• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול אופניים בפארק הירקון ומסלול רגלי לאורך נחל הירקון

דף הבית » מסלול אופניים בפארק הירקון ומסלול רגלי לאורך נחל הירקון

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

רשמה: שרה פלד

מי ברגל, מי באופניים, כולנו כמשפחות רוצים לטייל יחד. הריאה הירוקה של גוש דן, פארק הירקון ושמורות נחל הירקון, מציעות בילוי בטבע, בסבך הירק, על הגשרים והגבעות. ניסינו ונהננו – ממליצים גם לכם!

חופשת הקיץ היא זמן לבילוי משפחתי בחיק הטבע ופארק הירקון מספק פתרון נהדר למשפחות בהם נדבק חיידק הרכיבה על אופניים. מיקומו המרכזי של הפארק מציע נגישות רבה, אפשרויות רבות לשילוב של אופניים לצד אטרקציות נוספות וכן את אחד ממסלולי האופניים היפים- רכיבה לאורך נחל הירקון. רשות נחל הירקון הציבה את הקמת שבילי אופניים לאורך נחל הירקון כפרויקט מרכזי בעבודת הרשות. כיום, מאפשרים השבילים תנועה רצופה ממרכזי הערים ומרכזי המגורים אל אתרי נופש וקיט ואף אל אזורי תעסוקה. ניתן לנוע לאורך הירקון על שבילים סלולים ועל דרכי עפר שמתוחזקים באופן שוטף על ידי הרשות. לאורך השבילים ישנן עמדות שתייה, ובנוסף, פינות חמד מוצלות רבות לעצירות מנוחה ופיקניקים.

נחל הירקון נמצא בעיצומו של תהליך שיקום נרחב הכולל מגוון פעילויות לשיפור איכות וכמות המים, כגון: הוצאת מזהמים והסדרה הידראולית של הנחל; ושיפור המגוון והשפע הביולוגי, כגון: שיקום צמחיית גדות ובניית סכרים וסולמות דגים. רשות נחל הירקון יצרה ריאה ירוקה באזור הצפוף בנה. אנא תרמו לאיכות הסביבה והצטיידו מראש בשקיות לאיסוף פסולת.

הגעה

את טיול האופניים ניתן להתחיל מהחנייה של אצטדיון רמת גן או חניון רידינג. בנוסף ניתן לבחור בחלופה נטולת הפקקים של נסיעה ברכבת עד תחנת ארלוזורוב או האוניברסיטה, טיול רגלי קצר ושכירת אופניים בפארק הירקון. חלקו של הפארק בו נתמקד נתחם בין מפגשו של נחל איילון עם נחל הירקון (מתחת לגשר נתיבי איילון) בצידו המערבי, לבין גשר העץ הנמצא בין המימדיון ואצטדיון רמת גן בצד המזרחי. ייחודו של חלק זה הוא בכך שהוא משלב בין חלק הפארק המפותח, בו יש גשרים, מדשאות, מתקני משחקים ושבילי אספלט סלולים, לבין חלקים מיוערים, תלים ארכיאולוגים ושבילי כורכר המשיקים לגדות נחל הירקון, ומוסיפים את הפן של רכיבה יותר טכנית ומאתגרת.

 קדימה, יוצאים לדרך !

ראש הציפור של נפוליאון: נקודת הציון הראשונה היא בגשר נתיבי איילון. לגשר 3 יציאות, אנו נבחר ביציאה האמצעית המובילה למתחם “ראש הציפור”. המתחם ממוקם באזור השפך של נחל איילון לירקון, וקיבל את שמו בשל כך שבהתבוננות במפה ניכר דמיונו לראש של ציפור. המתחם כולל שבילי אופניים מופרדים באורך של 1.5 ק”מ.  רכיבה לצידו הדרומי, אותה ניתן לשלב ברכיבה מהנה לאורך שביל כורכר מוצל, מובילה לתל גריסה, או “גבעת נפוליאון” בשמה העממי. על גבעה זו ישנם שרידי עיר גדולה וחשובה. בחפירות נחשפו שרידי מערכת ביצורים של עיר כנענית, ארמונות ומפעל מים. מקור הכינוי הוא באגדה שנפוליאון חנה במקום זה, בעת המצור על יפו התורכית. התל, השוכן על גבעת כורכר בחלקו הדרומי של מתחם ראש ציפור, מכיל שרידים ארכיאולוגים מתקופת הברונזה הקדומה ועד ימי הביניים. מבחינה היסטורית, בתל גריסה נחשף רצף התיישבותי של אלפי שנים. רצף אשר משערים שנוצר עקב מיקומו האסטרטגי של התל סמוך לגדות הירקון ונחל איילון. נחלי מישור החוף והירקון בראשם שימשו בעת העתיקה, מעגנים טבעיים. מכיוון שלא נחפרו בתקופות הקדומות נמלים מלאכותיים, היה תל גריסה שעל גדות הירקון יעד מועדף להקמת עיר נמל. אתר אליו יוכלו להגיע סירות מן הים.  ברכיבה על אופניים ניתן להגיע לתל גריסה ולנסות לאתר את השרידים הארכיאולוגיים. במעלה התל ניתן להתרווח תחת עץ שיזף מצל, לנשום אוויר הנקי מהפיח האורבאני הסובב את הפארק, ולהפליג בדמיון למראה נפוליאון המשקיף דרום מזרחה על הטבע, אם הוא רק היה יודע שבעתיד אזור זה יכונה מתחם הבורסה.

עלילות הנוטריה ב”שבע טחנות”: התחנה הבאה היא ביציאה המזרחית ממתחם “ראש ציפור” בגשרון “שבע טחנות”. באתר זה ישנם שרידי מכלול שלוש טחנות קמח מן המאה ה- 19, הממוקמים מעל שרידים קדומים יותר. באתר סכר טבעי מרכס כורכר וגשר בטון  מעל נתיב מים צר. מקור השם “שבע טחנות” בשבע מערכות טחינה שפעלו במבנה המערבי במכלול הטחנות. המילה גריסה בשם המקום מעידה על פעולת הטחינה במקום. הטחנה המערבית פעלה כבר מהתקופה העות’מאנית, שתי הטחנות הנוספות הוקמו במאה ה- 19. המכלול פעל עד שנת 1936.  שרידי סכר קדום שימשו בסיס לסכר האבנים שנבנה לא מזמן ומאפשר את חציית הירקון ברגל.  בזמן האחרון מהווה האתר אטרקציה בשל בעל חיים החי בסביבתו, ונראה לעין הממוצעת והלא בקיאה, כבונה הבונה סכר או כלוטרה חביבה. למעשה החיה היא מן “פולש” והרבה פחות “סקסית” מהן, החיה מתמקדת יותר בחפירה ולא בבנייה.החיה היא הנוטריה, אשר מוצאה מאמריקה הדרומית, והובאה לישראל בשנות ה-60. הנוטריה ניזונה לרוב מצמח מים ומצמחי גדות. היא חופרת מחילות בגדת המים וגורמת בכך נזק רב.

סינגל גבעת נפוליאון

מאגם השייט ועד גבעת ההופעות: מ”שבע טחנות” צפון- מזרחה יפתח לפנינו אגם השייט. האגם וסביבתו מטופחים ונקיים. השקט היחסי והעצים הירוקים סביבו, נותנים תחושה הלקוחה ממדינות רוויות בגשמים, אגמים וצמחייה. האגם הוא כמעין מובלעת שפויה בתוך השאון סביב.  לאחר חידוש המצברים נמשיך לכיוון מזרחה, ונכנס ליער בראשית. ביער ישנו שביל האספלט חדיש הכולל גם תאורה. לרוכבים המאותגרים ישנה אפשרות לדווש בשביל הכורכר הצמוד לגדת נחל הירקון, יער בראשית מוביל למתחם רכיבה נוסף, והוא מתחם “גבעת ההופעות”. היקף המתחם 1.5 ק”מ, והוא כולל שבילי אופניים מופרדים. במרכזו נמצאת גבעה, שלאחר טיפוס קצר יחסית, מאפשרת נקודת תצפית מרהיבה, המשלבת את נופי הפארק לצד מגדלי השחקים של גוש דן. הבוחרים במסלול מעגלי יסיימו כאן את הטיול.  ההרפתקנים, אוהבי הטבע והקילומטראז’ מוזמנים להמשיך מזרחה בעקבות מקורות שפך הירקון. אוהבי “הפינוקים האורבאניים” מוזמנים לרכב מערבה אל השקיעה 3.5 ק”מ נוספים, וליהנות מאתרי הבילוי של נמל ת”א והרחובות הסמוכים לו.

אפשר גם ברגל, קדימה, יוצאים!

למשפחות שאינן מדוושות, אזור נחל הירקון הסמוך לפתח תקווה מספק פתרון נהדר למשפחות שרוצות להישאר במרכז הארץ, במקום המכונה “הריאה הירוקה של גוש דן”. הידעתם? כבר שנים ארוכות שרשות נחל הירקון מבצעת בהצלחה שיקום אקולוגי מקיף לנחל. במהלך השנים בוצעו על ידי הרשות פעילויות בתחום הניקוז, שיפור איכות המים, החי והצומח וטיפוח אתרים היסטוריים ופינות חמד בצד הנחל. בחרנו עבורכם כמה מקומות ששווה לבקר בהם.

