• תַפרִיט
  • תַפרִיט
אנדרטה לחללי שיירת יחיעם צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי

מסלולי טיולים בעקבות מורשת קרב.

דף הבית » מסלולי טיולים בעקבות מורשת קרב.

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 2 דקות

ביום העצמאות יוצאים מדי שנה רבים אל אתרי הטבע, הפארקים והגנים לציין ולחגוג את יום הולדתה של המדינה. טיולי מורשת קרב, בעקבות הלוחמים והלוחמות שפלסו את הדרך לעצמאותנו, ובעקבות הקרבות המשמעותיים שהכריעו את מערכות ישראל, הינם טיולים המשלבים חוץ וטבע עם היסטוריה של עמנו ומדינתנו, ומאפשרים לחוות ולהכיר ציוני דרך משמעותיים בתולדות מדינת ישראל. לפניכם מספר הצעות מסלולים, אותן ניתן לשלב עם נופש ביום העצמאות, מתאימות לכל גיל ומאפשרות ביקור באתרי מורשת קרב, ובחירה בין סיור רגלי, רכוב, טיול ממושך או קצר. חג עצמאות שמח!

 

סיור באתרי הקרבות בירושלים ובדרך אליה

על ירושלים, בירת ישראל, אמר דוד בן גוריון את אמרתו הידועה: “יש ירושלים ללא מדינה, אך אין מדינה ללא ירושלים”. הקרבות על ירושלים ועל הדרך אליה במלחמת העצמאות היו רבים, קשים ועקובים מדם. שרידי המשוריינים הפזורים לאורך הדרך משער הגיא ועד למבואות ירושלים מהווים עדות אילמת לכל שהתרחש. בדרך לירושלים ניתן לערוך תצפית מרכס השיירות שמעל כביש 1, ולהבין את מהלכי הקרבות ב”מבצע נחשון” לכיבוש שטחים ויצירת פרוזדור של הדרך לירושלים בתש”ח. תחילת המסלול לתצפית סמוך למושב בית מאיר (יורדים מכביש 1 לכיוון שורש) וההגעה הינה בהליכה רגלית מתונה על דרך עפר, הנמשכת כמחצית השעה (אורכה קילומטר וחצי), התצפית סמוכה למשלט 21. מכאן ניתן להמשיך אל העיר ירושלים עצמה, ולבקר באתרי קרבות ותקומה כדוגמת מנזר סן סימון שבשכונת הקטמונים, הכותל המערבי ובגבעת התחמושת. המוזיאון שהוקם בגבעת התחמושת להנצחת הקרבות על ירושלים במלחמת ששת הימים ו-182 הלוחמים שנפלו בהם פתוח לציבור הרחב, ובו ניתן לסייר בין התעלות והבונקרים בהם אירעו הקרבות, לחזות במיצג אור קולי, בתערוכת כלי נשק וביצירות אמנות מעזבונותיהם של הנופלים.

 

אנדרטת שיירת יחיעם

אנדרטת שיירת יחיעם מצויה בתוככי יער אורנים מרשים ומצל, לציון ולאזכור מורשת הקרב של שיירת יחיעם – שיירת נשק ואספקה של חטיבת כרמלי של ההגנה, שיצאה מנהריה לכיוון קיבוץ יחיעם הנצור, בסוף מרץ 1948, ונתקלה במארב בדרכה. בקרב שהתפתח נפלו 47 לוחמים, בינהם מפקד השיירה, בן עמי פכטר. באתר ההנצחה מצויים שרידי המשוריינים שהותקפו בקרבות, מפות של תיאור הקרב ויד לזכר הנופלים. את הביקור באזור מומלץ להשלים בסיור במבצר יחיעם – מבצר צלבני שמור ויפהפה שבו ישבו אנשי יחיעם הנצורים במהלך המלחמה, וכן בטיול רגלי במורדו של נחל יחיעם – נחל עטור צמחיית חורש ים תיכוני יפהפה. למעוניינים בטיול נוסף באזור מומלץ לטייל בנחל געתון מרובה המעיינות, ולהנות מנוף מרהיב ופריחה שופעת באביב. באזור אתרי מורשת וקרבות נוספים, ובהם מומלצים לביקור הגשר מעל נחל כזיב, סמוך לשפכו אל הים התיכון, שהיה אחד הגשרים שפוצצו בליל הגשרים, וכן מערת חניתה שבה הסתתרו לוחמי ליל הגשרים. 

 

טיול בגשר עד הלום וחולות ניצנים בעקבות חטיבת גבעתי

מסלול בן כ-5 קילומטרים במישור החוף הדרומי משלב אגמים קטנים של מים מתוקים, דיונות חול זהובות ומורשת קרב הקשורה בנסיון כיבוש מצרי של תל אביב ומרכז הארץ במלחמת תש”ח. את הטיול מתחילים בגשר עד הלום, הסמוך לאשדוד. הגשר קרוי כך, על שם הקרב שבו עצרו לוחמי חטיבת גבעתי וצה”ל את צבאות המצרים שפלשו לכיוון תל אביב בסוף מאי 1948. הקרבות כללו כוחות שריון ותותחים, ובהמשך גם מטוסי מסרשמידט, שהשתייכו לטייסת הקרב הראשונה של צה”ל. האזור שוחרר רק כעבור מספר חודשים, עם נסיגת הכוחות המצריים לעבר רצועת עזה. באתר ניתן לראות עמדת פילבוקס (עמדה מבוצרת), עמדת התבצרות מצרית ואת גשר עד הלום המשוחזר ומשופץ וגשר רכבת חדש. לאחר הסכמי השלום בין ישראל למצרים הוקמה במקום אנדרטת אובליסק לזכר החללים המצריים בקרבות. המסלול הרגלי הסמוך בשמורת חולות ניצנים מתחיל בחוף הים של ניצנים, ומשכו כשלוש שעות של הליכה נינוחה. האזור מוגדר כיער פארק חופי – יער נמוך של עצים פזורים כאשלים ובו צמחית חולות ועולם חי עשיר ומגוון. 

 



על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם