מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותקרדיט לתמונה ראשית: REEBOK
קרוספיט היא שיטת אימונים שנוצרה באמריקה לפי כמה שנים. אימוני הקורספיט מורכבים מכמה מרכיבים עיקריים- אימון הפוגות בעצימות גובהה, הרמת משקולות, אלמנטים ארוביים וכוח מתפרץ. בניגוד למסגרות אימון דומות, קרוספיט אינה שמה דגש על פיתוח הגוף בצורה ויזואלית, אלה ההתמקדות היא בפיתוח היכולות הגופניות. באימון קרוספיט אחד, תמצא את עצמך מפעיל את כל שרירי הגוף ולכן שיטה זו ידוע בשיפור יכולות גופניות בצורה מדהימה. כיום, ראשי ארגוני הביטחון בעולם הבינו שזוהי הדרך האידיאלית לחזק את לוחמיה ואפשר לראות לוחמים וספורטאים בכל העולם משלבים אותה בתוכנית האימונים הרגילה שלהם.
כל ספורט, לא משנה כמה תמעיט בערכו, מצריך זוג נעליים ראויות. יכול להיות שעובר בראשך שזה בסך הכול קרוספיט, ולא איזה מסע טיפוס על האוורסט אז אין צורך בנעליים מיוחדות. נכון, קרוספיט הוא לא ספורט אתגרי כמו טיול אך זה לא סותר את העובדה שצריך להרגיש נוח ובטוח במהלך האימון. רוב האנשים פשוט יניחו, שנעל ספורט פשוטה תעשה עבודה טובה. ולרוב הם צודקים, אך יש הבדל משמעותי בין נעל ש”עושה את העבודה” לבין נעל שעוזרת לך לשפר את הביצועים ולמנוע פציעות. נעל נוחה ותומכת מובילה לדחיפה של הגוף במהלך האימון ולשיפור היכולות הפיזיות. לכן, אדם שינסה נעליים המיועדות לקרוספיט, ירגיש את ההבדל מהר מאוד. עכשיו בואו נדבר על כמה מהדברים שיש לשים לב אליהם.
–
ה”דרופ”: לכל נעל יש סוליה בעלת עקב מוגבה, ההבדל בין סוגי נעלי ספורט הוא גובה העקב ביחס לאצבעות, או במילים אחרות ה “דרופ” של הנעל. נעל ספורט רגילה לרוב יהיה “דרופ” בין 10-12 מילימטר, לעומת זאת בנעלי קרוספיט, ה”דרופ” יהיה בממוצע של 4 מילימטר. סוליה זו תאפשר את הנוחות המרבית תוך כדי תרגילי הקרוספיט המגוונים. בזמן הרמת משקלים, משקל הגוף מתפזר באופן כמעט שווה על כפות הרגליים ומאפשר יציבות מרבית. אם אינך רגיל לנעליים עם “דרופ” כזה קטן, אני ממליץ למצוא נעל עם עקב קצת גבוהה יותר ובהדרגה להתקדם עד שתגיעו לנעל הקרוספיט האידיאלית.
עמידות: ככל שתתמיד יותר באימונים, כך סוליית הנעל תתחיל להראות סימני שחיקה, סוליה משופשפת, קרעים בבד, פגמים בשרוכים ועוד. כמובן שלכל זה יש קשר ישיר לאיכות הנעל שתבחר. אם אחת ממטרות האימון היא לפתח ולשמור על סיבולת לב ריאה, הרבה מהתרגילים שתעשה יכללו תזוזות מהירות, ריצות וקפיצות, דבר שגורם נזק לסוליה. גרוע מכך (לנעליים) הוא השימוש בחבל טיפוס כחלק מהאימון, החיכוך של הסוליה עם החבל יוביל אותה בסופו של דבר לשחיקה. הסוליה היחידה שתעמוד בעומס זה לאורך זמן היא סוליה מוצקה העשויה מחומרים המיועדים לעמידה בדיוק במצבים כאלה. אם תשמש בנעל ריצה סטנדרטית, דע כי דרכה אל פח הזבל מהיר יותר משאתה חושב.
סוליה קשיחה: מטרת הסוליה היא להרים ולבודד אותך מהרצפה. כגודל הסוליה, כך גם גודל המרחק בינך לבין הרצפה, אך סוליה גבוהה היא לא בהכרח דבר טוב. כשמתמקדים בהרמת משקלים כבדים, יש חשיבות רבה ליציבות הרגליים, וככל שהרגל קרובה לקרקע כך יש לנו יותר יציבות. לרוב נעלי הקרוספיט לא תהיה סוליה עבה, זאת על מנת למקסם את יכולת היציבות המרבית.
אקלים: בניגוד לשאר נעלי הספורט, כשבחורים נעלי קרוספיט, התחשבות באקלים המקומי חשובה ביותר. ישנם פיצ’רים שונים בנעליים, שבאים לידי ביטוי במזג אויר שונה. לדוגמא, נעל שידוע ביכולת הנשימה שלה תהיה יתרון ענק לאדם המתאמן באזור עם אקלים חם. ומנגד, אדם המתאמן באזור עם סיכוי לשלג, יעדיף לחפש נעלים בעלות סוליה עבה ומחוספסת ובעלות אחיזה טובה יותר עם הקרקע, ובכך למנוע החלקות כאשר משטח האימונים רטוב.
רקע ספורטיבי: כמעט כל ספורטאי המתאמן בקביעות יצליח להתחבר ולהתאים את עצמו לתרגילי הקרוספיט, ישנם סוגי ספורט רבים, שכחלק משגרת האימונים משלבים תרגילים מסוימים שניתן לראות גם בקרוספיט. אולם השוני העיקרי יהיה העצימות של התרגילים ושם רקע ספורטיבי לא בהכרח יפצה על חוסר ניסיון. הבעיה העיקרית מתחילה כאשר ספורטאים המתמחים בספורט אחר לא מודעים לחשיבות הציוד. לדוגמא: מרימי משקולות מקצועיים יעדיפו להשתמש בנעל בעלת “דרופ” ממוצע של 17 מילימטר (פי 4 מנעל מקורספיט) וזאת בשל העובדה שהשיפוע בנעל עוזר להם להניף משקל כבד ממצב התחלתי של סקווט. אם מרים משקולות מקצועי ירצה להתנסות בקרוספיט, אך לא יהיה מודע לחשיבות הציוד וחשיבותם של נעליים ייעודיות הוא לא ימצה את יכולתו ואף עלול לפצוע את עצמו.
אם אתה אצן שמחפש להתחזק…
בהמשך לאיך הרקע הספורטיבי משפיע על בחירת הנעליים, בנוסף להרמת משקולות, עוד סגנון נעליים שאינו מתאים אך בכל זאת נעשה בו שימוש הוא נעלי ריצה. ישנה קבוצה גדולה של אנשים שעם הזמן התאהבו בסוליה הרכה והמפנקת והם האצנים למיניהם. הסיבה שאצן יעדיף נעל בעלת סוליה רכה עם עקב גבוהה היא התמיכה שהסוליה מספקת במהלך הריצה. לרוב, אנשים אלו ירוצו במהירויות גבוהות, דבר שמפעיל לחץ גדול על המפרקים ברגליים. על מנת לרכך את הלחץ, סולית נעל הריצה מכילה חומרי ריכוך שיודעים לספוג את הלחץ מנחיתת הרגל על הקרקע. סוליה זו נותנת מענה מושלם לאדם שאוהב לרוץ אך אין לה כל יעילות במסגרת אימון קרוספיט. דמיינו מצב שבו אתה באימון קרוספיט ואתמנס להרים משקל כבד, אך הנעל שלך לא נותנת את ההתנגדות הרצויה, אלה במקום זאת, היא סופגת אליה את המשקל ומקשה עלייך לבצע את ההרמה. תודו שזה נשמע לא כיף.
אם אתה רק בתחילת דרכך בעולם הספורט…
אם אין לך שום ניסיון באף סוג ספורט, יש לך יתרון קל בכך שאינך צריך להתרגל לנעל חדשה. אך למרות זאת אני רוצה להבהיר שאני ממש לא ממליץ ללכת ולקנות את הנעל הכי שטוחה שתמצא בחנות. ישנן נעליים בעלות 0 מילימטר גובה עקב, נעל זו אינה מתאימה לספורטאים בתחילת דרכם ולא הייתי רוצה לדעת שמישהו קנה אותם מחוסר ידע. אני ממליץ להתחיל בהדרגה את התהליך של הקטנת גובה העקב. כנראה שרוב הנעליים שאתה לובש ביום יום נעות בין 6-8 מילימטר של “דרופ”, לכן נסה בהדרגה לרדת מזה ובכך תמנע פציעות.
נוחות: בסופו של דבר, זהו השיקול המכריע. לאחר שאתה יודע מהי נעל קרוספיט טובה, את ההחלטה הסופית עלייך לבצע לפי נוחות הנעל. טובה ככל שתהיה, אם היא לא נוחה לך, היא לא שווה כאלוהיה, אם היא לא נוחה לך, היא לא שווה כלום.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.