מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 9 דקות–
כתב וערך: עידו ענבר
–
החוף היפה בעולם, ג’ונגל פראי, ערי געש פעילים, נהרות תת-קרקעיים, קו חוף שהולך ומתארך, מעיינות חמים ומפנקים, יופי טרופי מטריף… ללא קלישאות – הכול אמת – הנופים אכן קסומים, האנשים חייכנים, המחירים נוחים, והאוכל מעולה. ברוכים הבאים לפיליפינים, הטיול המאורגן הנחשק בעולם.
בזמן שהפיליפינים באים לישראל לטפל בקשישים ולסעוד את הורינו, הרי שאנו, הישראלים, התחלנו לגלות את הפיליפינים כיעד תיירותי משובח ומזמין. עם למעלה מ-7,000 איים וכמות תיירים נמוכה במיוחד, הדרך הנכונה לטייל במדינה זו הוא דרך טיול מאורגן, שיוודא שלא תבזבזו את זמן החופשה והנופש שלכם על אינספור ניסיונות חיפוש, תיאום, איתור, והכנה לטיול באחת מהמדינות היפות בעולם.
טיול מאורגן לפיליפינים יכול לקחת שבועיים, וגם אז לא ניתן לכסות את כל היופי, הטבע, התרבות והחוויות שיש למדינה להציע לאורחיה. מאמר זה יחשוף אתכם לטעימות מפתות על היעדים הנחשבים ביותר בפיליפינים, יעדים שנבחרו על-ידי מומחי טיולים ומארגני טיולים מודרכים במדינת האיים, נקודות שחובה לבקר בהן במהלך החופשה הבאה שלכם.
אז בואו נצא לטייל…
הפיליפינים – מוכנים לגלות את הנסתר?
מנילה – הבירה הצפופה ביותר בעולם!
במערב האי המיושב ביותר – “לוזון”, שוכן אחד המטרופולינים הגדולים בעולם כולו, מטרופולין העיר מנילה, הצפופה בעולם. לא פחות מ- 21 מיליון תושבים חולקים את המרחב האורבאני העצום, שהחל ממאחז מוסלמי פעוט שנועד בסה”כ כנקודת גביה מכלי שייט החולפים בנהר הפסיג, הנהר החוצה את העיר לשניים.
מזג האוויר הטרופי של המדינה לא פסח על האי ועל העיר, שנהנית משתי עונות – יבשה וגשומה, והחודשים היבשים הם דצמבר עד מאי, כאשר באפריל ומאי החום יכול להיות מוגזם. הטיילים המקצועיים שעושים את שיעורי הבית לא מגיעים בתקופה זו, אלא נהנים מהחום הסביר והטרופי של תחילת העונה היבשה. (מה גם שבעונה הרטובה הרבה מהתשתיות הופכות לא רלוונטיות, לא למקומיים, ובטח שלא לתייר המערבי, עם הצפות, שיטפונות, וסופות טייפון שחוסמות את הדרכים לחלוטין.)
בעיר כה גדולה אתם בוודאי יכולים לתאר לעצמכם שדברים לראות, לעשות ולטעום – לא חסר. ברשומה הבאה נציע מספר דוגמאות לאטרקציות תיירותיות פופולאריות במנילה, את אלו שעברו סינון קפדני וזכו להיכנס לרשימה האקסקלוסיבית של יעדים שמומחי הטיולים המאורגנים בחרו להדגיש בעיר האינסופית:
–
אינטראמורוס (Intramuros) – עטוף בחומה ובהילה היסטורית מסקרנת ונוראית, הרובע העתיק והספרדי של מנילה מציעה קפיצה אחורה בזמן, לתקופה שבה האימפריה הספרדית שלטה באזור ומנילה הייתה עוד קולוניה באימפריה.
התחלת העבודה על החומה הייתה במאה ה-16, כחלק ממערך הגנה על העיר ומוסדות השלטון, וכראוי לרוח התקופה נבנה במקום מבצר מרשים – פורט סנטיאגו (Fort Santiago).
במהלך מלחמת העולם השנייה, כאשר הפיליפינים היו נקודה אסטרטגית בחזית היפנית-אמריקנית, התנהל שם אחד הקרבות הנועזים ביותר: במשך חודש ימים הצבא האמריקני בשיתוף הצבא הפיליפיני נלחמו כנגד צבאו של הקיסר היפני. החיילים היפניים ביצעו מעשי טבח נוראיים וחיסלו כ-100,000 פיליפינים במנילה. במשפט שנערך בסוף שנת 45′ נשפטו שני קודקודים מהצבא היפני המובס והוצאו להורג, אך זכרם של הנרצחים וההיסטוריה הקשה עוד מהדהד בין כתלי העיר הדוממים.
העיר הבצורה חושפת נקודות חמד ויופי על רקע היסטוריה עקובה מדם
–
החומות, אשר נפגעו קשות במתקפה חסרת הרחמים, שוקמו החל משנת 1951 כאשר העיר הוכרזה כאתר מורשת היסטורית.
לא רק החומה, הרבה מאוד אתרים יפים ומעניינים בעיר נהרסו עקב פעולות האדם הנוטה להרוס כמו שהוא נוטה לבנות. גם אסונות טבע המוכרים מדי לחבל ארץ זה ולאנשיו החייכנים פגעו בהרבה מאוד אתרים במנילה בכלל ובאינטראמורוס בפרט, במדינה הנפגעת פעם אחר פעם מסופות הטייפון הקשות, כמו זו שהכתה בנובמבר 2013 ולקחה עימה לא פחות מ-2,000 נפשות.
דווקא הבנייה הספרדית, בנייה באבן, החזיקה מול מפגעים אלו בצורה עמידה ומפתיעה למדי, וישנם לא מעט מוניומנטים עתירי היסטוריה וסיפורים, ששרדו את מלחמת העולם השנייה ואת שאר האסונות שהגיעו מאז, וניצבים עד היום, מחכים לתיירים סקרנים ואוהבי החיים, שלומדים מטעויות העבר וההיסטוריה, תוך שהם נהנים מהנוף האורבאני-העתיק.
מבצר סנטיאגו, אותו ציינו קודם לכן, הוא מבנה של 640,000 מ”ר, מקום עם היסטוריה מסועפת וגם מפוקפקת, שתפקד, בין היתר, גם כבית מאסר. במבנה זה בילה את ימיו האחרונים הגיבור הפיליפיני המקומי חוזה ריזל, או בשמו המלא – José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda, אדם מעניין ורב-פעלים, עד הוצאתו להורג בדצמבר 1896.
איש אשכולות זה, שהיה מומחה לרפואת עיניים, שלח ידו, בין היתר, גם בכתיבה, עיסוק שהתגלה כקטלני במיוחד ואשר הוביל אותו בסופו של דבר אל מותו. הוא נאסר על ידי השלטון הכובש והוצא להורג כחבר בתנועה הפרו-פיליפינית לעצמאות ושחרור מהכובש הספרדי, בטענה כי כתביו היוו את הבסיס למרד פיליפיני כנגד הכובשים. לזכותם ייאמר כי היום, במבט לאחור, הם ככל הנראה צדקו, ועד ימינו נחשב ריזל לגיבור לאומי באומה הפיליפינית.
המבצר, לצד פנינים היסטוריות אחרות, הוא חלק מפארק היסטורי תיירותי לשימור, ובו תמצאו עוד מספר נקודות-עניין בעלות חשיבות, אך נשאיר לכם את הכיף של התגליות, מה גם שמילים לא יוכלו לתאר.
0
קיאפו (Quiapo) – על שם צמח הפיסטיה (כרוב המים), היא רובע מאוד פופולארי, בייחוד בתקופת חגיגות הנוצרי השחור (Black Nazarene), אז מגיעים מיליוני מאמינים לחלוק כבוד ואמונה נוצרית אדוקה סביב צלמית העץ של ישו, פסל שגולף במקסיקו במאה ה-16, ונחשב לאייקון הדתי החשוב במדינה. (מוטב להימנע מלהגיע למנילה בתאריכי החגיגות – 31 לדצמבר, יום שישי הטוב – שישי האחרון שלפני חג הפסחא, ו-9 לינואר, עקב העומס הרב על העיר מוצפת המאמינים.)
ככה זה נראה בחגיגות הנוצרי השחור – הצעירים עושים הכול כדי לגעת בפסל. מה ישוע היה אומר?!
–
נקודת חובה ראשונה בקיאפו אם כך, היא כנסיית קיאפו (Quiapo Church) משם מתחילים שלושת מסעותיו השנתיים של פסלו של ישו השחור להתרגשותם העזה של המאמינים הרבים. מעניין לראות שלמרות האדיקות הנוצרית, דווקא בכיכר מול הכנסייה החשובה תמצאו לא מעט מגלי-עתידות ודוכנים לממכר מוצרי ריפוי שונים ומשונים, ברוח האמונה המקומית, והסקרנים והאמיצים מביניכם אולי יזכו להזדמנות פז לקבל את עתידם תמורת כמה מעות, או איזה קמע מזל להביא הביתה כמזכרת (אל תשכחו לשאול את קורא העתידות האם ישתלם לכם בעתיד הקרוב להתמקח איתו על המחיר.)
עוד בקיאפו – כיכר מירנדה (Plaza Miranda), עוד נקודה עם היסטוריה פוליטית משמעותית ועקובה מדם. בשנת 1971 התקיימה בכיכר עצרת של המפלגה הליברלית, כאשר 2 רימונים הוטלו לתוך ההמון, פוצעים 95 אנשים והורגים 9, כולל ילד בן 5.
היום תמצאו בכיכר מצבת זיכרון לזכר תשעת ההרוגים, והכיכר הוכרזה כ”פארק-חופש”, קונספט פיליפיני חשוב שאולי כדאי שנאמץ בצורה רחבה. רעיון “פארק החופש” אומר כי המדינה מכירה במקומות שונים וראשיים בעיר כ”מרחב מוגן” בו פעילים פוליטיים יכולים להפגין, לארגן עצרת, ולבטא את דעותיהם ורעיונותיהם הפוליטיות ובקיצור “לפתוח פה” על השלטון, ללא אישור רשמי מהמדינה. חשוב, רלוונטי תמיד, וחיוני לכל מדינה מתוקנת.
–
בית הקברות הסיני – עוד נקודה עקובה מדם ועשירה בעצמות ובהיסטוריה, (ועשירה באופן כללי) בית קברות זה הוא מהמשונים בעולם, בו כל מוזוליאום מרשים יותר מקודמו. המקום נראה יותר כמו מושבת עשירים מאשר בית קברות, והתנאים שמקבלים מתים אלו גבוהים יותר מהתנאים להם זוכים רוב תושבי האיים הפיליפיניים, וככל הנראה, לפחות ברמת מרחב ה”מחייה”, אף גבוהים יותר מהתנאים להם זוכים הרבה מהפיליפינים המגיעים לעבוד בישראל.
בחלק מהמבנים תמצאו מטבחים, מים חמים וקרים, שירותים, ואפילו מזגן, כדי שיהיה לסינים העשירים נוח במיוחד במשכבם הסופי. שווה ביקור, ומעורר השתאות.
טקסט סרטון: בית הקברות הסיני העשיר – שכונת יוקרה למתים. קונטרה למצוקת הדיור בישראל?
–
הר הגעש טאאל – הר געש פעיל ומוקף תושבים שבוחרים לגור שם למרות הסכנה, שכן הר זה מתפרץ מעת לעת, והתפרצויותיו לאורך השנים גבו את חייהם של כמה אלפי אנשים. למה, אם כך? ובכן, לכשתגיעו ליום זה בטיול המאורגן שלכם תבינו מהר מאוד למה שווה היה להגיע, ואף להישאר.
טאאל הוא אחד המקומות המרשימים והיפים שתראו, ודרך מצוינת להתחיל את הטיול. 60 ק”מ בלבד ממנילה, קל ונוח לטיול יום, ההר והקלדרה, לוע התמוטטות געשית, מהווים מוקד תיירותי פופולארי. אגם יפהפה, צמחייה ונוף – הטבע במלוא הדרו, והנוף הצופה מרכס טאגיאטי (Tagaytay Ridge) אל ההר והאגם נחשב לאחד הנופים היפים בפיליפינים, ולכן אחד היפים בעולם.
המקומיים, המדריכים, ובקרוב גם אתם, תלמדו את הסימנים המקדימים להתפרצות, כדי לזהות בזמן, ולנסוע למקום מבטחים עם נוף ולחזות במו עיניכם, אולי, בהתפרצות וולקנית מהממת, אירוע נדיר, נורא ויפהפה שלא רבים זוכים לראות, בטח שלא לראות ולספר.
–
מפלי פגסנחאן (Pagsanjan Falls) – האגדה מספרת על שני אחים שחיו לצד הנהר, ונהנו מהמים הטובים, הטבע הנעים והחיים הפשוטים. החיים היו טובים עד אשר בצורת נוראית וארוכה הובילה למוות של כל הצמחייה ונדידה של כל בעלי החיים, ובסופו של דבר גם של אחד האחים.
האח הצעיר שנותר בגפו התהלך בחיפוש אחר מים, אך ללא הועיל. בייאושו כי רב, זעק אל האלים: “היכן המים בעולם?!”, והכה בעצמה ובזעם בקרקע עליה עמד – והפלא ופלא – מעיין החל לנבוע ולהתגבר, והפך לנהר שהמשיך הלאה ליצירת המפלים המפורסמים.
תארו לעצמכם שיש כמה מאות מפלים מוכרים (והרבה לא מוכרים) בין אלפי האיים הפיליפינים, אך מפלי פגסנחאן זוכים, שוב ושוב, שנה אחרי שנה, בתואר המפלים היפים באיים.הן המפלים והן הערוץ המוביל אליהם הוכרזו כשמורת טבע, ואם יש מקום שראוי להישמר – זה המקום! שוטו בקאנו במים המהירים, טיילו בנוף המהפנט, והתאהבו בטבע המקומי.
הדרך למפלי פגסנחאן מרשימה כמעט כמו המפלים עצמם.
–
בשנת 1991 התפרץ הר הגעש פינטובו (pinatubo), התפרצות אשר השפיע על כל כדור-הארץ. המקומיים, כמובן, ספגו את רוב הנזק, אך ההשפעה על האטמוספרה התפשטה, פשוטו כמשמעו, בכל כדור-הארץ. התפרצותו נחזתה בדיוק רב והמונים פונו בזמן בכדי למנוע אסון בקנה מידה קולוסאלי.
כיום, סיור באזור כולל ביקור באחד הכפרים שנקבר תחת משקעי ההתפרצות. מעניין, מסקרן, ומעורר שאלות. הנופים באזור מרשימים, וכוללים טרסות אורז עצומות, חלקן נבנו לפני למעלה מאלפיים שנה.
–
מחוז פמפגנה (Pampanga) – ובירתו סאן פרננדו, עיר שוקקת חיים הממוקמת כשישים ושישה קילומטרים צפונית למנילה, זכתה להיקרא על-שמו של המלך הספרדי הכובש, והמקום בו המקומיים חוגגים בכל דצמבר פסטיבל מנורות ענק ומהנה (שבת לפני חג המולד), פסטיבל כה פופולארי עד שהעיר זכתה לכינוי “בירת חג המולד של הפיליפינים”.
העיר חיה ופועמת, ופסטיבל המנורות הוא לא היחידי בה. אירועים נוספים כמו פסטיבל סינוקוואן (Sinukwan Festival) – בו חוגגים את רוחם של אנשי קאפאמפאנגאן, קבוצה אתנית גדולה בפיליפינים, ומעלים את זכרו של האל לו סגדו בני עם זה בעידן העתיק. החגיגות, שאורכות שבוע ימים וכוללות אינספור אירועי תרבות בכל רחבי העיר, מסתיימות בתהלוכת ריקודים ברחובות. שווה להגיע! (29 לנובמבר – 6 לדצמבר.)
פסטיבל סינוקוואן – צד פיליפיני שלא רואים בישראל, ולא רואים כל יום.
יום פינוק במעיינות החמים של פונינג (Puning Hot Spring) – מי לא אוהב מעיינות חמים, חווית ספא ופינוקים לגוף הדואב ולנפש הדאוגה. נכון, מעיין חם הכי כיף בחורף, וחורף בקו-רוחב זה הוא בסה”כ זמן רטוב יותר, אך לא קר בשום דרך, אך בכל זאת – המקום בנוי היטב, אטרקטיבי, ומציע שילוב מנצח של בניה מקומית לצד טבע מקומי נהדר עם טיפולים מפנקים שעושים נעים בגוף ובנשמה – וחבל להכביר במילים.
פוארטו פרינססה באי פאלאוואן (Puerto Princesa) – האי פאלאוואן, במרחק טיסה קצרה ממנילה, הוא ביתו של אחד משבעת פלאי עולם, ויש אומרים המופלא מכולם. העיר עצמה, עיר עצמאית ונפרדת מן המחוז, עומדת בניגוד מוחלט למנילה, שכן בפוארטו פרינססה צפיפות האוכלוסין הקטנה ביותר במדינה.
פלא העולם המדובר הוא הנהר התת-קרקעי, נהר הזורם בגאון מתחת לפארק הלאומי היפהפה והמתוייר היטב. אתר מורשת עולמית זה זורם לו בנחת לאורך 8.2 ק”מ, ואתם תעלו על סירה ותשוטו בתוך המערה בין נטיפים וזקיפים, מתפלאים, כראוי, מהסיטואציה המהממת.
העיר פוארטו פרינססה נחשבת לאחד מערי התיירות השוות בעולם כולו, עם חופים קסומים, מסעדות מפנקות, שטחים ירוקים, מקום שעושה טעם של עוד, ועוד, ועוד… ראש העיר לשעבר, אדוארד ס. האגדורן, הוא איש איכות-הסביבה, והנחיל בעיר מעין “טוק-טוק” תלת-גלגלי שקט המונע בחשמל, שהפך לכלי התחבורה הפופולארי בעיר. השכרתו מסובסדת ועולה רבע מעלות השכרת רכב דומה המונע בבנזין.
–
אל נידו (El Nido) – בעת כתיבת שורות אלו (מרץ 2017 ), אל נידו מדורג כחוף היפה ביותר בעולם, מקום ראשון ברשימה מכובדת מאוד, 20 חופים מהממים, ואל נידו בראשם.
בדיוק שחשבתם שדברים לא יכולים להיות טובים יותר, והנה לכם – חופים של חול לבן, שוניות אלמוגים יפהפיים, צוקים מרשימים, ובעצם כל מה שצריך כדי להתאהב במקום.
הגיאוגרפיה יוצאת דופן, האתרים בסביבה המיידית מהפנטים ומרתקים, ובאמת שקשה לעזוב, אז בעצם כדאי פשוט להישאר, ולתת לנוף ולאווירה לחלחל בכמה ימים של התמסרות לאחד המקומות הנחשקים בעולם.
החופים המהממים מתפרשים עוד ועוד, ומזמינים למסע תגליות בין האיים שבסביבה, כאשר כל אי וכל חוף יפה יותר מקודמו. המפרץ המכיל את כל האושר הזה הוא מפרץ בקוויט (Bacuit Bay), מקום מעורר תיאבון.
אל נידו (El Nido) – לא לפספס!
–
האי סיזימו (Simizu Island) – אי קטנטן ויפהפה, מוקף נוף פראי ומים צלולים כקריסטל.
האי קדלאו (Cadlao Island) – האי הגדול באל נידו, עם פסגה של 640 מ’ וחופים לבנים המשתפלים בעצלות אל הים השקט. באי תמצאו, אם תחפשו מספיק טוב, מספר לגונות נסתרות, ובחיפוש תלכו לאיבוד במסלולי הליכה בינות עצים ויערות עתיקים וירוקים, עם ציוץ הציפורים והשקט האינסופי.
האי דילומקאד (Dilumacad Island) – עוד אי ייחודי, ובו תעלה תת-קרקעית העוברת מתחת למים! וזאת כמובן לצד חוף של כמה מאות מטרים של חול לבן, וריף שוניות לחובבי הצלילה.
האי פנגולאסיאן (Pangulasian Island) – צוללנים, צפרים, חובבי צעידה, וחובבי החיים הטובים – מעבר לחופים, לשוניות האלמוגים ולטבע האינסופי על אי קטן זה, תוכלו גם לסיים צעידה (קצרה) במסלול יפהפה ולהגיע לנקודת תצפית פנוראמית על המפרץ והאיים בו – מרגש, מרגיע, ושווה כל צעד.
אי הנחש (Vigan Island) – אחד האיים היותר פופולאריים לביקור והחביב על מדריכי הטיולים המאורגנים לפיליפינים, סמוך לפנגולאסיאן, זכה לשמו בזכות שפוכת החול הטבעית שבו המזכירה את התפתלותו של נחש בהיר ונראית לעין במלוא הדרה בעת שפל.
האי מאטינלוק (Matinloc Island) – אי הצר והארוך ביותר במפרץ, עם חוף נסתר בתוך קצהו של בולען כאשר הדרך היחידה להגיע אליו היא בצלילה דרך חרך צר בקיר הבולען. השעה הטובה ביותר לצלול לשם היא בשעת הצהריים, אז השמש חודרת פנימה ומשחקי אור-וצל מייצרים אווירה חלומית באתר ייחודי זה.
האי גם מפורסם בזכות אחד החופים הנחשקים ביותר (מעבר לחוף הנסתר), חוף בשם קולאסה (Kulasa), רצועת חול לבן של 100 מטרים. בנוסף תמצאו לפחות 4 אתרי צלילה, ובקיצור אי ארוך ומרגש.
האי פינאסיל (Pinasil Island) – מפורסם בעיקר בזכות “מערת הקתדראלה“, מערה שנראית כבית תפילה גדול, עם אווירה מיוחדת ששואבת את מי שנכנס לתוכה ומרגיעה מיד את הנפש. הגישה למערה דרך סירות קטנות, קיאק או דוגית. כמו בחוף הבולען שבאי מאטינלוק, גם כאן יש זמנים טובים יותר לביקור, אותן שעות בהן השמש חודרת מלמעלה ומאירה את המרחב, ויוצרת את האווירה הקסומה ביותר ששהיתם בה עד כה.
רשימת האיים הולכת ומתארכת, וניתן לכם לגלות אותם עם הקבוצה, בנוחות, עם שייט מאורגן בין אי לאי, כדי שמישהו יוודא שאתם רואים את הדברים שאסור להחמיץ.
–
מעט על הפיליפינים – לטייל עם קצת רקע
רובנו מכירים את הפיליפינים כעם חייכן, שקט ועסוק כל היום בעבודות סיעוד, אך ההיסטוריה של הפיליפינים מפוארת ומרשימה, עם שיודע להילחם על שלו, על הדמוקרטיה והחירות, עם שעבר כיבושים רבים וסערות פוליטיות אינספור.
מדובר באחת מהמדינות המאוכלסות בעולם כולו, אתגר בהתחשב במבנה הגיאוגרפי שלה – אוסף איים אינסופי המחובר, בעיקר, בסירות. מנגד יותר משני שליש האוכלוסייה (שמונה למעלה מ-100 מיליון נפשות) בחרו לחיות דווקא באי אחד ויחיד – האי לוזון (בו העיר מנילה).
מעבר לצפיפות הגבוהה ולריבוי הטבעי הגבוה, יש לפחות 10 מיליון פיליפינים החיים מחוץ לגבולות המדינה, ורק חלק מזערי מהם הגיע לישראל (בארה”ב, לדוגמא, יש קהילה של 3 מיליון פיליפינים!).
האוכלוסייה, בעיקר במרכז העיר הגדולה, מעורבת לגמרי, (מרכז) עיר קוסמופוליטית עם מהגרים מכל העולם, אירופה, אמריקה, אסיה ואוסטרליה, והאוכלוסייה המגוונת מאפשרת לא רק אווירה ייחודית, אלא גם מפגש תרבויות מעניין שמוצא את ביטויו העיקרי, לפחות בשבילנו התיירים – במטבח.
בעוד שבישראל תתקשרו לכל מוקד שירות ממלכתי תקבלו את הבחירה לקבלת שירות בין 3-4 שפות, הרי שכמות השפות המדוברות בין 7,000 האיים הפיליפינים היא לא פחות מ-170, אך מרבית האנשים שתפגשו מדברים אנגלית ברמה זו או אחרת, לפחות אלו המתעסקים עם תיירים.
לא פסחנו על האספקט היהודי, וגם בני עמנו הפעוט מצאו את מקומם בין איי הפיליפינים. הקהילה הקטנה ברובה מהגרים טריים שהגיעו והשתקעו על-רקע עסקי, אך חובבי ההיסטוריה יגלו רקע עשיר של הגירה והתיישבות באיים כבר מהמאה ה-16. טיילים עצמאיים המטיילים בזמן החגים היהודים בוודאי ימצאו את עצמם מבקרים באחד מבתי חב”ד שנפתחו עם הזמן במנילה ובאיים שונים.
המדינה עשירה ביופיה ובאתרי התיירות שבה, פופולאריים ונסתרים כאחד. שלא כמו אירופה, הבחירה להגיע לפיליפינים היא בחירה בטיסה ארוכה והגעה למקום שונה וייחודי. מי שמתכנן טיול של מספר חודשים, יוכל לנסוע לבד או בקבוצה קטנה, עם הרבה מאוד הכנה מראש. לרוב המטיילים ההמלצה לטיול שכזה היא בטיול מאורגן בקבוצה, בכדי לוודא שהמסע הארוך ימוצה עד תום, וכי כל יום יתגלה מקום חדש, מזמין ויפהפה, כראוי לטיול בפיליפינים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.