל.

  1. פארק Bergpark Wilhelmshöhe – היסטוריון האומנות ג’ורג’ דהיו תיאר את הפארק הייחודי הזה כ”אחד מהשילובים הגדולים ביותר של נוף וארכיטקטורה שהבארוק העז ליצור אי פעם.” ואכן, “פארק ההר” הזה, אשר משתרע על פני כ-2.4 קילומטרים מרובעים, הינו אחד מהפארקים המרשימים ביותר בסביבה, וזכה לתואר “הפארק הגדול ביותר באירופה הממוקם על גבעה”. הקמתו של הפארק החלה בשנת 1696 ונמשכה על פני כ-150 שנים! היום, בזמן ביקורכם בפארק העצום הזה, תוכלו למצוא מגוון נקודות ציון ואטרקציות מעניינות בחיקו.

אנדרטת הרקולס (Hercules Monument) הינה גולת הכותרת של הארמון האדיר שיצר האדריכל האיטלקי גוארניארו בין השנים 1700-1717. הקומפלקס כולו משתרע על פני כ-1.5 קילומטרים ובקצהו תמצאו את דמותו של הרקולס, המתנשא לגובה של 8.2 מטרים. כמו כן, בקומפלקס תמצאו פלטפורמת תצפית בגובה של כ-28.5 מטרים, ממנה תוכלו לראות את אדמותיו של הפארק וקצת מהעיר קאסל.

איך תגיעו לאנדרטת הרקולס? אנו ממליצים לכם לעלות על קו 3 או 7 של האוטובוס העירוני, לרדת בתחנה הסופית, “Druseltal” ומשם להחליף לאוטובוס מספר 23, שייקח אתכם ישירות אל הרקולס.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של אנדרטת הרקולס.

טירת האריה (Lion’s Castle) נבנתה בשטח הפארק בין השנים 1793 ל-1801 ושימשה כטירת נופש. בתוך הטירה תמצאו חדרי שינה רבים, רהיטים, ציורי קיר מיוחדים, אוסף שריונים מרשים וחלונות זכוכית צבעוניים ויפהפיים.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של טירת האריה.

  1. מוזיאון לואי שפור (Louis Spohr Museum) – אם אתם מתעניינים במוזיקה, אנו ממליצים לעצור לביקור במוזיאון לואי שפור, המתמקד בחייו וביצירותיו של המלחין, הכנר והמנצח הגרמני המפורסם, שהשפיע רבות על המוזיקה במהלך המאה ה-19. שפור חי ועבד בעיר קאסל משנת 1822 ועד ליום מותו ושימש כמנצח בחצר המלכותי של קאסל. התערוכות במוזיאון כוללות תצוגה של כלי הנגינה של שפור וכן תצוגות אינטראקטיביות, המאפשרות למבקרים להאזין ליצירותיו של שפור וליצור לחנים בעצמם.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון לואי שפור (בגרמנית).

הנקודה העשירית – ריינהרדזוולד (Reinhardswald) וטירת היפהפייה הנרדמת

הנקודה הבאה במסלול הטיול שלכם תהייה העירייה ריינהרדזוולד, הממוקמת במרחק של כ-40 דקות צפונה מקאסל. בעבר, המקום שבו היום נמצאת העירייה נחשב ליער מלכותי וכאדמות צייד של הנסיכים. האזור היה ידוע גם בתור אזור כרייה. לא תמצאו הרבה מה לראות בעירייה עצמה, אך אם תפנו את מבטכם לכיוון פארק הטבע הסמוך לעירייה, תמצאו את טירת סבאבורג (Sababurg Castle), שזכתה לכינוי “טירת היפהפייה הנרדמת”. למידע נוסף אודות הטירה, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של טירת סבאבורג (בגרמנית).

הנקודה העשירית – המלין (Hamelin) ושיירת העכברושים

מכירים את הסיפור על החלילן מהמלין? אז הנה, יש לכם הזדמנות לבקר בעירייה שבה החלילן המפורסם עשה ניסים! המלין היא הנקודה הבאה במסלול “דרך האגדות” שלכם, במרחק של כשעתיים נסיעה צפונה מעיריית ריינהרדזוולד. העירייה המלין החלה בתור מנזר קטן, שהוקם במקום בשנת 851 לספירה, ושסביבו הוקמו מספר שכונות, שבמאה ה-12 הוכרזו כעירייה רשמית. האגדה מספרת שבשנת 1284 המלין סבלה ממכת עכברושים קשה. החלילן הגיע באותה תקופה, החל לנגן בחלילו והצליח להוציא את כל העכברושים מהעיר, למשוך אותם אל נהר וזר (Weser) הסמוך ולהטביע אותם שם. לפי המעשייה של האחים גרים, תושבי העירייה לא הוקירו תודה לחלילן, לא שילמו לו על העבודה הקשה שעשה ולכן, החלילן החליט לנקום בתושבי העירייה, ניגן בחלילו, משך את כל ילדי העירייה מבתיהם והעלים אותם לבלי שוב. בימי ראשון בתקופת הקיץ בלבד, אתם יכולים לצפות במחזה על החלילן, המוצג בכיכר בית העירייה.

אטרקציות מרכזיות בעירייה:

  1. בית החלילן (Pied Piper’s House)- תמיד חלמתם לבקר בביתו של החלילן הגיבור, שהציל את המלין ממתקפת העכברושים? אז תשכחו מהחלום, כי גם אם קוראים למבנה הזה “בית החלילן”, אין זה אומר שהחלילן אכן גר בתוכו. על חזית המבנה תמצאו כתובת חרוטה, המספרת את סיפורם של הילדים שהלכו אחרי החלילן בשנת 1284. בית החלילן משמש היום כגלריה להיסטוריה ולאומנות המציגה יצירות מהאוסף של משפחת פריק (Fricke). בין היצירות, תמצאו גילופי עץ, ציורי שמן, מפות ועוד. בשנת 1966 נפתחה במקום גם מסעדה, הנפתחת בכל יום בשעה 11:00 ומגישה מאכלים המתקשרים לאגדה של החלילן מהמלין.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית החלילן.

  1. שוק חג המולד (Christmas Market)- אם יוצא לכם להגיע להמלין בזמן חג המולד, אנו ממליצים לכם שלא לפספס את מהשווקים היפים והגדולים ביותר באזור, שוק חג המולד של העירייה. מעל ל-70 דוכנים נפתחים במהלך ימי השוק ומוכרים לעוברים ושבים אביזרים המשמשים את החוגגים במהלך חג המולד.

שעות הפעילות של השוק: מה-26 בנובמבר עד ה-23 בדצמבר בימי ראשון בין השעות 11:00-20:00, בימי שני עד רביעי בין השעות 10:00-20:00 ובימי חמישי עד שבת בין השעות 10:00-21:00.

הנקודה ה-11 – ברמן (Bremen)

במרחק של כשעה ו-45 דקות נסיעה צפונה מהמלין תמצאו את הנקודה הבאה בדרככם, העיר ברמן. מצלצל לכם מוכר? האחים גרים יצרו את אגדת “מקהלת החיות מברמן”, שמספרת על חיות שרצו להקים להקה משלהם. החמור, שהינו הכוכב הראשי באגדה, ננטש על ידי בעליו והחליט לעשות את דרכו לעיר ברמן, על מנת לנסות ולמצוא שותפים ללהקה שרצה להקים. בדרך הוא פגש במספר בעלי חיים, שגם אותם בעליהם נטשו וביחד הם מקימים את הלהקה הנחשקת. בכיכר המרכזית של העיר ברמן תוכלו למצוא פסל ייחודי המציג את החיות מהאגדה, עומדות אחת מעל לשנייה. אם תיגעו ברגליו הקדמיות של החמור, האגדה סוברת שיתגשמו כל חלומותיכם.

אטרקציות מרכזיות בברמן:

  1. בית העירייה של העיר ברמן (Bremer Rathaus) – זהו אחד מהמבנים הגותיים המפורסמים ביותר באירופה, שהוקם בין השנים 1405-1410. בתחילת המאה ה-17, הגיעו למסקנה שהחזית של הבניין אינו ייצוגי מספיק ולכן הוחלט על שיפוץ מקיף. כחלק מהשיפוץ, חלונות הבניין הורחבו וחוזקו והחזית עוצבה בסגנון “רנסאנס של הווזר”. החזית הפונה לכיכר השוק מעוטרת בקישוטים ובתבליטים יפהפיים בדמות חיות, מלאכים, ראשים ודמויות מיתולוגיות. בשנת 2004, בית העירייה ופסל רולנד שלצדו נכנסו לרשימת אתרי המורשת העולמית של UNESCO. אם שאלתם את עצמכם מהו “פסל רולנד” שנכנס לרשימת אתרי המורשת העולמית, נספר לכם שמדובר בפסל בדמות אדם, המסמל את החופש ואת זכויות השוק, שהוקם בעיר בשנת 1404. פסל מסוג זה הוקם בעיריות רבות בגרמניה בתקופה ההיא, אולם פסל רולנד של ברמן הינו אחד מהיפים והייצוגיים ביותר מבין פסלי רולנד.

איך מגיעים? עלו על חשמלית מספר 2 או 3 ורדו בתחנת Obernstrasse.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית העיירה של ברמן.

  1. קתדרלת הקדוש פיטר (St. Peter’s Cathedral) – הקתדרלה הלותרנית המרשימה הזו, אשר קיימת כבר למעלה מ-1,200 שנים בעיר ברמן, מייפה את קו הרקיע של העיר בשני מגדליה הגבוהים. בעת ביקורכם בקתדרלה, שימו לב לקריפטות, שהינן החלקים העתיקים ביותר בקתדראלה.

איך מגיעים? עלו על חשמלית מספר 2, 3, 4, 6 או 8, או על קו אוטובוס מספר 24 או 25 ורדו בתחנת Domsheide.

  1. החור של ברמן (Hole of Bremen) – על המדרכה בכיכר השוק, מול הפרלמנט המדיני של העירייה, תמצאו מה שנראה כמו מכסה ביוב מעוטר. תנו לאחד מהילדים שלכם מטבע, שיוכל להשחיל דרך אחד מהחורים של “מכסה הביוב”. ברגע שמטבע נכנס דרך החור ונופל לתוך קופת הצדקה שמתחת למכסה, קולו של אחד מ”המוזיקאים מברמן” בוקע מתוך החלל שמתחת. אז אל תיבהלו אם תשמעו נביחה של כלב, קרקור תרנגולת, מיאו של חתול או נעירה של חמור. הכסף, דרך אגב, מגיע לאגודת הצדקה Wilhelm Kaisen, שתורמת למגוון פרויקטים למען תושבי העיר.

איך מגיעים? עלו על חשמלית מספר 2, 3, 4, 6 או 8, או על קו אוטובוס מספר 24 או 25 ורדו בתחנת Domsheide.

הנקודה ה-12 – בוקסטהודה (Buxtehude)

נסיים את “דרך האגדות הגרמנית” במרוץ קטן בעיריית בוקסטהודה, הממוקמת במרחק של כשעה ו-20 דקות נסיעה צפון-מזרחה מברמן. המשתתפים במרוץ: הארנב והקיפוד.  כן, כן, האגדה המפורסמת של האחים גרים, “הארנב והקיפוד” מתקיימת בעיריית בוקסטהודה, כמו אגדות גרמניות רבות אחרות. בשל העובדה כי העירייה מופיעה לא פעם ולא פעמיים באגדות העממיות, רבים טוענים שהעירייה כלל אינה קיימת, שכן הינה “עירייה מהאגדות”. 

המוזיאון להיסטוריה ולאומנות מחוזית – (Museum of Regional History and Art)  במוזיאון המרשים הזה תמצאו מספר תערוכות המתייחסות לאגדת “הארנב והקיפוד”. תוכלו לעצור גם בקולנוע הקטן שבמוזיאון, המקרין סרטון המציג את האגדה המפורסמת.

תוספות

  • טריברג :זוהי עיירה ציורית ומיוחדת, שנהוג לכנותה ‘עיירת שעוני הקוקייה’, בשל המפעלים הרבים שבתחומה המתמחים בייצור ובמכירת שעוני קוקייה. במהלך השנים הפכה העיירה לתיירותית יותר ויותר, והיום ניתן למצוא בה לצד מבנים עתיקים ומרשימים וכיכרות ציוריות, גם חנויות, מסעדות גורמה ובנקים המספקים שירותי המרת מטבע ומשיכת מזומנים, מעניקים הלוואה למטרות שונות או כל שירות אחר. אתר פופולארי נוסף בסמוך לעיירה הוא אזור ‘מפליטריברג’. אלה שבעה מפלים הנשפכים מגובה של 160 מטרים, ונחשבים לגבוהים ביותר בגרמניה. אל המפלים ניתן להגיע דרך מסלול הליכה החולף מעל לגשרים באזור מיוער וציורי.
  • אגם שלוכה (Schluchsee ):הוא אחד האגמים המרשימים ביותר באזור היער השחור. זהו אגם מלאכותי שמימיו נאגרים מהסכר לניקוז מים שנבנה בסמוך אליו. המים באגם קרים מאוד והוא איננו מתאים לשחייה או אפילו לטבילה, אך הצמחייה והנופים שבסביבתו מתאימים בהחלט לטיול רגלי במסלול נוח וקל. אפשרות אחרת היא להשכיר אופניים, להקיף את האגם ברכיבה וליהנות מהאווירה ומהנופים. כמו כן, בסמוך לאגם ישנו פארק מים נחמד מאוד עם בריכות ומגלשות מים חמימים יותר, המתאים מאוד לבילוי משפחתי עם ילדים.
  • קניון הווטאך (Wutach Schlucht): הוא קניון טבעי עמוק ומרשים הנמצא בלב האזור ההררי המכוסה ביער. לאורך הקניון זורם נהר הווטאך, היוצר תוואי יפיפה, העשיר בנופים מרהיבים, צמחיה ירוקה ומשגשגת, מצוקים הנשאים לגובה רב ומפלים שוצפים שמימיהם נשפכים וניתזים בעוצמה.
  • המוזיאון הפתוח בגוטאך – זהו אחד המוזיאונים היפים והמרתקים ביותר ביער השחור. במוזיאון הפתוח נעשה שחזור מרשים של חיי תושבי אזור היער החל מהמאה ה-15.  באותה תקופה התגוררו התושבים בבקתות קש ועסקו לפרנסתם בחקלאות. בילוי במוזיאון כולל שיטוט וביקור במוצגים השונים, והוא מתאים מאוד לכל המשפחה


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם