מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותכשאתם יוצאים לפעילות סנפלינג או טיפוס, אתם לא יכולים להרשות לעצמכם להשאיר איזה שהוא חלק מציוד הטיפוס שלכם מאחור. כל חלק וחלק מציוד הטיפוס הוא חשוב לשמירה על הבטיחות שלכם ועל הנוחות שלכם בזמן הטיפוס. במאמר הבא נספר לכם על אחד מהחלקים החשובים ביותר בציוד הטיפוס: טבעת החיבור, שידועה יותר בסלנג הישראלי בתור שאקל. נתחיל בכמה מילים על המונחים החשובים שקשורים לשאקל.
קרדיט לתמונה ראשית: Rudy and Peter Skitterians Pixabay
מינוחים שחייבים להכיר:
- שער – החלק הזה הוא החלק שנפתח בטבעת ודרכו מכניסים את ציוד הקשירה. הוא זה שנצמד אל המותן שלכם ומחבר אתכם אל הציוד.
- הפתח של השער – זהו הרווח בין שני הקצוות של השאקל. ישנם שאקלים עם פתח רחב יותר וישנם עם פתח צר יותר. הגודל והצורה של השאקלים הם אלה שקובעים את הרוחב של הפתח.
- שידרה (הגב) – זה הצד שנמצא ממול לשער. החלק הזה של השאקל סופג את העומס של המשקל שלכם.
- החוטם – נקודת המגע בין השער והחלק המוצק של השאקל מכונה “חוטם” (Nose)
צורה של שאקלים:
- צורה אובאלית – השאקלים הראשונים יוצרו בצורה אובאלית ועד היום יש אנשים שמעדיפים להשתמש בצורה הזו של השאקלים. היתרונות של שאקלים אובליים הם שהם זולים, קלים מאד לתפעול, קל יותר לטפס איתם והם מתחברים בצורה טובה עם שאקלים אחרים. עם זאת, הם כבדים יותר מסוגים אחרים של שאקלים, מתקשים בהעברת המשקל בצורה שווה בין השידרה לבין השער, ופתחי השער שלהם הם יחסית קטנים.
- צורת D – הצורה הזו התפתחה מהצורה האובאלית. הם שאקלים ברמה גבוהה של ביצוע, מסוגלים להעביר בצורה יעילה את המשקל מהשער לכיוון השידרה, מגיעים עם נקודות עיגון חזקות וקלים יותר משאקלים אחרים. כמובן שעם האיכות מגיעה גם המחיר הגבוה, ולכן שאקלים מהסוג הזה הם יקרים יותר מהשאקלים הסטנדרטיים.
- צורת D אסימטרית – אפשר לומר שזוהי הצורה המשודרגת של שאקל בצורת D. יש להם פתח שער רחב יותר ויקרים יותר.
- צורה אגסית (HMS) – שאקלים בצורה הזו הם לא כל כך שונים משאקלים מסוג D אסימטרי, אלא בעיקר בצורה. הצורה האגסית שלהם מושלמת לשימוש על רתמה. אך עם זאת, יש להם את אותו החיסרון כמו לשאקלים האובאליים, וזה שהם מאד כבדים ולא חזקים מספיק. כדי לפצות על החולשה הזו, רבים מהם מיוצרים מצירים עבים יותר.
חומרים שמהם מורכבים שאקלים:
- פלדה – בשאקלים העשויים מפלדה משתמשים כשיש צורך בפעילות הכוללת חבלים כבדים. שאקלים מפלדה הם הרבה יותר חזקים ועמידים, כך שהם מתאימים במיוחד לפעולות תעשייתיות.
- אלומיניום – אם אתם מעוניינים לצאת לטיול סנפלינג או לטיפוס להנאתכם האישית, לכו על שאקלים מאלומיניום. אומנם הם קלים יותר משאקלים מפלדה, אבל הם מסוגלים לשאת את משקל הגוף של כל אדם.
מנגנוני שער:
טבעות ללא נעילה:
- שער ישר – זהו אחד ממנגנוני הנעילה הנפוצים ביותר בשערים של שאקלים. למנגנון הנעילה הזה יש חתיכה ישרה של פלדה או אלומיניום מוצק, שגורמת לשער להיות ישר מהציר ועד לנקודת הסגירה.
- שער כפוף – כפי שהשם מרמז, לסוג הנעילה הזה יש עקומה קלה בשער, שגורמת לשער לקבל צורה של קשת. סוג הנעילה הזה הופך את הניתוק והחיבור של הציוד לקל יותר. חשוב לזכור לא לחבר שאקל עם שער כפוף לציוד הבטיחות שלכם, אלא רק לציודים משניים.
- שער כבל – בנעילה הזאת, השער מורכב מכבל שהוא בדרך כלל לולאה צרה. המראה הדקיק של הכבל עשוי לגרום לכם לחשוב שהוא אינו חזק מספיק, אבל זו טעות לחשוב כך. ללולאות כבל יש את היכולת לספוג משקל, מבלי לפגוע בחוזק או בעמידות של השער. עוד יתרון משמעותי של שער כבל הוא שהוא מסוגל לעמוד בפני קורוזיה, קרח ושלג. שער מסוג כזה מגיע בצורה ישרה או כפופה.
נעילה:
בואו נדבר קצת על מנגנוני שער שנועלים. ההבדל העיקרי בין שערים שנועלים לבין כאלו שלא הוא השרוול הנוסף על השער של מנגנון הנעילה, שמצמיד אותו אל החוטם. זה מה שהופך את השאקלים עם שערים ננעלים לבטוחים יותר. אין חשש שהשאקל ייפתח באופן מפתיע. באופן צפוי, הם יותר יקרים וכבדים יותר משערים ללא נעילה. הנה לכם כמה מנגנוני נעילה נפוצים:
- נעילה בהברגה – כדי לפתוח את הנעילה הזו, צריכים לסובב את הבורג עד שהוא נפתח. זו נעילה עמידה מאד.
- טוויסט-לוק – נעילה קפיצית. כדי לשחרר את הנעילה, יש צורך בסיבוב של הסגר. הנעילה הזו הרבה פחות עמידה מנעילה בהברגה ומורכבים מחלקים מכניים מסובכים יותר.
משקל השאקל:
לא כדאי שהמשקל של השאקל יהיה גדול מדי. למעשה, מומלץ שתבחרו בשאקל שלא יכביד אליכם יותר מדי בזמן הטיפוס. עם זאת, חשוב לוודא שהשאקל אינו קל מדי, שכן קשה יותר לחבר שאקלים קלי משקל לחבל או לרתמה. הם גם גורמים לבלייה מוקדמת של החבל, שכן הקצוות החדים שלהם שוחקים את החבל בזמן שהם מתגלשים על פניו. בנוסף, שאקלים קלי משקל הם בעלי שערים חלשים יותר ועמידות נמוכה יותר.
גודל השאקל:
שאקלים מגיעים במגוון גדלים, קטנים וגדולים. שאקלים גדולים מסוגלים לשאת יותר ציוד וקל יותר לתפעל אותם. שאקלים קטנים תופסים הרבה פחות מקום, הם קלים יותר לנשיאה, אבל הרבה יותר קשה לחבר אליהם ציוד.
הגודל של השאקל תלוי בטווח הפתיחה של השער, שלרוב נמדד במילימטרים. הרוחב של שאקל מאפשר לכם לקבל מושג לגבי העומק, הצורה של החלק התחתון מתחת לשער ועד כמה יכול השער להיפתח. לשאקלים קטנים יש פחות טווח תנועה לשער, מה שעלול לסכן את האצבעות שלכם, שיכולות להיתקע בעת הסגירה. חשוב לבחור בשאקל שהסגירה שלו תהיה קלה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.