מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקות
הכיריים הן חלק משמעותי ביותר במטבח. אנו משתמשים בהן כדי לחמם מים, כדי להכין תבשילים ואפילו כדי להכין נתחי בשרים. בעבר, הכיריים התבססו אך ורק על גז. היום, יש גם כיריים חשמליות. אז באיזה כיריים כדאי לבחור ואיך בוחרים כיריים איכותיות? הנה כמה שאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני שאתם ניגשים לרכוש כיריים חדשות לבית.
היכן ניתן להשיג כיריים המחירים אטרקטיבים?
כיריים גז, חשמליות ואינדוקציה ב KSP
כיריים גז, חשמליות ואינדוקציה בגרופון
כיריים גז, חשמליות ואינדוקציה בוואלה שופס
מה עדיף – כיריים גז, כיריים חשמליות או אינדוקציה?
לפני שאתם ניגשים לחנות, כדאי להחליט איזה סוג של כיריים אתם מעוניינים לרכוש. קיימים שלושה סוגים עיקריים:
כיריים גז הן הכיריים המועדפות על שפים ועל בשלנים מקצועיים. לרוב, הם מאפשרים שליטה רבה יותר על מידת החום. אם יש צורך, אתם יכולים לשנות על מידת החום במהירות. בנוסף, אתם לא צריכים לחכות עד שהגז יתחמם. ברגע שהדלקתם אותו, אתם יכולים להתחיל בעבודה. עם זאת, הכיריים האלו מורכבים מחלקים רבים יותר ובהשוואה לכיריים חשמליות, הן הרבה יותר קשות לניקוי. אבל, לפני שאתם ממהרים לבחור בכיריים גז, כדאי לבדוק האם יש לכם חיבור לגז באזור המטבח. אם אין, כנראה שתצטרכו לבחור בכיריים החשמליות בכל מקרה.
כיריים חשמליות
קיימים ארבעה סוגי גופי חימום: רדיאן, היי לייט, הלוגן ואינדוקציה, שהופכות ליותר ויותר פופולאריות בשנים האחרונות. זאת, כיוון שהן אינן כוללות שימוש באש חיה ולכן נחשבות לבטוחות יותר בהשוואה לכיריים גז. בנוסף, פיזור החום הוא אחיד והמשטח הוא לרוב קראמי, מה שמקל על הניקוי היומיומי של הכיריים. עם זאת, החיסרון של כיריים חשמליות הוא שהשליטה על הטמפרטורה של פלטות החימום היא מוגבלת. לעיתים לוקח לכיריים החשמליות זמן מה להתחמם ולרוב גם לוקח להן זמן רב להתקרר. בתום הבישול, יש להוריד את הסיר או את המחבת מהכיריים, כיוון שהיא עוד חמה. בנוסף, יש לקחת בחשבון שהכיריים החשמליות צורכות חשמל וזה יבוא לידי ביטוי בחשבונית החשמל שלכם. בנוסף, חשוב לדעת שלרוב יש צורך בחיבור תלת פאזי עבור כיריים בעלות שלושה גופי חימום ויותר, כיוון שיש להן הספק חשמלי גבוה מאד. אם אין לכם חיבור כזה, מומלץ לחפש כיריים חשמליות שמאפשרות חיבור רגיל, הנקרא חיבור חד פאזי.
עוד דבר שיש לקחת בחשבון הוא שאי אפשר להשתמש בכלי בישול מנחושת או מאלומיניום על הכיריים האלו. ניתן להשתמש רק בכלי בישול מברזל יצוק או מנירוסטה. כמו כן, חשוב שהבסיס החיצוני של כלי הבישול יהיה חלק ונקי לגמרי, כדי שייווצר מגע ישיר בין בסיס הכלי והמשטח. כך, החימום יהיה אחיד ויעיל, והמשטח עצמו לא ייפגע.
כיריים היי לייט – הטמפרטורה המקסימאלית בתוך שניות ספורות ופיזור חום אחיד.
כיריים הלוגן מקבילית והיקפית. שלהקפית עם פיזור חום אחיד יותר.
כיריים רדיאן גוף חימום ספירלי שלוקח לודקה להתחמם לטמפרורטורה המקסימאלית ומספק פיזור חום אחיד.
כיריים אינדוקציה הן הכיריים המשוכללות ביותר הקיימות כיום. הן פועלות בשיטת חימום מתקדמת ביותר, שיוצרת שדה מגנטי מיוחד המחמם את הסיר או את המחבת בלבד. המשטח מסביב לפלטת החימום נשאר קר. בכיריים אלו, השליטה על הטמפרטורה היא טובה מאד וניתן לשנות את הטמפרטורה בשניות. בנוסף, היא מסוגלת להרתיח מים במהירות גדולה מאד. כך, היא חסכונית יותר בצריכת החשמל ביחס לכיריים חשמליות רגילות. מדובר על הכיריים הבטוחות ביותר, כך שהן מושלמות לבתים עם ילדים קטנים. החיסרון הגדול של כיריים אינדוקציה הוא המחיר. בנוסף, לא ניתן להשתמש בכלי בישול מנחושת, מאלומיניום ומפיירקס על הכיריים האלו.
מה המידות של הכיריים?
חשוב לוודא שהמידות הפנימיות של הכיריים תואמות את החיתוך הקיים בשיש. בנוסף, חשוב שהמידות החיצוניות, שהן השוליים שמונחים על השיש, לא יחרגו מהמרווח הפנוי הקיים עבורן. כדי למדוד את המידות הפנימיות, צריכים להסתכל על רוחב החיתוך בשיש מימין לשמאל, על המרחק שבין חזית הכיריים לקצה האחורי ועל הגובה של המידות הפנימיות. לרוב, המידות הפנימיות של כיריים יהיו עומק של 49 סנטימטרים ורוחב של 56 סנטימטרים. הרוחב החיצוני יהיה בדרך כלל 70 ס”מ. בהקשר הזה, אין הבדל בין כיריים חשמליות לכיריים גז.
האם המבנה של הכיריים מתאים לצרכי הבישול שלכם?
בין אם אתם בוחרים בכיריים גז או בכיריים חשמליות, יש לוודא שהכיריים מתאימות לסגנון הבישול שלכם. כלומר, הן צריכות להתאים לסוגי התבשילים ולכמויות שאתם בדרך כלל מכינים.
הנה כמה דברים שיש לקחת בחשבון כשמדובר בכיריים גז:
יש לבדוק כמה מבערים קיימים ומהי התפוקה שלהם. חשוב גם לוודא שיש מספיק מרווח בין המבערים השונים, כדי שיהיה לכם נוח להציב סירים ומחבתות על כולם בו זמנית. כיריים גז סטנדרטיות יכללו 4 מבערים, אך קיימות גם כיריים עם 5 ו-6 מבערים. רוב האנשים יסתפקו בארבעה מבערים, אך אם אתם מבשלים עם מספר רב של סירים ומחבתות בו זמנית, יכול להיות שכדאי לכם לרכוש כיריים בעלות מבערים רבים יותר.
לגבי התפוקה של המבערים, בדרך כלל בכיריים עם ארבעה מבערים יהיה מבער אחד גדול, אחד בינוני ושניים קטנים. לעיתים המבערים זהים בגודלם, אך התפוקה שלהם שונה. לכן, כדאי לברר עם המוכר מהי תפוקת המבערים. בישראל, התפוקה של המבער נמדדת בוואטים. תפוקה טובה למבער קטן במיוחד היא 850 וואט, למבער קטן – 1,000 וואט, למבער בינוני – 1,500 וואט ולמבער גדול – 2,500 וואט.
כדאי לבדוק האם קיימים גם מבערים מיוחדים, שמאפשרים לבשל בשיטות בישול שונות. כך למשל, יש מבער טורבו, המאפשר לפזר את החום בצורה משופרת. מבער כזה מסוגל להרתיח במהירות כל נוזל בכמות גדולה והינו מושלם לבישול בסגנון סיני ולאטימה של נתחי בשר גדולים. מלבד מבער זה יש גם את המבער האובאלי, שמיועד לסירים או למחבתות אובליות, שבדרך כלל משמשות להכנת דגים, ואת מבער הזום, שמתאים לבישול איטי של מרק, אורז, רטבים וחמין.
הנה כמה דברים שיש לקחת בחשבון כשמדובר בכיריים חשמליות:
יש לבדוק כמה גופי חימום קיימים בכיריים, מהו גודלם, הספקם והשילוב ביניהם. כדאי לבחור אותם בהתאם לגודל הסירים והמחבתות שלכם ובהתאם לכמויות ולסוגי התבשילים שאתם בדרך כלל מכינים. ההספק של גופי החימום נמדד בוואטים. גופי חימום קטנים בעלי הספק נמוך נעים בין 1,200 ל-1,500 וואט, גופי חימום בעלי הספק בינוני נעים בין 1,600 ל-1,800 וואט וגופי חימום בעלי הספק גבוה מספקים 2,000 וואט ויותר. ככל שההספק הוא גבוה יותר, כך אתם יכולים להכין תבשילים בכמויות גדולות יותר.
ניתן לרכוש כיריים חשמליות בעלות מגוון אפשרויות בישול, כמו משטח צלייה, משטח גריל וצ’יפסר. אך, יש לקחת בחשבון שאפשרויות הבישול הללו באות על חשבון משטח בישול רגיל. אם אתם רוצים להרכיב לעצמכם את הכיריים המושלמות, אתם יכולים לרכוש יחידות כיריים קטנות ונפרדות, הנקראות יחידות דומינו. כל יחידה מציעה אפשרות בישול אחרת – אינדוקציה, חשמל, גז, גריל וכדומה, כך שאתם יכולים לבחור את אלו שהכי רלוונטיות עבורכם.
האם הכיריים קלות לניקוי?
באופן כללי, כיריים חשמליות וכיריים אינדוקציה הן הקלות ביותר לניקוי. זאת, כיוון שהמשטח שלהן הוא שטוח ולכן פשוט יחסית לניגוב ולניקוי. כמו כן, אין בכיריים מהסוג הזה רשת ברזל, כך שאין צורך לנקות אותה. עם זאת, אם לא תנקו את הלכלוך מיד, הוא עלול להידבק למשטח, מה שיהפוך את מלאכת הניקוי למסובכת יותר.
אם אתם בוחרים לרכוש כיריים גז, כדאי לשים לב למספר מרכיבים של הכיריים כדי לבחור את הכיריים הקלות ביותר לניקוי:
כפתורי השליטה: חשוב שהכפתורים האלו, ששולטים על גודל הלהבה, יהיו קלים לפירוק ולניקוי.
המבערים: מבער בעל שני חלקים הוא קל יותר לניקוי אשר מבער בעל שלושה חלקים. כדאי גם לבחור מבער עם כמה שפחות מגרעות ובליטות, כיוון שאלו מקומות שבהם יכול להצטבר לכלוך. ברוב הדגמים, התושבת של המבער נמצאת בצמוד למשטח, כך שאין אפשרות ללכלוך לחדור בין התושבת לבין המשטח.
רשת הברזל: ככל שהרשת מסיבית יותר, כך היא פחות נוחה לניקוי. יכול להיות שתעדיפו כיריים בעלות רשת מחולקת, שקל יותר לנקות.
המשטח: המשטחים הנפוצים ביותר הם משטחי נירוסטה ואמאייל. יש גם משטחי זכוכית קרמית וזכוכית מחוסמת, שאופייניות יותר לכיריים חשמליות. משטחי הזכוכית נוחים לניקוי, אך דורשים חומרי ניקוי ייעודיים. אם אתם מעוניינים במשטח הקל ביותר לניקוי, כדאי לבחור במשטח אמאייל. משטח נירוסטה דורש מאמץ גדול יותר וחומרי ניקוי ייעודיים כדי לשמור על הברק שלו. אם אתם בוחרים משטח נירוסטה או אמאייל, חשוב לבחור במשטח שיהיה בעל מקשה אחת ללא חריצים, פתחים או פינות חדות. כדאי גם שהדפנות של המשטח יהיו מוגבהות כדי למנוע גלישה של נוזלים מהמשטח לשיש.
האם לוח הפיקוד נוח לשימוש?
חשוב שכפתורי ההפעלה של הכיריים יהיו ממוקמים במקום נגיש ונוח. בדרך כלל, הכפתורים ממוקמים בצד ימין או בחזית. בחרו את המיקום האופטימלי תוך התחשבות במבנה המטבח שלכם. מספר הכפתורים תואם את מספר המבערים או משטחי החימום. בכיריים גז, לעיתים יהיה גם לחצן הצתה נפרד. חשוב שהכפתורים יהיו בעלי סימון ברור ובולט ואם הם כפתורי סיבוב רגילים, כדאי שזווית הסיבוב שלהם תהיה זווית של 180 מעלות ויותר, כדי לאפשר שליטה מרבית על הטמפרטורה. בכיריים חשמליות, כדאי לבחור בכפתורי הפעלה שהם כפתורי מגע. אלו הם כפתורים שטוחים ועמידים למים, שנוחים מאד לשימוש ולניקוי. לרוב, לוח פיקוד בעל כפתורי מגע יכלול גם יותר פונקציות, כמו טיימר.
האם הכיריים בטיחותיות?
כדאי לבחור בכיריים הבטיחותיות ביותר, בייחוד אם יש לכם ילדים קטנים בבית, שעלולים לשלוח את הידיים שלהם אל הכיריים. מהבחינה הזאת, כיריים אינדוקציה הן הכיריים הבטיחותיות ביותר, כיוון שהמשטח שלהן לעולם לא יהיה רותח. כיירים גז פועלות באמצעות להבה גלויה ולכן, חשוב להרחיק מהכיריים כל דבר שעלול להתלקח. כיריים חשמליות בדרך כלל משנות את הצבע שלהן כשהן חמות וכשהן מתקררות, כך שאתם יכולים לדעת מתי לא כדאי לגעת במשטח שלהן.
בכיריים גז, חשוב מאד לוודא שיש חיישן בטיחות, המפיק את זרימת הגז במקרה שבו הלהבה נכבית. כך, אתם יכולים להיות בטוחים שלא תהיה דליפת גז. התקן הישראלי מחייב חיישן בטיחות, אך עדיין ניתן למצוא כמה דגמים מיושנים בלי החיישן הזה. אמצעי בטיחות נוסף, שיכול לעזור במקרה כזה, הוא מנגנון אוטומטי שמצית מחדש את הלהבה אם היא נכבית.
בכיריים חשמליות חשוב שיהיו נוריות התרעה שונות, שיגנו עליכם בפני כוויות, ורכיבי בטיחות שונים. הנה כמה רכיבים חשובים בכיריים חשמליים:
נוריות חום שיורי: נוריות המתריעות על חום גבוה במשטח גם לאחר כיבוי גוף החימום.
נעילת ביטחון: זהו רכיב חשוב במיוחד אם יש לכם ילדים בבית. זה מאפשר לנעול את פעולת הכיריים, כך שאי אפשר להפעיל אותם. יש גם את מנגנון הניתוק האוטומטי, שמונע את ההפעלה של גוף החימום ללא נוכחות של סיר או מחבת מעליו.
חיישן גלישת נוזלים: חיישן זה מפסיק את הפעולה של גוף החימום אם הוא מזהה גלישת נוזלים על המשטח.
כמה אתם מוכנים להשקיע?
בדרך כלל, כיריים חשמליות יעלו יותר מכיריים גז. אך, כשחושבים על העלויות של הכיריים, חשוב לקחת בחשבון גם את העלויות העתידיות של השימוש בהן. כיוון שכיריים אינדוקציה לא צורכות הרבה חשמל, העלויות החודשיות שלהן יהיו פחותות בהשוואה לחלופות. כדאי לבחור בחברה ידועה, כדי שתוכלו להיות בטוחים שהכיריים תהיינה איכותיות ויחזיקו מעמד לאורך זמן.
בדרך כלל, כיריים גז בעלות ארבעה מבערים יעלו בין 600 ל-2,000 שקלים, תלוי בחומר שממנו עשוי משטח החימום. כיריים חשמליות בנות ארבעה גופי חימום יעלו בדרך כלל בין 1,500 ל-6,000 שקלים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.