מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותרבים מגיעים לגליל העליון כדי ליהנות מהנופים המרהיבים של האזור. אך, יש בו גם מוזיאונים קטנים ומרתקים, שכדאי לבקר בהם במהלך הטיול שלכם. בין היתר, תוכלו ללמוד על ראשית ההתיישבות באזור, על האדם הקדמון וגם על בעלי החיים האופייניים לאזור. אז למה אתם מחכים? הנה לכם רשימה של 8 מוזיאונים מעניינים בגליל העליון.
זמן קריאה משוער: כ-11 דקות.
קרדיט תמונת השער: התמונה נלקחה מתוך אתר פיקיוויקי וצולמה על ידי Levanal.
*גילוי נאות: עמוד זה כולל מספר קישורים של תכניות שותפים שלנו. אם תלחצו על הקישור ותרכשו דרכו את אחד מהשירותים, אנחנו נקבל על זה עמלה, שתעזור לנו לתפעל את האתר. הדבר נעשה ללא תוספת עלות עבורכם. תודה על העזרה!
מוזיאון חצר תל חי:
אחד המוזיאונים המוכרים ביותר בגליל העליון הוא מוזיאון חצר תל חי. החצר המשומרת והמשוחזרת בנויה מאבני בזלת ומספרת את סיפורם של המתיישבים הראשונים באזור. תוכלו לעבור בין החדרים השונים בחצר וללמוד אודות דמותם של החלוצים ואודות הקשיים שלהם. בחצר הזו התרחש גם קרב תל חי המפורסם של יוסף טרומפלדור וחבריו ב-1 במרץ 1920. מכאן הגיע הביטוי המפורסם “טוב למות בעד ארצנו,” שמיוחס לטרומפלדור. תוכלו לשמוע על הקרב ולהיכנס לאווירה של המקום.
מומלץ לתאם סיור מודרך במוזיאון כדי לשמוע את כל הסיפורים המיוחדים שקשורים לחצר החשובה הזו. המוזיאון מפעיל גם סיורי עששיות וטיולים רגליים אל האריה השואג בכפר גלעדי.
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-15:00. שישי ושבת סגור.
תיאום ביקור: 04-6951333.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא ליד הקמפוס של מכללת תל-חי. נוסעים מקריית שמונה צפונה על כביש 90 וכ-2 קילומטרים אחרי צומת מצודות, פונים שמאלה ושוב שמאלה. נכנסים לקמפוס המערבי של מכללת תל-חי ומקבלים הוראות הגעה מהשומר בכניסה. בווייז: “מוזיאון חצר תל-חי”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון חצר תל חי.
מוזיאון בית השומר:
“השומר” היה ארגון הגנה עברי, שפעל בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי, בין השנים 1909-1920. מטרתו המוצהרת של הארגון הייתה כיבוש השמירה וכיבוש העבודה. עד הקמתו, אנשי היישוב הישן העדיפו להעסיק עובדים לא יהודים בעבודות הקשורות לשמירה ולחקלאות. אם אי פעם רציתם להעמיק את הידע שלכם על ארגון “השומר”, אין מקום טוב יותר לעשות זאת מאשר בכפר גלעדי, במוזיאון בית השומר.
כפר גלעדי היה אחד מהיישובים הראשונים שהוקמו על ידי אנשי “השומר”. בסמוך למוזיאון תמצאו גם את בית הקברות של אנשי השומר, שבו טמונים מרבית מאנשי הארגון. מומלץ לעבור שם לאחר הביקור במוזיאון.
במוזיאון עצמו תעברו בין תצוגות מולטימדיה שונות, שמספרות את סיפורו של ארגון “השומר”. תלמדו אודות המנהיגים המרכזיים של הארגון ועל אופן ההשתלבות של חבריו בעבודת האדמה ובשמירה. יש במוזיאון גם דגש מיוחד על הנשים, שפעלו בארגון “השומר” וקידמו את השוויון בין המינים. לדעתנו, זהו בין המוזיאונים המרתקים בגליל העליון!
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 8:30-16:00. שישי וערבי חג פתוח לקבוצות בתיאום בלבד.
תיאום ביקור: 04-6941565.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא בכפר גלעדי. כדי להגיע, נוסעים על כביש 90 לכיוון צפון עד שמגיעים לכניסה לכפר גלעדי מצד שמאל. יש לעקוב אחר השילוט עד למוזיאון. בווייז: “מוזיאון בית השומר”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון בית השומר.
מוזיאון אחוזת דוברובין:
באחוזת דוברובין תוכלו ללמוד על האיכרים שלחמו בביצות החולה והתעקשו להקים כאן בית. האחוזה הייתה מהחוות החקלאיות הראשונות בעמק החולה. היא הוקמה ביוזמתו של הברון רוטשילד ב-1895 ועברה בין מספר משפחות עד שלבסוף נרכשה על ידי אנדריי דוברובין בשנת 1909. דוברובין ומשפחתו היו “סובוטניקים”, כלומר רוסים נוצרים שהחליטו לקיים מספר מנהגים יהודיים, ביניהם שמירת השבת.
בעת ביקור במוזיאון, תכירו את סיפוריהם של האנשים שגרו כאן ותעברו בין חדרי הבית השונים, שכוללים חפצים ומסמכים מאותה תקופה. יש במקום גם באר אנטיליה מיוחדת ובוסתן של צמחי ארץ ישראל. מומלץ להזמין סיור מודרך במוזיאון.
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00. בשישי-שבת האתר פועל במתכונת של “שבת ישראלית” ולכן חובה לשמור מקום מראש דרך האתר.
תיאום ביקור: 04-6937371.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא בפאתי היישוב יסוד המעלה. כדי להגיע, נוסעים על כביש 90 צפונה עד שמגיעים לפנייה ימינה ליסוד המעלה. ממשיכים על הכביש עד הפנייה ימינה למוזיאון לפי השילוט. בווייז: “אחוזת דוברובין”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון אחוזת דוברובין.
לפני או אחרי הביקור במוזיאון, צאו לטיול באזור – מסלול טיול בפארק אגמון החולה.
מוזיאון חניתה לחומה ומגדל:
“חומה ומגדל” הייתה שיטת התיישבות נפוצה ביישוב היהודי בימי המרד הערבי, בין השנים 1936 ל-1939. המתיישבים הגיעו אל נקודת ההתיישבות ותוך יום אחד הקימו יישוב מבוצר עם חומה ומגדל שמירה. כך, הם קבעו עובדות בשטח. אחת הדוגמאות הטובות ביותר להתיישבות בשיטה זו היא ההתיישבות בחניתה, עליה תוכלו ללמוד במוזיאון חניתה לחומה ומגדל.
חניתה הוקמה באחד ממבצעי “חומה ומגדל” הגדולים בתולדות ארץ-ישראל. מאות אנשים הגיעו כדי להשתתף במאורע. בעת הביקור במוזיאון, תוכלו לצפות בסרטון המתאר את הקמת היישוב ולראות מוצגים שונים, כמו תצלומים, חפצים ומסמכים מראשית ימיה של חניתה. אם אתם בעניין של היסטוריה התיישבותית, זהו ללא ספק אחד המוזיאונים המומלצים ביותר עבורכם בגליל העליון.
הכניסה בתשלום. המוזיאון משתתף במיזם “שבת ישראלית“, המאפשר כניסה חינם לאתרי מורשת בשישי-שבת.
שעות הפתיחה: שני עד חמישי בין השעות 9:00-14:00, שישי-שבת בין השעות 10:00-13:00.
תיאום ביקור: 04-9859677.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא בחניתה. כדי להגיע, נוסעים צפונה על כביש 4 עד לפנייה ימינה לכביש 899. ממשיכים על כביש זה עד הפנייה שמאלה לכיוון חניתה וממשיכים לפי השילוט עד למוזיאון. בווייז: “מוזיאון חומה ומגדל”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון חניתה לחומה ומגדל.
מוזיאון האדם הקדמון:
מוזיאון האדם הקדמון הוא אומנם מוזיאון קטן, אך אחד מהמרתקים ביותר בתחום הפרהיסטוריה בארץ. הוא הוקם על ידי אמנון אסף, ארכיאולוג אוטודידקט שאסף עשרות אלפי ממצאים פרהיסטוריים באזור עמק החולה. למוזיאון יש שני אגפים – האגף הפרהיסטורי והאגף האתנוגרפי, ששניהם שווים ביקור.
באגף האתנוגרפי תוכלו לראות אוסף מדהים ומרתק של מלבושים וכלים שונים, שמשמשים חברות ושבטים בני זמננו מכל רחבי העולם. באגף הארכיאולוגי תמצאו כמה תצוגות מעניינות ומיוחדות, כמו קבר של אדם יחד עם כלב, עדות פרהיסטורית לקשר המיוחד בין האדם לכלב. כשתגיעו לביקור במוזיאון, תגלו עוד תצוגות רבות ומרתקות.
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד שישי בין השעות 10:00-13:30, שבת בין השעות 10:00-15:30.
תיאום ביקור: 04-6954628. יש להירשם מראש לפני ההגעה למוזיאון.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא במעיין ברוך. כדי להגיע, נוסעים צפונה על כביש 90 עד הפנייה ימינה לכביש 99. ממשיכים בכביש זה עד הפנייה שמאלה לכיוון מעיין ברוך. בווייז: “מוזיאון האדם הקדמון”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון האדם הקדמון.
מוזיאון בית אוסישקין:
מוזיאון בית אוסישקין, שהינו מוזיאון של החברה להגנת הטבע, הוא מוזיאון מרתק הנמצא באחד היישובים הצפוניים בארץ. הוא מהווה נקודת התחלה מצוינת לטיול בצפון, כיוון שהוא מקיף מגוון רחב של נושאים הקשורים לאזור. כך למשל, יש בו תצוגות המספרות על בתי הגידול והנופים של צפון הארץ, הגולן והחרמון. תוכלו לבקר בו גם בתערוכה העוסקת בתקופת התנ”ך ובממצאים שהתגלו בחפירות בתל דן הסמוך.
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-15:00. קבוצות יכולות לתאם ביקור מחוץ לזמני הפעילות.
תיאום ביקור: 04-6941704.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא בקיבוץ דן. כדי להגיע, נוסעים צפונה על כביש 90 עד הפנייה ימינה לכביש 99. ממשיכים בכביש זה עד הכניסה שמאלה לקיבוץ דן. בווייז: “בית אוסישקין”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון בית אוסישקין.
לפני או אחרי הביקור במוזיאון, צאו לטיול באזור – מסלול טיול בנחל דן.
מוזיאון בר-דוד לאמנות ויודאיקה:
יש גם מוזיאון אמנות בגליל העליון! זהו מוזיאון יחיד מסוגו בגליל, המציג תערוכות קבע ותערוכות מתחלפות של מיטב האומנים העכשוויים. תערוכות הקבע מקשרות את המבקר למסורת היהודית דרך חפצי יודאיקה נדירים ואומנות ישראלית נהדרת. ואיך לא, תמצאו במוזיאון גם אגף ארכיאולוגי קטן, שבו מוצגים כמה פריטים שנמצאו באזור. יש גם מרכז אומנות לילדים ונוער, כך שגם הילדים ייהנו מהביקור.
המוזיאון נקרא על שם האספן החיפאי המיתולוגי משה בר־דוד ורעייתו טובה.
הכניסה בתשלום.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 10:00-16:00, שישי-שבת וערבי חג בין השעות 10:00-14:00.
תיאום ביקור: 04-6988295.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא בקיבוץ ברעם, קרוב לכביש 89. בווייז: “מוזיאון בר דוד”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון בר-דוד לאמנות ויודאיקה.
מוזיאון הרעות:
במוזיאון הרעות יש לכם הזדמנות ללמוד על שלושה קרבות קשים ומרגשים בתולדות מלחמת העצמאות. הקרבות התחללו כאן, בנקודה האסטרטגית של מצודת כ”ח, באפריל ומאי 1948. בקרבות הקשים שהתחוללו כאן, הלוחמים לא הסכימו להשאיר את הפצועים מאחור ושילמו על כך בחייהם. מכאן הגיעו אלינו שני ערכי צה”ל חשובים – ערך הרעות וערך אחוות הלוחמים. בביקור במוזיאון תוכלו ללמוד אודות הקמת המצודה על ידי הבריטים והקרבות שהתחוללו כאן במלחמת העצמאות ולשמוע את סיפוריהם של הנופלים.
הכניסה בתשלום. המוזיאון לוקח חלק במיזם “שבת ישראלית“, המאפשר כניסה חינם לאתרי מורשת בשישי-שבת.
שעות הפתיחה: ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00, שישי בין השעות 10:00-14:00, שבת בין השעות 10:30-15:00. חובה להירשם מראש לסיורים בשבת.
תיאום ביקור: 04-6432810.
איך מגיעים? המוזיאון נמצא בסמוך למצודת כ”ח. כדי להגיע, נוסעים צפונה על כביש 90 עד לפנייה שמאלה בצומת כ”ח לכביש 899. עולים בכביש 899 עד שמגיעים לפנייה ימינה למצודת כ”ח. חונים במגרש החנייה של המצודה ועולים רגלית למוזיאון. בווייז: “מוזיאון הרעות – מצודת כ”ח”.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון הרעות.
לפני הביקור במוזיאון, צאו למסלול טיול נחמד באזור – מסלול טיול מנחל קדש עד למצודת ישע.
מקורות מידע שימושיים לטיול שלכם:
הזמינו מקום לינה:
יש הרבה מלונות ומקומות לינה שווים בגליל העליון. אתם יכולים להזמין את המלון שלכם דרך בוקינג.קום. אחד מהיתרונות הגדולים של בוקינג הוא האפשרות לסנן את התוצאות בצורה נרחבת ומדויקת, כך שתוכלו למצוא את מה שמתאים לכם. אפשרות אחרת היא להשוות מחירים באתר הוטלס-קומביינד.
הזמינו פעילות באזור:
אם אתם כבר מבקרים במוזיאונים של הגליל העליון, למה שלא תשלבו בטיול שלכם גם איזו פעילות נחמדה? יש הרבה סיורים מודרכים, סדנאות ופעילויות אחרות, שאפשר להזמין דרך אתר פנזינג. הפעילויות מתעדכנות כל הזמן, אז שווה להסתכל!
חפשו מסלול טיול מושלם:
היעזרו במערכת הסינון שלנו כדי למצוא מסלול טיול מושלם לשלב בטיול שלכם בגליל העליון. באתר שלנו יש עשרות מסלולי טיול מעניינים וכיפיים בגליל העליון, שמתאימים לכל סוגי המטיילים.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.