מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקותהקיץ מתקרב ואיתו גם החום. אם נמאס לכם להסתובב בבית עם מאוורר, כדאי לכם לחשוב על קניית מזגן. בימינו המזגנים משוכללים יותר מאי פעם. בקושי שומעים אותם, הם חסכוניים מאד בצריכת החשמל ומקררים את החללים הפנימיים של הבית במהירות וביעילות. רבים מהם מגיעים גם בעיצוב אסתטי, שמשתלב היטב בחלל הבית. אבל איזה מזגן כדאי לבחור לקיץ הקרוב? ואיך בוחרים את המזגן הכי טוב? כאן אנחנו נכנסים לתמונה. הכנו עבורם מדריך שלם, שבו נעבור איתכם על הנקודות המרכזיות שיש לשים לב אליהן כשאתם ניגשים לבחור מזגן. אם תבחרו בקפידה, תוכלו למצוא לכם מזגן שיוכל גם לחמם אתכם בחורף.
בכל מקרה, מומלץ גם להיוועץ בבעל מקצוע, שיוכל לכוון אתכם למזגנים המתאימים ביותר לצרכים שלכם. רוב המשווקים של המזגנים מספקים שירותי ייעוץ חינם או בתשלום סמלי, אולם אם אתם רוצים לקבל חוות דעת בלתי תלויה, מומלץ לפנות לגורם חיצוני כמו מהנדס מיזוג.
היכן מומלץ לקנות מזגן לבית
הנה כמה דברים שיש לקחת בחשבון כשאתם ניגשים לבחור מזגן:
סוג המזגן:
כשאתם ניגשים לרכוש מזגן חדש, כדאי להחליט איזה סוג מזגן תרצו בבית שלכם. כיום קיימים שלושה סוגים מרכזיים של מזגנים: מזגן מיני מרכזי, מזגן עילי ומזגן רצפתי. בכל הסוגים המזגן מפוצל ליחידת המדחס והמעבה וליחידת המאייד. במקרה של מזגן עילי או רצפתי, המדחס נמצא מחוץ לבית בעוד שהמאייד נמצא בתוך הבית ומזרים אוויר קר או חם לתוך חלל החדר. במזגן מיני מרכזי, לעומת זאת, שתי היחידות נמצאות מחוץ לבית, והאוויר מגיע לתוך חלל החדר דרך תעלות ופתחי אוורור.
הנה סקירה קצרה של סוגי המזגנים השונים, כדי שתוכלו להחליט איזה סוג מזגן הוא המתאים ביותר עבורכם:
מזגן מיני מרכזי: זהו המזגן השקט ביותר מבין שלושת הסוגים והוא מיועד בעיקר למיזוג של חללים גדולים או למיזוג של מספר חדרים. הדגמים הפשוטים של מזגן מיני מרכזי אינם מאפשרים שליטה על הטמפרטורה בחדרים השונים, כך שיש סיכוי רב יותר לצריכת חשמל מוגברת. אם תרצו לפתור באופן חלקי את הבעיה הזו, תוכלו לרכוש תוספת בשם דמפר, שמסוגלת לשפר את השליטה במזגן ולשפר את החיסכון בחשמל. דגמים משוכללים יותר מאפשרים לקבוע את הטמפרטורה בכל חדר בנפרד. בנוסף, התקנה של מזגן מסוג זה היא מורכבת מאד ולעיתים נדרשת הנמכה של התקרה כדי להעביר אליו את תעלות המיזוג.
מזגן עילי: זהו המזגן הנפוץ ביותר, כיוון שהוא חסכוני במקום וגמיש מבחינת מיקום ההתקנה. הוא מגיע במגוון עיצובים וצבעים, כך שאתם יכולים להתאים אותו בקלות לעיצוב של החדר שלכם. אולם, יש לקחת בחשבון שמזגן עילי מתאים בעיקר לחדרים קטנים ובינוניים ולא לחללים גדולים.
אם אתם מעוניינים להשתמש במזגן כדי למזג מספר חדרים, כדאי לבחור במזגן עילי מסוג מולטי או רב-מאייד. מערכת מולטי מתאימה לבתים שבהם אין אפשרות להתקין מספר רב של יחידות חיצוניות או לבית עם מספר חדרים. גם מזגן רב-מאייד אינו מצריך התקנה מרובה של מדחסים. השליטה על יחידות הפנים של מזגן עילי רב-מאייד היא נוחה יחסית לאופציות אחרות וגם חוסכת יותר בחשמל. אם אתם רוצים לחסוך באופן משמעותי בחשמל, כדאי לבחור במזגן עילי רב-מאייד הפועל בטכנולוגיית אינוורטר סקרול או VRF. הם אומנם יקרים יותר, אך יעילים מאד בחיסכון בחשמל. אם אינכם מתכוונים למזג את כל החדרים באותו הזמן, יכול להיות שעדיף לכם לבחור במספר מזגנים עיליים עצמאיים, כך שתוכלו לשלוט על כל יחידה בנפרד.
מזגן רצפתי: זהו מזגן וותיק מאד, אך קשה מאד למצוא אותו בשוק הפרטי. בדרך כלל משתמשים בו במוסדות.
אם אתם מעוניינים למזג מספר חללים במידות מיזוג שונות, יכול להיות שכדאי לכם לשלב בין שני סוגי מזגנים. כך למשל, אתם יכולים להתקין מזגנים עיליים בחדרי השינה ומזגן מיני מרכזי עבור שאר חלקי הבית.
התפוקה של המזגן:
תפוקת המזגן, שנמדדת ב-BTU/hr, היא עוצמת החימום או הקירור של המזגן. חשוב לבחור מזגן בעל תפוקה מתאימה לצרכים שלכם. כך למשל, אם תבחרו במזגן בעל תפוקה נמוכה מדי, אתם עלולים למצוא את עצמכם מפעילים את המזגן ללא הפסקה מבלי שהחדר יגיע לרמת המיזוג הרצויה. זה יגרום לבזבוז גדול של אנרגיה ובסופו של דבר יפגע בכיס שלכם. מהצד השני, אם תבחרו במזגן בעל תפוקה גבוהה מדי, זה עלול להוביל לבלאי מהיר יותר ל שמערכת המיזוג, לשינויים תכופים בטמפרטורה של החדר וכן, גם לבזבוז מיותר של אנרגיה.
אז איך תבחרו את התפוקה המתאימה עבור הצרכים שלכם? קודם כל, כדאי לשאול את עצמכם – איזה חלל אתם מתכננים למזג? ככל שהחלל גדול יותר, כך אתם תזקקו למזגן בעל תפוקה גבוהה יותר. מומלץ למדוד את החלל לפני שאתם מגיעים לחנות, כדי שתוכלו להעביר את המידות המדויקות לבעלי המקצוע הנמצאים במקום. אם אין דלת או קיר המפרידים בין החלל שאתם רוצים למזג לבין חלל סמוך, אתם צריכים להכניס את החלל הסמוך לחישוב המידות שלכם, כיוון שהמזגן ייאלץ למזג גם את החלל ההוא.
יש עוד נתונים רבים שיש לקחת בחשבון כשאתם בוחרים את תפוקת המזגן והם, בין היתר, מיקום הדירה שלכם בבניין, סוג הבלוקים, מספר החלונות, המיקום הגאוגרפי של הבניין שלכם, מידת החשיפה לשמש ישירה, קיומם של מכשירים נוספים שפולטים חום בבית. באופן כללי, אם אחד מהנתונים חושף את הדירה למידה גדולה יותר של חום או תורם לשינוי הטמפרטורה, כדאי להצטייד במזגן בעל תפוקה גבוהה יותר.
אם אתם מתגוררים במקום קר במיוחד, שבו הטמפרטורות צונחות מתחת ל-5 מעלות צלסיוס בחורף, כדאי להתקין מזגן מונע קיפאון (Anti Freeze) או בעל מפשיר קרח (De-Icer). כך, המזגן לא יאבד מהיעילות שלו גם בחורף, כשתרצו לחמם את הבית.
חיסכון בחשמל:
כשאתם ניגשים לרכוש מזגן, חשוב מאד לבדוק את צריכת האנרגיה שלו. כל מזגן נושא על גביו תווית אנרגיה, שמציינת את מידת יעילות צריכת החשמל שלו. דירוג היעילות בא לידי ביטוי באותיות, מ-A ל-G. דרגה A היא החסכונית ביותר. כדאי להסתכל גם על מקדם היעילות של המזגן (ה-COP) ולוודא שמקדם היעילות גבוה כדי להבטיח חסכון מרבי בחשמל.
אם אתם רוצים לחסוך בחשמל, מומלץ לבחור מזגן הפועל בטכנולוגיית אינוורטר (Inverter). המחיר של מזגן מהסוג הזה הוא אומנם יקר יחסית למזגנים רגילים, אך אם אתם מתכוונים להשתמש במזגן באופן תדיר, ההשקעה ללא ספק משתלמת. צריכת החשמל של מזגן הפועל בטכנולוגיית אינוורטר נמוכה בערך ב-30 עד 40 אחוזים ממזגן רגיל. בנוסף, אורח החיים שלו ממושך יותר, הוא ממזג את החדר במהירות ושומר על טמפרטורה אחידה לאורך זמן.
פונקציה נוספת שכדאי להכיר היא פונקציית מצב שינה (Sleep). במצב זה, הטמפרטורה של המזגן יורדת בהדרגה עד לכיבוי מלא של המזגן.
הרעש:
מומלץ לבחור במזגן שקט ככל הניתן, כיוון שאף אחד לא אוהב לשמוע את זמזום המזגן. עוצמת הרעש של המזגן נמדדת בדציבלים ומתייחסים ליחידה הפנימית וליחידה החיצונית. חשוב שעל יחידת המדחס החיצונית תהיה תווית המציינת את עוצמות הרעש המרביות שלה. כך, מתקין המזגן יוכל לדעת היכן להתקין את המזגן כך שהוא לא יהווה מטרד לשכנים או לבני הבית. אם אין לכם אפשרות להתקין את המזגן הרחק מחלונות השכנים או ממקומות המהווים מטרד, חשוב מאד לבחור במזגן שקט ככל הניתן כדי לא לעבור על התקנות למניעת מפגעי רעש.
תכונות נוספות:
קיימים מזגנים עם תכונות מיוחדות, שיכולות לשפר את האיכות של המיזוג ובכלל, את ההנאה הכללית מהמזגן. כך למשל, אתם יכולים לבחור במזגן בעל מסנן אבק, ריחות וחלקיקים. בניגוד למזגנים הרגילים, מזגן בעל תכונה זו לא רק מסנן אבק אלא גם ריחות לא נעימים של בישול ועשן סיגריות למשל. מזגן כזה יכול להיות יעיל במיוחד בבתים עם אנשים אלרגיים או עם ילדים, שלא רוצים לשאוף חלקיקים מזיקים לגופם. יש גם דגמים בודדים, המאפשרים להחליף את האוויר שבחלל החדר באוויר צח מחוץ לבית.
נוחות השימוש והתפעול:
כשאתם ניגשים לבחור מזגן, חשוב לוודא שהוא יהיה נוח לשימוש ולתפעול. הנה כמה פונקציות שכדאי להכיר כדי לדאוג שנוחות השימוש והתפעול תהיה מרבית:
אופן השליטה על המזגן: בימינו, קיימות שתי אופציות מרכזיות לשליטה על המזגן מקרוב – באמצעות שלט רחוק או באמצעות הסמארטפון. אם אתם בוחרים באופציה של השלט הרחוק, כדאי להגיע לחנות ולהתנסות בתפעול השלט. לרוב, תוכלו לראות על הצג של השלט את הטמפרטורה של המזגן ואת המצבים השונים שלו ולשלוט עליהם. בשלטים רחוקים מסוימים ניתן לראות גם את הטמפרטורה של החדר. יש שלטים מתקדמים במיוחד, בעלי חיישן טמפרטורה המאפשר לשלוט על פעולת המזגן, כך שהוא יווסת את הטמפרטורה במיקום מסוים. זה רלוונטי במיוחד כשרוצים להבטיח טמפרטורה מסוימת בנקודה ספציפית בחדר, כמו סביב מיטת התינוק. כדאי לבחור גם בשלט רחוק בעל תאורת מסך וכפתורים מוארים, כדי שתוכלו להשתמש בו גם בחושך.
האופציה האחרת היא שליטה במזגן באמצעות סמארטפון. האופציה הזו נוחה במיוחד, כיוון שרוב האנשים נושאים איתם את הסמארטפון כמעט לכל מקום, כך שאתם לא צריכים לחפש אחר השלט הרחוק. בנוסף, תוכלו לשלוט על המזגן גם כשאינכם נמצאים בבית. כך למשל, תוכלו להפעיל את הקירור לפני שאתם מגיעים הביתה כדי שכשתגיעו, תיהנו מטמפרטורה נעימה. תוכלו גם לכבות את המזגן אם שכחתם אותו דולק. האפשרות הזו קיימת במזגנים המתקדמים יותר, שתומכים בחיבור לאינטרנט.
שליטה בתריסי המזגן: בחלק מהמזגנים אתם יכולים לקבוע את כיוון התריסים ולשלוט על כיוונון התריסים באמצעות השלט. קיימת גם פונקציית SWING לתנועה מחזורית קבועה של התריסים.
לוח פיקוד: הפונקציה הזו קיימת בעיקר במזגני מיני ורב-מאייד, אך אם תרצו, תוכלו להתקין לוח פיקוד גם עבור מזגן מפוצל רגיל. מתקינים את לוח הפיקוד על הקיר, והוא מאפשר לשלוט על פעולות המזגן בכל חדר בנפרד. יש גם לוח פיקוד מרכזי, השולט על כל היחידות.
