• תַפרִיט
  • תַפרִיט
מצפור הר ברקן. צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי

מסלול טיול אל העמק הנעלם ליד הר ברקן

דף הבית » מסלול טיול אל העמק הנעלם ליד הר ברקן

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

כללי: מסלול הטיול מתחיל בהר ברקן, אחד ההרים המהווים חלק מרכס הרי הגלבוע ומסתיים בעמק חרוד, חלקו המזרחי והצר של עמק יזרעאל. הר ברקן הוא הצפוני ביותר ברכס הרי הגלבוע. מההר ניתן להשקיף על נוף נפלא שבמהלך הטיול ילך ויתקרב אלינו יותר ויותר עם הירידה מטה בגיא הצר של העמק הנעלם. בכיוון דרום רואים את צפון השומרון, בצפון ניתן לראות את כיפתו העגולה של הר תבור ואת גבעת המורה. הר ברקן הוא כמעט ואינו מיוער, כמו חלקים נוספים בגלבוע ולכן התצפית ממנו היא נוחה. הר ברקן נחשב כשמורת טבע. רוב הצמחייה שבו, בדומה לכל רכס הגלבוע אופיינית בחלקים מסוימים לאזור ערבתי. מעט מהצמחייה אופיינית לחורש ים תיכוני. כך שישנם אזורים חשופים עם צמחיה נמוכה וישנם אזורים מיוערים יותר. הר ברקן מכיל בעיקר צמחיית בתה נמוכה, כך שהשמש הישירה מאפשרת פריחה נהדרת של שלל פרחים עונתיים כמו כלניות, נוריות, פרגים בסוף עונת הפריחה וגולת הכותרת- נמצא בו ריכוז גבוה ביותר של אירוס הגלבוע. הר ברקן הוא מהגבוהים בהרים המרכיבים את רכס הגלבוע. גובהו מגיע כמעט ל-500 מ’. בשל היותו נקודה גבוהה, בראשו נבנה על ידי קק”ל מגדל תצפית שמטרתו איתור וכיבוי מהיר של שריפות אליו נעלה בתחילת המסלול. העמק הנעלם הוא נקודה נסתרת בתוך הירידה התלולה מהר ברקן לכיוון עמק חרוד. הירידה התלולה עוברת דרך מפלונים שאחד מהם הוא נקיק קטן ומוסתר בו צומחים עצי חרוב וצמחים נוספים בגלל קרקע לחה יותר מהסלע החשוף. מדובר על “עמקונצ’יק” למרות שמו המסתורי.

חבל ארץ: גלבוע ועמק חרוד

נקודת התחלה: חניון הר ברקן

נקודת סיום: תל יוסף הישנה

מפת סימון שבילים: מפה מספר 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע

שילוט והכוונה במסלול: שילוט אדום 3450 בהר ברקן ו- 3536 בירידה לעמק הנעלם

נקודות ציון: 188615/1212995    (Lng:35.40855067933296  Lat:32.511293142932566)

גישה לאזור המסלול: ברגל

עונות מומלצות: סוף החורף ותחילת האביב

משך המסלול: 5 שעות

מאפייני המסלול: מדובר על מסלול שהוא מהמאתגרים ביותר שיש במסלולי הגלבוע. הירידה היא תלולה ומתאימה לכל מי שאוהב טולים מאתגרים. עם זאת, לא רק טיילים מנוסים כמובן יכולים לעשות את המסלול כיוון שעל נקיקי הסלעים ישנן דרגיות בהן ניתן להיעזר בעת הירידה למטה. זהו מסלול חשוף ברובו. מדי פעם ישנם עצי חרוב רחבי צמרת שעושים צל ושתחתם ניתן לנוח.

רמת קושי: בינונית, מתאימה למשפחות אך לא לילדים קטנים

אורך המסלול בק”מ:6 קילומטרים

איך להגיע: המסלול אינו מעגלי וכדאי להשאיר רכב בנקודת הסיום. על מנת להגיע אליה יש להגיע אל צומת מגידו. בצומת לפנות לכביש 675- כביש התענכים. בכביש זה ממשיכים עד לצומת נבות. בצומת נבות פונים לכביש 71. ממשיכים עד צומת בית השיטה. שם פונים ימינה לביש 669. ניכנס לקיבוץ חפציבה, עוברים את הקיהבוץ ויוצאים מהשער האחורי. נוסעים בכביש המסומן אדום, פונים שמאלה עד לחניון של תל יוסף הישנה. שם משאירים רכב אחד. מכאן עוברים שוב את חפציבה ופונים חזרה לכביש 669 עד לצומת מעלה גלבוע שבין קיבוץ בית אלפא לגן השלושה. עולים לגלבוע דרך כביש 6666, לאחר מכן פונים ימינה לכביש 667 עברים את חניון האירוסים ופונים שמאלה לחניון הר ברקן.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לנכים או לעגלות ילדים. נתן לעשות חלק מהמסלול ולהסתפק בטיול בפסגתו של הר ברקן

מקום לפיקניק: אזור התצפית בהר ברקן

לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: ללא תשלום

חניה: ללא תשלום

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: אין, להגיע מצוידים במים

אזהרות למפגעים במסלול: סכנת החלקה בעיקר בקטע הראשון ובקטע האחרון של הירידה. לבוא לפחות יומיים אחרי גשם

מקומות להפסקה במסלול: עין הסמל, לפני הירידה לכיוון עמק חרוד, בהר ברקן ובעמק הנעלם

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: הצמחייה באזור היא בעיקר צמחיה המאפיינת בתה או גריגה. מדובר על צמחים עשבוניים ושיחים נמוכים. בעונה האזור תכסה שטיח צבעוני של פרחים עונתיים. בחורף אלה הכלניות והרקפות, בהמשך מצטרפים אליהם גם הנוריות והפרגים. בהר ברקן בעיקר אפשר למצוא את הצהרון- אירוס ארצישראלי הפורח בעיקר בשעות הצהריים ומכאן שמו ואת אירוס הגלבוע. שביל האירוסים נמצא בהר ברקן. הוא אינו כלול במסלולנו אך אפשר לעשות חריגה קטנה ולקפוץ בעקבות השביל הירוק לראות את אירוס הגלבוע בעונת הפריחה שלו ששיאה הוא בחודש מרץ. לאורך כל השנה ישנו נוף מרהיב של שדת ובריכות. כל עונה השדות ישנו את צבעם.  בחורף הם יהיו ירוקים ולאחר פסח הם יזהיבו יותר כי מדובר בעיקר על שדות של חיטה שמבשילה לקראת שבועות.

לינה מומלצת: באזור הגלבוע ועמק חרוד כמה מקומות לינה, חלקם בקיבוצים וחלקם פרטיים. הנה כמה מהם:

אירוח כפרי ניר דוד: נמצא ממש למרגלות הגלבוע. מקום מעולה בעיקר למשפחות עם ילדים. זהו מתחם של בקתות בגדלים שונים שכוללות את כל השירותים כולל מטבחון מאובזר, אמבטיה וארוחת בוקר. המקום מלא במדשאות, בריכה בה ניתן להתרחץ בקיץ. הקיבוץ נמצא ממש בקרבת הסחנה ובסמוך לגן גורו שהוא מקום נהדר לבלות בו בעיקר עם ילדים. עוד על אירוח כפרי ניר דוד באתר למציאת מקומות לינה מוזלים

נח בתבור: צימר בכפר קיש המשקיף על הר תבור. מקום מפנק המכיל שלוש יחידות. בכל אחת תמצאו פרטיות ואבזור ברמה גבוהה מאוד, כולל ג’קוזי בחדר. ישנה בריכה במתחם הצימרים וניתן להזמין ארוחת בוקר בתשלום. קישור לנח בתבור ועוד על מקומות לינה באתר השוואת מלונות אונליין

מסלול: נתחיל את הטיול בהליכה רגועה וקלילה בשביל שמקיף את הר ברקן. שביל זה סלול ומתאים לכולם, כולל משפחות עם עגלות או ליושבים בכסא גלגלים. את האירוסים (בעונה כמובן) ניתן לפגוש בעיקר כאן. לכן כדאי להתחיל בהליכה סביב ההר ולהנות מהאוויר, ההליכה הנעימה, הפריחה והנוף הנשקף מפסגת ההר. במיוחד מהמצפור נוכל להשקיף על כל האזור, כולל הר עיבל בצפון השומרון במזרח נראה את עמק בית שאן ואת ההרים התוחמים אותו ממזרח, הרי הגלעד. במערב נראה חלקים אחרים מרכס הרי הגלבוע כמו הר גיבורים או הר לפידים ומצפון את הר תבור וגבעת המורה שתוחמים את עמק יזרעאל מצפון. לאחר שנעבור את המצפור ואת מגדל התצפית שלצידו, נגיע לצומת של שביל ירוק ושביל אדום. השביל הירוק הוא כאמור שבית האירוסים. ניתן ללכת בו מעט ולהתרשם מפריחת האירוסים ולחזור אל השביל האדום בו נמשיך את המסלול. בדרך נעבור על פני גת עתיקה המעידה על גידול גפנים באזור בתקופות קדומות. על ידי ירידה במדרגות נחצה את דרך נוף גלבוע. נחצה את הכביש שם ישנה נקודת תצפית. זהו מקום בו ניתן להתרשם ממגוון הצומח באזור כי זהו מקום בו ישנו מפגש בין סוג צמחיה אחד לאחר (עצי חרוב ושיחים גבוהים לעומת צמחי בתה נמוכים). נפנה שמאלה לעליה קלה שעוברת דרך עצי חרוב. כאן נגיע לצומת שמי שרוצה יכול לפנות שמאלה, לחצות את הכביש ולחזור חזרה לחניון הר ברקן. המעוניינים בירידה המאתגרת למטה ממשיכים עם השביל האדום. נגיע לאחר ירידה מתונה אל חורשת אורנים גדולה בה ניתן גם לעשות הפסקה ולשבת בצל העצים. מהחורשה נמשיך בדרך עפר ונרד עם השביל האדום לכיוון עין הסמל. זהו מעיין קטן והיום גם יבש. המעיין נקרא על שם הסמל היהודי משה רוזנפלד שנהרג במרד הערבי, אירוע שהיה בשנים תרצ”ו- תרצ”ט. ליד המעיין ישנו עץ תאנה גדול ורחב שאם מגיעים בעונה אפשר גם לקטוף מפירותיו המתוקים. נמשיך ונגיע למקום עם כמה עצי חרוב. מעל לשביל ישנה מערה בה הסתתרו רצחי הסמל רוזנפלד. משם נמשיך עד למצפור רמי- מקום של תצפית מרשימה לעבר עמק חרוד. השביל ממשיך משם בירידה מתונה, כאילו כדי להכין אותנו לקראת הירידה הרצינית אל העמק. מכאן נמשיך בזהירות דרך סלעים ומדרונות תלולים. כדאי מאוד להעזר בדרגיות שהוצבו בסלע. נמשיך במורד המפלים עד למפל השלישי שהוא העמק הנעלם. לאחר עיקוף שעושה השביל את הירידה לעמק, ניתן לפנות ימינה ולרדת אל העמק דרך עצי חרוב גדולים. למטה בתחתית הערוץ ניתן לנוח מעט אם כי המקום סובל מהשלכת אשפה אליו. מהעמק הנעלם נחזור אל השביל ונמשיך לרדת במדרון דרך הסלעים. באופק נראה תחנת שאיבה שהיא הנקודה בה מסתיימת הירידה התלולה. מתחנת השאיבה. מכאן נמשיך בדרך עפר עד לשדות. מעבר להם נראה את תל יוסף הישנה. יש ללכת עם השביל ולעקוף שדות ומטעים עד שמגיעים לתל יוסף הישנה. ניתן ללכת בשביל העוקף את התל. בראש פסגת התל ישנה אנדרטה המסמלת את מיקומו המקורי של קיבות תל יוסף שעבר לאחר מכן והוקם מעט צפונה מהמקום. מכאן לא נותר אלא לחזור למכונית שהשארנו ולנוח מהדרך.

 

אטרקציות בסביבה: אם עוד נותר בכם כוח לפעילויות למיניהן, יש מה לעשות באזור. הנה כמה רעיונות:

סחנה: הסחנה או גן השלושה נמצא בסמוך לקיבוץ ניר דוד. במיוחד אם מדובר על הקיץ כיף אמיתי לרחוץ ולהתרענן בבריכות. גם באביב המים נעימים וכיף להתרענן בהם לאחר מסלול קשה כמו מסלול זה. תוכלו להנות ממדשאות רחבות והרבה פינות לערוך בהן פיקניקים.

הגן היפני: בקיבוץ חפציבה, ממש קרוב למקום סיום הטיול הקימה כת  המקויה היפנית גן יפני טיפוסי. המקויה הם כת יפנית נוצרית אשר נמצאת בישראל עקב הקשר הישיר שלה לנצרות. במקום מערה המשמשת לתפילה עבור בני הכת.  זהו גן יפני ללא עומס ופרטים רבים מדי. הליכה בו תוך שמיעת פכפוך וזרימת מים עדינה נותנת מרגוע לגוף ולנפש.

ברווזים בכפר– נמצא במרכז המבקרים במושב כפר ברוך שבעמק. במקום תוכלו לראות את הברווזים בכל שלבי חייהם מן הביצה ועד לבגרות ולהתוודע לעופות מים נוספים. תוכלו גם ללטף אפרוחים וללמוד רבות על העוף המקסים הזה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם