מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 8 דקות–
הכתבה בשיתוף אתר וילאס, המציע לכם וילות נופש יפות בישראל
כתבה וערכה: ליאור קן-לי
–
כשתבקרו בירושלים וודאי תקדישו זמן לביקור בעיר העתיקה המרתקת, תעשו סיבוב קצר בשוק מחנה יהודה השוקק ואולי גם תעצרו לביקור באחד או שניים מהמוזיאונים המרתקים שקיימים בעיר, אבל האם ידעתם שמסביב לירושלים קיימים גם מרחבים פתוחים יפהפיים, שבהם ניתן לטייל בחיק הטבע? כן, ירושלים היא לא רק היסטוריה ותרבות. יש בה גם לא מעט אזורים שמתאימים לאוהבי הטבע שביניכם. בכתבה הבאה נספר לכם על פארק ירושלים, מרחב טבעי המאגד בתחומו את השטחים הפתוחים המרהיבים הסובבים את העיר ירושלים ונציע לכם כמה מסלולי טיול מהנים בתחומו.
–
לפני שנפרט על מסלולי הטיול השונים, נספר לכם בקצרה על פארק ירושלים:
פארק ירושלים, אשר משתרע על פני כ-15,000 דונמים, הוא הפארק המטרופוליני הגדול ביותר בישראל. הפארק הוקם ופותח על ידי ממשלת ישראל, עיריית ירושלים, קק”ל, רשות הטבע והגנים והרשות לפיתוח ירושלים. בתחומי הפארק כלולים ארבעה פארקים: פארק עמק הארזים, פארק נחל צופים, פאק עמק מוצא ופארק עמק רפאים. בזמן טיולכם בפארק ירושלים תוכלו להתרשם ממעיינות יפים, מנופים מרהיבים, משרידי מבנים עתיקים ומהמגוון החי והצומח המרשים הקיים בפארק.
הכניסה לפארק ירושלים הינה בחינם.
מפת סימונים שבילים רלוונטית: מפת טיולים וסימון שבילים מס’ 9 (מבואות ירושלים).
למידע נוסף אודות פארק ירושלים, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פארק ירושלים.
–
לטייל בפארק נחל צופים
פארק נחל צופים, אשר משתרע על פני כ-750 דונמים, הוא הפארק הקטן ביותר מבין ארבעת הפארקים המרכיבים את פארק ירושלים. בפארק תוכלו לצעוד לאורך כ-2.5 קילומטרים של נחל צופים, אשר מנקז את המורדות המערביים של רכס הר הצופים. בפארק תוכלו לטייל גם תחת עצי ברוש ואורן.
איך תגיעו לפארק נחל צופים? הפארק ממוקם בין שכונות גבעת המבתר, סנהדריה ורמת אשכול מדרום ושכונות רמת שלמה ושועפט מצפון. כדי להגיע, אתם יכולים לרדת בשביל ההליכה היורד ממתחם תחנת הרכבת הקלה בגבעת המבתר לפארק. אפשרות נוספת היא להיכנס לפארק דרך שביל גישה הנמצא בסמוך לבית הספר הממלכתי קהילתי “יד המורה” בשכונת רמת אשכול, מאחורי המרכז המסחרי.
–
מסלול טיול מומלץ בפארק:
ברגל – מסלול טיול מקיף של הפארק – היכנסו לפארק דרך שביל הגישה שיוצא משכונת רמת אשכול והמשיכו בו עד ההגעה לשביל אופניים סלול, בנקודה שמול “חניון הגשר”. המשיכו מזרחה, במעלה שביל האופניים, על פני כ-100 מטרים עד שתגיעו לפנייה שמאלה לשביל המוביל צפונה בדרך עקלקלה בין העצים. בסיומו של שביל זה אתם צפויים למצוא את הנקודה הראשונה במסלול – מערת אום אל-עמד. מדובר במערת קבורה עתיקה ומפוארת, שמניחים שנחצבה במאה הראשונה לפנה”ס. מה שמיוחד במערת קבורה זו היא העובדה שהיא אינה חלק מבית קברות, אלא עומדת בפני עצמה. יש המשערים שהמערה נחצבה לצד אחוזה חקלאית ושאלה שהתגוררו בה הם אלה הקבורים במערה.
לאחר הביקור במערת אום אל-עמד, לכו בשביל העקלקל חזרה לשביל האופניים הסלול. המשיכו במורד שביל האופניים, מערבה, על פני כ-400 מטרים, עד שתראו משמאלכם מחצבה עתיקה, אשר יצרה מצוק סלע בגובה כשישה מטרים.
לאחר התרשמות קצרה, עשו את דרככם חזרה לשביל שממנו נכנסתם לפארק. עלו על השביל ועשו את דרככם אל מחוץ לפארק. בדרך תעברו דרך גן החמישה-עשר, שבו קיימת אנדרטה לזכרם של חמישה עשר הצנחנים, השריונאים והתותחנים שנפלו על גדות תעלת סואץ בקרב האחרון של מלחמת ההתשה, בשנת 1970.
קושי המסלול: קל-בינוני.
משך המסלול: כשעה.
–
–
לטייל בפארק עמק הארזים
פארק עמק הארזים, אשר משתרע על פני כ-3,200 דונמים, הוא מהפארקים הפופולאריים ביותר בפארק ירושלים. שמו של העמק ניתן לו על ידי התושבים הראשונים של האזור, שטעו כשחשבו שעצי הברוש הגדלים בפארק הם ארזים. בפארק תוכלו למצוא את נחל שורק, מספר מבנים היסטוריים, חוות רכיבה ומגוון שבילי הליכה ואופניים. גולת הכותרת של הפארק היא האנדרטה לזכר הנספים באסון ה-11 בספטמבר, שמתנשאת מעל הפארק.
לקבלת מפה מפורטת של פארק עמק הארזים – לחצו כאן.
איך תגיעו לפארק עמק הארזים? הפארק משתרע בין מחלף גולדה מאיר לסיבוב מוצא. כדי להגיע, סעו על כביש 1 מכיוון תל אביב לירושלים לכיוון הר חוצבים והמשיכו לפי השילוט לכיוון פארק עמק הארזים ולאנדרטת ה-11 בספטמבר. שימו לב – אין אפשרות להגיע ברגל מפארק נחל צופים לפארק עמק הארזים, כיוון ששני הפארקים מופרדים על ידי מחלף יגאל ידין. ייתכן שבהמשך ייבנה מעבר רגלי.
–
מסלולי טיול מומלצים בפארק עמק הארזים:
ברגל – מאנדרטה ה-11 בספטמבר ועד גן לאומי עינות תלם – אם אתם מגיעים ברכב לאנדרטה ה-11 בספטמבר, נהדר. זוהי נקודת ההתחלה של מסלול טיול זה. האנדרטה, שעוצבה על ידי האמן אליעזר וייסהוף לזכרם של 2,974 הנספים באסון ה-11 בספטמבר, בהם גם חמישה ישראלים, נחנכה בנובמבר 2009. האנדרטה ניצבת על גבעה המשקיפה על עמק הארזים ונחל שורק, במרכזה של כיכר אבן עגולה. היא עשויה ממתכת, מתנשאת לגובה של תשעה מטרים ומזכירה בדמותה את דגל ארצות הברית. אם תתקרבו, תוכלו למצוא בבסיס הפסל חלון זכוכית שבו מונח חלק פלדה משלד אחד ממגדלי התאומים, אשר הוענק על ידי עיריית ניו יורק.
לאחר הביקור באנדרטה, לכו חזרה בכביש שהוביל אתכם אל האתר, על פני כ-100 מטרים, עד שתראו מימינכם שביל לא מסומן בגיא קטן, העושה את דרכו לכיוון נחל שורק. רדו בשביל זה והמשיכו בו כ-400 מטרים עד שתגיעו לנחל. אם אתם מטיילים באביב, אתם עשויים ליהנות מפריחה נהדרת לצד השביל, הכוללת בין היתר כלניות ורקפות. כשתגיעו לנחל, מצאו את השביל המסומן בכחול והמשיכו בו ימינה. לאורך השביל, תוכלו לזהות את הצמח הטפיל דבקון הזית, הנטפל לעצי הזית שלאורך הדרך. דבקון הזית שואב את המים ואת המינרלים מהעצים. אם תמשיכו בשביל, תגיעו בסופו של דבר לגן הלאומי עינות תלם, שם תוכלו למצוא מבנה עתיק בן קומותיים, אשר שימש כבית משאבות בתקופת המנדט הבריטי. מהמצוק שמעל למבנה זה נובעים שלושה מעיינות קטנים, שהינם “עינות תלם”. מי המעיינות זורמים אל בריכה קטנה הממוקמת לצד הקיר הדרומי של המבנה. אם אינכם ממהרים, אנו ממליצים לעצור כאן לפיקניק ולמנוחה קלה ונעימה.
קושי המסלול: בינוני.
אורך המסלול: כ-3 קילומטרים בסך הכול (הלוך ושוב).
משך המסלול: כשעה הלוך וכשעה וחצי חזור. בסך הכול – כשעתיים וחצי.
–
ברגל – לאורך נחל חלילים – שביל הליכה נוסף שאנו ממליצים עליו הוא זה העושה את דרכו לאורך נחל חלילים. מסלול הטיול הזה מתחיל בצמוד לבית הספר “השלום” ברחוב השלום במבשרת ציון. לאחר שתחנו את הרכב בחנייה של בית הספר, המשיכו ברגל מטה, בשביל עפר הנמצא משמאל למגרש הכדורסל של בית הספר עד שתגיעו לחלקת שדה בגיא. משם, המשיכו כ-100 מטרים ימינה בשביל מתעקל, עד שתגיעו לשלט המורה על הכניסה לשמורת נחל חלילים.
השביל שתצעדו עליו בשמורה מסומן בירוק. התחילו את מסלול הטיול בשמורה, במורד הנחל, עד שתגיעו, לאחר כ-50 מטרים, לפיצול בשביל. בחרו בשביל השמאלי, המסומן בירוק, והמשיכו בו עד לנקודה הראשונה במסלול – ח’ירבת בית מיזה, המכונה גם “חורבת המוצה”. בנקודה זו היה קיים ככל הנראה יישוב עתיק. ניתן לזהות במקום שרידי בוסתנים ומערת קבורה יפה. אם אתם מטיילים בעונה גשומה, שימו לב שהקרקע בתוך המערה עלולה להיות חלקלקה, לכן מומלץ להיזהר עם כניסתכם אליה. ארכיאולוגים מניחים שלא קיים קשר בין ח’ירבת בית מיזה לבין העיר המקראית מוצה המוזכרת במקרא כעיר בנחלת שבט בנימין.
מהחורבה המשיכו בשביל ההליכה ולאחר כ-200 מטרים פנו ימינה, מטה, לכיוון הנקודה הבאה – מדף הסלע. בסלע זה חצובות בריכות קטנות, אשר שימשו בימי בית שני כמקוואות טהרה. חפירות ארכיאולוגיות שבוצעו במקום מצאו גם מספר ממצאים מהתקופות הממלוכית והעות’מאנית.
מכאן, המשיכו מטה לאורך הגדר הירוקה. לאחר כ-5 עד 10 דקות, אתם אמורים לזהות מערות קטנות במדפי הסלע שעל צלעות הנחל, שבצד בו אתם צועדים. מימינכם תראו את מערת חלילים. עשו את דרככם מעלה, אל תוך מערה מרשימה זו, הבנויה ממחילות ומחללים, שהתמזגו האחד בשני ויצרו אולם נמוך שבו כוכים ועמודי סלע. גובהה של המערה הוא כמטרה וחצי ואורכה כ-40 מטרים, ואנו ממליצים לסייר בה מעט ולהתבונן על הסביבה היפה שמחוצה לה. אם אתם מטיילים במקום אחרי הגשם, שימו לב שהדרך אל המערה חלקלקה ושיש להיזהר עם כניסתכם אליה. לאחר הביקור במערה, תוכלו לעשות את דרככם חזרה לנקודה שבה החניתם את הרכב.
קושי המסלול: קל-בינוני.
אורך המסלול: כ-3 קילומטרים בסך הכול (הלוך ושוב).
משך המסלול: כשעתיים.
–
–
–
לטייל בפארק עמק מוצא
פארק עמק מוצא, אשר משתרע על פני כ-5,000 דונם, מכיל בתוכו חלק מנחל שורק. תוכלו למצוא בו גם מספר מבנים עתיקים, ביניהם את בית הכנסת הישן של מוצא, נופים מרהיבים ומגוון שבילי הליכה ואופניים.
איך תגיעו לפארק עמק מוצא? הפארק נמצא בין מבשרת ציון, הר חרת ומושב בית זית. אתם יכולים להיכנס לפארק דרך שביל הליכה היורד מ”הבית האדום” בסיבוב מוצא או לחילופין, אתם יכולים להיכנס דרך שביל היוצא מבית הספר החקלאי “עין כרם” הנמצא בין כיכר הסטף לכיכר עין כרם.
–
מסלולי טיול מומלצים בפארק עמק מוצא:
באופניים – בפארק עמק מוצא עובר שביל אופניים באורך 3.2 קילומטרים, לאורך המדרון המזרחי של ערוץ נחל שורק. לאורך מסלול הרכיבה תוכלו למצוא מספר נקודות תצפית יפות, ביניהן כאלה המשקיפות על מאגר בית זית. השביל סלול על פני ישר יחסית. מתאים גם לרוכבים מתחילים.
קושי המסלול: קל.
אורך המסלול: 3.2 קילומטרים לכיוון אחד.
משך המסלול: כחצי שעה לכיוון.
–
ברגל – היכנסו לפארק דרך הכניסה הצפונית שיוצאת מכביש הגישה לבית זית ורדו לכיוון ערוץ נחל שורק בדרך עפר. המשיכו בשביל זה על פני כ-450 מטרים עד שתראו מימינכם את הנקודה הראשונה במסלול שלכם – השומרה הקדומה, ששימשה מחסה עבור הפירות המקומיים בתקופות הקיץ הבוערות. השומרה, שמתנשאת לגובה של כ-1.2 מטרים, בנויה מאבנים גדולות, שהונחו האחת על גבי השנייה ללא מלט.
לאחר ההתרשמות מהשומרה, המשיכו כ-400 מטרים בין כרמי הגפן ועצי התאנה, הרימון, הזית והתות. מימין, אתם אמורים לראות שרידים של כבשן סיד ושל טרסות חקלאיות.
אם תמשיכו בדרך זו, תגיעו בסופו של דבר למאגר בית זית, מאגר מלאכותי שמתמלא בחורף, אשר נוצר בעקבות בנייתו של סכר בערוץ שורק בראשית שנות ה-50. בחורף, תוכלו למצוא במאגר עופות מים ובעלי חיים רבים. אתם יכולים להקיף את המאגר ולעלות על הדרך לאופניים, שתוביל אתכם חזרה אל הכניסה הצפונית לפארק.
קושי המסלול: קל-בינוני.
אורך המסלול: כ-4 קילומטרים (הלוך ושוב).
משך המסלול: כ-3 שעות.
–
ברכב – אם אתם כבר נמצאים באזור פארק מוצא, אנו ממליצים לכם לנסוע לבקר בשני מבנים מרתקים בשכונת מוצא הסמוכה – בית ילין ובית הכנסת העתיק. סעו על הכביש הישן בסיבוב מוצא ולאחר כ-100 מטרים פנו ימינה לכיוון בית ילין, הבית הראשון שנבנה במוצא ב-1890. הבית נבנה על ידי יהושע ילין, על אדמה שנרכשה מערביי קאלוניה בשנת 1860. בעת ביקורכם במקום תוכלו לסייר בביתו הפרטי של יהושע ילין וללמוד אודות חזונו האישי של ילין באשר לחלוציות היהודית. תוכלו ללמוד כאן גם מעט על ההתיישבות ההיסטורית מוצא ועל התפתחות החקלאות ביישוב.
הסיור משלב גם ביקור בבית הכנסת העתיק הסמוך. סיפורו של בית הכנסת מתחיל בשנת 1871, אז יהושע ילין בנה בסמוך לביתו פונדק דרכים ששימש את העוברים ושבים בדרך שבין יפו לירושלים. מאוחר יותר, בשנת 1905, לאחר התפתחות המושבה מוצא, הגיעו למקום הרב בנימין זאב קראוס וחבריו מהונגריה. הם תרמו מכספם וביקשו שיוקם בית כנסת במוצא וכך קרה – בית הכנסת הוקם בקומה השנייה של פונדק הדרכים של ילין. המושבה ובית הכנסת ננטשו בשנת 1929, בעקבות פרוץ מאורעות תרפ”ט. רק בשנת 1961 המושבה יושבה מחדש ובית הכנסת שוקם. מומלץ לבוא לראות את המבנה המרשים ואת השרידים העתיקים שהתגלו סביבו.
הסיור בתשלום.
משך הסיור בין שעה לשעתיים.
יש לתאם את הגעתכם מראש בטלפון 02-5345443 או במייל – ruth@shimur.org.il או hemda@shimur.org.il. אם אתם מתכוונים להגיע בשישי או בשבת, יש לתאם לפחות שבועיים מראש.
–
–
–
לטייל בפארק נחל רפאים
פארק נחל רפאים, אשר משתרע על פני כ-5,000 דונם, ידוע בעיקר בזכות שלל המעיינות היפים הקיימים בתחומו. קיימים בשטח הפארק גם מספר אתרים מעניינים שהכניסה אליהם בתשלום, ביניהם מוזיאון פעיל עין יעל וגן החיות התנכ”י.
איך תגיעו לפארק נחל רפאים? פארק נחל רפאים ממוקם משתרע מתחנת הרכבת מלחה לאזור עמינדב ומוקף בשכונות מלחה, עיר גנים, גבעת משואה וקרית מנחם. אתם יכולים להגיע לפארק דרך החנייה של גן החיות התנכ”י או דרך שביל עפר היוצא מאזור מושב עמינדב, סמוך לכביש 3877.
–
מסלולי טיול מומלצים בפארק נחל רפאים:
ברגל – טיול בין מעיינות הפארק – כדי לבצע את המסלול הזה, מומלץ שתגיעו עם שני רכבים ותחנו אחד בנקודת הסיום, עין לבן. כדי להגיע לחנייה של עין לבן אתם יכולים לנסוע לגן החיות התנכ”י ולהמשיך מרחבת החנייה שלו כשני קילומטרים עד לעין לבן. את הרכב השני תסיעו לנקודת המוצא – סעו לכיוון בית חולים הדסה עין כרם ופנו לכביש 3877 בצומת קרית מנחם. חלפו על פני מושב אורה ולאחר כ-2.8 קילומטרים פנו שמאלה לדרך סלולה המסומנת בצבע שחור. המשיכו בדרך זו מטה על פני כ-150 מטרים וחנו ליד עמוד המתח הגבוה. משם, המשיכו ברגל אל דרך עפר הפונה מערבה. לאחר כ-150 מטרים אתם אמורים להגיע לשביל המסומן בכחול, הממשיך שמאלה אל הגיא.
המשיכו לרדת בשביל הכחול כ-400 מטרים, עד שתגיעו לנקודה שבה השביל נחצה על ידי דרך עפר. מעבר לדרך זו נמצא מעיין הנובע מניקבה קטנה. תמשיכו על פני מעיין זה, במורד הנחל, כ-200 מטרים עד שתגיעו לשביל המוביל לטרסה גדולה המתנשאת לגובה של כ-5 מטרים. המשיכו בשביל עוד כ-200 מטרים עד שתגיעו לדרך עפר, בה פנו שמאלה ומיד לאחר מכן ימינה, לדרך עפר המסומנת בשחור. לאחר כ-50 מטרים נוספים, תגיעו למעיין הראשון במסלול שלכם – עין אל-בלד. המעיין הזה היה המעיין המרכזי של כפר ולאג’ה, הנטוש כעת. במעיין עצמו לא תמצאו צל, אך במעלה השביל המוביל למעיין תוכלו למצוא עץ תאנה גדול, תחתו תוכלו לנוח.
מעין אל-בלד חיזרו חזרה לדרך העפר המסומנת בשחור והמשיכו בה מזרחה. לאחר כ-450 מטרים, המשיכו ללכת על דרך סלולה. כשתגיעו לצומת דרכים, תוכלו לבחור בדרך השחורה או בדרך הכחולה. אין זה משנה, שכן שתיהן יובילו אתכם לנקודה השנייה והסופית במסלול שלכם – עין לבן. זהו אחד מהמעיינות היפים בהרי ירושלים. מסביב למעיין תמצאו טרסות יפות, בהן צומחים עצי זית, תאנה, שקד ואגוז מלך.
זכרו שהרחצה במעיינות היא תחת אחריותכם הבלעדית.
קושי המסלול: בינוני.
אורך המסלול: כ-3 קילומטרים.
משך המסלול: כשעתיים.
–
באופניים – מגן החיות התנכ”י לעין אל-בלד – מרחבת החנייה של גן החיות התנכ”י, המשיכו על שביל סלול לכיוון עין לבן. המשיכו כ-1.5 קילומטרים על פני השביל המסומן בכחול, עד שתגיעו לדרך סלולה מסומנת בשחור, בה רכבו כחצי קילומטר. כשהדרך השחורה תתעקל ימינה, עזבו אותה לטובת הדרך המסומנת בכחול, העולה לכיוון עין אל-בלד. לאחר כ-400 מטרים, אתם אמורים להגיע למעיין. מתאים גם לרוכבים מתחילים. כולל עלייה קלה יחסית.
קושי המסלול: קל-בינוני.
אורך המסלול: כ-4 קילומטרים.
משך המסלול: כחצי שעה לכיוון.
–
–
אם אתם מעוניינים לבקר בארבעת הפארקים שמרכיבים את פארק ירושלים, אנו ממליצים לכם לבלות מספר לילות באזור. תוכלו להזמין מלון בירושלים או וילה מפנקת באחד מהיישובים שבסביבה.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.