טיימר: רבים מהמזגנים מצוידים בטיימר, שמאפשר לשלוט על תזמון הפעלת המזגן. אם אתם מעוניינים בפונקציה הזו, כדאי לבחור את הטיימר המתאים עבור הצרכים שלכם. קיימים שלושה סוגים של טיימרים, כאשר הטיימר הפשוט ביותר מכבה את המזגן בתום הזמן שנקבע לו. טיימר מתקדם יותר מאפשר הפעלה וכיבוי בזמנים עתידיים, והטיימר המשוכלל ביותר מאפשר לקבוע מחזורים קבועים של הפעלה וכיבוי. אם אתם שומרי שבת, תוכלו להשתמש בטיימר הזה כדי להתאים את פעולות המזגן לשבת, כמו שעון שבת.
הפעלה מחודשת אוטומטית: הפונקציה הזו חשובה אם אתם נמצאים באזור הנוטה להפסקות חשמל. אחרי הפסקת חשמל, המנגנון מפעיל את המזגן מחדש בהתאם לנתונים שהיו קיימים לפני הפסקת החשמל.
מסנן האוויר: אחד מהמרכיבים החשובים ביותר של המזגן הוא מסנן האוויר, הקרוי גם פילטר. יש להקפיד לנקות את הפילטר מספר פעמים בשנה, תלוי בכמות הפעילות של המזגן וברמת הזיהום הסביבתי. אם לא תקפידו על הניקיון השוטף, זה עלול להוביל לתקלות, לבלאי מואץ של המכשיר ולגידול בצריכת החשמל. בכל מקרה, כדאי לבחור במזגן בעל מסנן אוויר נגיש וקל לפירוק ולהרכבה.
המחיר:
כמו כל מוצר אחר, כדאי לבדוק ולהשוות מחירים לפני שאתם רוכשים את המזגן שלכם. יש להבדיל בין מחירי המזגן לבין עלות ההתקנה, שהן שתי הוצאות שונות.
באשר למחיר המזגן עצמו, המחיר מושפע מגורמים שונים, ביניהם סוג המזגן, תפוקתו, הטכנולוגיה שעל בסיסה הוא פועל ועוד. לרוב, טווח המחירים של מזגנים עיליים ורצפתיים נע בין 2,000 ל-3,000 שקלים. מזגנים בעלי תפוקה גבוהה ינועו בין 4,000 ל-6,000 שקלים. המחיר של מזגן מיני מרכזי נע לרוב בין 6,000 ל-7,500 שקלים.
באשר לעלות ההתקנה, המחירים משתנים בין מתקין למתקין. בדרך כלל, התקנה בסיסית של מזגן מפוצל בעל שני מטרים של צנרת תעלה בין 600 ל-700 שקלים. ככל שהמרחק בין המדחס למאייד גדל, כך המחיר עולה. בנוסף, יכולות להתלוות להתקנה הזו עלויות נוספות, כמו עלות חציבה בקיר או חיבור לחשמל. במקרה כזה, עלות התקנה יכולה לנוע סביב 1,500 שקלים. התקנה של מזגן מיני מרכזי תהיה לרוב יקרה יותר ותנוע בין 2,000 ל-5,000 שקלים. בכל מקרה, חשוב שלא להתפשר על איכות ההתקנה ולבחור במתקין מקצועי, מנוסה ובעל המלצות. התקנה לא תקינה עלולה להוביל לבעיות שונות, כמו בזבוז אנרגיה, פגיעה באיכות המיזוג ועוד.
האחריות:
שימו לב שהאחריות על מערכת המיזוג נחלקת לשתיים – קיימת אחריות על המזגן עצמו וקיימת אחריות על ההתקנה. לעיתים האחריות על שני המרכיבים ניתנת על ידי גורם אחד, אך לעיתים היא נחלקת בין היצרן או היבואן לבין המתקין. מומלץ לבחור בנותן אחריות שייתן לכם אחריות הן על המזגן והן על ההתקנה. כך, אם תהיינה לכם תקלות, תהיה לכם רק כתובת אחת לפניות, מה שיחסוך המון זמן וכאב ראש.
לרוב, אחריות על מזגן היא לשנה. לעיתים יש אחריות לשנתיים נוספות על חלקים. ישנם אפילו דגמים שנהנים מאחריות לשלוש שנים. לרוב, קיימת אפשרות להאריך את תקופת האחריות בתוספת תשלום. חשוב לעבור על האחריות ולראות מה היא כוללת בדיוק. באשר לאחריות על התקנה, האחריות הזו היא לרוב ל-5 שנים. גם כאן, חשוב לבדוק את תנאי האחריות ולהשוות בין האחריויות השונות, כיוון שלרוב קיימים פערים משמעותיים בין המתקינים השונים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.