• תַפרִיט
  • תַפרִיט
רכס הרי מירון – מכיוון צפת

מסלולי טיול בשמורת הר מירון והסביבה

דף הבית » מסלולי טיול בשמורת הר מירון והסביבה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

 רכס הרי מירון – מכיוון צפת. לקוח מויקיפדיה – חופשי

הר מירון

למרגלות הר מירון קיימים אתרים הקדושים ליהודים ולדרוזים, כדוגמת קבר נבי סבלאן וקבר הרשב”י. האזור פעיל בעיקר בערב ל”ג עומר וביום החג, אז חלקת קברו על הרשב”י היא מקום להילולה המוכרת בשמה הארמי “הילולה דרבי שמעון בר יוחאי”. מאות אלפי גברים ונשים פוקדים את הקבר במשך ארבעה ימים רצופים, הנפתחים בהדלקת “מדורת האש הנצחית” וכוללים את טקס ה”חלאקה” במהלכו גוזזים את שיערותיהם של בנים שמלאו להם 3 שנים.

 

מידע כללי

שטח שמורת הר מירון הוא 93,187.958 דונם מתוכם מוכרזים 83,631.33 דונם.

בשמורה נמצאות הפסגות הגבוהות ביותר בישראל. הר מירון נישא לגובה של 1,208 מ’ והוא הגבוה שבהם. ההרים הנוספים ברכס הם הר בר יוחאי (1,151 מ’), הר הילל (1,071 מ’), הר האר”י (1,048 מ’), הר אדיר (1,008 מ’) והר פקיעין (886 מ’).

כאן נמצאים גם מקורותיהם של שלושה מהנחלים הגדולים בגליל העליון. נחל דישון, נחל צלמון ונחל כזיב. אזור המעיינות של נחל עמוד נכלל אף הוא בתחומי השמורה, אך זהו לא מקורו. מים רבים זורמים בשמורה, כאשר למעט נחלים אלו עוברים בה גם מעיינות רבים.

גובה השמורה מסביר את האקלים הקר והגשום המאפיין אותה ואת השלג המבקר בה מידי חורף.

 

היסטוריית ההתיישבות באזור

תנאי מזג האוויר הביאו להתיישבות הדלה בגוש ההרים, ולמרגלותיו ניתן למצוא את שרידי היישובים חורבת שמע, חורבת כפר-שמאי והיישוב מירון. בחורבת זבד אפשר למצוא כיום את שרידיו של כפר דרוזי שהתקיים במאה ב-14, ואילו בחורבת ב”ק ניתן למצוא זכר לניסיון התיישבות חקלאי במאה ה-19 על ידי ישראל ב”ק מצפת.

שרידים נוספים קיימים גם בנחל עמוד עילי ובמורד נחל מירון, כמו מבטשות ותחנות קמח ששימשו את המתיישבים בעבר. גם המצודות הנטושות שנבנו במאורעות תרצ”ו-תרצ”ט משמשות זכר לתקופה ההיא – בהר מסרבים נמצאת מצודה אחת (ליד משטרת עין תינה), השניה נמצאת דרומית למושב שפר (משטרת פראדיה).

 

חי

חיות רבות ומגוונות חיות בשטח השמורה, בהם לטאה ירוקה, סלמנדרה כתומה, טריטון הפסים, נמנמן העצים, חזיר הבר ומינים שונים של עטלפי חרקים השוכנים במערות השונות בשמורה.

 

צומח

החורש בשמורת מירון הוא מגוון ביותר. הרשימה החלקית כוללת את אדמונית החורש, שושן צחוק, יקינטון מזרחי, פטל לביד, רקפת יוונית, אירוס הלבנון, שזיף הדב, וערער ארזי. גם סחלבים מסוגים שונים צומחים כאן, כמו סחלב איטלקית, מירונית סרגלנית וניאוטיניאה תמימה. בנוסף ניתן למצוא בשטח עצים נפוצים יותר – אלון תולע, אלון מצוי וקטלב מצוי.

 

פגיעה בשמורה

הכפרים הדרוזים מחזיקים בבעלות על רבבות דונמים באזור השמורה, לרבות הכפר בית ג’אן. אלא שהקמת השמורה הובילה לשורת מגבלות על פיתוח הקרקעות הללו – מה שהוביל לעימותים קשים בין פקחי שמורת מירון לבין הכפרים הדרוזיים.

ב-1987 פרץ עימות חריף על הקרקעות החקלאיות בהר זבד ואילו ב-1995 פרצו הדרוזיים דרכים בלתי חוקיות שהובילו מבית ג’אן לחורפיש ולעין אל-אסד. עימותים אלה פורצים מפעם לפעם ומובילים לבנייה בלתי חוקית, פריצת דרכים וכרסום זוחלים בשמורה.

מכון טיהור השפכים של בית ג’אן מהווה פגיעה נוספת בשמורה, שכן הוא אינו מתפקד כראוי ובמקרים שונים דלף ביוב לנחל כזיב עליון, מה שגרם לזיהום המים ולהפסקה זמנית של שאיבת מי שתיה מקידוחים.

פעילות צה”ל אף היא הזיקה לשמורה, בשל בניית מוצבים ובסיסים צבאיים בפסגות ההרים מירון, בר יוחאי, אדיר והילל. במלחמת לבנון השנייה נחתו קטיושות בשטח, וכתוצאה מהתלקחותם נשרפו חלק ממורדות הר מירון.

 

חניוני לילה בשמורת מירון

בהר מסרבים (בכניסה לנחל עמוד עילי) פועל חניון לילה בתשלום ; חניון הפיתול בנחל מירון ; חניון מול בי”ס שדה הר מירון.

חניון הפסגה וחניון הר כפיר הם חניונים המיועדים לשהיית יום בלבד.

אזורי לינה מומלצים באזור שמורת מירון

רשימת 11 המלונות המומלצים באזור מירון – לחץ על קישור זה

בעבר הגדירו אזורים רבים בתחום השמורה כסגורים למטיילים – נחל עפאים ומדרונותיו המזרחיים של הר מירון. זאת בשל החורש הצפוף שהקשה על המעבר בחלקים אלה. עם הזמן שינתה רשות הטבע והגנים את גישתה ופתחה את חלק מאזורים אלה למטיילים, אם כי חל איסור לטייל מחוץ לשבילים המסומנים – אף אם מדובר באזורים שבעבר לא חלו בהם מגבלות כלשהן.

 

מסלולים מומלצים באזור שמורת מירון וסביבתו

מסלול שביל הפסגה בהר מירון

מסלול פקיעין

נחל שרך ונחל בצת

נחל אביב ונחל דישון

מסלול נחל צלמון

מסלול טיול בנחל געתון. החורבה והנחל

מסלול טיול בנחל כזיב ומבצר המונפורט

מסלול טיול בנחל כזיב

מסלול טיול בנחל גוש חלב

מסלול נחל נריה בית ג’אן

מסלול טיול בנחל מורן

מסלול טיול לבית ג’אן לחורפיש

מסלול טיול מחורפיש לבית ג’אן

מסלול טיול מעגלי בשמורת נחל עמוד

מסלול טיול בנחל עמוד העליון לצומת קדרים

מסלול טיול תצפיות ממעין בר יוחאי לכפר שמאי

מסלול טיול בשמורת נחל עמוד תחתון

מסלול טיול מעגלי בשמורת נחל מירון

מסלול טיול מחניון הפסגה להר מירון

מסלול טיול בנחל ראש פינה

מסלול טיול בהר אדיר

שביל אדמונית החורש

מערת קשת

מערת עלמה

מערת פער

מסלול טיול ממבצר יחיעם לישוב כליל

יער ברעם

מסלול בקברי צדיקים בהר מירון

אטרקציות, טיולים ובילויים בצפת

 חורפיש

בית ג’אן

כתיבה, עריכה והגהה לשונית – דנה ברגר


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם