מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקות–
כתבה:טל גוטמן–
לא תאמין עד כמה הטכנולוגיה שינתה את פני הדברים והקלה על החיים בטבע עד שתראה איך מוצאים כיום דרכים. רק לפני פחות מעשור עוד היית צריך להצטייד ב-GPS, אבל היום המכשיר החכם שלך הוא כל מה שאתה צריך. עם אפליקציה מותאמת GPS למציאת דרכים אתה מלך הג’ונגל.
קרדיט לתמונה ראשית: BigBlue
הבעיה היחידה:
מרתקת ככל שאפליקציית ה-GPS שבמכשיר החכם שלך תהיה, ברגע שהוא נכבה אינך יכול עוד להשתמש בה. זהו פגם רציני שאסור שיקרה אם אתה נמצא לבד בטבע וכל מה שיש ברשותך הוא המכשיר החכם שלך המצויד באפליקציית הניווט. תוכל לתקן פגם זה על ידי חיפוש מקורות הטענה חלופיים. אפשרות אחת בעלת מהימנות גבוהה שישנה היא שימוש במטענים סולאריים. בשוק כיום קיימים מטענים בגדלים רבים ומשתנים. אף על פי כן, מה שחשוב יותר הינה הקיבולת שלהם. הגודל של המטענים בלבד לא בהכרח מעיד על הקיבולת. עדיף להסתמך על נתוני הכוח החשמלי כדי לקבוע את קיבולתם של מטענים סולאריים, שכן ייתכן מטען סולארי קטן אך עוצמתי או מטען גדול בעל קיבולת נמוכה. המידות הינן- אמפראז’, וולטאז’ ו-וואט. בעוד וולטאז’ מודד את הקצב שבו כוח חשמלי נוצר על ידי המטען הסולארי, הזרם מודד את הקצב שבו החשמל שנוצר מועבר וההתנגדות מודדת את הקיבולת של דרכי המעבר.
כעת קצת מתמטיקה:
אתה לא לומד מהמדריך הזה בשביל בחינה אז בוא וניתן לך את היחסים המתמטיים הפשוטים בין יחידות המידה של כח חשמלי. את הזרם ניתן להשיג על ידי חילוק הוולטאז’ בהתנגדות. את היחידה בה באמת מודדים כח חשמלי –וואט- משיגים על ידי הכפלת הזרם במתח. הגעה לוואט מהמשוואה הפשוטה הזו מקלה על החלטתך. עלייך לבסס את החלטתך לפי הוואט או האמפראז’ משום שמדדים אלו יותר אמינים בלומר לך כמה טוב יתפקד פאנל סולארי.
וואטאז’:
כעת, בוא נלמד אותך להעריך כמה קיבולת וואטאז’ של פאנלים סולאריים תצטרך למכשירים מסוימים. למכשירים קטנים שניתן להחזיק ביד כמו מכשיר חכם פשוט או נגן MP3 יספיק פאנל של 4 או 5 וואט. אך יש כאן נקודה חשובה- אל תניחו כי מטענים אלו יוכלו להטעין את כל הטלפונים החכמים (‘סמארטפונים’). חלקם, למשל האייפאד, צורכים הרבה אנרגיה כך שיידרש פאנל של 7 וואט כדי להטעין אותם במלואם. הדרישות לכח חשמלי או לקיבולת הווולטאז’ עולות אם תרצה להטעין מכשירים צורכי אנרגיה רבה יותר כמו מחשבים ניידים או אם תרצה להטעין מספר גאדג’טים קטנים במקביל. בשביל מטען עם שקעים מרובים תזדקק לפאנל של לפחות 15 וואט. אם תצטרך את זה בשביל מחשב נייד תצטרך בנוסף בטרייה וממיר זרם. יש פאנלים בעלי וולטאז’ גבוה יותר של 25 וואט ואף יותר בשביל טעינת מכשירים שזקוקים ליותר כוח חשמלי. את אלו תוכל למצוא במחלקת מכשירי חשמל לבית אך תזדקק גם לסוללה ולממיר זרם. אם ברצונך להשיג תוצאות טובות ולהימנע מהחרטה על עיגול פינות, עדיף לך לדבוק במפרט.
תפוקת חשמל:
כאשר מדברים על תפוקת החשמל, זהו עניין אחר לגמרי. בשלב זה תסיק כי וולטאז’ גבוה לא מוביל לתפוקת זרם גבוהה. למשל, לא משנה כמה גבוה הוואטאז’ של הפאנלים הסולאריים שלך, אם הם מעבירים חשמל ליציאה של 1.3 אמפר בשביל לטעון אייפאד, ייתכן שלא תקבל את התוצאה שרצית. תצטרך יציאה של 2.1 אמפר במקום. לכן עלייך לקנות פאנל סולארי עם יציאת בעלת זרם שתתאים לצרכיך. למטענים סולאריים רבים יש יותר משקע אחד. חשוב שתבחן כל שקע עם מכשירך כדי לוודא שלכל אחד יש את הקיבולת להטעין אותו, שכן מידע מהיצרנים עלול לפעמים להטעות. לפעמים מה שאתה עשוי לפרש כקיבולת המקסימלית לכל שקע יכול להיות הקיבולת המשולבת לשני השקעים. לדוגמא, חלק מהיצרנים טוענים שלמכשירים קיבולת מקסימלית של 2.1 אמפר אבל למעשה כל שקע יכול להעביר דרכו רק 1.05 אמפר של כוח חשמלי. בפעמים אחרות אתה עשוי להיות בר מזל- היצרן יכול להמעיט בהערכת הקיבולת של השקע של המכשיר. מכשיר שמסומן שהמקסימום שלו הוא 2.1 אמפר יעביר כמות זו של חשמל דרך ערוץ אחד ובשני יעביר 1 אמפר בו זמנית. מלבד התאמת הקיבולת בערוץ היציאה, עלייך גם לקחת בחשבון את מיקום אתר הקאמפינג או רכיבת האופניים שלך בשביל לבחור את המטען הסולארי המתאים לך. חלק מן המקומות נהנים מאור שמש לאורך כמעט כל היום אך זה כמעט בלתי אפשרי להעמיד פאנלים סולאריים בגלל תופעות טבע אחרות המתרחשות כמו סופות, ענני גשם או טייפונים. למקומות כאלו תזדקק לפאנל חזק שטוען במהירות עם וואטאז’ גבוה כך שתוכל לתפוס כמה שיותר אנרגיה סולארית כל עוד מזג האוויר נוח ואור השמש חזק באמת. גורם נוסף שעלייך לקחת בחשבון בבחירת המטען הסולארי הוא גודל, בעיקר אם אתה סוחב תיק גב כבד, עם פריטים נוספים שתחובים בפנים- ככל הנראה תרצה לוותר על סחיבת פאנל סולארי גדול ומגושם.
השאלה הגדולה:
האפשרויות הקיימות-מטען משולב עם בטרייה, ערכה בעלת פאנל מתקפל וסוללה או רק פאנל לרוב מעלות את השאלה באיזו אפשרות הכי כדאי לך לבחור. הכל תלוי בצרכייך ובאורך המסע שלך. למרות זאת, נוכל להמליץ לך ולכוון אותך על סמך ביקורות. אם אתה נוסע לטיול קצר, כמו סוף שבוע בחיק הטבע, אל תבחר באף אחת מן האפשרויות ופשוט מצא סוללה יעילה. בשהיות ממושכות יותר בחר בערכה עם הפאנל המתקפל המכילה גם סוללה או קנה אחד מן הפאנלים שנחשבים לטובים בשוק ובטרייה חיצונית בנפרד. כדי להיות אובייקטיבי, לפי הביקורות, המטען שמשולבת בו סוללה פשוט לא זכה באמון של רוב המשתמשים.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.