מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 15 דקותטיילה, כתבה וערכה : עינת מנדלבאום–
רודוס הוא אי אשר ידוע כיעד פופולארי בחודשי האביב והקיץ עבור ישראלים רבים. קרבתו של האי אלינו, האווירה הים תיכונית הנעימה והחמימה שמזכירה את הבית, החופים הטורקיזיים והמפורצים של האי, החולות הלבנים- כל אלה מושכים תיירים אל האי אשר נהנים מן הנופש ובעיקר מן המנוחה בחופי הים ובמלונות אשר מספקים שירותים כיד המלך. עם זאת, רודוס הוא לא רק ים ובטן גב. אפשר בהחלט להעביר ברודוס כמה ימים שכוללים גם הליכה נינוחה וטיולים נעימים ברגל. בטיולים כאלה תוכלו לספוג את האווירה המקומית, להגיע לכפרים יווניים קטנים ואותנטיים שיקבלו את פניכם בשמחה, לטייל באזורים המיוערים בצפיפות והירוקים ותוכלו לצפות בנופים מרהיבים מהאזורים ההרריים של האי, אלה הנמצאים בליבו ולא על קו החוף. האי עבר שלטונות שונים ולכן ניכרות בו השפעות אתניות שונות. לפני שנצא לטיול עצמו, הנה כמה עובדות ודברים שכדאי לדעת על האי:
על קצה המזלג: האי רודוס הוא האי המזרחי ביותר מבין חופי יוון. הוא ממש נושק לתורכיה בחלקו הצפוני. הוא למעשה קרוב לתורכיה יותר מאשר הוא קרוב ליוון. אורכו הוא כמאה ק”מ ורוחבו ארבעים ק”מ, כך שאפשר להקיף אותו ביום אחד. עם זאת, יש לקחת בחשבון שכביש החוף של רודוס אינו כביש החוף שלנו. זו אינה אוטוסטרדה מישורית אלא כביש המתפתל בירידות ועליות ולכן הנסיעה שבו לוקחת זמן רב יותר. בירתו של האי היא, כמה מפתיע, העיר רודוס אשר שוכנת בחלקו הצפון מזרחי של האי. העיר השנייה בגודלה היא לינדוס, עיר הידועה בבתיה הלבנים ובנוף המרהיב הנשקף ממנה וגם אליה עוד נגיע בטיול. קרוב למחצית מתושבי האי גרים בעיר רודוס. כיוון שתיירות היא ענף מרכזי בכלכלת האי, חלק ניכר מהחיים באי הם עונתיים, כלומר בעונה החמה המתחילה באביב מגיעים אליו אנשים מיוון עצמה שבאים לעבוד בו ולפתוח את עסקיהם אך כאשר מגיע חודש נובמבר הם אורזים את הפקלאות וחוזרים ליוון. כך, חלק ניכר מהמקומות התיירותיים סגורים בחורף וכמחצית מן העסקים. יש לקחת זאת בחשבון.
היסטוריה: סימנים ראשונים של התיישבות היו באי בתקופה מוקדמת מאוד, בערך בשנת 4000 לפני הספירה. אז היו במקום שלוש ערים שהתנהלו זו לצד זו, ביניהן גם העיר לינדוס. העיר רודוס הוקמה בשלב מאוחר יותר בשנת 400 לפני הספירה על ידי שלוש הערים במשותף. אז היא הפכה לבירתו של האי. התושבים ראו את עצמם כיוונים לכל דבר. בתקופה הרומית הגיעו לרודוס אבירים ואף נזירים. ניתן לראות סינים לכך באמצעות מבצרים ומנזרים שנבנו במקומות שונים ברחבי האי, בעיקר באזורים ההרריים שלו. לאחר מכן נכבש האי והפך חלק מהאימפריה העותומאנית לאחר קרבות קשים. בתחילת המאה ה- 20 הגיע תורה של איטליה הפשיסטית לשלוט באי. היה ניסיון להפוך את תושבי האי לאיטלקים אך הדבר לא צלח. בשנת 1948 חזרה רודוס לשליטתם של היוונים ומאז היא חלק בלתי נפרד מיוון.
טיסות לרודוס: בסוף המאמר ישנו הסבר מדויק איך למצוא את המחיר הכי זול
תחבורה ברודוס: התחבורה ברודוס היא נוחה מאוד. אפשר להגיע אל האתרי השונים, לפחות המרכזיים שלהם גם באמצעות תחבורה ציבורית. שדה התעופה של רודוס נמצא כ- 16 ק”מ מהעיר. ממנו ניתן להגיע לנקודות אחרות ביוון כמו אתונה או סלוניקי או לערים אחרות באירופה. הוא גם מהווה נקודת מוצא למקומות אחרים באי באמצעות תחבורה ציבורית. אוטובוסים ממנו פועלים מהשעה 06:00 עד 23:45 והתחנה נמצאת מחוץ לשדה.
חברת האוטובוסים בעיר נקראת Roda. ניתן להגיע באמצעותה ליעדים בתוך העיר ומחוצה לה. תחנת המוצא לנסיעות בתוך העיר נקראת Mandraki. תחנות המוצא לנסיעות אל מחוץ לעיר הן Averof שממנה יוצאים אוטובוסים אל צידו המערבי של האי ותחנה שבכיכר רימיני שממנה יוצאים אוטובוסים אל צידו המזרחי.
מוניות: ניתן להזמין מוניות ספישל שבהן התשלום הוא מן הסתם יקר אך ניתן גם לתפוס אותן בתחנות אוטובוס כמוניות שירות אם הנהג מציע.
השכרת רכב: ניתן להשכיר רכב בשדה תעופה בו קיימות נציגויות של החברות הגדולות כמו באדג’ט, הרץ ועוד. אם אתם לנים באחד המלונות הגדולים והמתויירים סביר כי תהיה נציגות של אחת החברות או יותר ותוכלו לשכור את הרכב היישר מהמלון. כך תחסכו לעצמכם תור בנציגויות שבשדה תעופה ותוכלו לעשות זאת בזמן החופשי שלכם ללא לחץ. ניתן גם לשכור אופנוע ולשוטט עימו בפינות ורחובות צרים כמו רחובות העיר העתיקה (אם כי שיטוט ברגל בעיר הוא מומלץ יותר). כאשר אתם נוהגים ברכב שכור נהגו במשנה זהירות. בדומה לאיטליה, היוונים נוהגים בפראות כשחוקי התנועה הם בגדר המלצה.
הרכיבה על אופניים ברחבי האי היא כיפית ונותנת נקודת מבט אחרת לטיול בין חופיו ואתריו של האי. ניתן לשכור אופניים מחנויות אופניים הפזורות וישנו ארגון רוכבי האופניים בפאלירקי אשר מציע טיולים מאורגנים ומיוחדים אך רק בעונה (אפריל- אוקטובר).
כל שירותי התיירות המומלצים ברודוס
- חוגים וסדנאות
- טיולי שייט ומים
- סיורי תרבות ונושאים
- טיולי יום
- אוכל, יין וחיי לילה
- אירועים יוקרתיים ומיוחדים
- סיורים רב-יומיים ומורחבים
- פעילויות חוץ
- סיורים פרטיים ומותאמים אישית
- קניות ואופנה
- סיורי החוף
- פארק שעשועים
- סיורים רגילים
- העברות משדה התעופה למלונות וחזרה
- טיולי הליכה ואופניים
- ספורט מים
- חתונות וירח דבש
- אקרופוליס של רודוס
- רחוב האבירים (Odos Ippoton)
- עיר רודוס מימי הביניים
- מפרץ סנט פול
- אקרופוליס של לינדוס
- נמל מנדראקי
- הר הגעש ניסירוס (ניסירוס)
- –
לינה ברודוס: רוב הכלכלה ברודוס מבוססת על תיירות ולכן מלונות ברודוס לא קשה למצוא. המלונות הם ברמה גבוהה, רבים מהם ברמה של חמישה כוכבים והם נותנים שירות ואירוח נהדרים מתוך ידיעה שהנופשים ברודוס באו בעיקר לחופשת בטן גב (במיוחד בקיץ), להת פנק בבריכה ועל חוף הים ולשהות חלק ניכר מהזמן במלון. לא כל המלונות מתאימים לחופשה עם ילדים. ישנם מלונות המציעים אטרקציות ופעילויות לילדים וישנם כאלה שחשוב להם לשמור על אלגנטיות והם אינם מציעם פעילויות לילדים באופן מיוחד, מועדון לילדים או בריכות המיוחדות לילדים. אם העניין חשוב לכם כדאי לברר זאת לפני כן. ישנם מלונות הממוקמים ממש על קו החוף וישנם כאלה שממוקמים בלב העיר או מחוץ לעיר במיקום כזה שהגישה מהמלון לחוף אינה מיידית ודורשת נסיעה. גם כאן עשו את ההחלטה שלכם. במסגרת חבילות נופש המלונות שאליהם מגיעים הם לרוב מלונות גדולים. אם אתם מעוניינים במלון מיוחד תוכלו להזמינו באופן עצמאי. בעיירה לינדוס, לדוגמה, ישנם גם מלונות כפריים וקטנים בהם ניתן להרגיש כמעט לבד. תוכלו גם לבחור במלונות הכל כלול בהם תוכלו לקבל את כל השירותים שישנם, כולל אוכל כל היום וגם בידור.
על המסלול: אם אתם רוצים לראות את האי כולו, להגיע בו גם לפינות חמד נסתרות וגם לשהות בהן ולא רק להציץ מהאוטו, רצוי לשכור רכב ליומיים ולנסוע לחוף המזרחי על האטרקציות שיש בו לחוד ואל החוף המערבי כולל פנים האי ההררי ביום אחר. לעיר רודוס כולל העיר העתיקה והחדשה אפשר להקדיש יום שלם. טיול בעיר העתיקה הוא כיפי ומהנה. אפשר להיכנס לקצב של החיים ביוון (למרות שתוכלו לראות את קצב החיים הזה בכפרים הקטנים יותר מאשר בעיר הגדולה ומלאת התיירים) קחו את הזמן כאשר אתם מטיילים בעיר, הסתובבו בין הסמטאות. אנחנו מכוונים אתכם אל האתרים המרכזיים אך אין כמו “הליכה לאיבוד” בין סמטאות העיר תוך גילוי חנויות מעניינות, אתרים היסטוריים שלא חסרים, כיכר ובה מזרקה, תוכים אשר מקפצים להם ליד אחד מבתי הקפה כאטרקציה למשיכת תיירים. תוכלו לשלב אתרים שעליהם תעשו וי יחד עם זמן הסתובבות חופשי בו תתנו לעצמכם לגלות לבד כל מיני הפתעות ברחבי העיר העתיקה.
חופים ברודוס
בתור עיר חוף, ישנה ברודוס רצועת חוף מכובדת למדי. כמו בערי חוף אחרות אשר ניזונות מענף התיירות כענף כלכלי ראשי, בתי המלון של רודוס מרוכזים לאורך חוף הים כך שהנופשים בהם נמצאים במרחק של מספר צעדים מחוף הים. מאחר שמדובר בעיר, חופי הים של רודוס מזכירים במידת מה את חופי הים בארץ. בעונת התיירות במיוחד הים מהווה אטרקציה מרכזית של נופש ברודוס. לכן, חופי העיר מלאים בתיירים מכל העולם וגם במקומיים רבים אשר מגיעים לנקות מעט את הראש באמצע יום עבודה. החופים ברודוס מלאים כאמור בבתי מלון מפוארים, חלקם שייכים לרשתות בינלאומיות, טברנות, מסעדות ובתי קפה, כך שבילוי בחוף הים הופך להנאה מחוף הים עצמו וגם משלל האטרקציות הסובבות אותו. חופי הים הבתוליים והנרחבים נמצאים ברובם מחוץ לעיר. רצועת חוף קסומה ופראית הנמצאת בקרבת העיר רודוס, במרחק של מספר דקות נסיעה ממנה היא רצועת החוף הסמוכה לעיירה פלירקי. מדובר על רצועת חוף ארוכה הנמצאת מעט דרומית מזרחית לרודוס. היא מורכבת למעשה משתי רצועות: הצפונית והדרומית. הגישה אל הרצועה הצפונית מתאפשרת דרך המלונות השוכנים לאורכה. רצועת החוף הדרומית היא חופשית ונגישה לכולם. חופיו המזרחיים של האי ובכללם חוף פלירקי מצוינים לספורט ימי בשל היותם מוגנים מרוחות. ניתן לשכור במקום ציוד לענפי ספורט ימי שונים: מצנחים, סקי מים או אופנועי ים. חופי פלירקי משלבים הן חופים נרחבים וחוליים וים נקי וצלול והן שירותים ואטרקציות שניתן למצוא בקרבת החופים: בתי מלון, בתי קפה, פאבים, מסעדות ועוד.
חיי לילה ברודוס
רודוס מציעה חיי לילה שוקקים, בוודאי בעונת התיירות באי- חודשי האביב והקיץ. ניתן למצוא ברודוס מועדונים, בתי קפה ופאבים בשלל סגנונות, חלקם מערביים ומודרניים לחלוטין וחלקם מקומיים ואותנטיים יותר עבור אלה אשר עבורם נופש ברודוס חייב להיות משולב במוזיקה יוונית וקולות ניפוץ צלחות ברקע:
Colorado: ממש כשמו, הוא מזכיר מועדון בארצות הברית ולאו דווקא ביוון. זהו מועדון ענק שנחשב לפופולארי ביותר בקרב הצעירים המגיעים. יש בו שלושה אולמות שבכל אחד מהם ניתן להנות ממוזיקה שונה: באחד ישנן הופעות חיות, באחר מוזיקה אלקטרונית ובשלישי מוזיקה שחורה. זהו מועדון תוסס במיוחד שנמצא ברחוב Orfanidou בעיר שנחשב לרחוב הברים והפאבים ובו מרוכזים חיי הלילה של העיר.
Resalto club: במועדון זה תוכלו לשמוע מוזיקה יוונית במיטבה. יש בו הופעות חיות מגוונות במספר סגנונות: הן מוזיקה יוונית עממית והן מוזיקה בסגנון הרמבטיקו- מוזיקת הנשמה היוונית. האוירה במקום היא חיה ותוססת. המועדון נמצא בעיר העתיקה של רודוס.
מאמא סופיה: מאמא סופיה היא טברנה מקסימה ואותנטית הנמצאת בכניסה לעיר העתיקה. כאן תוכלו להנות מאוכל מקומי עשיר כמו עלי גפן, צזיקי, ושלל מאכלים ים תיכוניים וכמובן גם משקאות מגוונים. המקום מלא באנרגיות ושמחה ומתאים גם לצעירים שבאו לעשות כיף וגם למשפחות.
רודוס היא לוקיישן מצוין לנופש קרוב במחיר שווה לכל כיס. במחיר זה תמצאו עיר המציעה מגוון מקומות בילוי בסגנון מערבי לצד מקומות בילוי בסגנון מקומי בהם באות לידי ביטוי האנרגיות הים תיכוניות, חופים נהדרים, מקומות נפלאים לשופינג בעיר העתיקה ובעיר החדשה ועוד.
יום ראשון- העיר רודוס
גם אם העיר העתיקה מעט גונבת את ההצגה משאר העיר, עדיין כדאי לשוטט גם בעיר החדשה. היא מציעה שווקים מעניינים, חנויות, מקוות בילוי וגם אקווריום אחד בו ניתן לראות סוגים שונים של דגים. את הסיור נתחיל בכיכר השוק החדשה ונמשיך עד כיכר רימיני. באזור זה ישנן חנויות אותנטיות, בעיקר כאלה שמוכרות מוצרים מאפיינים של יוון כמו יינות, שמן זית או תבלינים. לחובבי הדגים ישנו בסמוך גם שוק דגים בו נמכרים הדגים הנתפסים ברשתות הדייגים ממש כשהם טריים. נמל מנדרקי הוא נקודת מוצא לשיט של מעבורות המגיעות לנקודות שונות, לאיים אחרים בסביבה ואפילו לתורכיה (שכאמור מספר קילומטרים בודדים מפרידים בינה לבין האי). הנמל שאליו מגיעות אוניות גדולות נמצא מעט דרומה יותר ונוכל לראות גם מהנקודה הזאת את בתי המלון השטים הללו. במקום ישנו גם מעגן של יאכטות. אם אתם מגיעים למקום בשעת השקיעה הרווחתם מראה נהדר של שמים צבעוניים יחד עם היאכטות הססגוניות שנחות כל אחת במקומה. מראה שנותן הרבה שלווה. בנוסף תוכלו לראות גם את המגדלור ואת טחנות הקמח אשר בעבר נטחנה בהן חיטה והועברה ישירות אל אוניות המשא. ממרומי המגדלור סנט ניקולאס תוכלו לצפות על הנוף המרהיב של הים ותרני הספינות. אם אתם עם הילדים, מול הנמל נמצא גן משחקים חביב שהמתקן המרכזי בו הוא ממש ספינת שודדים בנויה עץ באופן מאוד אמיתי. התחושה היא באמת כאילו הופכים לפיראטים, אז אם יש לכם ילדים בגיל המתאים, עשו עצירה בגן המשחקים. אם אתם מגיעים בסוף השבוע, תראו בגן הזה הרבה מקומיים. כנראה הוא אטרקטיבי גם עבורם.
בסמוך לאזור המלונות של העיר ישנה רצועה של חופי ים, חלקם מסולעים יותר וחלקם חוליים. תוכלו להתקדם לאורך החופים עד שתגיעו אל הנקודה הצפונית ביותר בעיר שבה נמצא המרכז לחקר ימי ובו אקווריום. בחדר המרכזי תוכלו לראות סוגים שונים של דגים וחיות ים כמו סרטנים וצבי ים ולאחר מכן ההליכה תהיה במעין מנהרה שבדפנות שלה אקווריומים ענקיים בהם שוחים טריגונים, דגי חרב או קבועות בקרקע שלהם שוניות אלמוגים צבעוניות. ההליכה במנהרה החשוכה כשהאור בוקע מהתכלת של המים היא כיפית ותרתק את הילדים. כדאי. שעות הפעילות של האקווריום: בעונה החמה (אפריל-אוקטובר): 09:00-20:30, ובחודשים נובמבר- מרץ: 09:00-16:30. בחלק הצפוני של העיר, לא רחוק מהאקווריום נמצא מרכז קניות ובו חנויות, גם חנויות כלבו, בנקים, מסעדות ועוד. בין הרחובות Averof ו- Papagou ישנו מדרחוב יפה ובו חנויות אופנה ותכשיטים בסטייל יחד עם בתי קפה.
העיר העתיקה: לאחר שעשיתם סיבוב בעיר החדשה, זה הזמן להתנתק מהכל ולהגיע לעיר העתיקה. אמנם העיר העתיקה, כאטרקציה המרכזית של רודוס היא מאוד מתויירת אך האנרגיות בה טובות וכיף להסתובב בה גם במהלך היום וגם לקראת ערב. האי משך אליו לאורך כל ההיסטוריה עמים שרצו לשלוט בו. הוא עבר את שליטתם של הרומים, העותומאנים וגם האיטלקים לתקופה מסוימת. לכן בעיר העתיקה ניתן לראות שילוב נהדר של מבנים מתקופות שונות ובסגנונות שונים המאפיינים כל אחד מן השליטים. סוגי המבנים קשורים כמובן גם בקשר ישיר לדת ואכן בעיר העתיק ניתן למצוא גם כנסיות וגם מסגדים. אנו נתחיל את הסיור בעיר משער החופש שנמצא ליד כיכר רימיני, אך ברצוננו להסבת תשומת ליבכם כי ניתן להיכנס לעיר בשער צדדי יותר שמוביל קודם כל אל החפיר- תעלת המגן. ההליכה בתעלת המגן היא תענוג אמיתי. מצד אחד תראו את החומה הפנימית של העיר ומהצד השני את החומה החיצונית. השטח עצמו מלא בדשא- דשא אמיתי שצמח באופן טבעי. ההליכה היא בין עצים, ממש להתנתק מן העיר ולהרגיש בתוך הטבע רגע לפני שנכנסים לעיר העתיקה. מומלץ. ניתן גם לעשות סיבוב ולחזור אל שער החופש ומשם להיכנס אל העיר העתיקה עצמה. עם הכניסה לעיר כבר תחושו במעבר במנהרת הזמן. עם הכניסה תוכלו לראות אתה הבתים אשר מדרגות צרות ומפותלות לעיתים מובילות אל דלתות הכניסה. בין הבתים ניתן לראות את השרידים ההיסטוריים הרבים מהתקופות השונות ואת הכניסות אל הסמטאות הצרות אשר מכניסות אתכם עוד יותר אל עולם אחר. העיר הצלבנית שדל רודוס מחולקת לשניים: אזור הקולחיו ואזור הבורגו. הקולחיו הוא האזור שבו ישבו האבירים כשהעיר נשלטה על ידי הרומאים. הרחוב המרכזי בו הוא רחוב האבירים. תטיילו בין המבנים העשויים אבן. סמוך למקום המגורים של האבירים נמצא מקדש אפרודיטה, אלת היופי היוונית. מזרקה וכדורי תותחים יקבלו את פניכם בהמשך כאשר תגיעו אל כיכר ארגירוקאסטראו. בכיכר זו המזרקה הייתה בעבר אגן טבילה והיא מקושטת. בסמוך נמצא המוזיאון לאמנות דקורטיבית שהיה בעבר בית חולים ששימש את האבירים. כנסיית סנטה מריה שבהמשך ממחישה בצורה הטובה ביותר את התגלגלות העניינים ברודוס. מבנה ששימש ככנסיה במאה ה- 13 הפך בתקופת התורכים למבנה שממנו קרא המואזין לתפילות מדי יום לאחר שנוסף למבנה חלק גבוה יותר. המקום משמש היום כמוזיאון לאומנות ביזנטית ויש בו יצירות רבות מהתקופה. בהמשך נוכל לראות במעלה הרחוב את הפאר המציץ של Palace of grand masters אך עוד לפניו ניתן לראות את המוזיאון לארכיאולוגיה שהיה גם הוא בעבר בית חולים ששימש את האבירים. עם כל הקרבות העקובים מדם בהם האבירים היו משתתפים, בתי חולים הם מבנים שהיו נחוצים בתקופתם… כאשר תגעו לארמון, תוכלו לסייר בין חדריו ולראות את הפסיפסים הרבים שיש בו, פסלים, רהיטים ועוד פריטים מהתקופות השונות. בין המוזיאון לאמנות ביזנטית לבין הארמון תוכלו לעשות הפסקה ברחוב סוקרטס, רחוב מלא בדוכנים וחנויות, כמובן כאלה המכילות הרבה מזכרות. על ידי ירידה מהארמון דרך שער Koskinou כשתפנו ימינה ואז שמאלה תגיעו אל כיכר המרטירים היהודים והרובע היהודי בעיר. בהמשך לכו לכיוון מסגד אברהים פאשה. אזור זה הוא פחות עמוס. יש בו חנויות קטנות, מסעדות בקטנות ועממיות אשר ישמחו לארח אתכם ולתת לכם לטעום מן האוכל המקומי. רבות מהמסעדות הקטנות ודווקא הפחות מוכרות הן חוויה אותנטית נהדרת. רובן הן קטנטנות ומציבות כמה שולחנות באמצע הסמטה, אך דווקא הפשטות הזאת המעורבת בהרבה חום, נדיבות ואירוח עד הסוף היא כובשת. למשל, מי היה מאמין כי ברודוס בלב העיר העתיקה במסעדונת קטנטנה מקבלים פלאפל בצורה הכי אלגנטית שיש? בתוך קופסת קרטון מעוטרת נחים להם כדורי פלאפל על מצע של סלט, לידם בתוך קופסת פלסטיק קטנה מחכה יוגורט יווני אמיתי וגם לחם חם, דוגמת הלחם הבוכרי שיצא ממש עכשיו מהתנור. פשוט חוויה. כמובן שזוהי רק דוגמה אחת. ניתן למצוא טברנות ומסעדות עממיות רבות הפזורות ברחבי סמטאות העיר העתיקה. בגלל ריבוי המסעדות יש כאלה שהשכילו לעשות ונסות למשוך תיירים במצעים שונים כמו תוכים צבעוניים המקפצים להם על הספסלים שבסמוך למסעדה. אם תמשיכו צפונה ממסגד אברהים פשה תגיעו לנקודת ההתחלה של המסלול.
קנחו את הטיול היום בצפייה בשקיעה שניתן לראותה גם דרך העיר העתיקה כאשר המגדלים והצריחים מצטרפים ונותנים יחד מראה קסום.
כעת חזרו למלון, אכלו ארוחת ערב ותתכוננו למחר…

היום השני- החוף המערבי של האי רודוס
עמק הפרפרים: עמק הפרפרים נמצא במרחק לא רב מהעיר רודוס- 25 ק”מ בערך. הוא אחת האטרקציות של האי. אם קצת שבעתם מהעיר זהו בהחלט המקום להתנתק בו מהעיר, לספוג מעט טבע. המקום מזכיר באופיו את הגליל התחתון שלנו. זהו אזור מישורי יחסית, מיוער בעצים ים תיכוניים כמו אורנים וגם עצי ליבנה אשר השרף הריחני שלהם מושך אליהם סוגים שונים של פרפרים. במרכז העמק זורם לו הנחל Pelekanos. זהו טיול פסטורלי ומקסים שנעשה על גבי גשרים מעץ בין העצים ומעל הנחל והמפלים המזינים אותו. בשל הפופולריות הרבה של העמק והמטיילים הרבים הפוקדים אותו הפרפרים קצת נרתעים מלהגיע וכמותם פוחתת. עדיין, אם אתם נמצאים באי בין החודשים יוני לאוגוסט כדאי לבקר במקום ולראות את הפרפרים. בחודשים אחרים מומלץ לבקר פשוט לשם הטיול ופחות לצפייה בפרפרים. תוכלו לראות בעמק פרפרים המעופפים או דבוקים לגזעים של עצי הליבנה. כאשר מטפסים במעלה הגבעה שבמקום מגיעים למנזר הבתולה מקאלופטרה. משם ניתן לערוך תצפית על הנוף המקסים.
הכפר אמבונאס: אם אתם רוצים לראות כפר יווני אמיתי ואותנטי הכפר אמבונאס הוא בדיוק המקום. מעמק הפרפרים יש לנסוע לכיוון מערב, כאשר העליות והפיתולים יזכירו לכם את הפיתולים שישנם בהרי הגליל העליון בדרך לכל המצפים. אפשר להעז ולומר שהגובה הזה מזכיר אפילו את מערב אירופה בקצת. לאחר שתטפסו תראו כפר שהזמן בו כמעט עצר מלכת. לא לגמרי כי עדיין יש כאן צעירים שדואגים לעדכן קצת את המקום. הכפר נחשב לממלכת היין של רודוס. כרמים רבים של ענבים ליין צומחים במקום. הגובה בו שוכן הכפר, בסביבות ה- 800 מ’ כנראה מתאים להם. תוכלו להכנס לאחר מיקבי הבוטיק שבמקום ולטעום יינות שבעלי היקב ישמחו להשקות אתכם בהם. אפשר גם לשבת באחת המסעדות הנעימות שבכפר ולאכול משהו. תוכלו לראות איך במסעדה יושבים מקומיים רבים, אשר חלקם הגדול מכירים אחד את השני, צופים באיזו תוכנית ונהנים מהחיים. במסעדות מוגשים מיטב המאכלים היווניים, כאשר כדורי הגבינה המטוגנים הם מצוינים.
מונוליתוס: לאחר שתרדו קצת מן הכפר אמבונאס ותדרימו תגיעו אל אחד המקומות הקסומים באזור המערבי והוא טירת מונוליתוס. טירת מונוליתוס נמצאת כשלשוה ק”מ מן הכפר מונוליתוס. השם אכן מצדיק את המקום ומהותו כי פירושו הוא: צוק בודד. אכן הטירה נמצאת על צוק בודד שממנו ניתן להשקיף על חופו המערבי של האי ועל הים בתצפית פנורמית נהדרת. הטירה הוקמה בתקופה הביזנטית ויש בה גם קפלה קטנה. מקום יפה ששווה עצירה.
ממונוליתוס הסתובבו וסעו חזרה לכיוון רודוס. באופן כללי החלק המערבי של האי אמנם פחות רווי אטרקציות כמו החלק המזרחי, אך החופים המערביים הם פראיים ובתוליים יותר. אם נותר לכם זמן עד החשכה סעו לכם בכיף לאורך החופים, תוכלו לעצור ולערוך פיקניק באחד מהם ולהמשיך לכם חזרה לרודוס.

היום השלישי- החוף המזרחי של רודוס
בחוף המזרחי של רודוס יש אטרקציות מכל מיני סוגים: עתיקות ונופים מרהיבים כמו בעיירה לינדוס, פארק מים ענק ואזור טבע מקסים- עמק שבעת המעיינות. מן הסתם ביקור בפארק מים ענק כמו פאלירקי יש לעשות בנפרד מיום שבו עושים מסלול טיול אך אנו מציינים אותו בכל זאת כי במיוחד אם אתם אם ילדים לא שווה להתעלם ממנו ולפספס אותו. עוד מעט גם תבינו למה, אבל עכשיו נצא לדרך ונתחיל את יומנו השלישי. נתחיל מזה שתאכלו ארוחת בוקר טובה. עכשיו, כיוון שהנקודה הראשונה שלנו בטיול היום היא אתר טבע נהדר לפיקניקים, קפצו גם לאחת החנויות שבקרבת המלון וקנו כמה דברים שישביעו את רעבונכם בהמשך. היציאה לטבע וטיולים תמיד מעוררת תאבון. ועכשיו באמת לדרך…
עמק שבעת המעיינות: עמק שבעת המעיינות הוא עמק פסטורלי במיוחד. שילוב של אגם המוזן ממימיהם של שבעה מעיינות, יחד עם בעלי חיים המסתובבים חופשי באזור וצמחיה עבותה יוצרת מקום נפלא לטיול רגוע, שליו ומאוד ירוק. אל המקום תגיעו מרודוס בנסיעה דרומה על החוף המזרחי דרך כביש 95 אם אתם עם רכב, כאשר על פי שילוט תפנו לכביש צר שיוביל אתכם אל המקום. כאשר תראו בשילוט Epta Piges תדעו שאתם בכיוון הנכון. תוכלו ללכת בדרך שעל שפת הנחל שתוביל אתכם אל האגם. תוכלו לעשות את הדרך הזאת בסגנון אינדיאנה ג’ונס כאשר תלכו בתוך תעלה חשוכה. החלטה שלכם. בשבילי ההליכה אשר עליהם מצל יער של אורנים מסתובבים להם חופשי טווסים ובמי האגם שוחים להם ברבורים, ברווזים ואווזים. אל תצפו לראות במקום אגם טורקיזי רחב ידיים כמו שתראו בשווייץ או בארצות שופעות מים במערב אירופה. אחרי הכל, רודוס הוא אי של שמש רוב ימות השנה, כך שכמו אצלנו, מלבד הכנרת שהיא אגם מכובד כל אגם אחר הוא אגמונצ’יק. עדיין כיף לטייל במקום. בסופה של תעלת המים מגיעים לבריכת אגירה ששימשה להשקיית השדות וגם היא יפה למראה ומשווה לסביבתה מראה ציורי.
לינדוס: בתים לבנים מסודרים לאורך המדרון משקיפים על מפרץ של מים צלולים וטורקיזיים. זה המראה שיהיה מנת חלקו של מי שיגיע ללינדוס. לא סתם פירוש שמה של העיירה הוא “העיר הלבנה”. לינדוס היא אחת העיירות המתויירות והמבוקשות ביותר שיש ברודוס. היא נמצאת במרחק של 50 ק”מ דרומית לעיר רודוס. בקיץ העיירה מלאה אנשים, דוכנים ובהם כל טוב נפרשים מחוץ לבתים בסמטאות העיירה היפהפיות והצרות אשר ההליכה בהן היא ברגל בלבד ובצדק. מלבד הנופים והמראה של עיירה יוונית קלאסית שצבעי לבן וכחול שולטים בה, מוקד המשיכה המשמעותי הנוסף של העיירה הוא האקרופוליס שלה. לינדוס היא אחת מתוך שלוש ערי המדינה הראשונות שהוקמו באי עוד בשנת 4000 לפנה”ס. באקרופוליס ישנם שרידים של מקדש אתנה מלינדוס וגם כנסיה ביזנטית בשם איוס יואניס. אל האקרופוליס ניתן לעלות ברכיבה על חמורים אך אם אתם מעוניינים לעשות קצת ספורט, בהחלט אפשר לחסוך עבודה לחמורים ולעלות ברגל. הכניסה לאקרופוליס עולה 6 יורו. התכוננו לכך מראש כי את התשלום מבקשים ממש כבר למעלה ולא בתחילת העלייה. מלבד השרידים הארכיאולוגים מהאקרופוליס תוכלו להשקיף ולראות את הנוף המקסים המתפרש מולכם. בתוך העיירה נעים להלך בין הסמטאות המרוצפות אבנים, לראות את הבתים המטופחים. אם הגעתם רעבים תוכלו למצוא מסעדות בלב הסמטאות כמו גם באזור החופים הנפלאים. המסעדה שלמרגלות האקרופוליס מומלצת פחות בגלל המחיר הגבוה ביחס לגודל המנות. בלינדוס ניתן למצוא מסעדות מכל הסוגים, הן טברנות ומסעדות יווניות עממיות והן מסעדות המותאמות יותר לתיירים כמו מסעדות איטלקיות, מסעדה סינית ואפילו הודית. הפעילות שבלינדוס היא עונתית. אם תגיעו בתחילת נובמבר ואפילו בסוף אוקטובר תוכלו לראות כי חלק ניכר מהעסקים בעיירה סגורים והרחובות כמעט מרוקנים לחלוטין ויש כאלה שמתחילים שיפוצים. אפילו החמורים יוצאים לחופשה עם סיום העונה אז קחו זאת בחשבון. עם זאת, גם לראות את העיר כשהיא רגועה תוך התמקדות בסמטאות, בבתים ובנוף בלבד יש בכך משהו קסום.
אסקליפיוס: הכפר אסקליפיוס נמצא מעט דרומית מערבית ללינדוס. זהו כפר ציורי, קטן ושקט שאפשר לעשות בו עצירה קטנה. יש בו שרידי טירה מימי הביניים, שרידי כנסיה וגם ציורים מהתקופה הביזנטית. תוכלו לראות בו את המראה של הכפר היווני הטיפוסי: בתים קטנים, רחובות שקטים, הרבה צמחיה ושרידי עתיקות.
פרסוניסי: אם יש באפשרותכם להמשיך עוד דרומה, המשיכו עוד כשלושים ק”מ מהכפר עד לנקודה הדרומית ביותר באי- פרסוניסי. הנקודה הזאת היא משאת נפשם של העוסקים בספורט ימי לסוגיו כמו גלישת רוח כי רוח היא אחד הדברים שיש בנקודה הזו בשפע אבל לא רק. בנקודה זו נפגשים שני ימים- הים התיכון והים האגאי. אתם נמצאים על לשון יבשה צרה וארוכה ומכל צד ישנו ים אחר: החוף המזרחי הוא של הים התיכון והוא השקט ואילו החוף המערבי הסוער יותר הוא של הים האגאי. זהו מראה מיוחד, במיוחד אם אתם זוכים לראות גם המוני גולשים על גלשניהם הצבעוניים. לאחר שהגעתם והסתכלתם על המראה המיוחד התחילו בנסיעה חזרה צפונה.
פארק המים פאלירקי: כפי שציינו קודם, אנחנו לא מצפים שתגיעו אליו באותו יום. רק רצינו לציין את פארק המים המקסים הזה שהוא הפארק הגדול ביותר באירופה. הוא נמצא על החוף המזרחי במרחק של כ- 20 ק”מ מרודוס. מלבד פארק המים יש במקום חוף נהדר שאפשר ליהנות בו מספורט ימי לסוגיו, אך אם אתם חובבים של מגלשות מים לסוגיהן, הרגועות והאקסטרימיות אל תוותרו על הפארק הזה. הקדישו לו יום.
אפשר להרחיב בכמה ימים נוספים- שיט לאיים הסמוכים לרודוס
רודוס שייך לקבוצת האיים הדודקאנסים וניתן לשוט מרודוס לכל אחד מן האיים הללו. האיים הדודקאנסים כוללים את האי סימי, טילוס נסרוס, חאלקי וקרפטוס. אלה איים פחות מוכרים אך בהחלט שוים ביקור של יום. ניתן אפילו להחליט על לינה באחד מהם או יותר. מדובר על איים הנמצאים מעט מערבה או צפונה לרודוס. שימו לב כי במהלך חופשה ברודוס, שיט לאחד האיים הקיקליאדיים, לכרתים או לאתונה אינה בגדר אפשרות. בין רודוס לאיים הקיקליאדים אין הפלגה בכלל ולאתונה אמנם קיימת הפלגה אך זוהי הפלגה שלוקחת זמן רב, מעל 12 שעות. אז השיט הוא לאיים הסמוכים לרודוס אשר דווקא בגלל היותם פחות מוכרים ומתויירים אפשר לגלות בהם את יוון האמיתית, יוון הקלאסית. איים אלה פחות מתבססים על תיירות כמקור פרנסה ולכן אינם עושים מאמצי על למשיכת התיירים אליהם. אלה מקומות אותנטיים, בעלי חופים יפהפיים. מי שרוצה שקט אמיתי מוזמן להגיע.
האי סימי: אם אתם רוצים לראות אי יווני קלאסי, שבו התושבים חיים את חייהם כשהתייר אינו עומד בראש מעייניהם האי סימי הוא אפשרות מצויינת. באי סימי ישנם חופים שקטים ורגועים, נעים לטייל בסמטאות הכפרים, לשבת בטברנות יווניות טיפוסיות כשאתם נטמעים בין המקומיים שיושבים להם בחוץ בכיף ושותים משהו. בעבר היה האי סימי אי משגשג בזכות דיג הספוגים ממנו התפרנסו תושביו ונבנו בו גם ספינות. היום, לאחר הידלדלות הספוגים באזור ירד האי מגדולתו ומהביקוש שלו אך תמיד אפשר ללכת בו בכיף, בין הבתים הממוקמים במספר מפלסים על שפת הים. אם תסתכלו מכיוון הים אל בתיו של האי תראו בתים בשלל צבעים- צהוב, אדום וורוד אשר נותנים לו מראה ייחודי. האי סימי נמצא קרוב מאוד לרודוס- 25 ק”מ צפונית לו כשהדרך הנוחה להגיע מרודוס היא באמצעות כלי שיט כלשהו- מעבורות או רחפות. השיט לוקח כשעה. העיירה הצבעונית נקראת גיאלוס. תוכלו להעביר יום שם בשיטוט בין סמטאות ובתי העיירה עד למבצר של האי- הקסרו.
האי טילוס: גם האי טילוס הוא אי שעדיין לא “התקלקל” בעקבות תיירות המהווה מקור פרנסה עיקרי ותיירים הגודשים את האי בהמוניהם. גם בטילוס ישנם חופי ים מפורצים. בירת האי היא העיירה ליבאדיה. העיירה מאגלו חוריו היא עירה יוונית אותנטית בה, בדומה ללינדוס, הבתים הם לבנים בוהקים וסוכות גפנים מעטרות את החצרות ומהוות מקום נהדר לשבת בו ופשוט להנות. עם זאת, במאגלו חוריו לא תראו את הים כי היא מרוחקת מעט ממנו. אם אתם מחפשים חוף ים יפהפה וחולי, חוף רגוע ושקט שכבר לא קל למצוא לכו אל החוף אריסטוס. זהו חוף מבודד עם מי טורקיז אשר מזכיר לרבים את חופי סיני. באי ישנם מסלולי הליכה וניתן לקבל חוברת עם הצעות למסלולים שונים בנמל של ליבדיה. ההליכה באי היא בין הכפרים הקטנים אשר כרמי זיתים וגפנים נטועים לצידם וגם באזורים פראיים יותר. אם אתם חובבי מאכלי ים, בטילוס תוכלו למצוא היצע מצוין של מאכלי ים המגיעים טריים היישר מן הים וכולל דגים ופירות ים. רבות מהמסעדות באי הן מסעדות בסגנון איטלקי דווקא. אפשר לטייל באי גם על ידי השכרת רכב באחת משתי הסוכנויות הנמצאות בעיירה ליבאדיה.–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.