• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מדריך לקניית רחפן \ מזל”ט.

דף הבית » מדריך לקניית רחפן \ מזל”ט.

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

קרדיט לתמונה ראשית: S. Hermann & F. Richter  Pixabay 

בשנים האחרונות המראה של רחפן בשמיים הפך להיות נפוץ ביותר. בין אם זה משהו בסיסי המשמש כצעצוע ובין אם זה כלי מקצועי המשמש לצילום, תיעוד, מיפוי שטח, מחקרים ועוד. ואפילו יש כמה אמיצים שהחליטו להביא את העתיד לימינו שהחלu לעשות משלוחים בעזרת רחפנים.

רוב הרחפנים יגיעו כשהם מוכנים לשימוש אך אם אתם חובבי הרכבה תוכלו למצוא אחד שניתן להרכיב בעצמך. ישנם המון סוגי רחפנים, סיכמתי לכם בגדול את כל מה שצריך לקחת בחשבון על מנת לעזור לכם לבחור את הרחפן המושלם.

תקנות הטסת הרחפנים.

לפני שאתם רצים לחנות הקרובה, חשוב להכיר את החוקים לגבי רחפנים, בניגוד לכל צעצוע מרחף או כלי צילום אחר, רחפן עלול לגרום נזק לאדם ולרכוש במקרה של תאונה ולכן נחקקו חוקים להטסתו.

  • חובה להטיס את הרחפן במרחב הראיה שלך ולא יותר מ-50 מטר גובה.
  • חובה להיות מרוחקים לפחות 250 מטר מאוזר בנוי או מיושב.
  • חובה להיות מרוחקים 2 ק”מ משדה תעופה.
  • אסור להטיס מעל בני אדם, ויש לשמור 50 מטר מאדם שאינו המטיס.
  • אסור להטיס מעל מתקנים אסטרטגים (צבא תחנות כוח, שאיבה וכו’).
  • חשוב להכיר שלרחפנים יש תדר מסוים להטסה, והתדר המותר לשימוש בארץ הוא 2.4GHz.

איפה ניתן לרכוש רחפנים?

הצעות לרחפנים איכותיים באמזון

הצעות לרחפנים בעליאקספרס

הצעות לרחפנים מבנגגוד. כאן מחזירים מע”מ

הצעות לרחפנים בוואלה שופס

גודל, משקל והתניידות עם הרחפן.

גודל הרחפנים נע מרחפני ננו בגודל של כמה סנטימטרים ועד רחפני ענק שמגיעים לחצי מטר ויותר, ולכל אחד יש מטרה אחרת לגמרי.

בחירת גודל הרחפן תהיה בעיקר על פי התקציב שלכם והמטרה אליה הוא נרכש. יש קשר ישיר בין גודל הרחפן למחירו, לכן אם תקציבכם מצומצם כנראה שתאלצו להסתפק ברחפן בינוני, אך חשוב להדגיש שזה לא בהכרח אומר שביצועו יהיו ירודים. במידה ואתם חושקים ברחפן שמסוגל לשהות זמן רב באוויר ולהיות עמיד בפני רוחות, אז הרחפן הגדול הוא בשבילכם. אך שימו לב שככל שהרחפן גדול יותר כך הוא כבד ומסורבל יותר להתניידות ורוב הסיכויים שהוא לא יכנס לכם בתיק הגב. יש להכיר טוב את יכולת וצורך הניידות שלכם לפני רכישת הרחפן. חלק מהרחפנים יהיו ניתנים לפירוק וחלקם אף יגיעו עם מנשא ייעודי המצורף לרחפן או שניתן יהיה לקנות בנפרד.

לרחפן הממוצע בשוק יהיה 4 פרופלורים אבל יש כאלה מצוידים ביותר ולרוב הם יהיו יקרים וכבדים יותר. במידה ואתם שמים ציוד עזר נוסף על הרחפן בדקו מה יכולת הנשיאה שלו ושהוא סוגל לעמוד במשימה.

צילום 

כנראה שהשימוש העיקרי של רחפן בקהל החובבן הוא בעיקר למטרות צילום. בין אם זה צילום עצמי בזמן פעילות ספורטיבית או בזמן מסיבת יום הולדת ואו בטיול, הרחפן מספק זוויות צילום מדהימות.

יש רחפנים שמגיעים עם מצלמה מובנת ועל אחרים צריך להתקין מצלמת אקסטרים בנפרד. המצלמה ממוקמות בצורה שונה ביחס לדגם הרחפן, בחלק היא בקדמת הרחפן, בחלק היא בתחתית וניתן לכוון אותה ידנית לפני ההטסה ובדגמים המתקדמים ניתן לשלוט בזווית המצלמה תוך כדי ההטסה. בדרך כלל בדגמים אלו יהיה שימוש במנגנון מייצב תמונה אשר הכרחי ביותר על מנת להוציא צילומים איכותיים, אחרת כל הצילומים יצאו מטושטשים בעקבות רעידות הרחפן.

בחלק מהדגמים, המצלמה תהיה ניתנת לפירוק, לכן במידה ואין צורך בצילום מומלץ לפרק כדי להקל על הרחפן ולהאריך את זמן הטיסה. ובמידה של התרסקות, יחסוך עלויות בתיקון הנזק הכולל.

איכות הצילום: איכות צילום הוידאו נקבעת על ידי הרזולוציה ומספר הפריימים לשנייה (fps). הרזולוציה של הרחפנים נעה בין 480X640 שתספק תמונה בסיסית בלבד ועד  K4 המתאימה למי שמחפש איכות גבוהה מאוד. בנושא מספר הפריימים לשנייה, מומלץ להשתמש ברחפן בעל FPS30 על מנת לקבל תמונה חלקה, כל נתון גבוה יגרום לתמונה איטית.

בזמן הצילום חשוב להכיר את רוחב זווית הצילום של המצלמה. ולמצוא את הרחפן המתאים בהתאם לייעוד המצלמה.

ברוב המקרים, מצלמת הרחפן תהיה מסוגלת לצלם גם תמונות סטילס וגם כאן יש חשיבות לרזולוציה (מגה פיקסל). גם בתחום הסטילס קיימת קשת רחבה בנושא איכות הצילום, החל מ-1 מגה פיקסל ועד 18, ויותר במצלמות מקדמות במיוחד. במידה ואינכם מתכוונים לעשות פוסטר ענק בסלון אין צורך להפריז בכמות המגה פיקסל של המצלמה.

עוד משהו שאני ממליץ לכם במידה ואתם מתכוונים לצלם הרבה הוא לחפש רחפן בעל חריץ כניסה לכרטיס זיכרון חיצוני לאחסון הקבצים. לרוב לדגמים מתקדמים כאלו יש אפליקציות עריכה ייעודיות לסטילס ווידיאו.

שליטה ובקרה

השליטה ברחפן מתבצעת באמצעות שלט רחוק השולט על כל הפונקציות הקיימות ברחפן, כולל במצלמה במידה ואכן מותקנת אחת על הרחפן שלכם. טווח השליטה משתנה מרחפן לרחפן ויכול להגיע עד כמה קילומטרים ברחפנים המקצוענים. אך במידה ואינכם בעלי רישיון הטסה מקצועי אין טעם לרכוש רחפן עם יכולת כזו, זכרו שהוא חייב להישאר בטווח הראייה שלכם. הטסת הרחפן מתבצעת באמצעות שני ג’ויסטיקים שפועלים בשני תדרים שונים אך כמו שציינו בחוקים, בארץ מותר להטיס רק בתדר 2.4GHz. על השלט תוכלו למצוא עוד כמה לחצנים ופונקציות בהתאם לרחפן כמו, חזרה הביתה, היפוך מצלמה, יכולת נחיתה עצמית וכו’. בנוסף בחלק מהשלטים תוכלו למצוא מסך מובנה שיציג לכם את נתוני הטיסה כמו גובה, מהירות, כיוון, סוללה וכו’. ברחפנים מקצועיים אף תוכלו למצוא מסך עם שידור וידיאו ישיר (First person view –  FPV) וכל מיני גאדג’טים נוספים לשדרוג החוויה.

דגמים מתקדמים יכילו מסך מגע או יסתנכרנו עם הסמאטרפון שלכם ויכילו מעמד מובנה בשבילו, דבר שיעזור לפשט את פעולת השליטה ויאפשר וצפייה בצילומים בשידור חי.

ישנם דגמים הכוללים את אופציית השליטה לשני שלטים במקביל. רחפנים אלו מתאימים לאנשים אשר רוצים לפצל את פעולת ההטסה מפעולת הצילום ובכך שני אנשים יכולים לעבוד בו זמנית עם אותו רחפן. דרך נוספת להתמקד בצילום בזמן ההטסה היא לבחור רחפן עם פונקציה להגדרת מסלול טיסה מראש.

הטסת רחפן היא בהחלט מיומנות שיש לתרגל. על מנת למנוע שברון לב בתצורת רחפן מרוסק אני ממליץ להתחיל מרחפן פשוט וזול ורק כשאתם שולטים בהטסה שדרגו למשהו רציני יותר. עוד אופציות הם רחפנים בעלי פונקציה למתחילים שתמנע תנועות חדות ואיבוד שליטה אך אם אתם תהיו נחושים מספיק היא לא תמנע התרסקות מוחלטת. הרחפנים למתחילים המועדפים עליי, הם אלו הכוללים פונקציות נחיתה והמראה, ויש להם יכולת לאיתור מכשולים בדרך. או לחלופין, אני ממליץ לשקול את האופציה של לקיחת קורס הטסה על מנת ללמוד את הבסיס כמו שצריך.

ריכזתי לכם כמה פונקציות שימושיות שתוכלו למצוא בדגמים שונים, כולל אלו אשר יקלו על חייהם של המטיסים המתחילים.

  • המראה ונחיתה אוטומטית: מה יותר שימושי מלחיצת כפור אחת שדואגת לרומם את הרחפן בצורה בטוחה לגובה ממנו תחילת ההטסה פשוטה למדי, ובלחיצה נוספת מנחיתה את הרחפן בבטחה? מומלץ מאוד למטיסים מתחילים.
  • עקוב אחרי: פונקציה זו מעולה לצילום עצמי, בעיקר אם אתם חובבי ספורט אקסטרים שבו ההתקדמות חשובה או אם אתם סתם רוצים לנוח קצת במהלך הצילום ולסמן לו מראש אובייקט חזותי אחריו אתם רוצים שהוא יעקוב.
  • הטסה בתוך מבנה: אם אתם מתכננים להטיס את הרחפן בתוך מבנה, וודאו כי יש לו חיישני אולטרה סוני או צילום תלת ממד שמסוגל לסרוק את החדר ולהימנע מהתנגשויות. בלי קשר, אני לא ממליץ להטיס רחפן במקומות סגורים ובמידה ואתם נעולים על כך מומלץ לחפש רחפן קטן.
  • מסלול טיסה מוגדר מראש: באמצעות התקן GPS שקיים בחלק מהדגמים ניתן להגדיר מסלול טיסה מראש לרחפן, ובכך להשאיר לכם רק את פעולת הצילום בזמן ההטסה. בנוסף באמצעות התקן זה ניתן להחזיר את הרחפן הביתה בלחיצת כפתור
  • חזרה הביתה: מנגנון בטיחות אוטומטי שמחזיר את הרחפן לנקודת המוצא שלו במידה והיה נתק כלשהו בין השלט לרחפן או במידה ותבחרו בכך באופן יזום.
  • טווח גובה: זוהי פונקציה נוספת שתקל על החיים של מטיסים חדשים, בגדול היא מאפשרת לך לבחור מראש את טווח הגובה בו תרצה לטוס ובכך למנוע מעבר של גובה הטיסה המירבי המותר בחוק או ירידה נמוכה מידי עד כדי סכנת התרסקות.
  • Headless mode: פונקציה זו מאפשרת לך לשלוט ברחפן ללא חשיבות לחלקו הקדמי, זאת אומרת שבמידה והוא נמצא רחוק ממך ואתה לא יודע היכן ממוקדם החלק הקדמי של הרחפן עדיין תוכל להזיז אותו לכיוון אשר תבחר.
  • תאורה: במידה ואתם מתכננים להטיס בחשכה, קיימים רחפנים עם תאורת צד בצבעים שונים העוזרת לכם להבחין בכיוון הטיסה ומיקום הרחפן. ובנוסף קיימים רחפנים עם זרקורים המיועדים להאיר את השטח ומשמשים בעיקר למטרות חיפוש.

עמידות ובטיחות

לאנשים המעוניינים ברחפן רציני וחזק עם יכולת עמידות גבוה ולא צעצוע דמה, מומלץ לגשת לחנות מקצועית, לבחון טוב טוב את הדגם ולוודא שאתם רוכשים מחברה המתמחה בייצור רחפנים. ישנם כמה פרמטרים נוספים שרצוי שתכירו ותוכלו לבחון אותם במעמד הקנייה:

  • סוג המנוע: פרופלורי הרחפן מופעלים באמצעות מנועים חשמליים. ישנם מנועים בעלי מברשת וכאלה חסרי מברשת. האחרונים עדיפים בזכות עמידות גבוהה ואורך חיים ממושך יותר, מהירות סיבוב גבוהה ויציבה ופעולה שקטה.
  • החומר ממנו עשוי הרחפן: רוב הרחפנים עשויים פלסטיק, כמובן שחלקם חזקים וחלקם שברירים ביותר. החזיקו את הרחפן ובדקו את כל החיבורים שלו ואכן וודאו שמדובר בפלסטיק עמיד. בנוסף קיימים רחפנים עמידים יותר, העשויים מסיבי פחמן, מה שהופך אותם לחזקים במיוחד וקלי משקל, אך כמובן שהמחיר בהתאם.
  • תושבות: מספקות הגנה בזמן הנחיתה או במקרה של התחככות עם עצם זר
  • הגנה על הפרופלורים: פרופלור עמיד וטוב הוא אחד גמיש המסוגל לעמוד במכות קטנות. בנוסף יש שני פיצ’רים המיועדים להגנה, אותם תוכלו למצוא בחלק מהדגמים: הראשון הוא מנגנון כיבוי אוטומטי של הסיבוב ברגע בו הפרופלור בא במגע עם עצם זר, לרוב תמצאו את זה ברחפנים מתקדמים ולדגמים רבים אף יצורפו חלקים ספייר במידת הצורך. הפיצ’ר השני הוא מסגרת הגנה היקפית סביב הפרופלורים, זהו אמצעי הגנה די נפוץ אך חשוב לדעת שהוא לא מעיד על איכות ויכולות הרחפן אז אל תסתנוורו ממנו.
  • מניעת התנגשות: להרבה מהרחפנים מותקן חיישן שמטרתו לזהות מכשולים בדרך ולמנוע התנגשות בהם, חיישן זה יבוא בצורה של חיישן קדמי, חיישן קדמי ואחורי או חיישנים מכל כיווני הרחפן, כמובן שהכול תלוי בעלות הרחפן.
  • עמידות למים: במידה ואתם עלולים להיתקל בנתזיי מים במהלך השימוש, חפשו רחפן עם יכולת עמידות למים אך קחו בחשבון שלא קיימים מספר רב של דגמים כאלה וכנראה שתשלמו סכום כסף נוסף על יכולת זו.

 משך טיסה

משך הזמן משתנה מאוד בין רחפן לרחפן. הוא מושפע בעיקר מהספק הסוללה של הרחפן, מתנאי מזג האוויר, מהמהירות בה אתם טסים והשימושים הנוספים בשלט, ככל שתשמשו ביותר פונקציות של הרחפן במהלך הטיסה כך תיגמר הסוללה מהר יותר. ישנם דגמים המגיעים עם סוללה ייעודית וישנם דגמים הפועלים על סוללת AA ביתית. אם אתם רוצים לוודא שסוללה ריקה לא גוזלת מכם זמן יקר, אני ממליץ לרכוש סוללה נוספת במידה והרחפן אינו מגיע עם אחת.

 מחיר ואחראיות

כבר הבנו שיש הבדל ניכר בין הדגמים השונים, לכן תוכלו למצוא רחפנים בכמה מאות שקלים עד כמה אלפי שקלים. כל חברה שמכבדת את עצמה תספק אחריות לשנה אך יש לבדוק מה מכסה האחריות בהיבט התקלות והנזקים וכמובן לוודא שקיימים חלקי חילוף במידת הצורך.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם