• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מדריך לקניית טריז (Pendakian Cams), הגנה פעילה לטיפוס הרים

דף הבית » מדריך לקניית טריז (Pendakian Cams), הגנה פעילה לטיפוס הרים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

להיות מצויידים בציוד כדי לאבטח את עצמכם הוא דבר בלתי נמנע כשיוצאים להרפתקת טיפוס בטבע. הסיכונים הכרוכים במסע טיפוס, עלולים להיות כל כך חמורים, עד כדי סיכון חיים בעקבות נפילה מגובה או מצוקים, או לסבול מנכות קבועה, ואין ספק שהייתם רוצים להימנע מכך.

כשיוצאים למסע טיפוס, צריך להצטייד בשני סוגי ציוד בטיחות, ובמיוחד אם רוצים להפוך ולהיות למטפסים קבועים. האחד הוא להצטייד בגלגלי שיניים מקצועיים פאסיביים, והשני הוא גלגלי שיניים מקצועיים פעילים. הציוד של גלגלי השיניים הפעילים, הם חלקים נעים, שהוא מוקד המאמר הזה.

כשרוכשים ציוד מקטגוריה כזאת, חשוב לקחת בחשבון את הנקודות שלהלן:

להתחיל עם הטריז: (cams) אין ספק שהטריזים משמשים בצורה נפוצה את כל הציוד הפעיל בעת הטיפוס. ויש לכך סיבה טובה, מאחר והם בדרך כלל קלים להצבה, אך לפני שרוכשים אותם, יש לקחת בחשבון כמה מאפיינים. חלק מאותם מאפיינים חשובים שצריך לקחת בחשבון, כוללים את מספר אונות הטריז הנעים, את בסיס התכנון, את מספר הסרנים וטווח ההתרחבות שלהם.

תוספות מיוחדות לציוד: לאחר שבוחרים את הציוד הבסיסי, כגון הטריז, אפשר לבחור את ציוד הטיפוס המיוחד המתלווה, כגון: גמישות/קפיצי ההעמסה של היתד הננעץ על המתלה.

הטריזים:

בהתבוננות מקרוב יותר על המפרטים והמנגנונים של ציוד הטיפוס, אחד מהדברים החשובים ביותר בציוד, הוא 3 או 4 חתיכות האלומיניום המעוקלות, שנקראות cam lobes. הם פועלים בצורה כזאת, שכשמופעל הכוח/ההדק על הקפיץ שמושך את הכבל, חתיכות המתכת נסוגות ואז המתקן הופך להיות לצר יותר.

לאחר מכן, אפשר להחליק את היחידה לתוך הסדק שנוצר. שחרור ההדק גורם ל-cam lobes להתרחב, כדי להתאים לסלע. כשכל המנגנונים האלה קיימים בטריז, אפשר לקבל אחיזה יציבה שמחזיקה במיוחד את המקומות שבהם חלקי הציוד פאסיביים, ועלולים שלא להיות מאד יציבים, כגון: הסדקים בצדדים המקבילים. חשוב גם להיות מודעים למספר ה-cam lobes, לתכנון חלק הבסיס, למספר הצירים ולאפשרות ההתרחבות של הטריז.

מספר ה-cam lobes – (מערכת ההנעה לפתיח)

ה-lobes חשובים כל כך, מאחר והם נושאים את משקלו של המטפס בעת נפילה, וככל שיש שיותר, כך הטריז יהיה איתן יותר. קיימים טריזים עם שלוש אונות (lobes), אך קיימים גם כמה עם 4 קפיצים פרטניים ב-cam lobes.

טריזים עם 3 אונות

יתרונות: 3 פיקות/אונות בטריז, טובים יותר על פני טריזים עם 4 פיקות, הם בעלי יכולת התאמה טובה יותר, כשמדובר במקומות צפופים, כגון סדקים רדודים, או בהצמדת הפינים כשחלקי סלע שניזוקו בגלל הלמות הפיטונים (יתד המתכת) שככל שהם צרים יותר, הם קלים יותר ובטוחים כדי להישאר במקומם בסדקים.

החיסרון הוא, שמאחר ויש להם רק 3 lobes, כך נוצר גם פחות מגע עם הסלע, מה שגורם לבסיס שלהם להיות פחות יציב מאשר זה של ה-lobe cam.

טריזים בעלי 4 פיקות/אונות

יתרון: יציבים יותר, מאחר ויש להם יותר מגע עם הסלע.

חסרונות: התוספת של הפיקה/אונה, גורמת לה להיות כבדה ורחב היותר בפרופיל, שזה חיסרון גדול מאד אם צריך לטפס על פני סדקים קטנים יותר ורדודים.

תכנון הבסיס:

הטריזים מתוכננים בעיקר משני סוגים – האחד מגיע עם עיצוב גמיש של הבסיס, והשני, בעיצוב בסיס נוקשה. נוקשותו של הסוג השני והקושי למקמו, גרם לכך שכבר כמעט לא משתמשים בו. הטריזים בעלי הבסיס הגמיש, נוחים וקלים יותר להתמודדות איתם, מאחר ואפשר לכופף אותם כשמופעל עליהם משקל הגוף, ובמיוחד מעל סדקים אופקיים. אך גם בין הטריזים הגמישים, קיים מגוון משלהם. יש את הבסיס עם הכבל הבודד, ויש גם את הבסיס בעיצוב  U, המוזר משהו.

לשניהם יש את היתרונות והחסרונות שלהם. טריזים עם בסיס בודד, הם מאד קלים, ולכן הם גם מסוגלים להתאים בקלות לסדקים צרים. כמו כן, מטפסים רבים, ובמיוחד אלו עם ידיים ארוכות, מעדיפים אותם, מאחר והם קלים יותר לתפעול.

מבחינת החסרונות, כל פעם כשרוצים למשוך את ההדק, צריך להיות מוכנים לקראת תחושה של אי נוחות, מאחר וצריך להעסיק את היד, בעוד שברק אצבע אחת, וקרוב לוודאי שזאת האגודל, שבה אפשר ללחוץ על ההדק, כשמדובר במסב המעוצב בצורת U.

הבסיסים בצורת U:

יש לחזור ולהדגיש שוב ושוב, היתרון של בסיסי ה-U מאד בולטים, על פני טריזים בעלי בסיס בודד, בגלל הקלות שניתן להפעילם. עם זאת, יש להם חיסרון גם. גודלם הוא החיסרון העיקרי, מאחר ותמיד קשה להתאימם לתוך חללים קטנים. עם זאת, ככלל, למען הנוחות והבטיחות, יש לבחון כל סוג של בסיס, כדי לקבוע עם מה מרגישים יותר טוב, וזה מה שמומלץ לעשות. סוג הבסיס שאותו תוכלו לשנות בקלות ובמיומנות, תוך יכולת תמרון, אמור להיות הבחירה שלכם.

מספר הצירים: הטריזים מגיעים במספרים רבים ושונים, לכל מספר של צירים יש יתרונות וחסרונות. להלן מתוארים חלק מהם, על יתרונם וחסרונם.

ציר כפול

יתרון: לטריזים עם ציר כפול, יש טווח התרחבות גדול יותר, יציב וחזק יותר.

חיסרון: צריך להיות מוכנים כדי לשאת את הנטל הנוסף, מאחר וצירי הטריז בדרך כלל כבדים יותר.

ציר בודד

יתרון: החיסרון הוא בנפח ובגודל, מה שמהווה יתרון לטריזים בעלי ציר בודד, זה מאחר והם בדרך כלל קלים יותר.

חסרונות: מה שיש להם מבחינת הגודל, חסר להם בחוזק, מאחר והם אינם יציבים ולא מחזיקים מעמד לזמן ממושך.

טווח ההתרחבות: טווח ההתרחבות של הטריז הוא חלק חשוב, ובמיוחד בגלל שהוא קובע את מספר האונות עליהם מטפסים. מטרתו של כל מטפס הוא לשאת משקל כמה שיותר קל כשהוא יוצא למסע טיפוס. כמה שהאונה יכולה להתרחב מהרגע שבו ה-lobe מתכווץ באופן מלא, ועד לרגע שהוא מתרחב במלואו, זה טווח ההתרחבות. טריזים עם טווח התרחבות גדול יותר, יכסו טווח גדול יותר של סדקים, בעוד שטריזים עם טווחים קצרים יותר, יהיו קצרים גם בכיסוי הסדקים.

היתרון לפיכך, הוא שכשצריך פחות טריזים עם טווחי התרחבות ארוכים כדי לכסות אורך מסויים של סדקים, בעוד שאם הולכים עם טריזים בעלי טווח התרחבות קצר יותר, צריך לשאת יותר מהם.

טרזי האופסט:

פני השטח של הסלע לפעמים אינם אחידים, ולכן על פני שטח כאלה, צורת ה- cam lobesצריכה להיות שווה בגודלה ובצורתה, כדי שיהיו יציבים ואיתנים. טריזי האופסט בעלי גדלים שונים של lobes, מתאימים יותר לסוגים כאלה של פני שטח לא אחידים.

מבנה טריזי האופסט שעשויים משני lobes גדולים, ושניים קטנים יותר, גורמים להם להתיישב בצורה בטוחה על סדקים לא אחידים, כגון סדקים שמתרחבים כלפי פנים או החוצה, או ביתדות להצמדה (בחלקי סלעים שניזוקו, ושנוצרו בגלל הלמות הפיטונים). לפעמים, חלק מהמטפסים באופן קבוע, משתמשים ב-lobes לא אחידים של טריזי אופסט, כדי לתמוך במשקל הטריזים הסטנדרטי, אם הם צריכים לטפס באזורים עם סדקים רבים.

יכולת העומס המופעל על קפיצי היתדות: כשנתקלים בסדק עם פתח צר, צריכים את האפשרות הזאת, אך עם חלק פנימי רחב יותר. הפעלת ההדק מבחינת העומס על הקפיץ בעת המשיכה לאחור של היתד של החלק המחליק, מאפשרת לו להיכנס לפתח הצר של הסדק. ברגע שהטריז/יתד נכנס לסדק, ההדק יכול להשתחרר, כדי לאפשר לחלק המחליק לחזור לעמדתו המקורית.

יתרון: היתרון מבחינת העומס המופעל על קפיץ הטריז, הוא בכך שהוא מתאים את עצמו בקלות לתוך סדקים קטנים או ככאלה שנמצאים בצדדים במקביל. כמו כן, יחסית, הם חזקים יותר מאשר טריזים בעלי אותו גודל, ועדיין הם מאד קלים.

חיסרון: החיסרון העיקרי של העומס המופעל על קפיץ הטריז, הוא שהם קשים לניקוי ולתיחזוק. דבר נוסף הוא, שהם הרבה יותר קלים מאשר הרבה טריזים בגודל דומה.

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם