מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 13 דקות
ברוכים הבאים לאנגליה בדרום ספרד- הכינו דרכונים! את היום (ואולי הימים שאחריו, שוב זה תלוי בכם ולשיקולכם) נבלה במושבת הכתר הבריטית גיברלטר. אמנם היא צמודה לספרד אבל לא מהווה חלק ממנה ושם תרגישו באנגליה- אוטובוס קומתיים אדום, לירות סטרלינג וGOD SAVE THE QUEEN.
אז מה יש לנו בגיברלטר? עיר קטנה (מאד!) עם צוק / סלע הכי מפורסם בעולם ולמורדותיו, שיפוליו ומרגלותיו יש את כל מה שתמצאו בעיר אירופאית- כנסיות, מגדלים, סמטאות, בתי כנסת, גנים ופארקים, בניינים, מסעדות ואוירה. גיברלטר נמצאת למעשה על לשון יבשה צרה הבולטת אל תוך מיצר גיברלטר, אותו מיצר מפורסם, המפריד בין יבשת אירופה ליבשת אפריקה. המבנה המיוחד של גיברלטר- ההפרדה בין הצוק והשמורה לבין העיר הקטנה עצמה יוצרת מצב בו הטיול בגיברלטר נחלק לשניים: טיול ברחובות העיר הקטנה המשתרעת על מורדות צוק גיברלטר וטיול טבע על הצוק בשמורה מסודרת. ולכל זה יש ערך מוסף: קניות בחנויות פטורות ממס ערך מוסף. חובבי השופינג- הכינו את הארנקים ושילפו את כרטיסי האשראי. בגיברלטר יש הרבה מה לקנות ויחסית הכל בזול.
הצוק אמנם ענק – ארבע מאות עשרים וששה מטרים גובהו, אך העיר קטנה מדי, שלא לומר זעירת מימדים, וגודלה כשל גודלה של שכונה תל אביבית מצויה. על הצוק שצידו האחד תלול וצידו השני מדורג משתרעת לה העיר (בצד המדורג כמובן) שגודלה ששה וחצי קמ”ר בלבד- שני קילומטרים רוחב על חמישה קילומטרים אורך. מחוץ לעיר יש שנים עשר קילומטרים של חופים השייכים לשטחה של גיברלטר ובל נשכח את הגבול עם ספרד שאורכו קילומטר פלוס. חלקו העליון של צוק גיברלטר מהווה שמורת טבע המכונה שמורת טבע הסלע העליון ובאנגלית Upper Rock Nature Reserve כשזה נשמע כך- אפר רוק נייצ’ר רזרב. השמורה המדהימה הזו בה צמחים, בעלי חיים (קופי מקאו ייחודיים שבולטים שם), נוף מהמם, עתיקות ומונומנטים מכסה כארבעים אחוזים מהשטח הכולל של גיברלטר. וזה בעצם “כל” גיברלטר- אותו שם מפורסם שמצלצל לרבים מאיתנו אך איננו יודעים בדיוק מה ומי, אז הגיע הזמן לדעת- זוהי גיברלטר. ואתם מאד תיהנו מהביקור בה- בחוף, בטבע בראש הצוק ו/או בעיר כמובן.
גיברלטר היא סוג של מדינה עצמאית ובשטחה המאד קטן חיים כשלושים אלף תושבים (כמה מאות מהם יהודים. בכלל, הקשר היהודי של גיברלטר מאד בולט – כשתראו את כל בתי הכנסת בעיר תבינו למה התכוון המשורר) מה שהופך אותה באופן קצת מצחיק לאחת המדינות הצפופות בעולם ואם לדייק אז גיברלטר היא סוג של המדינה השלישית הכי צפופה בעולם, אחרי מונקו וסינגפור וגם גודלה משפיע על הדירוג העולמי שלה- גיברלטר היא המדינה השלישית הכי קטנה בעולם אחרי מונקו והוותיקן. המינוח מדינה עצמאית לגבי גיברלטר ניתן בחיבור הצנוע שלנו די בקלות כשבפועל המציאות יותר מורכבת: גיברלטר היא מדינה שמתנהלת באופן עצמאי ויש לה ראש ממשלה ופרלמנט, אבל שטחה ישר לבריטניה שהייתה האחרונה לשלוט בה ובשל הקשר הגאוגרפי ההדוק לספרד גם זו רוצה לקנות בה אחיזה ולספח לעצמה את האזור שנמצא בשטחה. מחלוקת זו בין שתי הידידות האירופאיות היא מחלוקת שקטה ובת עשרות שנים שמתרחשת מתחת לפני השטח, מה שנקרא “רבים עליה בכבוד הדדי”. עדיף ממלחמות עקובות מדם לא?
לפני שנתאר את מסלול הטיול עצמו ראוי שנתייחס בכמה מילים לצמד המושגים המפורסם “מיצר גיברלטר” או “מיצרי גיברלטר”. מה זה בכלל?
ובכן, מיצר גיברלטר שראוי לכתוב איך מכנים אותו בערבית: مضيق جبل طارق בשל הקרבה לאפריקה ואיך מכנים אותו באנגלית בשל העובדה שמדובר במושבה בריטית ואיך מכנים אותו בספרדית בשל הקרבה לספרד, אז קבלו- בספרדית: Estrecho de Gibraltar; באנגלית Strait of Gibraltar; הוא מיצר של ים המפריד בין יבשת אירופה ליבשת אפריקה והוא למעשה בפועל מקשר בין האוקיינוס האטלנטי לבין הים התיכון.
המיצר מאד עמוק- שלוש מאות מטרים והוא גם די רחב- רוחבו בנקודה הצרה ביותר הוא כ-14.4 ק”מ.
המיצר, הכולל מספר איים קטנים, כמו האי פרחיל (השאלה מי שולט בו – מרוקו או ספרד מצויה במחלוקת וטרם הוכרעה), גובל באירופה בצפון ובאפריקה בדרום כש בצידו הצפוני “האירופאי” שוכנת לה גיבלטר ובצידו הדרומי ה”אפריקאי” שוכנת לה מרוקו ובעיקר העיר סאוטה שהיא מובלעת בשליטה ספרדית השוכנת בצפון מרוקו. ידועים במיוחד הם הצוקים שנמצאים בכניסתו המזרחית של המיצר והם נודעו בעבר בשם “עמודי הרקולס”. השם גיברלטר המאוחר ניתן למיצר מאוחר יותר והוא על שמו של המפקד הצבאי המוסלמי טארק איבן זיאד, שחצה את מיצר הים בשנת 711 לספירה, כאשר היה בדרכו לכיבוש ספרד. ואיך השם טארק אבו זיאד התגלגל לגיברלטר פשוט כי הוא היה מכונה ג’בל טארק וכינוי זה התגלגל עם שיבוש למונח “גיברלטר”. –
ההגעה לגיברלטר
לא מומלץ להגיע לגיברלטר עם רכב. אם בכל זאת בחרתם להגיע עם רכב אל העיר אז מחכה לכם אתגר לא פשוט: את גיברלטר פוקדים מידי שנה מעל עשרה מיליון תיירים, שזה אומר פקקים בכניסה לגיברלטר… עליכם לקחת בחשבון שתמתינו לא מעט עד הגיעכם לחניה וגם אז לא בטוח שתמצאו כזו וכשתמצאו תאלצו להיפרד מלא מעט כסף- החניה בגיברלטר יקרה בטירוף (מישהו אמר אנגליה?). הסוד הוא להתאזר בסבלנות, לצאת לדרך מוקדם ככל הניתן או להגיע מאוחר בלילה וכבר ללון באזור. פקק בשעות הבוקר יכול להגיע גם לשלוש שעות. בשעות הצהרים אין פקקים בכלל לכן זו גם שעה אפשרית להגיע. . אם תגיעו בצהרים, אגב, לא רק שלא תעמדו בפקקים ותחסכו לעצמכם סיוט לא קטן גם יהיה לכם פחות צפוף ויותר שקט בנקודות התיירותיות כמו השמורה, תצפית הנוף והרחוב הראשי כי רוב המטיילים ובעיקר הקבוצות המאורגנות שצובאות על העיר כבר מתפנות מגיברלטר בשלב זה של היום. עוד חסרון של הגעה עם רכב שכור וטיפוס לשורה בנהיגה עצמית הוא העובדה שהדרך לפסגת מצוק גיברלטר מאד לא נעימה. היא תלולה, לא בטוחה ומפותלת. מצד שני, יש יתרון בנהיגה ברכב משלכם והוא בזכות האפשרות לראות את כל השמורה בקצב שלכם, להגיע לכל הפינות ולהתעכב היכן שבא לכם. המרחק בין האטרקציות בשמורה גדול ומי שסובל ממוגבלות בהליכה ואיננו בכושר מספק לא בהכרח יוכל להגיע לכל האטרקציות ולגמוע בקלות את המרחק ביניהן. גם אין סיכוי לראות את כל השמורה ברגל. מי שלא חושש מנהיגה מאתגרת יסתדר עם הטיפוס לשמורה; רק שימו לב- אם אתם מפספסים נקודת עצירה הסיכוי לחזור אחורה כמעט ולא קיים. צורך לפסס, להסתובב ולחזור לאחור הוא צורך עם סיכון קיומי בטיפוס לצוק גיברלטר. אין שם סיבובי פרסה וגם אם כן זה רק בנקודות מאד מסוימות ומאד מסובך. אז אם בחרתם לטפס עם רכב טפסו לאט ובזהירות ושימו לב לכל פינה, תכננו מראש את נקודות העצירה שלכם ותפעלו לפי תכנית מוגדרת וקבועה.
אופציה אחרת היא להגיע באוטובוס, אבל לא תתחמקו מהפקק, כן תתחמקו מחיפוש החניה והתשלום עבורה.
האופציה הכי טובה היא פשוט להגיע למעבר הגבול בתחבורה ציבורית ולהיכנס ברגל אל גיברלטר. חמש דקות ונכנסתם לגיברלטר, זה הכי פשוט שאפשרי. אחרי הכניסה תוכלו לטייל שם בכיף ברגל ואל השמורה תוכלו לעלות במונית או ברכבל (פירוט בהמשך). ההגעה תיעשה דרך מעבר הגבול היבשתי שנמצא בעיירה הספרדית La Linea הנמצאת במרחק נסיעה של שלושת רבעי שעה בערך מטאריפה מרחק של ארבעים ושניים קילומטרים. תוכלו להגיע לשם כמובן גם עם רכב ולא רק בתחבורה ציבורית וכן יש שם מקומות ואפשרויות חניה. נכון שזה נהדר?
אחרי שפתרתם את כל הבעיות והגעתם לגיברלטר התחילו לטייל בה:
הטיול במדינת גיברלטר הזעירה יתחיל קרוב לוודאי ברחוב מיין MAIN STREET. זהו הרחוב הראשי של גיברלטר עם ים חנויות, רשתות בריטיות וכל מה שתרצו תחלמו או לא תצטרכו לקנות: טבק, אלכוהול, בגדים, נעליים, אקססוריז, קוסמטיקה ברשתות מוכרות כמו מקס אנד ספנסר, מאדר קאר ועוד ועוד והכל בלי מע”מ. תענוג, לא?
ובנוסף על מיין סטריט יש את כל הכיף והיאמי של לונדון- פאבים בריטיים, אוכל רחוב, דוכני פיש אנד צ`יפס, גלידות אמריקאיות בשלל טעמים, תאי טלפון אדומים ועוד.
את השיטוט לאורך מיין סטריט תתחילו ודאי בכיכר קייסמט (Casemates Square), הממוקמת בתחילתו של הרחוב ועמוסה במסעדות ובתי קפה – אחלה מקום להרגע לאכול לשתות ולהטעין מצברים – שם גם תוכלו להצטייד במפה והסברים על הטיול בגיברלטר. זאת משום ששם שוכנת לה לשכת המידע הראשי לתיירים ושם תוכלו להצטייד במפות, דפי מידע ופרטים לגבי מקומות לינה פנויים, מופעים, אירועים, סיורים, פעילויות וכדומה. אגב אם בא לכם גם תוכלו לקבל שם חותמת בדרכון שלכם למזכרת מביקורכם הבלתי נשכח בגיברלטר. עלות החתמת הדרכון הינה שני פאונד.
בסוף הסיור ברחוב מיין ודאי תגיעו לקניון שבקצה ומשם צאו והמשיכו ישר במעין מסלול מתבקש אל בתי הכנסת של גיברלטר. לפני שנספר עליהם ועל מה שאתם הולכים לראות חייב לרשום כמה מילים על יהדות גיברלטר.
בגיברלטר יש קהילה יהודית קטנה ששורשיה נעוצים בהיסטוריה הרחוקה וראשיתה בימי הביניים וראשית העת החדשה, אז התיישבו בה רבים מהיהודים מגורשי ספרד. אמנם הקהילה מונה רק שש מאות יהודים אבל בשל העובדה שמדובר במדינה קטנה יוצא באופן אבסורדי שהיהודים בגיברלטר מהווים אחוז גבוה יחסית באוכלוסייה הכללית בהשוואה לקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם וזה אומר בפועל שרק במדינת ישראל ישנו אחוז גבוה יותר של אוכלוסייה יהודית ביחס לאוכלוסיה הכללית.
היהודים משולבים היטב בגיברלטר ומהווים חלק מאוישות הקהילה כשהם עוסקים במסחר, כלכלה, תיירות ומשפטים. הקהילה היהודית מאד פעילה ובתי הכנסת בעיר מהוים בית לאנשים הקהילה היהודית, החל מבית הכנסת הראשון שהוקם בשנת 1724. הביטוי הברור והבולט לעוצמתה של קהילת יהודי גיברלטר הוא מראה העיר בשבת והעובדה שהעיר חצי מרוקנת וחצי מהחנויות סגורות בשל העובדה שהיהודים שומרים שבת ולא עוסקים בפעילות כלכלית ביום זה.
הקהילה היהודית של גיברלטר צמחה התפתחה וגדלה מאז שהשתרשה בגיברלטר בימי הביניים אבל טוויסט היסטורי צמצם את ממדיה- בסוף המאה ה-18 גברה המתיחות ביןן אנגליה לספרד והחשש מכיבוש האזור בידי הספרדים גרם לרבים מהיהודים שחיו בגיברלטר להימלט למדינות שכנות אחרות, כגון, לאיטליה, אנגליה, הולנד ועוד. דרך אגב, אם תהיתם- כמו כל תושבי גיברלטר, גם היהודים בגיברלטר הם אזרחים בריטים.
הניחוח היהודי של גיברלטר בולט לא רק בשבת אלא גם בטיול שלכם. כאמור, כשתצאו ממרכז הקניות תתקלו בבתי כנסת. אתם, כאזרחי ישראל תוכלו לבקר בבתי הכנסת שהכניסה אליהם מותנית בהצגת דרכון ישראלי (כנראה מחשש לפיגועי טרור ו/או להפרעות). אם תרצו להתארח בבית משפחה יהודית תוכלו לעשות זאת בקלות: הקהילה יהודית חמה ומחבקת וכל אחד מחבריה ישמח מאד לקבל אתכם בשמחה לארוחת ליל שישי או בכלל.
בית הכנסת הראשון אותו תראו הוא בית הכנסת “נפוצות יהודה”. זהו בית כנסת שנבנה בשנת 1799 במימון ובתמיכה של יהודי הולנדואם לדייק אז מדובר בקהילה היהודית – פורטוגזית שפעילה וחיה בהולנד. בית הכנסת נפוצות יהודה הוא בית כנסת יפה ביותר, מפואר, מקושט ומעוטר.
סמוך לו שוכן בית כנסת “עץ החיים”, שנוסד במאה ה21 והוא חדש ומודרני מאחר ונבנה שנת 1957.
לא רחוק תמשיכו ותראו את בית הכנסת “שער השמיים” זהו למעשה בית הכנסת העתיק ביותר בגיברלטר, שנוסד בשנת 1749 והוא נראה כבית כנסת ספרדי טיפוסי של אותה תקופה, בדומה לרבים מבתי הכנסת של קהילות יהודיות של מגרשי ספרד.
בית כנסת גיבלטרי נוסף הוא “אבודרהם”. בית הכנסת הוקם בשנת 1820.
לא כל בתי הכנסת פתוחים ופעילים בכל סוף שבוע משום שרק אחד פעיל לפי רוטציה ותורנות. תוכלו לברר מה פעיל מתי ממש בקלות בקרב אחד מהאברכים שתפגשו ברחוב. –
כשתסיימו לבקר בבתי הכנסת המשיכו לצעוד להנאתכם בגיברלטר ובצד השני של הרחוב תגיעו לגן הבוטני של גיברלטר (The Alameda Gardens). זהו מקום נחמד להתרגעות, פסק זמן ופיקניק. הגן מטופח ועטור מינים רבים של צמחים נדירים ובעלי חיים ייחודיים לאזור. הכניסה חינם!
אחרי שתעשו יוגה בגן הבוטני או סתם תמלאו מצברים תמשיכו אל אחת מאטרקציות התיירות המרכזיות בגיברלטר הלא היא נקודת אירופה או יותר נכון אירופה פויינט (Europa Point). מדובר בנקודת תצפית נחמדה עם בולט ומפורסם- מגדלור הצבוע בצבעים אדום ולבן שהוא אחד מסמליה הבולטים של גיברלטר ומככב בכל הגלויות של המקום.
טפסו לקדקוד המגדלור, שלשלו מטבע לחריץ הטלסקופ וצפו לעבר האופק, אל הנופים המרהיבים של מיצרי גיברלטר, מרוקו ואפריקה. האתר של המצפה הזה מהווה למעשה את הנקודה הדרומית ביותר בגיברלטר ומכאן שזוהי הנקודה הדרומית ביותר באירופה מה שלעצמו מעלה את מעמדה של האטרקציה למעמד גבוה במיוחד. בסמוך למגדלור נמצאת האנדרטה לזכרו של גנרל פולני ידוע ששמו סיקורסקי ואשר נהרג בהתרסקות מטוס אזור גיברלטר.
אפרופו מטוסים וגיברלטר זה הזמן לתאר את אחד הדברים המצחיקים ביותר במדינה הזעירה הזו: שדה התעופה בגיברלטר שיחסית די פעיל ועמוס הוא בין שדות התעופה היחידים שמסלול הנחיתה וההמראה הוא גם המסלול של הנסיעה בעיר. כן, כן, קראתם נכון: הכביש מהווה מסלול המראות ונחיתות למטוסים וגם כביש לרכסים. המשמעות כפולה: ראשית, זה פחות נוח ובגלל זה יש גם פקקים בגיברלטר: כל פעם שיש המראה או נחיתה התנועה נעצרת למספר דקות והרכבים נערמים בכביש; ושנית- השלכה שהיא הרבה יותר גרועה ומצערת: זה פחות בטוח. למעשה שדה התעופה בגיברלטר נחשב לאחד משדות התעופה המסוכנים ביותר והכי פחות בטיחותיים ברחבי אירופה והעולם בכלל.
חוץ מהאנדרטה יש באירופה פוינט גם קפטריה וגן שעשועים רחב ידיים וכן חנות קטנה שמגדירה את עצמה כחנות האחרונה באירופה ומכאן שהיא מהווה אטרקציה נחמדה לסמן עליה וי.
לא רחוק מאירופה פוינט ישנו מסגד שאפשר לבקר בו. –
בשלב זה תחזרו לכיוון מיין סטריט ותגיעו אל האטרקציה הבאה – המוזיאון של גיברלטר (Museum of Gibraltar). המוזיאון שכולל תערוכות ומוצגים הקשורים לגיברלטר- להיסטוריה שלה, למאפיינים שלה, לתרבות והמסורת אזור ולעולם החי והצומח בה, הוקם בשנת 1930 והסיור בו נחמד. במסגרת הסיור תוכלו להתרשם מהמוצגים שילמדו אתכם על המקום וגם לצפות במופע אור-קולי, המסביר את התהליך הגיאו פיסי שהוביל להיווצרות של צוק גיברלטר וכן על הקרבות הרבים שהתחוללו במהלך ההיסטוריה סביב אזור אסטרטגי זה שמיקומו תורם למעמדו וחשיבותו הרבים. עלות הכניסה למוזיאון בתשלום.–
עוד יש לראות בגיברלטר את:
תותח המאה טון (One Hundred Ton Gun) – תותח נדיר שיוצר בשנת 1870 עם שלושה תותחים נוספים מסוג זה ששניים מהם נשלחו למלטה ושניים נשלחו לגיברלטר. מתוך הארבעה שרד רק תותח אחד שממוקם בסמוך למפרץ Rosia.
יש גם את בית המושל (The Convent) אשר כפי שעולה משמו הוא בית המשמש היום כביתו של מושל גיברלטר. הבית ממוקם בבניין עתיק שסביבו גנים משגעים אבל לא תוכלו לסייר שם. רק אנשים בעלי אישור ומוזמנים יכולים לזכות בכבוד זה. אבל מה שכן יש לראות שם זה את חילופי המשמרות- אמנם זה לא ארמון בקינגהאם והטקס פחות מרשים מכיון שמדובר רק בשומר אחד מטעם הוד מלכותה מלכת אנגליה אבל זה עדין נחמד. כמו כן ממול ניתן להביט בבית ראש הממשלה אשר שני תותחים ניצבים בחזיתו.
וכעת, אחרי שסיימנו את הסיור במושבה עצמה נתפנה לטפס על הצוק ולטייל בשמורה- טיפוס לצוק גיברלטר וטיול בשמורת גיברלטר:
כפי שהבטחנו לכם שיקרה בהמשך כך קורה- אנחנו נפרט לכם את הדרכים שבהן תוכלו להגיע אל השמורה.
על האופציה לטפס ברכב כבר דברנו- מחד יעיל ונוח ומאפשר הגעה לכל פינה בשמורה בלי לצעוד ברגל בין האטרקציות המרוחקות, מאידך, פקוק, תלול ומסוכן.
האופציות האחרות הן טיפוס רגלי, טיפוס בעזרת הרכבל או טיפוס בתחבורה ציבורית, קרי מוניות.
הטיפוס על צוק גיברלטר לפסגת המצוק והשמורה שמשתרעת עליה הוא טיפוס יחסית מאתגר שמתאים לא רק למיטיבי לכת אמנם (אי סנפלינג, מקלות הליכה וטשטוש גבים, זה לא האוורסט) אבל הוא לא מאד קל ופשוט. מסלול ההליכה לפסגת צוק גיברלטר מכונה המדרגות הים תיכוניות (Mediterranean Steps). זהו מסלול הליכה יפה במיוחד שמתאים מאד לחובבי הטבע ואוהבי הנופים. מסלול ההליכה יוביל אתכם אל הנקודה הגבוהה ביותר במצוק גיברלטר כשבדרך תחלפו על פני כמה מוצבים עתיקים וכל הזמן תגלו עוד ועוד נדבכים של הנופים המרהיבים שמסביב. של הים התיכון. הטיפוס במעלה ההר אורך כשעה ורבע ויש אתגרים שכוללים, כעולה משמו של המסלול, גם לא מעט מדרגות בשביל מדרגות צר ותלול. אם אתם לא בכושר גופני טוב או שאתם מפחדים מגבהים העדיפו את דרכי ההעפלה האלטרנטיביות וותרו על הטיפוס הרגלי.
אופציית ההעפלה לפסגה הבאה היא הרכבל. מדובר ברכבל שפעיל משנת 1966. הכניסה אליו סמוכה – נמצאת במרחק הליכה – מהגנים הבוטניים של גיברלטר. העלייה באמצעות הרכבל למצוק היא עוצרת נשימה- יופי תהומי מכל עבר ונוף עוצר נשימה סביב סביב לעבר שלוש המדינות- גיברלטר, ספרד ומרוקו, שני מקורות המים- נקודת המפגש בין האוקיינוס האטלנטי לים התיכון וגם שתי יבשות – אפריקה ואירופה כמובן. הרכבל מטפס אט אט ועוצר בשתי תחנות קבועות בשמורה שתוכלו לטייל סביבן. עלות נסיעה ברכבל היא רכבל כעשרה פאונד.
אופציית העפלה שלישית ואחרונה היא הסתייעות במונית. ישנה חברת מוניות ותיקה שפועלת בגיברלטר ומציעה לתיירים הסעה פלוס הסבר. כל יום אלפי תיירים נעזרים בשירותיה כדי לטפס לפסגת המצוק בנסיעה של שעה וחצי לערך במהלכן ניתנים הסברים קצרים על האזור.
ישנה עוד אופציה של טיול אישי פרטי כזה, מעין סיור מודרך אישי למפונקים, לעשירים ולקצרים בזמן. ישנן חברות תיירות המספקות רכב ומדריך והמציעות סיור בן כמה שעות בשמורה. למרבה השמחה יש גם שירות כזה בעברית- בחברת Financial Tours יש מדריכים מוסמכים מטעם הממשלה המקומית דוברי עברית.
אגב, את הרכבל לא חייב לקחת לכל המסלול ולכל הכיוונים וכך גם לא את הטיפוס והירידה הרגליים. מה שאנחנו מנסים לומר זה שניתן לשלב בין טיול רגלי לשימוש ברכבל. כך, למשל לעלות חצי דרך ברגל ואז לתפוס רכבל בנקודת העצירה האמצעית שלו, או להתחיל עם רכבל ולרדת בתחנה הראשונה ולהמשיך מעלה ברגל. כמו כן נין לטפס ברכבל ולרדת ברגל או לטפס ברגל ולרדת ברכבל. בקיצור הרבה אופציות לשיקולכם.
ורגע אחרי שתכריעו וקבלו החלטה, ורגע לפני שתתחילו להעפיל לשמורה רצוי שתדעו: בשמורה יש כמה נקודות ציון שחובה לבקר בהן- פארקי הקופים, המערות, המנהרות והטירה. מי שעולה ברכבל יכול להוזיל את עלויות הכניסה ולרכוש כרטיס מוזל לנסיעה ברכבל ולכניסה לכל המקומות הללו. מי שלא מטפס ברכבל יכול בכניסה לשמורה לרכוש את כרטיס הכניסה המשולב הנ”ל. יתן לרכוש כרטיס משולב לשמורה במרכז המידע לתיירים בכניסה לגיברלטר או ברכבל עבור האתרים הבאים: הרכבל, הקופים, מערת הנטיפים, מנהרות המצור הגדול והטירה המורית בעלות.
כעת נפרט מה תראו בעת הסיור בשמורת המצוק. אנחנו לוקחים בחשבון שאתם נעים ברגל. סיור רגלי בשמורה שיכלול ביקור בכל האטרקציות שיש לה להציע לכם יקח לכם בערך שלוש שעות, תלוי בכושר ההליכה שלכם ובקצב הטיול שיכול לא להיות גבוה אם אתם מטיילים שם ביום אוגוסט חם ולח.
בשמורה ישנן קודם כל והכי חשוב מספר נקודות לתצפית נוף מיראדור בספרדית או פוינט ויו באנגלית MIRADOR / POINT VIEW. מנקודות אלה תקבלו תצפית נפלאה על העיר גיברלטר, על מיצר גיברלטר ועל יבשת אפריקה שנמצאת במרחק עשרים וארבעה קילומטרים. אם יהיה לכם כוח תוכלו לטפס עד לנקודה הגבוהה ביותר באישהיא בגובה 426 מטרים מעל פני הים. תהיה לכם גם הזדמנות לתצפית משעשעת משהו על שדה התעופה והפקק שנוצר כל פעם שממריא או נוחת מטוס וכן תצפית משגעת על הסירות והאניות בשלל גדלים וצבעים אשר מחכות לקבלת אישור מעבר במייצרי גיברלטר.
אטרקציה נוספת בשמורה היא מערת הנטיפים – מערת סנט מייקל (St Michael’s Cave) שהיא יפה, מיוחדת ומרשימה, הן בשל גודלה, הן בשל הנטיפים היפים המעטרים אותה ובעיקר בגלל התאורה המשגעת הצובעת את קירות המערה ואת הנטיפים שבה בצבעים מגוונים והמראה מרתק ומשובב נפש. לעתים משמשת המערה כמקום לערוך בו קונצרטים וזו חויה ייחודית ויוצאת דופן.
מערה מעניינת נוספת בשמורה היא מערת המוזיאון – שנקראת גם מנהרת המצור הגדול (The Great Siege Tunnels). המערה הזו נחפרה בשנת 1779 בימים בהם הוטל מצור אזור. מה שמכונה “המצור הגדול על גיברלטר”. כיום מששמשת המערה כמוזיאון בו יש מוצגים והסברים על השימוש שנעשה במנהרה לאורך ההיסטוריה. מאד יפה שם- האווירה המיוחדת, התאורה, המוצגים המגוונים, המופע האור-קולי וכל מה שמופיע בתערוכות המוזיאון ממש יקחו אתכם למסע בזמן.
עוד תראו בשמורה את הטירה המורית (Moorish Castle) הממוקמת במעלה המצוק. מדובר במבנה עתיק בן המאה ה11, מאד מעניין כשהערך המוסף הוא האפשרות להביט בנוף שסביב.
וכן תוכלו לבקר בבית הקברות העתיק של הקהילה היהודית ששוכן במעלה הצוק, במקום הנקרא “שער היהודים”. כיום כבר לא קוברים את הנפטרים היהודים בבית קברות זה, אלא טקסי הקבורה נערכים בבית הקברות היהודי החדש, שממוקם ליד שדה התעופה של גיברלטר.
ועכשיו הגיעה העת להתייחס אל גולת הכותרת של שמורת מעלה הסלע שידועה בפי כולם כשמורת גיברלטר או שמורת הקופים (נה מיד תבינו למה) שהיא קופי המקוק הפראיים והברבריים שחיים בה בהמוניהם וזה המקום היחיד באירופה שניתן למוצאם. מדובר בApes’ Den, קופי אדם שאין מסוגם הרבה ברחבי העולם (ובכלל לא באירופה) שהמפגש איתם מהמם. יש שאומרים שכל הביקור שווה בזכות הקופים המיוחדים הללו ושהמפגש איתם הוא הוא ולא אחר שמצדיק את הביקור בשמורה. כמובן שאנחנו לא מסכימים בפה מלא לקביעה זו כי יש המון מה לראות אזור ויש חשיבות היסטורית, תרבותית, גיאוגרפית וסביבתית לביקור הזה אבל אנחנו בהחלט מבינים את ההתלהבות מהיורים הללו שלא ישמרו מכם דיסטנס בכלל ולכן למעשה השארנו את ההמלצה הזו לסוף ברוח הציווי של SAVE THE BEST FOR LAST.
אז אתם מוכנים לפגוש את הדיירים המפורסמים המתוקים המיוחדים ויוצאי הדופן ביותר של האזור? לכו על זה כי אין סיכוי שתפספסו רבים ממאתיים הקופים שחיים בשמורה. יש שנשבעים שמותר להתקרב לקופים והם ידידותיים ולא מסוכנים ואחרים מזהירים מפניהם. יש תיירים שמעיזים להאכיל אותם- אם תבואו ברכב פרטי זה די פשוט- רק פותחים את החלון והם עטים על הרכב ומחכים לנשנוש ולמנות ההגשה. אבל מי שהולך ברגל או שמעז לצאת מהרכב – ויש המונים שעושים זאת מבלי להסס – צריך לקחת בחשבון את האזהרות שלפיהן הקופים עלולים להיות מסוכנים. תחליטו בעצמכם האם וכיצד אתם מוכנים לתקשר איתם. בכל מקרה הסכנה היחידה היא לא רק הקופים- הרשויות המקומיות שמזהירות מפני הקופים ומפרסמות אזהרות כתובות בשלטים בכל פינה בשמורה גם מאיימות בהטלת קנס למי שיעבור על האזור ויתקרב לקופים או רחמנא ליצלן יגע בהם או יאכיל אותם. הקנס שינתן למי שייתפס מאכיל את קופי המקוק החיים בשמורה גבוה מאוד (אזור 500 פאונד)- ראו הוזהרתם.
עוד המלצה שקשורה לקופים היא למהר ולהגיע לשם. מדוע? כי יש הטוענים שהסיכוי לראות קופי אדם משוחררים בטבע באירופה אוזל מאחר וזהו המקום היחיד שזה קורה בו ושברגע שהקופים יעלמו או יכחדו בריטניה תיחלש ותאבד אחיזתה בגיברלטר. אז אל תיקחו סיכון- כנראה שהקופים לא ייעלמו אבל מי יודע?
–
כשתסיימו את הטיול בשמורה שיקלו להמשיך ולטייל בחוף הים. אמנם במסלול הטיול שלנו יש חופים רבים מהממים ואיננו מניחים שחסר להם ים, חול, שמים שמש ובטן – גב אבל בחופיה של גיברלטר יש אטרקציה מדהימה שחבל לפספס והיא שיט דולפינים. חברות תיור רבות מציעות שיט בספינה והתבוננות בבעלי חיים ובעיקר דולפינים אך יתכן כי עיניכם גם תצוד לוויתנים. רוב טיולי השיט המוצעים אורכים בין שעה לשעה. –
ועוד בילוי שנחשב מאד חשוב בגיברלטר הוא הקניות, אז הגיע הזמן לספר לכם על..–
קניות בגיברלטר
אז כן, כבר זרקנו לכם שגיברלטר מהווה מקלט מס וכי המוצרים הנמכרים בחנויות שבהם הם פטורים ממכס ומע”מ. זה אומר מוצרים אירופאיים בזול. עדין קחו הכל בפרופורציות הנכונות, זה לא מאד זול וזה לא טוקיו סנטר או האם בי קיי של בנגקוק. עדין באירופה עסקינן ועדין בלירות שטרלינג, אבל אם תשוו את המוצרים פה לאנגליה ולספרד וגם לישראל היקרה בטירוף סביר שתאתרו מציאות, בעיקר בתחומי הקוסמטיקה, האלכוהול והטבק.
יש הרואים בגיברלטר חנות דיוטי פרי אחת גדולה וממלאים את עגלות הקניות. בין אם אתם כאלה ובין אם אתם רק מחפשים מתנות לילדים ולקרובים ולחברים נראה כי רצוי שתצטיידו בידע לגבי קניות בגיברלטר וגם בלא מעט כסף, אתם יודעים – למידה ותמצאו מציאות. ואם כבר עסקינן בכסף- הצטיידו בלירה שטרלינג מבעוד מועד ואל תחכו לגיברלטר כדי להמיר כסף ספרדי בכסף אנגלי זה שחיטה בגיברלטר. בחלק מהמקומות תוכלו לשלם ביורו אבל המחירים ביורו שם מאד גבוהים כי בתי העסק מגלמים בהם את העמלות והפרשי ההמרה אז חבל. על כן, למי שממש חשובות הקניות נמליץ לא לקחת סיכון ולהצטייד במספיק פאונדים מראש. פתרון נוסף הוא תשלום באשראי כמובן.
אז מה ואיפה קונים בגיברלטר?
אז כבר דברנו על רחוב מיין בהקשר של קניות ואם אתם רוצים להבין במה מדובר דמיינו את כיכר פיקדילי ואת אוקספורד סטריט שבלונדון. זה אומר הרבה חנויות הנעלה, רשתות ביגוד, חנויות מעצבים, חנויות למוצרי אלקטרוניקה, מרכולים שמציעים מוצרי קוסמטיקה, חנויות תכשיטים ושעונים וכמובן טבק ואלכוהול.
עוד אזור קניות הוא אושן וילג’ Ocean Village. זהו אזור קניות חדיש, הממוקם ממש על המרינה של גיברלטר שם יש לא רק חנויות, אלא גם פאבים, מסעדות, בתי קפה ואפילו קזינו. יאפ! כאן גם ממוקם המלון הצף שכולם מדברים עליו – סאן בורן גיברלטר SUN BORN GIBRALTAR HOTEL– שכולל חדרים שממש צפים על המים. הרשו לנו להניח שהתענוג לא בשבילכם ולו רק בשל המחיר המושחת והיקר להחריד שהם מבקשים כתעריף לינה.
ועוד אופציה לבילוי בגיברלטר לפני סיום (יותר נכון לא בגיברלטר אלא מחוצה לו- יש כאלה שיסיימו את הסיור בגיברלטר עם קפיצה קטנה למרוקו. לא! אל תחשבו שהשתגענו! 45 דקות הפלגה במעבורת ואתם שם.
–
מסלול טיול בקוסטה דל סול הרבה יותר משמש וחופים מהממים
המדריך למטייל בטורמונילוס, קוסטה דל סול
מדריך למטייל במרבלה, קוסטה דל סול
מדריך למטייל בכפר הלבן מיחאס, בקוסטה דל סול
המדריך למטייל ברונדה, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל בכפר הלבן זהרה דה לה סיירה, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל באולברה OLVERA, בקוסטה דל סול
המדריך למטייל בסטניל דה לאס בודגס והסביבה, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל בקדיז CADIZ, בקוסטה דל סול
מדריך למטייל בכפר הדייג טאריפה Tarifa, קוסטה דל סול
מדריך למטייל בחרז דה לה פרונטרה (Jerez de la Frontera), קוסטה דל סול
מדריך קצרצר על נרחה Nerja, קוסטה דל סול
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.