• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול חנוכיות ואור נגיש, בעיר העתיקה בירושלים

דף הבית » מסלול חנוכיות ואור נגיש, בעיר העתיקה בירושלים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

מסלול חנוכיות ואור בעיר העתיקה בירושלים

זמן קריאה משוער: 4 דקות

התמונות והמפה צולמו על-ידי אפרת אסף מורת דרך

 

לכבוד החנוכה הנה מסלול חנוכיות ואור בעיר העתיקה המתאים גם לעגלות ילדים וכסאות נכים. * גם כסאות חשמליים.

ציוד: מפה של העיר העתיקה וטושים לסימון, פנסים, דף עם משבצות וקיסמים לספירת חנוכיות,רצוי ביגוד חם, מים וכמובן מצלמה.

התחלה בשער יפו:  הורדת נוסעים.

הרכבים יסעו לחניון הר ציון’ או יחנו בחניון קרתא / ממילא.

שעת התחלה: אחרי 16:00 והלאה. ביום האחרון של החג החנוכיות ברחובות דולקות עד הבוקר לפעמים כי מנצלים את כל השמן שנשאר.

רצ”ב מפה עם המסלול. אני ממליצה לקחת מפה של העיר העתיקה ולסמן בעצמכם את המסלול מראש. אם שכחתם עצרו בלשכת המודיעין של משרד התיירות ליד שער יפו ובקשו שם מפה. (אל תשכחו טושים מהבית).

המסלול: שער יפו – רח’ הפטריארכיה הארמנית – סט. גיימס – אור חיים (החלק התחתון תלול מעט) – שמאלה (צפונה) לרחוב חב”ד עד המדרגות וחזרה – המשך בחב”ד (דרומה) – פניה ימינה לרחוב המלאך – עצירה בככר – חזרה לרחוב חב”ד – פנייה שמלאה בברקאי – שמאלה לרחוב היהודים (אפשר לעצור לבייגלה / ספגניה / פיצה וכו) – יציאה לככר החורבה – כניסה לרחוב חיי עולם – מכאן אפשר לפנות ימינה אל פתח בתי הכנסת הסטנבולי – בית אל ואליהו ולהתרשם מהדלתות ומהמנורות שעליהן – חזרה לחיי עולם – אפשר לעצור בככר הרובע לשרותים או נשנושים – המשך בחיי עולם – בית השואבה – עצירה בככר בתי מחסה – אפשר להכנס לחצרות הבתים ליד להתרשם מהחנוכיות – יציאה מבתי מחסה דרך רחוב החצוצרות אל מגרש החנייה של הרובע היהודי.

dcede04c-9226-40a8-b9f5-e113f4be5c99

חניה*:  אני ממליצה להוריד את הנוסעים ליד שער יפו ולהחנות את הרכבים בחניון בהר ציון. הנהגים יגיעו לנקודת המפגש ברגל. בסיום הסיור ניתן להגיע מהרובע היהודי לחניון הר ציון בקלות יחסית או לבקש מהנהגים לבוא ולאסוף את הנוסעים ליד מגרש החניה של הרובע היהודי. מי שאינו תושב הרובע עם אישור, אמנם, אינו יכול לחנות שם אך ניתן להעלות נוסעים.

* הכניסה עם רכב לתוך העיר העתיקה מותרת רק לתושבים או לבעלי רכב עם תו נכה. כל השאר יכולים לחנות במגרש החניה בהר ציון.

אפשרות נוספת היא לחנות בחניון ממילא או קרתא ולעלות משם לרחבת שער יפו ברגל או עם המעלית. בסוף הסיור יחזרו הנהגים לאסוף את המטיילים מחניון הרובע היהודי. או לחזור את המסלול חזרה ברגל באותו דרך אבל הפוך…

העיגולים מסמנים מקומות בהם אפשר לשבת ולהתאסף: הככר ברחוב המלאך, ככר החורבה וככר בתי מחסה.

שרותים יש במרכז הרובע היהודי ליד בתי הקפה והם נגישים לנכים. ליד שער יפו שרותים מעל הכניסה לטיילת החומות הצפונית. יש לעלות במדרגות. ממילא – במרכז עצמו יש שרותים ציבוריים ליד החנות של גאפ באמצע הרחוב.

 ————-

נכנסים בשער יפו, כבר חשוך השמש שוקעת ואנו נזכרים שאם היינו כאן לפני כ- 150 שנה בזמן השלטון העותמני (התורכים) השער כבר היה סגור ולא היינו יכולים להכנס… היינו נאלצים להשאר מחוץ לעיר בשדות השוממים עם התנים, השודדים ורוחות הרפאים… מפחיד.

אנו בתקופה שבה הימים מתקצרים עד שמגיעים ליום הקצר בשנה. תאריך היום הקצר בשנה בלוח הגיריגוריאני הנוהג היום 21 בדצמבר ובלוח היוליאני הקודם יצא ב- 25 בדצמבר. גם חג החנוכה נופל על מועד זה כ”ה בכסליו.

ישנם חגי אור נוספים בעדות והדתות השונות וכולם סביב מועד זה של היום הקצר בשנה. חגים אלו נחגגו כבר מימים קדומים. בני האדם ראו את הימים המתקצרים והולכים ונמלאו פחד שמא השמש תעלם כליל. הם הדליקו מדורות, לפידים, נרות וכל מה שיכלו כדי להאיר את החשיכה וגם להזכיר לשמש לחזור. והדבר אכן פעל! הימים החלו להתארך ואז פתחו כולם בחגיגות עם הראה אור.

נצא לדרך ונחפש חנוכיות שונות. נחלק לילדים בדף עם משבצות ולבקש לסמן חור עם קיסם על כל חנוכיה. תתפלאו כמה חנוכיות אפשר “לאסוף” ככה. כמובן שנקפיד להבדיל בין חנוכיות שלהן 9 קנים למנורות שלהן 7 קנים כמו מנורת המקדש.

אנו ברובע הארמני והחנוכיות הראשונות שנראה תהיינה בחנויות הקרמיקה הארמניות ברחוב הפטריארכיה הארמנית.

משם נפנה לרחוב סט. גיימס. אנו בסימטה צרה. שימו לב לשיטת הבנייה בעיר העתיקה. הבתים בנויים סביב חצרות והקירות החיצוניים של הבתים משמשים כעין חומה להגנה ולשמירה על הפרטיות. הרחובות צרים יחסית לרחובות שבשכונות בהן אנו גרים למה?

אנו מגיעים לרחוב חב”ד ברובע היהודי. מי ימצא את החנוכיה הדולקת הראשונה?

666646 (Custom)

נלך לאורך רחוב חב”ד ונחפש את החנוכיות שבצידי הרחוב, על החלונות גבוה למעלה ובתוך החצרות עצמן. אם השער פתוח אפשר להכנס ולהציץ. כמובן בשקט ובלי להפריע לתושבים.

ממליצה ללכת לכל ארכו של רחוב חב”ד ימינה ושמאלה וגם להכנס לסמטת המנזר. שם יש בדרך כלל תצוגה של חנוכיות עם הסבר על החג.

yutw Custom

שימו לב לסוגי החנוכיות השונים. כאלו עם כוסיות לשמן, לפעמים צבעוני, וכאלו עם נרות. איך מגינים על החנוכיה שלא תכבה ברוח? בחלק מהקירות החיצוניים של הבתים יש מתקנים מיוחדים לחנוכיה. חפשו אותם.

בסיור נבדוק גם את עניין ה”שמש”. שימו לב שיש חנוכיות עם שמש, יש כאלו שהשמש משותף לכל החנוכיות בקופסה ויש כאלו בלי שמש בכל..

בכיכר המלאך יש חנוכיות רבות. בחלקן יש מתקן זכוכית שבתוכו כמה חנוכיות, אחת לכל אחד מבני הבית. בסמטאות סביב הכיכר יש כמה חנוכיות מאד מיוחדות. חפשו את החנוכיה המשולבת בתיבת חיש בנק.

נמשיך לרחוב היהודים ונעצור ליד חנות עתיקות עם נרות שמן עתיקים.

כיכר החורבה – סביבה בתי קפה ומסעדות. אפשר לקנות שתייה חמה וסופגניות. נלך סביב הכיכר ובפינה של רחוב תפארת ישראל נעצור ליד חנות היודאיקה. בתצוגה חנוכיות מודרניות מיוחדות. נחשוב יחד מה מאפיין חנוכיה, מה חייב להיות בה ומה אסור.

רחוב בית אל – חפשו את דלתות בית הכנסת הסטנבולי. שימו לב על הדלת מנורה או חנוכיה? כמה מצויירות?

נמשיך למטה במורד הסמטה אל דלת בית הכנסת אליהו הנביא היפה. ומשם לבית הכנסת של ישיבת בית אל עם המנורות ושערי ירושלים.

ממשיכים חזרה לחיי עולם. נזכיר את המנהג של חנוכיה אחת למשפחה אצל הספרדים וחנוכיה לכל אדם אצל האשכנזים. נבדוק כמה חנוכיות יש ליד כל בית ואלו חנוכיות עם שמש ואלו בלי.

בכיכר בתי מחסה – נחפש את הנרות סביב. ניכנס לחצר מצד צפון. כאן מוצגת כל שנה חנוכיית לגו חדשה שהוכנה במיוחד לחג. אחת המשפחות גם נוהגת לכבד את המבקרים בשוקו חם.

מסלול חנוכיות ואור בעיר העתיקה המתאים גם לעגלות ילדים וכסאות נכים.

נמשיך לרחוב החצוצרות ממנו יש יציאה למגרש החניה של הרובע היהודי שם יכול הרכב להגיע ולאסוף את החבורה (אי אפשר לחנות שם בד”כ) או שנלך לשער ציון ומשם לרכבים.

אפשר כמובן לחזור ברגל באותה הדרך לשער יפו ולרכבים שחנו בחניון ממילא או קרתא.

חג אורים שמח לכולם

​אפרת אסף
מורת דרך וארכיאולוגית
0523-953329Efiassaf@gmail.com

http://efratourisrael.com

https://www.facebook.com/EfratourJerusalem


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם