מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקות–
יוצאים לטיול? מתכננים טרק רציני ועתיר ריגושים? מסע הרכש הכרוך בהיערכות נכונה עשוי להתברר, לעיתים קרובות, כארוך וכמורכב כמו הטיול עצמו, אם לא יותר מכך. ההיצע הרחב הקיים בשוק מאפשר, אמנם, בחירה בפריטים המותאמים בדיוק נמרץ לאופי הטיול שלכם ואשר יוצרו במטרה להעניק לכם את התנאים האופטימליים להנאה מושלמת. עם זאת, אין כל ספק כי החיפוש אחר פריטי הציוד שכמו נתפרו לצרכים שלכם, עשוי להיות מסחרר ואפילו מייגע. לכן, מומלץ מאוד לצאת לדרך מוקדם ככל האפשר ולהיערך לטיול במתינות תוך קבלת הכוונה מקצועית אשר תסייע לכם בקבלת ההחלטות הנכונות ביותר שיוכיחו את עצמן במהלך הטיול ויאפשרו לכם למצות את המקסימום מכל רגע במהלכו.
בהמשך לכתבה המלצות וטיפים לקנייה ולבחירת גרביים מתאימים לטיולים
כתבה וערכה: ליאור קן-לי
התמונה הראשית מאתר Pixabay
השוואת מחירים בין אתרי מכירות מובילים לקניית נעלי טיולים וטרקים
מחירי נעלי הליכה לטיולים וטרקים ברמת איכות מעולה לקנייה באמזון
מחיר נעלי הליכה לטיולים וטרקים הטובים ביותר לקנייה בKSP
הנעליים הן הפריט שילווה אתכם לאורך כל הטיול שלכם, בכל שביל ושביל, ולכן מומלץ להשקיע מחשבה רבה לפני רכישתן. הנעליים משחקות תפקיד משמעותי ביותר במהלך הטיול – הן אחראיות לא רק על תחושת הנוחות שלכם בזמן ההליכה, אלא גם שומרות על היציבות שלכם ועוזרות בהגנה על הקרסוליים, על הברכיים ועל הגב שלכם. אנו ממליצים לרכוש את הנעליים לפני כל דבר אחר. זכרו שלנעל לוקח זמן להתאים את עצמה למבנה הרגל שלכם ולכן, כדי להימנע מאי נעימות בזמן ההליכה בטיול, מומלץ לרכוש את הנעליים לפחות חודש מראש ולנעול אותן מספר פעמים לפני היציאה לטיול עצמו.
אז איך תבחרו את הנעליים המושלמות לטיול? נעליים הם מפריטי הטיול המורכבים ביותר שתצטרכו לרכוש ולכן, מומלץ להשקיע בהן את המחשבה הרבה ביותר. הנעל מורכבת מחלקים רבים, ביניהם סוליה, מדרס, בולם זעזועים וגפה. כשאתם בוחרים נעל, מומלץ להתחשב בכל אחד מחלקיה. הנה לכם הסבר קצר אודות החלקים החשובים ביותר בנעל:
סוליה:
הסוליה – תקבע את מידת האחיזה שלכם בשטח ובמקרים מסוימים אף תשפיע על יעילות התנועה שלכם במהלך הטיול. אם אתם מתכוונים לצאת לטרקים ארוכים ולשאת משקל כבד על הגב, מומלץ לרכוש נעל בעלת סוליה מחורצת עם מדרגה גדולה. הסוליות של חברת Vibram ידועות כבעלות אחיזה גבוהה בשטח.
כחלק הקרוב ביותר לקרקע במערך הציוד שלכם, סוליית הנעל היא זו, שלמעשה, מתווכת בינכם לבין הקרקע. ככל שתוואי הדרך שלכם מורכב וככל שתנאי השטח שלכם ידידותיים פחות למטייל, לאיכות הסוליה נודעת השפעה מכרעת על בטיחותכם ועל מידת ההנאה שלכם במהלך הטיול. הסוליה אמורה להגן על כף רגלכם מפני עצמים חדים שעלולים לפצוע אתכם ומפחיתה את עוצמת הזעזועים שסופגת כף רגלו של המטייל, אך במקביל, אמורה להעניק לכם תחושת קשר לקרקע להגברת היציבה ונוחות ההליכה. בגדול, סוליה טובה היא סוליה אשר מקנה למטייל אחיזת קרקע ברמה טובה בסוגי קרקע מגוונים ואשר תתפקד באופן אופטימלי בתנאי מזג אוויר שונים. סוליית הנעל נחלקת לארבעה חלקים שונים, כאשר כל אחד מהם וכולם יחד, מספקים לכף רגל המטייל את היכולת להתמודד בשטח. הסוליה החיצונית היא האחראית לאחיזת המטייל בקרקע ועליה להיות עמידה מפני שחיקה. מלבדה, הסוליה כוללת סוליית ביניים, סוליית הקשחה ורפידה פנימית אשר באה במגע עם הרגל.
תפקידה המוצהר של סוליית הביניים היא שיכוך זעזועים, כשהיא מייצרת מעבר הדרגתי בין הסוליה החיצונית הקשיחה לבין הרפידה הפנימית המתאפיינת ברכות. רמת שיכוך הזעזועים של סוליה זו היא פרמטר חשוב אשר קובע את רמת הזעזועים שכף רגלכם, ברכיכם וגבכם התחתון עתידים לספוג. רמת שיכוך הזעזועים נעוצה בסוג החומר ממנו עשויה סוליית הביניים וברמת הקושי של סוליית הביניים, הנגזרת מצפיפות החומר. סוליה זו תהיה מורכבת, בדרך כלל, מפוליאוריתן או מ- EVA. כחומר ספוגי, בעל צפיפות אחידה ומשקל נמוך, EVA יעיל מאוד בשיכוך זעזועי הדרך. עם זאת, תחת עומס מצטבר או תחת עומס גבוה, הוא עשוי בהחלט לקרוס ולא לשוב אל נפחו המקורי. פוליאוריתן, לעומת זאת, רך פחות וכבד מעט יותר בהשוואה ל – EVA, אך נחשב ליציב יותר בתפקיד נשיאת משקל המטייל. בנוסף, כחומר הניתן לעיצוב בחום, שימוש בפוליאוריתן מאפשר עיצוב סוליה המותאמת באופן מושלם למטרתה. בעקבות היותן של הסוליה החיצונית ושל סולית הביניים גמישות, הן אינן מספקות את רמת הקשיחות הנדרשת. לשם כך קיימת סוליית הקשחה אשר עשויה מחומר פלסטי קשיח וממוקמת מעל סוליית הביניים. סוליה זו תקשיח את מבנה הסוליה כשהיא מונעת את פיתול מבנה הנעל ותגן על כף הרגל מפני חדירתם של עצמים חדים.
חלקה הרביעי והאחרון של הסוליה היא הרפידה, אשר באה במגע עם כף הרגל ומעניקה תחושת רכות נעימה. הרפידה תומכת בכף הרגל ומצטרפת למערך שיכוך הזעזועים עם חלקי הסוליה האחרים. רפידה איכותית אמורה להיות נושמת ולאוורר את כף הרגל, לספוג את הזיעה ואת המלחים שמדיפה כף הרגל ולהיות עמידה מפני שחיקה. אם בעבר היה נהוג לייצר את הרפידה מעור וכחלק אינטגרלי מהסוליה, הרי שכיום היא מיוצרת, בדרך כלל, בנפרד מהנעל, נשלפת וניתנת להחלפה במדרס בולם זעזועים.
בולם זעזועים:
בזמן ההליכה, הברכיים והגב שלנו חוטפים זעזועים, שללא בולם ראוי עלולים להזיק לבריאותנו. קיימות שתי קבוצות עיקריות של בלמי זעזועים: בלמי EVA, אשר סופגים זעזועים רבים יותר ומתאימים למטיילים הנושאים על גבם משקל קל, ובלמי PU (או פוליאוריטן), אשר מתאימים למטיילים הנושאים על גבם משקל כבד. החיסרון של בלמי PU הוא שבעת הליכה ללא משקל רב על הגב, בולם הזעזועים עלול שלא לפעול כראוי. לעיתים תוכלו למצוא נעל המשלבת בין שני סוגי הבלמים, דבר שיאפשר לכם להשתמש בנעליים בכל מצב.
אחרי שקיבלתם מושג בסיסי אודות מורכבות הנעל, מומלץ לשבת ולחשוב מה יהיה אופי הטיול שלכם ומהו המשקל שאתם מתכוונים לסחוב על גביכם. על פי נתונים אלה, תוכלו לבחור את הנעל המתאימה ביותר בעבורכם.
גפה:
הגפה ממוקמת מעל הסוליה והיא מיוצרת משילוב חלקי בד, פלסטיק, עור ומתכת. גפה בעלת פרופיל נמוך תספק לקרסול חופש תנועה אך לא תגן עליו ותהיה תומכת פחות. לעומתה, גפה בעלת פרופיל גבוה תספק הגנה מיטבית לקרסול במהלך הליכה בעומס גבוה ובמהלך הליכה בכלל. השימוש בעור מנצל את תכונותיו החיוביות של העור כדוגמת חוזק, יכולת נשימה ועיבוד נוח ומקובל לעשות שימוש בשלוש קבוצות שונות של עור מעובד בייצור נעלי טיולים. הראשון שבהם הוא עור מלא בגרסאות שונות, השני הוא זמש והשלישי הוא נובוק. כחומר עבה במיוחד, עור גולמי איננו מתאים לייצור נעליים, ועל כן, מפצלים אותו ליצירת העובי הנדרש. הפיסה העליונה של העור היא חלק העור הצפוף והחזק ביותר והיא זו שמכונה עור מלא. חוזקה הרב מספק לה רמת עמידות מצוינת בפני שחיקה ובפני מים. שכבות העור האחרות צפופות פחות וגמישות יותר והן מכונות זמש. גפת הנעל עשויה להיות מיוצרת גם מעור הפוך, כאשר צדו הגס יותר של העור המלא פונה כלפי חוץ. העור ההפוך מקנה לגפה עמידות גבוהה במיוחד בפני שחיקה. נובוק הינו עור מלא שעבר הליך גירוד בחול אשר גרם לצד העור החלק לקבל טקסטורה עדינה יחסית וגם הוא מתאפיין ברמת עמידות טובה מפני שחיקה. גפה מעור מלא תתאים לכם אם אתם מתעתדים לטייל בתנאי קור עז, ברטיבות קשה או בשלג או כאשר אתם זקוקים לתמיכה גבוהה במיוחד לכף הרגל.
מעבר לכך, מקובל כיום לייצר את הגפה בנעלי הטיולים משילוב מנצח של עור קל, כמו זמש, עם אריג חזק במיוחד. גפה משולבת שכזו תהיה מאווררת יותר, קלה יותר ותאפשר הסתגלות קלה ומהירה יותר של המטייל לנעל. עם זאת, העובדה שהגפה מורכבת ממספר פיסות של בד ועור גורמת לה להיות מרובת תפרים שהינם, באופן טבעי, רגישים למדי לשחיקה. לכן, מומלץ לבחור בגפה המעוצבת באופן שמספר התפרים איננו גבוה ואשר ממקם את התפרים בנקודות מועדות פחות לשחיקה. עמידות הגפה נגזרת מהיחס שבין שטח הבד לבין שטח העור, ממספר החלקים המרכיבים אותה וממספר התפרים המחברים בין השכבות. בבחירת הבדים המשולבים בעור נוהגים היצרנים לעשות שימוש באריגי קורדורה אשר מספקים עמידות טובה לשחיקה, משקל נמוך ושטח אוורור. כאשר הנעל מיועדת לטיול בתנאי אקלים חם, נהוג לעשות בייצור הגפה שימוש בבדי רשת צפופים וחזקים או בקוולר המבוסס על סיבי פחם בשילוב קורדורה. השילוב בין קורדורה לבין הקוולר מספק עמידות גבוהה ביותר לשחיקה ומשקל נמוך ביותר ונחשב למומלץ. השימוש בגורטקס, שנעשה פופולארי באחרונה בייצור נעלי טיולים, מאפשר להפוך כל נעל לאטומה למים מבלי לוותר על נעל נושמת והופך את הצורך ברכישת נעל כבדה לצורך קבלת רמת אטימות גבוהה למים לנחלת העבר. עם זאת, חשוב לשים לב לעובדה שהגורטקס רגיש יחסית לבלאי ועל כן, עלולים להיווצר סדקים לאורך קווי הכיפוף בנעל. בנוסף, רגישות הגורטקס עשויה לגרום לו להינזק כתוצאה מלחץ אצבעות המטייל. להפחתת הסיכון לבלאי, חשוב להקפיד על גזיזת ציפורניים ברגליים ועל בחירה במידת נעל המותאמת באופן מושלם למידת כף רגלכם.
נעליים בעלות רמת אטימות גבוהה למים יהיו, מטבע הדברים, יקרות יותר, והן אינן אופטימליות לשימוש באקלים חם, אך אם תוואי הדרך שלכם משלב תנאי קור ורטיבות, חשוב לדעת כי חובה להצטייד בנעליים אטומות ולמנוע סכנה משמעותית.
חלק אופציונלי בנעל טיולים הוא רצועת תמיכה אשר עוטפת את שוליה של הנעל וסוגרת על הנקודה המחברת בין הסוליה לגפה, כשהיא מגנה על שולי הגפה מפני שחיקה ומגנה מפני חדירת עצמים חדים. מעבר לכך, רצועה זו יוצרת מסגרת אשר תומכת במבנה הגפה התחתון ומצמצמת פיתולים ועיוותים העשויים להיווצר במהלך הדריכה. רצועה מעין זו עשויה להופיע בנעלי טיול קלות וכבדות ואפילו בנעלי הליכה קלות אך לא מופיעה בכל נעל.–
את נעלי ההליכה מקובל לחלק לקטגוריות שונות בהתאם לייעודן השונה.
אלה הן הקטגוריות העיקריות:
- נעלי Hiking – נעליים המיועדות לטיולים קלילים יחסית על גבי קרקע יציבה המתאפיינת בשיפועים מתונים יחסית או להליכה ממושכת בנשיאת משקל על גב המטייל. נעליים מסוג זה יהיו לרוב גמישות וקלות יחסית בהשוואה לנעלי תרמילאים והיו עשויות, בדרך כלל, משילוב זמש ובד. נעליים מסוג זה מתאימות למרבית המטיילים בישראל ומחוצה לה.
- נעלי Day Hiking – נעליים המיועדות לטיולים קצרים המאופיינים בקרקע יציבה ובמשקל קל על הגב.
- נעלי Scrambling – נעליים לטיפוס חופשי המתאימות לקרקע מכל הסוגים, לשיפועים משתנים ולטיולים בעלי אופי קצר אך אגרסיבי אשר מבוסס על טיפוס והליכה בתנאי שטח מאתגרים שאינם דורשים ציוד טיפוס נלווה. בבחירת נעליים מסוג זה הנעליים יותאמו בצמוד לכף הרגל וסולייתן החיצונית תזכיר בצורתה סוליית נעלי טיפוס.
- נעלי Trekking – נעלי תרמילאים המיועדות להליכות ממושכות על קרקע מסוגים שונים לרבות קרקע בעלת שיפועים ולהליכה ממושכת עם משקל של עד 25 קילוגרמים על גב המטייל. נעליים אלה יהיו מצוידות בגפה גבוהה, עד לגובה הקרסול או מעט מעליו, כאשר הגפה עשויה עור מלא או לחילופין, משילוב עור ובד. הסוליה תהיה קשיחה.
- נעליים לטיפוס אלפיני – נעליים המיועדות לטיפוס ולהליכה על קרח ועל שלג לזמן ממושך. נעליים מסוג זה אמורות להיות עשויות מעור מלא או מפלסטיק וזאת מכיוון שעליהן להיות קשיחות במיוחד.
מספר שאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני ותוך כדי הקנייה:
- מהו אופי הטיול שלכם? האם אתם מתכוונים להסתובב שעות על גבי שעות עם תרמיל על הגב או שאתם מתכוונים לעצור למנוחות ארוכות בין קטע שביל אחד לאחר? משך זמן הטיול והמשטחים שעל פניהם אתם צפויים לעבור בזמן הטיול הם נתונים שישפיעו על בחירת הנעל המתאימה בעבורכם.
- מהו הציוד שאתם לוקחים אתכם? מומלץ לערוך רשימת ציוד. כך תוכלו לדעת האם המשא שלכם צפוי להיות קל או כבד ולבחור נעל בהתאם.
- מהי רוחב כף הרגל שלכם? מרבית מנעלי ההליכה הגבוהות, שמתאימות לטיולי טרקים, מתאפיינות בגזרה צרה. מומלץ להגיע למדידה בשעות אחר הצהריים, כשהרגל נמצאת במצב הרחב ביותר שלה. ומה תעשו אם התברכתם בכפות רגליים רחבות? מומלץ לבקש מהמוכרים להפנות אתכם לדגמים המתאפיינים בגזרות רחבות.
- ומידת הנעל? שימו לב שבנעליים המיועדות לטיולי טרקים המידות שונות מאד בין הדגמים. לכן, אל תיבהלו אם המידה שלכם היא 42 ובחנות מגישים לכם נעליים במידה 44 או 45. אנו ממליצים להיעזר במוכרים בחנויות המטיילים על מנת לבחור את המידה המתאימה ביותר בעבורכם.
- יש לכם מדרסים? אל תשכחו למדוד את הנעליים עם המדרסים.
- בזמן הסיבוב בחנות – שימו לב לעקב שלכם בתוך הנעל. האם היא חופשיה או מקובעת לעקב הנעל? אם הנעל אכן מתאימה לכם, העקב תהיה מקובעת לעקב, וכך תמנע פציעות. בדיקה נוספת שאנו ממליצים לעשות היא להטות את הרגל כלפי מטה, רצוי בעזרת מדרגה קטנה, על מנת לבדוק האם האצבעות נוגעות בקדמת הנעל. אם כן, הנעל עלולה לאכזב אתכם בזמן ההליכה בירידה ומומלץ להתייעץ עם המוכר לגבי דגם אחר.
טיפ חשוב – אם אתם רוכשים את הנעליים שלכם בחנות מטיילים בארץ (ולא מזמינים אותם מחו”ל), מומלץ למדוד אותן עם הגרביים שאתם מתכוונים לגרוב בזמן הטיול שלכם. כך, לא תופתעו לגלות שהנעל לא מתאימה לכם באמצע מסלול מאתגר בחו”ל, כשתגרבו גרביים עבות במיוחד שאינן מתאימות למידות הנעל. אתם מוזמנים להיעזר במדריך שלנו לבחירת גרביים מתאימים לטיול.
בנוסף לעצות אלה, מומלץ להתייעץ עם המומחים בחנויות המטיילים לפני רכישת הנעליים לטיול.
לאחר רכישת הנעליים המתאימות, אתם יכולים לגשת לרכישת התרמיל המתאים ביותר בעבורכם.
וכמה טיפים לסיום – איך תשמרו על נעלי הטיולים שלכם?
אם אתם מתכוונים לטייל רבות עם הנעליים שלכם, כדאי להקפיד על מספר כללים, שיעזרו לכם לשמור על הנעליים שלכם לאורך זמן:
- אל תשאירו את הנעליים שלכם במקום סגור וחשוף לשמש, כמו תא מטען. החום הגבוה שמצטבר במקומות כאלה עלול לייבש את העור של הנעל ואף להמיס את הדבק שמחבר את הסוליה לגוף הנעל.
- אם הנעליים נרטבו, תייבשו אותם בצל. אל תייבשו את הנעליים בשמש ישירה או באמצעות מקורות חום לא טבעיים, כמו תנורים. הייבוש בחום ישיר עלול להביא להתיישבות העור של הנעל, להתכווצות הגפה ולסדקים. על מנת לזרז את תהליך הייבוש, ניתן להשתמש בנייר סופג.
- מרחו שעווה על הנעליים. אם תקפידו למרוח שעווה על הנעליים, העור והתפרים שלהן יישמרו לאורך זמן רב יותר. מומלץ למרוח שכבת שעווה כאשר אתם מתכוונים לצאת לטיול או כאשר אתם מזהים שהנעליים יבשות. אל תיבהלו אם הנעליים יחליפו את הגוון שלהן לגוון כהה יותר – כך אמור לקרות.
- נקו את הנעליים באמצעות חומרי הניקוי המומלצים בלבד. אחרי שרכשתם, שאלו את המוכרים באיזה חומר ניקוי מומלץ להשתמש.
- –
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.