• תַפרִיט
  • תַפרִיט
שקיעה במישור החוף. צילם: יגאל שלהבת

מישור החוף

דף הבית » מישור החוף

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

המבנה הכללי של מישור החוף בא לידי ביטוי בשמו. שני המאפיינים העיקריים שלו הוא אזור חוף שהינו מישורי. מישור החוף מתחלק למספר חלקים על פי האזור הגיאוגרפי שלהם. בצפון ישנם מישור חוף הגליל שגבולותיו הם ראש הנקרה בצפון וחיפה בדרום ומישור חוף הכרמל שמתחיל מחיפה ומסתיים בנחל תנינים. במרכז ישנו השרון שמתחיל מנחל תנינים בצפון עד לירקון בדרום, חוף יהודה מהירקון בצפון עד נחל שקמה בדרום וחוף הנגב מנחל שקמה עד רפיח. לקו החף שני מאיינים בולטים. קו החוף הוא קשתי וגם כמעט ללא מפרצים מלבד מפרץ חיפה המשמעותי ומפרצונים באזור עתלית ויפו. חוף הים של ישראל מהווה מעבר בין החופים החלקים של צפון אפריקה לחופים המפורצים של דרום אירופה. המפרצים של חיפה, עתלית ויפו נוצרו כתוצאה מתהליכים גיאולוגים שונים כמו שברי העתק והרבדה. רוחבו של ישור החוף גדל מצפון לדרום מארבעה ק”מ באזור ראש הנקרה ועד40 ק”מבאזור רצועת עזה

זמן קריאה משוער: 3 דקות

מבנה ומיקום

המבנה הכללי של מישור החוף בא לידי ביטוי בשמו. שני המאפיינים העיקריים שלו הוא אזור חוף שהינו מישורי. מישור החוף מתחלק למספר חלקים על פי האזור הגיאוגרפי שלהם. בצפון ישנם מישור חוף הגליל שגבולותיו הם ראש הנקרה בצפון וחיפה בדרום ומישור חוף הכרמל שמתחיל מחיפה ומסתיים בנחל תנינים. במרכז ישנו השרון שמתחיל מנחל תנינים בצפון עד לירקון בדרום, חוף יהודה מהירקון בצפון עד נחל שקמה בדרום וחוף הנגב מנחל שקמה עד רפיח. לקו החף שני מאיינים בולטים. קו החוף הוא קשתי וגם כמעט ללא מפרצים מלבד מפרץ חיפה המשמעותי ומפרצונים באזור עתלית ויפו. חוף הים של ישראל מהווה מעבר בין החופים החלקים של צפון אפריקה לחופים המפורצים של דרום אירופה. המפרצים של חיפה, עתלית ויפו נוצרו כתוצאה מתהליכים גיאולוגים שונים כמו שברי העתק והרבדה. רוחבו של ישור החוף גדל מצפון לדרום מארבעה ק”מ באזור ראש הנקרה ועד40 ק”מבאזור רצועת עזה. גובהו של מישור החוף הוא כמעט אחיד ונע בין100 מ’ל-300 מ’מעל פני הים. ישנן נקודות יוצאות דופן כמו הכרמל, ראש הנקרה ושלושה רכסי כורכר. את אזור החופים ניתן לחלק לשניים מבחינת סוג החומר הבונה אותם. ישנם החופים החוליים וישנם החופים הבנויים רכסי כורכר. הכורכר הוא סלע שנוצר עקב התאבנות והתקשות של חול. רכסי הכורכר קיימים בעיקר מיפו צפונה, כאשר המצוק המשמעותי ביותר הוא באזור חוף השרון. ישנם רכסי כורכר בעלי מבנה מצוקי וישנם כאלה שהם שטוחים יותר בעקבות כרסום גלי המים בסלע (תהליך שנקרא גידוד). החופים החוליים הם בעיקר מיפו דרומה כאשר מקורו של החול הוא בשני מקורות: מקור יבשתי: שחיקת סלעים מאזור ההר המגיעים בסחיפה לאזור החוף ומקור ימי- חולות שמגיעים דרך הים מאזור מדבר סהרה. מלבד חול וכורכר ישנן באזורים המזרחיים מעט לחוף גם קרקעות אחרות המאפשרות חקלאות כמו חמרה ואדמות סחף.

 

בעלי חיים

בעלי החיים באזור החוף מתחלקים לכמה סוגים על פי בית הגידול שלהם. באזור שהוא מהירקון דרומה, שהוא אזור חולי ניתן למצוא בעיקר בעלי חיים האופייניים לאזור המדבר. ניתן למצוא צב יבשה מדברי, חמט, נחשים כמו עכן קטן ונחש החולות, מכרסמים כמו גרביל החולות וגרביל דרומי, ירבוע, מריון החולות. בחופים החוליים של השרון ניתן למצוא את קיפוד החולות ומריון החופים שמצוי רק באזור זה. החופים הכורכריים מתחלקים לאזורים המוצפים באופן תמידי על ידי הים, אזורים המוצפים באופן חלקי ואזורים שאינם מוצפים. באזור המוצף בקביעות שוכנים בעלי חיים ימיים כמו סרטנים ורכיכות ימיות, דגים ואף אלמוגים. באזור המוצף לסירוגין בעלי החיים צריכים להיות עמידים הן בפני ההצפות והן בפני יובש וחום. כאן ישנם מינים שונים של חלזונות בעיקר. באזור שאינו מוצף חיים מעט מאוד בעלי חיים כמו חלזון בשם טחבית הים או אצות. האזור המזרחי יותר של מישור החוף בו ישנה זרימת נחלים ישנו צב הביצות, מיני רכיכות ודגים. בנחל אלכסנדר ישנה מושבת צבים שהולכת ומתרבה בשל השמירה עליה. באזור בריכות הדגים ניתן לראות מינים שונים של עופות מים, חלקם נודדים כמו שקנאים, חסידות, קורמורנים. ישנם אגמיות וברווזים וכן שחפים ואנפות.

ישנם בעלי חיים שנמצאים בסכנה או היו ונעמו מהאזור כמו חזירי בר, תנים, חתולי ביצות, עופות טורפים כמו נץ ועוד.

 

צמחיה

ישראל בכלל ואזור מישור החוף בפרט מהווי נקודת מפגש לכמה סוגי אקלים: אקלים מדברי, מדברי למחצה וים תיכוני לח. באזור החולי נמצא בעיקר צמחים שמקורם מדברי כמו רותם המדבר, לענה חד זרעית ושמשון סגלגל. גם אם האקלים עצמו לח, החול הוא קרקע שמקשה על הצמחים לספוג את המים ולכן הצמחים שיצליחו לשרוד בו הם צמחים בעלי צורך נמוך במים. לעיתים, בצילם של אותם צמחים מצליחים לנבוט גם מיני עשבוניים כמו תלתן ואפילו רקפות. באזור הקרוב יחסית למים בו “זוכים” הצמחים לקבל גם רסס מהים, ישנם צמחים שעידים למליחות כמו חבצלת החוף, נר הלילה החופי, לוטוס מכסיף ועוד. באזור הכורכר ניתן למצוא את החרוב, אלת המסטיק, הזית האירופי ושיחים כמו קיסוסית קוצנית, אספרג או יערה איטלקית. אזורי החול האדום, החמרה, היו בעבר מלאים ביערות של אלון התבור אך היום על קרקעות אלה גדלים בעיקר הדרים. ישנן שאריות של יערות אלונים ביניהם ניתן למצוא שיחים של לוטם. באזורי הנחלים ישנם צמחי נחלים אופייניים כמו קנה מצוי, עבקנה, פטל קדש ועוד.

היסטוריה והתיישבות

עד לתחילת המאה ה- 20 היה מישור החוף ל באוכלוסייה ומוזנח. הוא היה אזור מעבר חשוב בהיותו חלק מדרך הים שחיברה את אזור הים ומצרים עם אזור עבר הירדן, סוריה, ארם נהריים ואזור טורקיה. גם הורדוס בנה בקיסריה את ארמונו אך לא התיישב במקום באופן קבוע וכמעט שלא פעל מהאזור. בתקופת הממלוכים והעותומנים לא הייתה השקע רבה יותר באזור. האזור היה מלא בביצות ומוזנח מאוד. רק עם תחילת העלייה הראשונה החל להתרחש שינוי באזור כאשר נרכשו קרקעות ועליהן החלו להקים מושבות כמו פתח תקווה, ראשון לציון, נס ציונה, זיכרון יעקב ומאוחר יתורגם תל אביב. חיפה גם החלה להתפתח וצברה תאוצה בתחילת המאה ה- 20. עד אז הייתה בעיקר שיקמונה שנראתה כמו כפר דייגים. היום אזור מישור החוף הוא האזור המאוכלס ביותר בארץ, שחלק ניכר מן האוכלוסייה נמצא באזור גוש דן.

שמורות טבע וגנים לאומיים

במישור החוף שמורות טבע וגנים לאומיים רבים הפזורים ממישור החוף הצפוני ועד לדרומי. באזור מישור החוף הצפוני ומישור חוף הכרמל ישנם גן לאומי חוף אכזיב, שמורת טבע חוף דור- הבונים, גן לאומי קיסריה, שמורת טבע נחל תנינים, גן לאומי הר הכרמל. במישור החוף התיכון והדרומי ישנם גן לאומי ירקון, גן לאומי חוף אשקלון, גן לאומי חוף פלמחים, גן לאומי נחל אלכסנדר, גן לאומי אפולוניה, שמורת טבע ים שקמה- על הגבול בין מישור החוף הדרומי לנגב המערבי, חוף ניצנים.

 

מקומות לינה מומלצים לאורך מישור החוף 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם