• תַפרִיט
  • תַפרִיט
מישור החוף בשקיעה. צילם יגאל שלהבת

מישור החוף התיכון. השרון

דף הבית » מישור החוף התיכון. השרון

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

מבנה ומיקום

השרון הוא גם מישור החוף התיכון. הוא מהווה נפה אחת מתוך ארבע הנפות מהן מורכב אזור המרכז. גבולותיו של השרון: מצפון: נחל תנינים, מדרום: נחל הירקון, ממזרח: הרי השומרון ובנימין וממערב הים התיכון. את השרון ניתן לחלק לשלוש רצועות אורך, ממזרח למערב על פי הנתונים הגיאוגרפים של האזורים כמו הקרקע. הרצועה המזרחית נקראת מרזבת השרון. זהו אזור מישורי מאוד, עד60 מ’מעל פני הים. הוא מורכב מקרקעות סחף כבדות וחול אדום. זהו אזור עם אדמות פוריות ובשל כך אדמות אלה עובדו וגודלו בהן גידולים חקלאיים מתקופות קדומות ועד היום.

הרצועה המרכזית היא גבעות החול האדום. החול האדום בנוי מגרגירי קוורץ שעברו חימצון ומכאן צבעם האדום. הרצועה המערבית היא של רכסי הכורכר והאבוסים. ישנם שלושה רכסי כורכר מקבילים זה לזה והשקעים שביניהם הם האבוסים. רכס הכורכר המערבי יוצר מצוק תלול בחוף השרון ובולט במיוחד באזור נתניה. האבוס המערבי הנמצא בין הרכס המערבי למרכזי הוא האזור בו עובר כביש החוף. זהו אזור שבו ישנם חולות נודדים היוצרים דיונות וגם חול אדום. רכס הכורכר המרכזי הוא כמעט לגמרי רציף ולכן לא עוברים דרכו ערוצי נחלים. הוא נמצא כקילומטר מהחוף. אזור האבוס המזרחי היה אזור מלא ביצות ולכן לא היתה בו בכלל התישבות עד ייבוש הביצות. הוא כמעט שווה לגובה פני הים. רכס הכורכר המזרחי נקרא גם הרכס האדום כי הוא מכוסה חול אדום. הוא נמצא כשני ק”מ מהרכס המרכזי.

 

בעלי חיים

בעלי החיים, בדומה לצמחיה משתנים בהתאם לתנאי הסביבה. אזור השרון כולל תנאים שונים הנובעים ממידת הקירבה לים ומסוג הקרקע. הצומח שבאותו אזור הוא בהתאם לתנאים אלה. באזור הקרוב מאוד לחוף ניתן למצוא סרטנים ממינים שונים, חלזונות, דגים באזור המוצף מים באופן תמידי. עופות החיים בקרבת הים הם חופמי ושחף לסוגיו. באזור בריכות הדגים שנמצאות בעיקר בצפון השרון ניתן למצוא עופות מים וביצה, חלקם עופות נודדים כמו חסידות, שקנאים, קורמורנים, אנפות, סיקסקים, שחפים ובמרכז הבריכות ישנם ברווזים לסוגיהם ואגמיות. באזור החולי אפשר למצוא מכרסמים החיים בחולות כמו מריון החולות, גרביל, קיפוד החולות וזוחלים כמו חמט ונחש החולות. בעלי חיים שנמצאים רחוק יותר מהחוף הם חזירי בר, תנים, עטלפי פירות וחרקים. חלקם מצויים בכמויות קטנות ונמצאים בסכנת העלמות מהאזור.

 

צמחיה

כאמור, השרון הוא אזור בו משתנים תנאי הגידול ממזרח למערב. סוג הקרקע מתחלף, רמת המליחות משתנה ולכן ישנם הבדלים בין סוגי הצמחיה בין אזורים. האזור הקרוב לים ישנו רסס מן הים הנושא עימו מלח ולכן הצמחים הקרובים הם כאלה שסובלים מליחות ומתמודדים איתה בדרך זו או אחרת. מדובר על חבצלת החוף, נר הלילה החופי, לוטוס מכסיף, עדעד רותמי, סירה קוצנית ועוד. קרוב לים הקרקע היא חולית ולכן הצמחים המסוגלים להתפתח בקרקע זו הם צמחים שמקורם במדבר כמו שמשון סגלגל, רותם המדבר, ידיד החולות, לענה חד זרעית ועוד.

הקרקע של החול האדום, החמרה, היתה מכוסה בעבר ביערות של אלון התבור אך היום ישנם שרידים מעטים. עצים נוספים שניתן למצוא באזור זה הם אלה אטלנטית, אשחר ארצישראלי ועוזרד קוצני. רוב שטחי החמרה מכוסים פרדסים. באזור הכורכר החשוף ניתן למצוא את החרוב ואת אלת המסטיק והזית האירופי. בקרקעות הכבדות בלב השרון ישנם בעיקר גידולים חקלאיים.

היסטוריה והתיישבות

אזור השרון, כמו אזור מישור החוף בכלל, היה מוזנח מאוד במהלך השנים. אמנם עברה בו דרך הים המפורסמת שחיברה את אזור עבר הירדן וארם נהריים עם אזור הים ומצריים, כך שנראו בה שיירות רבות, אך ישובי קבע כמעט שלא היו. חלק מאזור השרון היה מלא ביצות. רק עם תחילת ההתיישבות הציונית נקנו אדמות אלה והחלה התיישבות בשרון. בצפונו היתה זכרון יעקב מהישובים הותיקים. לאחר מכן חדרה וקיבוצים ומושבים שהחלו לקום. כאשר התגלה הפוטנציאל של קרקע החמרה, החול האדום, לגידול הדרים, אזור השרון נהיה מבוקש ומושקע יותר ויותר והוקמו בו ישובים וערים הן לאורך החוף כמו חדרה ונתניה והן באזורים הפנימיים יותר כמו רעננה וכפר סבא.

 

שמורות טבע

באזור השרון כמה שמורות טבע. ביניהן: שמורת נחל פולג, שמורת שער פולג, שמורת האירוסים בה גדל אירוס הארגמן. כל אלה הן באזור נתניה. ישנו גן לאומי נחל אלכסנדר, שמורת נחל תנינים. 

 

מקומות לינה מומלצים

מלון קיבוץ שפיים

 

מסלולי טיול מומלצים

שמורת נחל פולג

0


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם