מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
בסיפור הטיול של הלן וסיימון, לימים פטינסון, ישנם שני מרכיבים קסומים מעוררי תשוקה עזים, שהשילוב ביניהם יוצר את המקסם האמתי.
ערכה גל גילבוע. באישור–ובאדיבות CNN מהסידרה – The trip that changed my life
–
הראשון הוא המרכיב של כל סידרת הסיפורים הזו – טיול משנה חיים. עצם היציאה, בנקודת זמן ועלילה מאוד מסוימת, עם נכונות לחוות את הלא נודע.
השני הוא מרכיב משנה תודעה, שרובינו איננו יכולים לעמוד בפני פיתויו – שוקולד.
אז מה קורה כשהרפתקה, נופים עוצרי נשימה ושוקולד מתערבבים?
–
יוריקה!
בשנות ה-90, בעיצומו של מירוץ העכברים, כעו”ד לעניינים פיננסיים בלונדון, טיול לדרום אמריקה משנה את חייה של הלן פטינסון לצמיתות.
השינוי הראשון מתחולל מעצם העובדה, שהשותף אתו היא יוצאת לטיול, הופך בהמשך להיות בן-זוגה.
השינוי השני, קורה כאשר כבר בתחילתו של הטיול היא מתוודעת, בהתאם לעקרון המקריות, לאחד מן הסודות הדרום אמריקאים הגדולים. שילווה אותה לאורך הטיול כולו ויבטיח את החיבור שלה אליו. ולהיפך.
הלן וסיימון מטיילים בארגנטינה, צ’ילה וונצואלה. הם מתחילים את הטיול בפטגוניה. הנקודה הדרומית ביותר ביבשת. שמה (פטגון – בעל רגליים גדולות) ניתן לה על-ידי מגלן, מגלה היבשת הספרדי, שהתרשם מאוד מגובהם של הילידים, שהתנשא כבר אז לגובה 1.80מ’ (בעוד גובהו הממוצע של האירופאי היה 1.55 מ’).
–
כבר בשלב הזה הלן נתקלת במקום, שישנה את חייה לעד – עיר שלמה המקדישה עצמה לשוקולד!
סן קרלוס דה ברילוצ’ה – עיירה ציורית יפיפיה לחופו של אגם נאוואל הואפי (Naual Huapi) למרגלות האנדים. תיירים רבים פוקדים את העירה לאורך השנה כולה. חורף (מאי-ספטמבר) בשל אתר הסקי. קיץ (דצמבר-מרץ) בשל האגם. ובכל ימות השנה, ללא יוצא מן הכלל, בשל מפעלי השוקולד המפורסמים. התיירים נוהגים לתאר את המראה הציורי של ברילוצ’ה כמראה אלפיני. ואכן, הנוף של ההרים המושלגים, האגמים והמפרצים, אכן דומה לנוף האלפיים. יתרה מכך, המתישים שהקימו את ברילוצ’ה הגיעו רובם ככולם משוויץ ומגרמניה. כך שגם ארכיטקטונית מזכירה העיירה הדרומית כל-כך את ארצות המוצא הצפוניות.
–
עיר השוקולד – “כשהגענו לברילוצ’ה סימון כנראה חטף הרעלת קיבה ונאלץ לשכב. הזמנו חדר במלון ל3 ימים. כיוון שלא רציתי להרחיק מדי הסתובבי 3 ימים בעירה הקטנה הזו. רק כדי לגלות שיש בה 10! חנויות שוקולד”.
הניצוץ שנדלק בעיר השוקולד – ברילוצ’ה, ליווה את בני הזוג פטינסון לאורך כל מסעם.
“בונצואלה, כל המסע שלנו נעצר על ידי חקלאים. הם יבשו ולמעשה קלו את פולי הקקאו על האספלט. כיוון שהכביש הוא בעצם המקום החם ביותר שיכלו למצוא. אז הקמנו מחנה במטע ונשארנו ללון שם כמה ימים”.
אכן זהו גם מקורה ההיסטורי של תעשיית השוקולד וגם מקור שמה. האצטקים, נהגו להכין צ’וקואטל – משקה מר שהוכן מטחינה של פולי הקקאו בתוספת צ’ילי. משקה זה שימש לריפוי תחלואים שונים, בעיקרם כאבי בטן.
–
עקרון המקריות, כבר אמרנו?.
“הייתי בג-עדן! מאז ומעולם אהבתי שוקולד”.
–
והם חיים באושר ועושר
“בשלב הזה כבר היינו מרותקים לגמרי בעניין השוקולד” אומרת פטינסון. “למזלנו, לדרום אמריקה יש כל-כך הרבה להציע בעניין. הן היסטורית, הן גיאוגרפית והן בוטנאית ובהחלט צברנו שם ידע רב בנושא”כמו למשל העובדה שתהליך הכנת השוקולד מורכב מלא פחות מתשעה שלבים שונים. על חלקם יש לחזור כמה וכמה פעמים בכל התהליך: הפרדה (בין הפולים לציפה) – תסיסה – קליה – טחינה בחימום – ליקר קקאו – ניזול ( קונצ’ינג) – הפרדה (לחמאת קקאו ואבקת קקאו) – ערבוב – טמפרור. “כל הידע הזה הטריד מאוד את מנוחתנו. תהינו כיצד נוכל להפוך את הידע הרב שרכשנו לעסק”.
אחרי חזרתם ללונדון תעבורנה כמה שנים של חשיבה עד שבני הזוג מקימים באוגוסט 2000 את “מונטזומה”, מפעל השוקולד שלהם, כמחווה לשליט האצטקי בעיר החוף צ’יצ’סטר מדרום ללונדון. ממפעל קטן שכל הציוד שלו מסתכם במכונה בגודל של כיור מטבח, הפכו למפעל ענק בעל מחזור שנתי של למעלה מ11 מיליון ליש”ט. בהשראת הטיול המקורי שלהם, שולחים היום בני הזוג פטינסון כ25 מיליון טבלאות שוקולד למסען ברחבי העולם ליעדים ארה”ב, סין, מרכז אירופה ואפילו כאן אצלנו במזה”ת אפשר למצוא שוקולד מוטוזומי מעולה.
“אנחנו לא יכולים להפסיק ליצור ולהתרחב. זה כנראה כוחו של השוקולד”, מחייכת הלן פטינסון.

“אני אוהבת מה שאני עושה, אוהבת לבוא למשרד ולהנות עם הצוותים פה. אני לחלוטין בת-מזל. יצרתי עסק ממצרך שאני מתלהבת ממנו. ואני יכולה לאכול שוקולד לארוחת בוקר כל בוקר, אם אני רוצה…”.
–
והם חיים באושר ועושר.
אז מה הצעד הבא שלכם?
להזמין כרטיס טיסה ולחפש את אושרכם בדרום אמריקה?
שמא תסתפקו בלונדון, צ’יצ’סטר?
או תגשו למקרר, לטבלת השוקולד שממתינה לכם?
–
–
אפילוג, אחרית דבר, סוף דבר
אי-שם במירוץ העכברים הלונדוני של שנות ה-90, זוג עו”ד, הלן וסימון פטינסון, חיפשו דרך מילוט. אותה מצאו בצורת טיול הזדמנויות לדרום אמריקה. “מכרנו את הבית, עזבנו את העבודות שלנו, אחסנו הכל, למעט תרמיל גב מלא שטויות ואוהל”

–
בני הזוג טיילו לכל אורכה של דרום אמריקה. מהקצה הדרומי ביותר בארגנטינה ועד לנקודה הצפונית ביותר בוונצואלה. מרחב התרבויות והאקלימים שם הוא לא יאמן. זו ממש פלנטה בפני עצמה”.

–
יוריקה – היתה זו ברילוצ’ה, שסיפקה לבני הזוג את תחושת ה”יוריקה!” (מצאתי!) אותה חיפשו. “מאז ומעולם אהבתי שוקולד, מספרת הלן.

–
בהמשך המסע למדו עוד על תעשיית השוקולד, אפילו כשחנו במטע קקאו, כשהכביש היה חסום כיוון שהאיכרים השתמשו באספלט החם לייבוש הפולים.

–
כשחזרו לאנגליה, ייסדו את “שוקולד מונטזומה” בצ’יצ’סטר, עיירת חוף דרומית ללונדון. המפעל שלהם קרוי על שם הקיסר האצטקי, שהיה הראשון לתת שוקולד למגלי ארצות אירופאיים, כיוון שטעה לראות הם אלים.
–
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.