ברכת הנופרים: בריכת הנופרים שוכנת סמוך למעיינות הירקון, בצד הגדר של מתחם מקורות. ברכת הנופרים היא מקום יפה. אורכה כ-100 מ’ והיא מוקפת קנים, עצי ערבה וצמחייה עשירה של גדות נחלים. הבריכה זכתה לשמה בזכות האוכלוסייה הגדולה של הצמח נופר צהוב המתקיימת בה. העלים הגדולים של הנופרים מכסים חלק ניכר משטח הבריכה. ברכת הנופרים היא “כספת הטבע” של הירקון. הברכה מעניקה אכסניה בטוחה לצמחים ולבעלי חיים המתקיימים בירקון. זהו המקום הרגיש ביותר בנחל ועל כן חשוב לשמור עליו מפני איומים סביבתיים. בגלל הרגישות האקולוגית של המקום, אין לערוך לידו פיקניקים ומובן שאין להיכנס למים. שערי הברכה נפתחים למטיילים בשעות הפתיחה של הגן הלאומי (הביקור ללא תשלום).

איך מגיעים? נכנסים מכביש 483 בדרך הגישה לגן לאומי תל אפק (“מבצר אנטיפטריס”). לא נכנסים לגן הלאומי אלא ממשיכים בנסיעה בדרך עפר המתעקלת שמאלה ומלווה את גדר הגן הלאומי. חונים ברחבת חניה קטנה בקצה גדר הגן הלאומי וממשיכים ברגל היישר לפנים כ-600 מ’.

נפתול הנופרים והפילבוקס: נפתול הנופרים הוא אחת מפינות החמד של הירקון. הנפתול כולו מכוסה במרבד מרהיב של עלי צמח המים נופר צהוב. עץ אקליפטוס ענק מצל על הנפתול ועל סביבתו. הנפתול נמצא גם הוא בתחומי גדר ההגנה של ברכת הנופרים והשער אליו נפתח בשעות הפתיחה של גן לאומי מקורות הירקון (הכניסה ללא תשלום).

נפתול הנופרים

סמוך לנפתול הנופרים נמצא גשר מקורות הירקון, גשר להולכי רגל ולרוכבי אופניים, הצמוד לגשר הרכבת. העבודות לסלילת מסילת הברזל החלו בשנת 1921. היוזמה להנחת המסילה באה מפרדסני פתח תקוה, שביקשו לייעל את הובלת הפרי לנמל יפו. בזכות המסילה הובילו פרדסני פתח תקוה את יבוליהם ברכבת לראש העין ומשם ללוד ולנמל יפו.

בצדו המערבי של הגשר נמצאת עמדת שמירה עגולה מבטון, הידועה במקומותינו בכינוי “פילבוקס“. בימי “המרד הערבי”, שהתחולל בשנים 1936 עד 1939, חיבלו ערבים במתקנים רבים ברחבי הארץ ובהם גשרים. עמדת השמירה שימשה את הנוטרים העברים, שפעלו במסגרת הצבא הבריטי. מגני פתחת תקוה ניצלו את העמדה גם במלחמת העצמאות.

איך מגיעים? נוסעים כמו שמתואר לברכת הנופרים, ממשיכים עוד כ-100 מ’ מקצה גדר הגן הלאומי ופונים ימינה בדרך שמתעקלת ועוברת מתחת לגשר הרכבת. לאחר המעבר מגיעים לדרך עפר טובה, פונים בה שמאלה ונוסעים כקילומטר, עד לגשר הרכבת.

בית הבטון: בית הבטון הוא פינת חמד לחובבי הנוסטלגיה. המבנה בן שתי הקומות, השוכן ליד כפר הבפטיסטים, שימש בית המשאבות של חברת ההשקיה “פלשתינה”, שנוסדה על ידי בצלאל יפה. המבנה הוקם בשנת 1911 ועל כן הוא זכאי לתואר הבית הראשון בארץ ישראל שנבנה מבטון מזוין.

איך מגיעים? מכביש 40, בין פתח תקוה ומחלף קסם (כביש 5) פונים מזרחה על פי השילוט המכוון לגן לאומי מקורות הירקון. לפני שער הגן פונים שמאלה וחונים סמוך לפינת הגדר של כפר הבפטיסטים. צועדים כ-200 מ’ לאורך הגדר הצפונית של הכפר עד לירקון ומשם שמאלה לאורך הגדה השמאלית (הדרומית) עוד כ-600 מ’, עד לבית הבטון. ניתן לחצות את הירקון בגשר בית הבטון, הסמוך לבית, ולהגיע לפינה מוצלת ויפה.

לפרטים נוספים:

באתר רשות נחל הירקון הכולל מפה אינטראקטיבית, שבילי אופניים, אתרים נוספים ועוד

ועמוד הפייסבוק נחל הירקון שם ניתן ליצור קשר, לשתף בתמונות מטיולים בנחל ועוד.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם