• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מדריך לבחירה וקנייה של ציוד בטיחות במקרה של מפולת שלגים

דף הבית » מדריך לבחירה וקנייה של ציוד בטיחות במקרה של מפולת שלגים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות
BY ALEXA HOHENBERG

אין ספק שלא הייתם רוצים להחמיץ את ההזדמנות כדי ליהנות ולהתרגש, ובמיוחד כשמדובר בחוויית למידה של משהו חדש שאפשר להוסיף על מגוון הדברים החדשים שאתם יכולים לעשות. מדובר כאן בסנובורד/סקי שלג, או כל ספורט שלג אחר. עם זאת, כדי לעסוק בספורט כזה, צריך לדעת כמה דברים נוספים,  וחייבים לפתח מיומנויות, כשעלולים להיקלע למצבים בעייתים בכל שמדובר בשלג.

אחד מהדברים שצריך לחשוב עליהם, הוא כשעלולה להתחולל פתאום מפולת שלגים כשאתם עושים סקי ביעד מרוחק. זאת אמנם יכולה להיות קרקע טובה לאימונים בספורט שלג, אך עם זאת, קיימים סיכונים רבים וסכנות הטמונות במצב כזה. כדי להקטין את הסיכון או להימנע ממנו לחלוטין, חייבים להיות מצויידים בציוד הנכון, לעבור קודם הכשרה, להבין את מזג האוויר והסביבה ההררית ולהיות עם שותפים מנוסים.

הציוד הנחוץ והנדרש כדי להעניק את ההגנה הטובה ביותר כשמתחוללת מפולת שלגים, כוללת משדר, אמצעים לבדיקה/גששת ואת חפירה. אחד מהיתרונות שניתן להפיק מהמאמר הזה, הוא איך לקבל החלטות וידע, מתוך השימוש בציוד, וברכישת שלושת הפריטים הללו יחד, שיכולים לתת לכם את ההגנה הטובה ביותר במקרים של תאונות כשמתרחשת מפולת שלגים.

רכישת הידע לפני שיוצאים לדרך:

מומלץ להצטייד במידע ובכל הפרטים הדרושים לגבי החלקה על שלג, או במצב שבו מתרחשת מפולת שלגים, גם מבחינת התנאים הידידותיים המאפשרים לקיים את הספורט, אך גם מבחינת התנאים הלא ידידותיים וסימני הסכנה, שהם הערכים החשובים ביותר שצריך לרכוש, כשעוסקים בספורט בתנאי מפולת שלגים. הידע שתצברו יעזור לכם בקבלת ההחלטות ובהפעלת שיקול דעת, מתי לא מומלץ לעסוק בסקי שלג.

במקרים שבהם התנאים משתנים באופן פתאומי ואינם מבשרים טובות, עצם הידע שיש לכם לגבי איך לפלס את דרככם תוך שימוש באותם שלושת פריטי ציוד ההגנה, יכול להציל אתכם. בסך הכל, מדובר באמצעי בטיחות חשובים, שאותם ניתן לרכוש בידע, באמצעות הדרכתו של גולש הרים מנוסה.

ציוד בטיחות חיוני:

אי אפשר להפריז בחשיבותם של שלושת פריטי ציוד הבטיחות המוזכרים דלעיל. יש לחזור ולשנן, שצריך שיהיו לכם הפריטים הללו במקרים של מפולת, שהם משדר, אמצעים לבדיקה/גששת ואת חפירה, ועל כך אין להתפשר, כשמדובר בבטיחות, בעת שעוסקים בפעילות ספורטיבית בשלג.

תפקיד המשדר בזמן מפולת שלגים:

פעמים רבים כשמתרחשת מפולת שלגים, השלג מכסה את הקורבן עד כדי כך, שהוא נקבר מתחת לשלג ובלתי נראה לעיניהם של אנשי ההצלה או למחפשים. מי שנקלע למפולת שלגים ויש לו משדר, למרות שהוא קבור מתחת לשלג,  אפשר להציל אותו, מאחר והמשדר יכול לשלוח אותות אלקטרוניים שאותם אנשי ההצלה יכולים לאתר, והיכולים להוביל אותם למקום הנכון ואז אפשר לחפור ולהציל את הקורבן. עם זאת, השליטה בתפעול המשדר בתרחישי תאונות בדרך כלל, לא יכולים להתקיים ללא ההכשרה המתאימה, וקיים הצורך ללמוד איך משתמשים בו בתנאים של שלג.

את חפירה:

כשמאתרים את הקרבן, צריך ציוד חזק שאפשר לחפור באמצעותו בקלות בשלג. את חפירה עם ידיות טלסקופיות ייעודיות, ועם להב אלומיניום חזק ובמשקל קל, משרת היטב את המטרה.

אמצעי בדיקה/גששת:

שכבות שלג עלולות באמת ללכוד אדם תחתיהן. באמצעות גששת, אנשי ההצלה יכולים לפתוח את שכבות השלג, כדי למשוך בקלות קורבנות הקבורים מתחת, אולם, השימוש באמצעי הזה דורש מומחיות, כדי לוודא שהקורבן לא יידקר מבסיס המוט, כל עוד הוא עדיין מכוסה בשלג.

אמצעי הבדיקה/הגישוש הטובים ביותר עשויים מאלומיניום או מסיבי פחמן. חשוב להדגיש שזה מאד קריטי לשלוט על השימוש באותם פריטי הצלה, ולהיות עם כישורים מאד מכוננים, כדי להגיע ובדיוק בזמן, מה שיכול להציל את חייהם של קורבנות הקבורים מתחת לשלג.

שימוש בכריות אוויר בזמן מפולת שלגים:

כריות אוויר הם ציוד בטיחות והגנה. כדי להציל קורבנות מפני מפולת שלגים שעלולה להתרחש, הם גם מאד מועילים. בהמשך, כריות האויר נכנסו לסייע בעת חילוץ במפולת שלגים. ברגע שקורבן נלכד תחת שכבות של שלג, הסיכויים להצילו די קלושים רוב הזמן, אך באמצעות השימוש בכריות אויר בעת מפולת, הקורבנות יכולים לעלות מתוך כל עומק של שלג, ולהישאר על פני השטח ולצוף, עד הגעתו של צוות החילוץ.

כריות האוויר נשארות מנופחות באמצעות דו תחמוצת הפחמן, או באמצעות מחסנית אויר דחוסה. כדי להפעיל את ניפוח כריות האוויר, המשתמש מושך בחבל שמשחרר את הגז, והכרית מתנפחת מאד, ונשארת מאד גדולה בנפחה. המצב הזה שומר על הכרית עם הקורבנות עליה בצורה גלויה לעיין, ובכך זה מוריד את הזמן בעת ההצלה.

כריות האוויר מגיעות במגוון צורות ועיצובים, אך כולם בדרך כלל מכילים שלושה מרכיבים: את האריזה, את כרית האויר ואת מנגנון המשיכה.

בין הצורות שכריות האויר מגיעות איתן, והשונות בעיצובן ובגודלן, יש את כרית האויר ההפוכה בצורת U , המבטיחה הגנה על הראש והצוואר. יש את כרית האויר הכפולה, ששמה הנפוץ הוא ‘כנפי המלאך’. כריות אוויר שאינן בצורת U, מגיעות בדרך כלל עם כרית גדולה בחלקה העליון, כדי לשמש למטרות ריפוד והגנה. אפשר תמיד לעשות שימוש חוזר בכריות האוויר בכך שממלאים אותם שוב במחסניות אויר דחוס, וזאת בחנויות הייעודיות, או באמצעות אדפטור בחנויות לצלילה, בתחנות כיבוי אש, או כל יצרן אחר במקומות הייעודיים.

ציוד בטיחות נוסף:

אריזת אבאלונג: קורבן שנלכד בשלג, מגלה שקשה לו לנשום, מה שעלול מהר מאד לגרום למוות. הנשימה קשה במיוחד כשהקרח מכסה את פניו של הקורבן, אך באמצעות חבילת מוטות הנשימה, הקורבן יכול למשוך אותם, ולנשום חמצן מתוך הקרח המקיף אותו, וזאת מבלי שמסיכת הקרח שנוצרה על פניו/ה, תפריע.

גלאי RECCO: זהו מנגנון עם גלאים שנועד לשפר, ובדרך כלל עוטף את ציוד הסקי כגון: המעילים, המכנסיים, המגפיים או הקסדות. הגלאים פשוט משפרים את תפקודן היעיל של המשדרים בזמן מפולת שלגים, מאחר והם שולחים את אותות הרדיו ומשפרים אותו, ונשלחים באמצעות יחידות הזיהוי RECCO, שבהן משתמשים רבים מהאנשים המפטרלים בסביבה בזמן סקי, ואת ארגוני החיפוש וההצלה.

מסור שלג: כשרוצים לבחון את יציבות השלג, צריך להשתמש במסור שלג, כמו כן, אפשר להשתמש במסורי שלג כדי להקים מקומות מפלט.

כרטיס שלג קריסטלי: כדי לעשות ניתוח של השלג וממצאיו, זה כולל את חשיפת מאפייני הסוגים השונים של השלג, מה שזה בגדר חובה. הכרטיס בדרך כלל מצופה בפלסטיק.

מד שיפוע: מפולות שלגים יכולות להיות בדרגות תלולות שונות. אם רוצים להיות בטוחים מבחינת התלילות של מפולת השלגים, צריך להצטייד במד שיפוע, אפשר להשתמש ברבים מהם, בכך שמצמידים אותם למוט  הסקי.

גודל וצורת הלהב: להלן כמה תובנות לגבי אתי החפירה. כל חלק של האת חשוב, כשמדובר בהרמה יעילה ויצירת תלוליות שלג. הלהב והידית של חלק מאתי החפירה משולבים יחדיו, אך חשובה גם הבחירה במיקומם. לפעמים צריכים את כל אתי החפירה רק כדי לפלס דרכי מעבר כשהשלג קל. את חפירה קטן יכול בהחלט לעשות את העבודה היטב וכך גם יש פחות נטל לנשיאה, מבחינת חלל האריזה.

אם רוצים להגיע למקומות מרוחקים עם שלג, אין ספק שצריך את חפירה טוב עם להב ושטח גדולים יותר, שהם עדיפים על פני אתי חפירה קטנים, וזאת כדי לזכות ביותר כוח חפירה. אתי החפירה מגיעים עם סוגים שונים של ידיות. חלקם מגיעים עם ידיות עם טבעת חיזוק, בעוד שהאחרים מגיעים עם ידיות המתמזגות עם הלהבים.   לגבי סוגי הלהבים, יש להב מעוגל, מרובע או להב שטוח. לכל אחד מהסוגים יש את היתרונות והחסרונות שלהם. את הבחירה באת חפירה מומלץ לעשות עם המדריך, כשמדובר בקבלת החלטה לגבי השימוש שיש לעשות עם את החפירה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם