מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותאם אתם מכינים אוכל בבית, אתם וודאי מבינים את החשיבות של המחבתות והסירים. מחבתות וסירים מגיעים בשלל גדלים, נפחים וצורות ועשויים מחומרים שונים. כשאתם ניגשים לרכוש סט חדש של מחבתות וסירים, כדאי לקחת בחשבון לא רק את השימושיות ואת המחיר אלא גם את החומרים שמהם הם עשויים. ישנם כלי בישול העשויים מחומרים מסוכנים לבריאות או כאלו העשויים מחומרים, שבשימוש לא נכון עלולים לפלוט חומרים מזיקים לנו. לכן, מומלץ להשקיע במחבתות ובסירים העשויים מחומרים ידידותיים. ריכזנו עבורכם מספר טיפים, שיעזרו לכם לבחור את המחבתות והסירים הטובים ביותר עבור הצרכים שלכם.
סירים ומחבתות ב KSP סירי לחץ ב KSP
בחרו בחומרים המתאימים לצרכים שלכם:
כלי בישול עשויים מחומרים שונים, כשלכל חומר היתרונות והחסרונות שלו. הנה לכם סקירה קצרה של כמה מהחומרים הנפוצים ביותר בשוק:
פלדת אל-חלד (נירוסטה): מחבתות וסירים העשויים מפלדת אל-חלד הם עמידים מאד, מתאימים לשימוש בכל סוגי הכיריים, וניתן לשים אותם במדיח הכלים. ניתן לבשל בהם מגוון מאכלים מבלי לחשוש מתגובה כימית מזיקה. יש לקחת בחשבון שפלדת אל-חלד אינה מוליכה חום בצורה מיטבית ואינה מפזרת את החום בצורה אחידה ולכן, מומלץ לרכוש כלי בישול מנירוסטה, שמשולבים שבהם חומרים מוליכים חום כמו נחושת או אלומיניום. בנוסף, המחירים שלהם נוחים.
נחושת: כלי בישול מנחושת הם נאים למראה, מוליכים חום בצורה נהדרת, מפזרים חום בצורה אחידה ובעלי עמידות טובה. בהתאם, הם גם יקרים מאד, מה שהופך אותם לפחות נפוצים במשקי בית. חסרון נוסף של כלי בישול העשויים מנחושת הוא הצורך בשטיפה ידנית עדינה והצורך בהברקה מתמדת על מנת לשמור על מראהו היפה והבוהק של הכלי. רוב כלי הבישול מנחושת גם אינם מתאימים לשימוש במדיח, אלא אם כן מצוין עליהם אחרת. בנוסף, כלי נחושת אינם מתאימים לבישול של מוצרי מזון חומציים, כיוון שאלו עלולים לספוג את טעמה של הנחושת, ושל מזונות נוספים, שעלולים לספוח חלקיקי נחושת, כמו דייסות, ביצים ומחיות בהירות. היום, רוב הסירים והמחבתות מנחושת יהיו בעלי ציפוי פנימי מאלומיניום או נירוסטה. ישנם מחבתות וסירים בעלי שלוש שכבות, כשהשכבה החיצונית היא מנחושת, השכבה האמצעית היא מאלומיניום והשכבה הפנימית היא מנירוסטה. כלי בישול אלו מאפשרים בישול של כל סוגי המזון ונחשבים לעמידים יותר ביחס לאחרים. יש גם כלי בישול בעלי שכבה פנימית מטפלון, שמונעת הידבקות.
אלומיניום: אם אתם בוחרים במחבתות או בסירים מאלומיניום, חשוב לבחור בכאלו עבים, שעברו תהליך אנודיזיציה. כלי בישול אלו מוליכים ומפזרים חום בצורה נהדרת ובעלי עמידות גבוהה. הם מתאימים לכל סוגי הכיריים, ניתן להכניס אותם למדיח ולבשל בהם מגוון מוצרי מזון ללא חשש. לא מומלץ לרכוש מחבתות וסירים מאלומיניום, שהם דקיקים, קלי משקל וזולים. זאת, כיוון שאלו בדרך כלל מייצרים תגובה כימית עם סוגי מזון מסוימים, מאבדים את צורתם אחרי זמן מה, נוטים לשרוף את המזון ואינם מתאימים לשימוש בכיריים מסוג אינדוקציה.
ברזל יצוק: אם אתם מחפשים אחר כלי בישול שיחזיקו לכם מעמד שנים, כדאי לבחור בכלים העשויים מברזל יצוק. מדובר על כלים לכל החיים. רוב הדגמים מגיעים עם ציפוי חיצוני בצבעים עמוקים ונאים לעין, כך שתוכלו להניח את הכלים על שולחן האוכל ולהרשים את האורחים. הם מוליכים חום בצורה טובה, מפזרים חום בצורה אחידה ואוגרים היטב את החום, כך שעם תניחו עליהם מכסה טוב, האוכל יתבשל במהירות יחסית. לכלים מברזל יצוק לוקח קצת יותר זמן להתחמם, אבל כשהם חמים, הם מתאימים לבישול של נתחי בשר, תבשילי קדרה ועוד מגוון סוגים של מאכלים. בנוסף, הברזל מונע הידבקות של מזון לתחתית. אך, החיסרון של כלים אלו הוא שיש להם נטייה להפריש חלקיקי ברזל למזון. כדי להימנע מהתופעה הזאת, מומלץ לרכוש סירי ברזל יצוק המצופים באמייל, שהינו חומר מונע הידבקות וחלודה. חשוב לוודא שהאמייל אינו כולל חומרים רעילים כמו קדמיום או עופרת. חיסרון נוסף הוא שחייבים לנקות ולייבש את הכלים האלו בצורה יסודית ולשמן אותם באופן קבוע כדי למנוע חלודה. גם המחיר גבוה במיוחד, אך זכרו שמדובר לכלי לכל החיים.
כמה טיפים כלליים לקניית סירים ואו מחבתות:
. באופן כללי, ישנם מספר דברים, שכדאי לשים לב אליהם כשרוכשים מחבתות וסירים:
- עובי התחתית – עדיף לבחור בכלי בישול בעל תחתית עבה, כיוון שהיא אוגרת חום בצורה טובה יותר, מפזרת חום בצורה אחידה יותר ובעלת עמידות גבוהה יותר ביחס לתחתית דקה. נוסף על כך, תחתית עבה מצמצמת את הסיכויים שהמזון שלכם ייחרך במהירות ויידבק לכלי הבישול. אם יש לכם כיריים אינדוקציה, תחתית עבה מומלצת במיוחד. כדאי שגם הדפנות של הסיר יהיו עבות יחסית, כיוון שזה יקצר את משך הבישול.
- הידיות של כלי הבישול – אם אתם מתכוונים להכניס את כלי הבישול לתנור האפייה, מומלץ לבחור בכלים בעלי ידיות העשויות מחומר עמיד לחום, כמו ידיות מתכת, סיליקון או בקליט. יש לבדוק מהי הטמפרטורה המרבית המותרת לשימוש עם הידיות הללו. ישנן ידיות המוגבלות ל-180 מעלות, בעוד שאחרות עמידות גם בטמפרטורה של 250 מעלות.
- היצרן – תמיד כדאי לרכוש מחבתות וסירים של יצרנים מוכרים, כיוון שאלו בדרך כלל ישקיעו בחומרים איכותיים שלא יזיקו לכם מבחינה בריאותית. כלים זולים, שמיוצרים ללא פיקוח, עלולים להכיל חומרים שאינם בריאים. בנוסף, כשאתם משתמשים בכלי הבישול, הקפידו לעשות זאת בהתאם להוראות היצרן, בייחוד אם מדובר בכלי בישול העשויים נחושת או ברזל וכאלה שהם בעלי ציפוי מונע הדבקה. אם תשתמשו בכלי הבישול בצורה לא נכונה, זה עלול לפגום בכלי ולהוות בסופו של דבר סיכון בריאותי.
בחרו איזה ציפוי מונע הדבקה מתאים לכם:
אם אתם רוצים לבשל עם מעט שמן ולמנוע הדבקה של המזון לתחתית כלי הבישול שלכם, מומלץ לבחור בכלי בישול בעל ציפוי מונע הדבקה (non-stick). הציפוי הנפוץ ביותר הוא הטפלון. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) קבע שהטפלון הוא חומר בטוח לשימוש, כל עוד הוא אינו כולל קדמיום, עופרת ואת המרכיב PFOA, שעלול להשתחרר מהכלי בבישול בטמפרטורות גבוהות ולהזיק לבריאות. בנוסף, חשוב להקפיד על הטמפרטורה המרבית המורשית על ידי היצרן ולשמור על הכלי מפני שריטות ובלאי, שנוצרים בעקבות ניקוי אגרסיבי או שימוש בכלים מתכתיים. מומלץ לוודא ששכבת הטפלון יצוקה בכלי הבישול ואינה שכבת צבע דקיקה, שניתנת לשריטה בקלות.
סוג נוסף של חומר המונע הדבקה הוא קרמי. הוא אומנם פחות אפקטיבי מטפלון בכל הקשור להידבקות המזון לתחתית הכלים, אבל הוא נחשב לידידותי יותר לסביבה ולכן גם ידידותי יותר לנו. לכן, אם אינכם בטוחים כיצד להשתמש בציפוי טפלון בצורה בטוחה, יכול להיות שעדיף לכם לבחור בכלי בעל ציפוי קרמי. יש לוודא שלא משולבים בקרמי חומרים נוספים.
בכל מקרה, אם אתם בוחרים כלי בישול בעל ציפוי מונע הדבקה, מומלץ לבחור בכלי בישול של יצרן מוכר העומד בדרישות התקן האירופאי והאמריקאי ולהקפיד להשתמש בו בהתאם להוראות היצרן.
בחרו בגודל המתאים לסיר ואו מחבת:
לפני שאתם ניגשים לרכוש מחבתות וסירים, כדאי לשבת ולחשוב מה אתם מתכוונים לבשל בהם. חשוב לבחור בכלי בישול שמתאימים בקוטר ובנפח שלהם לסוגי התבשילים שאתם מתכוונים להכין. להכנת קציצות, ממולאים או דגים כדאי לבחור בסיר רחב ונמוך. להכנת מרק, עדיף לבחור בסיר גבוה. בהקשר למחבתות, רובן מתאפיינות בדפנות משופעות, שמתאימות לשימוש שלשמן הן נועדו – להכנת ביצת עין, חביתה, בלינצ’ס וכדומה. מחבתות בעלות דפנות ישרות מתאימות להכנת קציצות, דגים, רטבים ולהכנת מאכלים הדורשים טיגון בשמן עמוק או חצי עמוק.
יש גם כלי בישול מיוחדים, המתאימים לבישול מוצרי מזון מסוימים, כמו סירים לקוסקוס, לפסטה ולג’חנון, סירים לאידוי, טיגון ועישון, מחבתות לפנקייק ולבלינצ’ס ומחבת ווק. כל שעליכם לעשות הוא לבחור את כלי הבישול המתאים לצרכים שלכם.
המכסה – מזכוכית או ממתכת?
כיום, רוב הסירים מגיעים עם מכסה זכוכית, שמאפשר להציץ אל תוך תכולת הסיר מבלי להרים את המכסה, מה ששומר על החום בכלי הבישול. מכסה כזה יכול להיות שימושי בעת הכנת אורז. אך, יש לקחת בחשבון שאם מכסה כזה נופל, הוא עלול להישבר. לכן, אם הסיר אינו מיועד להכנת אורז, יכול להיות שעדיף לכם לבחור בסיר בעל מכסה מתכתי.
סיר לחץ
סיר לחץ הוא סיר בישול אשר מצויד במכסה אטום כמעט לחלוטין. כן מצויד הסיר בווסת לחץ, ליציאת אדים מבוקרת. באופן זה נוצרת בסיר סביבה מבוקרת, אשר מעצימה את התהליכים הנוצרים בעת בישול בנוזלים, כגון מים, יין, או רוטב, ביחס לסיר מכוסה רגיל. מנגד, הסיר אינו מאפשר גישה לתכולתו עד לסיום הבישול, דבר שמונע מן הטבח גישה ובקרה על התבשיל במהלך הבישול. (לקוח מויקיפדיה )
למה כדאי לי לקנות סיר לחץ?
חיסכון בזמן ובכסף – שימוש בסיר לחץ הוא קיצור משמעותי של זמן הבישול ולבישול ארוחות בריאות וטעימות.
בעיקרון, סיר לחץ בונה לחץ אדים, המאפשר בישול בטמפרטורה גבוהה ומהיר יותר משיטות אחרות. החיסכון באנרגיה הוא כ-40% על תנור חשמלי או גז ו-75% מתנור סטנדרטי.
בישול עם סיר לחץ צורך פחות מים בהשוואה לבישול עם סיר רגיל. זה אומר כי, יותר ויטמינים ומינרלים נשמרים ומניעת חמצון של חומרים מזינים במזון.
מנגד
- לא ניתן לעקוב וגם לא לראות אותו המזון התבשל.
- אי אפשר לפתוח את המכסה כדי להוסיף חומרים.
- בעייתי יותר להעריך נכון את כמות הנוזלים המינימלית הדרושה.
- הסיר מתאים רק לבישול בנוזלים.
- הסיר יקר באופן משמעותי.
- לא ניתן לכוון את וסת הלחץ לניצול מרבי. ולכן אינו מנוצל מבחינה אנרגטית באופן המיטבי.
- קשה לניקוי (בסירים הסטנדרטים).
יש לקרוא את הוראות הבטיחות וההפעלה של סיר לחץ
הגיעו לחנות כדי לבדוק את הסחורה:
תמיד כדאי להגיע לחנות כדי לבחון את המחבתות והסירים לפני הרכישה. כדאי לבדוק שהמכסה יושב בצורה טובה על הסיר או על המחבת ושהידיות גדולות מספיק ונוחות לאחיזה.
בחרו בסיר המתאים לתקציב שלכם:
כדאי לקבוע מהו התקציב המקסימלי שלכם לפני ההגעה לחנות. מחירם של המחבתות והסירים משתנה בהתאם לגודל הכלי, החומרים שממנו הוא עשוי ומידת איכותו הכללית. כך למשל, סירים בגודל של בין 1.5 ליטרים לשני ליטרים עשויים לעלות סביב 100 שקלים. סירים בנפח 5 עד 7 ליטרים עשויים לעלות בין 200 ל-400 שקלים. אם מדובר בסירים מיציקת ברזל, המחירים גבוהים יותר וכך גם עם סירי נחושת. סירי לחץ נעים מ 400 שקל ויותר (ככל שחדש יותר ואיכותי יותר המחיר מאמיר)
בנוסף, חשוב לוודא שיש לכם אחריות על המחבתות והסירים שאתם מתכוונים לרכוש. יש כלי בישול שנמכרים ללא אחריות. מומלץ לבחור בכלי בישול שיש לו אחריות של שנה לכל הפחות. ישנם סירים מסוימים, בעיקר סירים מברזל יצוק, שמגיעים עם אחריות לשנים רבות ואפילו לכל החיים. כמו כן, כדאי לוודא שלסירים יש ידיות להחלפה למקרה שתצטרכו.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.