מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקותקרדיט לתמונה ראשית Pixabay License
בין אם אתם רצים בשביל הכיף או מתאמן למרתון השנתי, נעלי הריצה מהוות את הבסיס והתמיכה לכל הגוף. הן אלו שאחריות למנוע פציעות, והנעל הנכונה תשב לכם הרבה יותר הנאה מאשר נעל רנדומלית. ריכזתי לכם כמה נקודות מפתח לבחירת הנעל הנכונה.
נעלי ריצה מהמובילים בעולם. באמזון
נעלי ריצה ישירות מהיצרן לצרכן. בעלי באבא
נעלי ריצה מעולים של שיואמי. בבנגגוד
נעלי ריצה מחברה איכותית ביותר במחירים הוגנים בעליאקספרס
קח בחשבון את המקום שבו אתם מתכננים לרוץ. אתם בעיקר רצים על הכביש או באזור סלול כלשהו? או שבכלל מגרש המשחקים שלכם הוא השביל ביער הסמוך? ישנם שלושה סוגי נעליים שעליהם נרחיב: נעלי כביש, נעלי שטח ונעלי קרוס-טריינינג.
החלטו האם אתם רוצים הרבה או מעט חומרי ריכוך בתחתית הנעל. אתם אוהבים את תחושת הרכות כאילו אתם רצים על ענן הנוצרת בעקבות שימוש בנעליים רכות במיוחד? או דווקא אתם מאלה שאוהבים לחוש את הקרקע? כמות חומרי הריכוך בתחתית הנעל והדרופ (ההפרש בין עובי הסוליה בעקב לעובי הסוליה באצבעות) משתנים בין אדם לאדם והם בעיקר עניין של העדפה אישית.
התאמת הנעל. הנעל אמורה להרגיש נוחה ולהתאים מהרגע הראשון שנעלת אותה, ללא כל זמן הסתגלות והתרחבות כמו שלפעמים נוטים להגיד בחנויות הנעליים.
כמה זמן אמורות להחזיק נעלי הריצה? לרוב נעלי ריצה אמורות לשרת אותכם איפשהו בין 600-800 קילומטר של שימוש. קחו את הנעל ובדקו האם הסוליה נראה פגומה ושחוקה, אם כן זה כנראה הזמן להיפרד ממנה.
היכן אתם מתכננים לרוץ?
נעלי ריצה לכביש – מעוצבת בעיקר למשטחים קשים ושטוחים עם שינוי קרקע קלים. כבשים, מדרכות, מסלולי ריצה ועוד.
קלות משקל וגמישות, מיועדות לספק ריכוך מירבי בזמן ריצה על משטח שטוח וקשה.
מומלצות לאנשים שרצים על הכביש, על המדרכה, במסלול הריצה או בהליכון.
לנעלי הכביש יש סוליה שטוחה וחלקה על מנת לשמור על העקביות והמומנטום של הריצה על משטח סלול.
נעלי קרוס טרייניג – מיועדות לאימונים המשלבים חדר כושר או תרגילי איזון והרמת משקל שלרוב מצריך סוליה המייצרת שטח מגע רחב עם הקרקע ומספקת יציבות מקסימלית לתרגילים ללא תזוזה.
נעלי ריצת שטח – זהו תחום נרחב מאוד ובחירת הנעל הנכונה היא קריטית ביותר לכן נקדיש לה פסקה משל עצמה.
בחירת נעלי ריצת שטח.
אם כבר זמן מה אתם חושקים לחוות את מסלולי ההליכה בטבע בצורה שונה או סתם מרגיש צורך לגוון את הריצה הקבוע שלך בפארק, יש מצב ששווה לכם לחקור את הכיוון של ריצת שטח. אך שים לב שנעלי הריצה הרגילות שלך לא יתנו את המענה הנכון למסלול המשתנה, לאבנים שצצות בדרך ולאדמה החלקלקה ולכן יש להצטייד בנעליים ייעודיות על מנת להבטיח את ביטחונם של הרגליים ואת ההנאה הגדולה בתחום המדהים הזה. תן לי להסביר לכם על כמה מההבדלים בין נעלי ריצה רגילות לנעלי ריצת שטח:
אחיזה על משטח מחוספס – הסוליה של נעלי השטח מסוגלת לספק אחיזה טובה במהלך ריצה על אדמה, אבק, בוץ, אבנים, שורשי עצים וכל שאר הדברים שעלולים לצוץ בדרך.
הגנה לרגל – כמה פיצ’רים פנימיים וחיצוניים של הנעל יעזרו להגן על הרגליים שלכם מפגיעה בעצמים קשים כמו אבנים ושורשים. וחומר עמיד שנמצא בחלק העליון של הנעל יגן מפני שריטות וחתכים בבד.
מבנה קשיח – נעלי שטח בנויות בצורה שאמורה למנוע סיבובי קרסול חדים, ובנוסף בעקבות העובדה שריצה בשטח כוללת צעדים קצרים יותר לכיוונים משתנים, אין הרבה חשיבות לשמירה על עקביות ומומנטום קדימה כמו נעלי כביש.
סוג נעל השטח
בתוך קטגוריית ריצת השטח נפתחות עוד קטגוריות ספציפיות יותר. ובנוסף חשוב לדעת שלאדם שרץ באופן קבוע, נעל השטח תשרת אותו במשך 4-6 חודשים ולאחר מכן יגיע הזמן להתחדש. אז כמו שאמרתי קיימים כמה סוגי ריצות שטח ובהתאם אליהם הנעליים.
שטח קל – שטח קל כשמו כן הוא. מדובר בעיקר בשבילי אפר פשוטים והנעל עצמה תהיה יחסית דומה לנעל כביש. הנעל תכיל את הדברים הבאים:
הגנה בסיסית מאבנים ושורשי עצים
קלת משקל על מנת להקל על האופציה לרוץ בקצב אחיד ומהיר
עיצוב המספק יציבות ותמיכה לרגל
סוליה עם שכבה דקה מחוספסת המספקת אחיזה על משטחים משתנים
בחלק מהנעליים, חומרי ריכוך במרכז הנעל המאפשרים ריצה למרחקים בקלות ובשאר הנעליים סוליה דקה המאפשרת להרגיש טוב יותר את הקרקע.
שטח קשה – נעליים אלו מיועדות בעיקר לאנשים אשר רצים במסלולי טיול רגילים ושם השטח עלול להיות מאתגר ומגוון יותר. סוג זה הוא הסוג המועדף עליי מפני שנעל המיועדת לשטח קשה תכסה את מרבית השטחים האפשריים ותיתן לכם את החופשיות המרבית. נעל זו תכיל את הדברים הבאים:
הגנה באזור האצבעות ובתחתית הנעל למקרה שתפגשו סלע מקרוב
חומר עמיד בפני קרעים ושפשופים
חומרי ריכוך בסוליה לעזור לבלום ולרכך נחיתה על סלעים
חומרי ייצוב ותמיכה למצב בו נוחתים על משטח לא יציב
סוליה בעלת דפוס מחוספס המאפשרת שינוי כיוון ועצירה מהירה
סוליה עבה ומחוספסת לאחיזה מקסימלית וריכוך במשטח בוצי
בחלק מהנעליים יהיה גומי רך ומחוספס על מנת למנוע החלקות במשטחים רטובים ובשאר הנעליים משטח גומי קשיח ומחוספס לעמידות מרבית–
מחוץ לשביל – אם אתם מתכננים לרוץ במקומות שבהם אנשים אחרים פחדו לדרוך לפנייך, תאלץ לעלות רמה ולרכוש נעליים ייעודיות לאנשים אמיצים במיוחד. בגדול נעל זו תכיל את כל מה שהזכרנו בנעליים לשטח קשה עם כמה תוספות ייחודיות.
הנעל תהיה עשויה מחומרים קשיחים ועמידים יותר
הנעל תהיה בנויה בצורה שתספק יותר תמיכה לקרסול, הייתי אמור שאפילו יהיה דמיון קל לנעלי טיולים וזאת על מנת לתמוך ברגל בכל הפתעה שתפגוש בדרך
ריצה בשטחים ארעים עלולה להפגיש אותך עם זרמי מים ושלוליות ולכן תמצאו הרבה דגמים עמידים למים–
ריכוך נעל הריצה
קיים טווח גדול של כמות הריכוך בנעל החל מנעליים המוגדרות “יחפות” ועד לנעליים עם ריכוך מוגבר שבגדול מרגישות כאילו אתם רצים על כריות. רמת הריכוך היא לגמרי עניין של העדפה אישית אבל חשוב מאוד להכיר את כל האופציות הקיימות.
ריכוך מקסימלי – סוליה המכילה כמות גדולה של חומרי ריכוך, תפקידה הוא בעיקר לעזור כמה שיותר למפרקים ולרכך את הנחיתה והעומס עליהם, מה שמקל מאוד במהלך ריצות ארוכות. אך יש האומרים שריצה עם נעליים מסוג זה פחות אפקטיבית בהיבט הביצועים.
ריכוך ממוצע – בגדול רוב נעלי השטח הסטנדרטיות נכנסות תחת קטגוריה זו, הנעל המספקת ריכוך מספק על מנת לרוץ בנוחות על אבנים ולא מעבר לזה.
ריכוך מינימלי – כשמה כן היא והיא מתאימה בעיקר לאנשים שתחושת הקרקע כן חשובה להם אך עדיין רוצים תחושת הגנה בסיסית.
ללא ריכוך – נעל “יחפה”. אין בה שום חומרי ריכוך והן מאפשרות לכם לפתח את יכולת הריצה הטבעית של הגוף והתחושה עם השטח תהיה כמעט מלאה מלבד שכבת הגנה דקיקה העשויה גומי.
הבדלי גובה בין העקב לאצבעות
זהו מדד הכרחי בבחירת הנעליים וגם כאן יש חשיבות להעדפה האישית שלכם. מדד זה נקרא “דרופ”.
נעל ממוצעת או בעלת ריכוך מקסימלי תהיה בעלת דרופ גבוהה.
נעל עם ריכוך מינימליסטי תסתפק בדרופ של בין 0-4 מילימטר
נעל “יחפה” תהייה ללא דרופ
לשם ההבנה, נעל ריצה רגילה לרוב תהיה בעלת דרופ של 8 מילימטר או יותר.
התאם את הדרופ לנעל הריצה הנוכחית שלכם. על מנת לא לבלבל את הגוף יש להסתגל בהדרגה ולכן אני ממליץ לרכוש נעל התואמת את הדרופ בנעל הנוכחית שלכם. אם אתם מעונין לרדת ברמת הדרופ, עשו זאת בהדרגה.
אם אין לכם נעלי ריצה בדוק בזוג אחר שיש לכם. אם אין לכם נעלי ספורט כלשהן בבית, כך את הנעל היום יומית שלכם ובדקו מה הבדלי הגובה אצלה. רוב הנעליים יכילו דרופ די גבוהה ולכן יש לרכוש משהו בהתאם. אם אתם מסתובבים רוב היום עם כפכפים אז הרגליים שלכם כבר רגילות לנעל מינימליסטית עם דרופ נמוך.
דע שגם נעליים עם ריכוך מקסימלי יכולות להיות בעלות דרופ נמוך. אך כאשר משתמשים בנעליים עם ריכוך גבוהה ורוצים לרדת, יש להיות ערניים למצב הגופני בזמן התהליך.
ריצה בשטח עלולה להוביל לפציעות רציניות לכן קראו בעיון את כל המידע וישמו אותו כראוי.
איך אתם רוצים שהנעל תרגיש על הרגל?
תחושת הנעל על הרגל בעיקר מתבססת על כמוך חומרי הריכוך בסוליה וכמו בנעלי שטח, בכל סוגי נעלי הריצה יש הבדלי תחושה אשר נוצרים מהבדלי הריכוך. כמו שכבר ציינו, מעבר לנוחות, לריכוך יש חשיבות בבלימת זעזועים ובהורדת עומס מהמפרקים. קיימות סוליות בעובי שונה ובצורה שונה ובחירת הנעל לגמרי תלויה בנוחות האישית שלכם.
כבר דיברנו על סוגי הנעליים בהתאם לכמות הריכוך וסוגים אלו קיימים גם בנעלי ריצה לכביש או לקרוס טריינינג לכן גם אם אתם אאנשים שמעדיפים את המדרכה או הפארק, הקדש כמה דקות לקריאת ההבדלים בין הנעליים (ריכוך מקסימלי, ריכוך סטנדרטי, ריכוך מינימלי וללא ריכוך) שציינתי בפסקת נעלי השטח.
גם בתחום נעלי ריצת הכביש או הקרוס טרייניג, המושג דרופ בעל השפעה גדולה מאוד.
נעל ריצה סטנדרטית, תהיה לרוב בעלת דרופ ממוצע של 10 מילימטר והיא תהיה מאופיינת בריצה עם נחיתה על העקב. ככל שהדרופ יהיה נמוך יותר כך הגוף יפתח יכולת ריצה שבה הנחיתה היא על האצבעות היא הבסיס שלה. אם אתם מחליפים נעליים וחושקים בנעל בעלת דרופ נמוך יותר, עשו זאת בהדרגה ואל תקפצו מ-10 מילימטר ל-0 ביום.
כמה תמיכה צריך בנעל ריצה?
איך כף הרגל שלכם פוגשת את הרצפה כשאתם רצים? פרונציה היא בעצם התנועה הטבעית של כף הרגל ומפרק הקרסול בזמן הליכה קדימה. ישנם שלושה סוגים של פרונציה ומומלץ מאוד למצוא נעל שתואמת את הסוג שלכם.
פרונציה בסיסית. נקראת גם פרונציה טבעית. זהו מצב בוא כף הרגל מעבירה את משקלה קדימה בצורה מאוזנת ומסירה את הלחץ מהברכיים והמפרקים. זוהי הדרך הטבעית ביותר לרוץ.
פרונציה מוגברת. מצב בו כף הרגל מעבירה את משקלה קדימה בצורה מופרזת ומשאירה אותך עם סכנת פציעה. לאנשים עם מבנה כזה מומלץ לחפש נעל עם יכולת יציבות ושליטה גבוהה.
סופינציה. מצב בו בזמן הליכה, כף הרגל נוטה הצידה כלפי חוץ בטבעיות. קיימים מעט רצים אשר נכנסים תחת קטגוריה זו אך אם אתם שם חפשו נעל עם ריכוך גבוהה ובקרת שליטה.
מצא את רמת התמיכה שלכם בנעל ריצה
אז אחרי שהבנת מהי צורת ההליכה הטבעית שלכם, הגיע הזמן להבין כמה תמיכה הגוף שלכם דורשת במהלך הריצה. קיימות שלוש קטגוריות שונות לרמת תמיכה: תמיכה טבעית, תמיכה יציבה ונעל בעלת בקרת תנועה.
טבעית:
יעבדו טוב לאנשים עם פרונציה בסיסית ועם סופינציה.
אין להן פיצ’רים נוספים שלרוב תמצאו בנעלי בקרת התנועה כמו סוליה מחוזקת
יציבה:
נעליים בעלות יכולות ייצוב שעוזרת לשלוט בתנועה
לרוב תהיה להן שכבת הגנה צדדית שעוזרת לשלוט בתנועה לכל כיווני הרגל
טובה לאנשים עם פרונציה מוגברת
הנעליים לא נוקשות כמו נעלי בקרת תנועה
נעלי בקרת תנועה:
הנעליים היציבות ביותר שניתן למצוא והן מיועדות לאנשים הסובלים מתנועת רגל חריגה אשר עלולה להזיק למפרקים אך עדיין חושקים בריצה. שימו לב שנעליים אלו לא נפוצות במיוחד ויהיו קימות בחנויות ספציפיות.
הנעל מעוצבת בצורה שמספקת את התמיכה המרבית והיא כוללת סוליה מחוזקת, אזור העקב יהיה נוקשה ויציב יותר ולרוב שטח הדריכה יהיה שטוח יותר מהרגיל.
איך אתם רוצים שנעל הריצה תרגיש על הרגל?
תחושת הנעל על הרגל בעיקר מתבססת על כמוך חומרי הריכוך בסוליה וכמו בנעלי שטח, בכל סוגי נעלי הריצה יש הבדלי תחושה אשר נוצרים מהבדלי הריכוך. כמו שכבר ציינו, מעבר לנוחות, לריכוך יש חשיבות בבלימת זעזועים ובהורדת עומס מהמפרקים. קיימות סוליות בעובי שונה ובצורה שונה ובחירת הנעל לגמרי תלויה בנוחות האישית שלכם.
כבר דיברנו על סוגי הנעליים בהתאם לכמות הריכוך וסוגים אלו קיימים גם בנעלי ריצה לכביש או לקרוס טריינינג לכן גם אם אתם אנשים שמעדיפיםאת המדרכה או הפארק, הקדש כמה דקות לקריאת ההבדלים בין הנעליים (ריכוך מקסימלי, ריכוך סטנדרטי, ריכוך מינימלי וללא ריכוך) שציינתי בפסקת נעלי השטח.
גם בתחום נעלי ריצת הכביש או הקרוס טרייניג, המושג דרופ בעל השפעה גדולה מאוד.
נעל ריצה סטנדרטית, תהיה לרוב בעלת דרופ ממוצע של 10 מילימטר והיא תהיה מאופיינת בריצה עם נחיתה על העקב. ככל שהדרופ יהיה נמוך יותר כך הגוף יפתח יכולת ריצה שבה הנחיתה היא על האצבעות היא הבסיס שלה. אם אתם מחליפים נעליים וחושקים בנעל בעלת דרופ נמוך יותר, עשו זאת בהדרגה ואל תקפצו מ-10 מילימטר ל-0 ביום.
כמה תמיכה צריך לנעל הריצה?
איך כף הרגל שלכם פוגשת את הרצפה כשאתם רצים? פרונציה היא בעצם התנועה הטבעית של כף הרגל ומפרק הקרסול בזמן הליכה קדימה. ישנם שלושה סוגים של פרונציה ומומלץ מאוד למצוא נעל שתואמת את הסוג שלכם.
סיבוב כלפי מטה – Pronation: סיבוב מדיאלי (כלפי פנים) של האמה (או של כף רגל). כלומר, הבאת כף היד ממצב שבו היא פונה למעלה למצב שבו היא פונה מטה.
פרונציה בסיסית. נקראת גם פרונציה טבעית. זהו מצב בוא כף הרגל מעבירה את משקלה קדימה בצורה מאוזנת ומסירה את הלחץ מהברכיים והמפרקים. זוהי הדרך הטבעית ביותר לרוץ.
פרונציה מוגברת. מצב בו כף הרגל מעבירה את משקלה קדימה בצורה מופרזת ומשאירה אותך עם סכנת פציעה. לאנשים עם מבנה כזה מומלץ לחפש נעל עם יכולת יציבות ושליטה גבוהה.
סופינציה. מצב בו בזמן הליכה, כף הרגל נוטה הצידה כלפי חוץ בטבעיות. קיימים מעט רצים אשר נכנסים תחת קטגוריה זו אך אם אתם שם חפשו נעל עם ריכוך גבוהה ובקרת שליטה.
קביעת הפרונציה שלכם.
הדרך הקלה לאבחון הפרונציה שלכם היא באמצעות מומחה שיצפה בך רץ וייתן חוות דעת מקצועית. עוד דרך היא באמצעות זיהויי הבלאי של נעלי הריצה המשומשות שלכם ועל ידי כך הסקת מסקנות. השתמש במדריך הבא לקביעת הפרונציה שלכם.
פרונציה בסיסית – מרבית השחיקה צריכה להיות בחלקה של הרגל (החלק הקשה לפני האצבעות) ובעקב. לפרונציה זו מומלצות נעליים כמה שיותר טבעיות עם מבנה קל.
פרונציה מוגברת – שחיקה מרובה בקצוות בחלק הפנימי של הנעל, בעיקר באזור הבוהן. חפשו נעל עם יכולות תמיכה גבוהות וסוליה יציבה.
סופינציה – שחיקה מרובה בצידי הנעל בחלק החיצוני. גם כאן, נעליים טבעיות כמה שאפשר יעבדו טוב.
התאמה ונוחות נעל ריצה
בסופו של דבר זהו הקריטריון החשוב ביותר ואין להתפשר עליו.
אל תהיו כל כך בטוחים שאתם יודעים מה המידה שלכם. עם השנים כף הרגל משתנה ובנוסף במהלך הריצה כף הרגל מתרחבת, לכן תמיד יש למדוד מחדש את גודל כף הרגל.
קח בחשבון את מדרס הנעל. לכל חברה יש מדרס שונה לפנים הנעל. אני ממש ממליץ למדוד נעליים מכמה חברות שונות ולמצוא את אלה בעלות המדרס שהכי דומה לצורת כף הרגל הטבעית שלכם. האמינו לי, זה שווה את המאמץ
השתמש בהמלצת מומחים. מומחה להנעלה יוכל למקד אותך הרבה יותר ולהתאים את הנעל המושלמת לצורת הרגל ולשימוש העיקרי שלה. כדאי לבוא בשעות לא מאוד עמוסות על מנת שתוכלו לקבל יחס אישי. בנוסף נסו להגיע לקראת הערב ובכך לאפשר לרגל שלכם להתרחב במהלך היום.
הביאו אתכם את המדרסים או הגרביים שבהם אתם משתמשים לרוב. אם אתם בעלי מדרס אורטופדי נוסף, חשוב מאוד למדוד את הנעליים עם המדרסים, בנוסף אני ממליץ לבוא עם גרבי הריצה שלכם על מנת לוודא התאמה מושלמת.
מדדו את הנעליים על שתי כפות הרגליים. יש אנשים שגודל כף הרגל שלהם שונה בין אחת לשנייה, מצא זוג שמתאים לכף הרגל הגדולה יותר מבניהן.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.