מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותמבצר אנטיפטרוס. חיים בן אודיז. מתוך אתר פיקיוויקי
כללי: הירקון, הנהר אשר חוצה את ליבו של אזור גוש דן, מכניס אליו עניין בזרימת המים (הלא צלולים אמנם) שלו והפארק מלא באזור הירוק והחיים שסביבו. מקורותיו של הירקון הם באזור המעיינות של ראש העין בבריכה המכונה בריכת הנופרים. אורכו של הנחל הוא כ- 28 קילומטרים מאזור המקורות ועד השפך שלו שבחופה של תל אביב. אגן ההיקוות של הירקון כולל נחלים המתחילים זרימתם באזור קו פרשת המים הארצית בהרי יהודה והשומרון ומהווים את יובליו. כמויות המים הזורמות בירקון הן רבות ורק הירדן למעשה עולה עליו בכמויות המים. גם אגן ההיקוות של הירקון הוא גדול. פה הוא זוכה במדליית ארד אחרי הירדן ונחל הבשור. זרימת מי המעיינות בנהר ירדה מאוד עקב שאיבת יתר מהאקוויפר, מה שהוריד את מפלס מי התהום. בחלקו העליון של הירקון הקרוב למקורותיו זורמים מים נקיים המגיעים מן המעיינות וגם מן המוביל הארצי על מנת לשמור על בעלי החיים והצמחייה שבאזור. בחלק זה, בו גם מתרכז מסלולנו, חיים מיני דגים שונים כמו לבנוני הירקון, אמנונים, גמבוזיות. באזור זה ישנן גם נוטריות- בעל חיים המזכיר במידה מסוימת לוטרה או בונה. ישנם בעלי חיים נוספים כמו הדורבן וגם, אם תהיו שקטים, יתכן שתוכלו לראות חתול ביצות חומק לו בתוך הסבך. לאורך הנחל חיים מינים שונים של עופות מים. חלקם יציבים כמו אנפות לילה או סופיות וחלקם שוהים בו במשך החורף כמו לבנית גדולה וקטנה, אנפה אפורה ועוד. בשל המבנה הגיאוגרפי של אזור מקורות הירקון- אזור מוגבה ביחס לסביבתו, הייתה התיישבות באזור לאורך התקופות: התקופה הפרעונית, הישראלית, החשמונאית, הרומאית, הצלבנית והתורכית, שבכולן ניתן למצוא אזכורים לתל אפק. העיר אנטיפטריס נבנתה במקום על ידי הורדוס ונקראה על שם אביו. בין מקורות הירקון למדרונות של גבעות השומרון היה מעבר צר שכונה מעבר אפק. זה היה מעבר בעל חשיבות רבה ולצידו נבנו ישובים שהיוו נקודות אסטרטגיות.
חבל ארץ: מישור החוף/ דרום השרון
נקודת התחלה: מגדל צדק ולאחר נסיעה מבצר אנטיפטרוס
נקודת סיום: מבצר אנטיפטרוס
מפת סימון שבילים: מפה מספר 10- גוש דן
שילוט והכוונה במסלול: לא מסומן. בחלק מהמסלול ישנו סימון של שביל ישראל.
נקודות ציון: 143975/1168235
גישה לאזור המסלול: ברגל, אופניים
עונות מומלצות: כל השנה
משך המסלול: 4 שעות
מאפייני המסלול: המסלול קליל וכולל שתי תחנות: מגדל צדק ומבצר אנטיפטרוס בגן לאומי תל אפק. רוב המסלול נעשה בשבילים רחבים וחשופים לשמש. אל מגדל צדק נגיע בטיפוס קליל. זהו מבצר עתיק בו יש תצפית נפלאה על הנוף. אזור גן לאומי תל אפק גם הוא אזור עתיקות יחד עם מעיינות רבים, בריכות וצמחיה רבה.
רמת קושי: קלה
אורך המסלול בק”מ: 3 קילומטרים
איך להגיע: כדי להגיע אל מגדל צדק נוסעים על כביש 444 עד צומת ראש העין. שם פונים לכיוון דרום אל עבר ראש העין. כקילומטר לאחר פניה לקיבוץ עינת פונים שמאלה ונכנסים לראש העין. נכנסים לרחוב יהודה הלוי ולאחר נסיעה קצרה בו פונים לעבר דרך עפר המסומנת אדום עד לגן לאומי מגדל צדק. כדי להגיע לתל אפק, חוזרים חזרה לכביש 444. בצומת ראש העין פונים שמאלה לכיוון פתח תקווה לכביש 483. לאחר קילומטר אחד פונים ימינה לגן לאומי תל אפק.
נגישות לנכים: החלק השני של המסלול- גן לאומי תל אפק נגיש גם לכסאות גלגלים או עגלות ילדים.
מקום לפיקניק: בגן לאומי תל אפק אפשר לעשות פיקניקים בצל עצי האיקליפטוס שם ישנם גם שולחנות וליד האגם המלאכותי.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: לגן לאומי מגדל צדק, התחנה הראשונה במסלול, הכניסה כרגע ללא תשלום (יתכן שבעתיד תהיה) למבצר אנטיפטרוס הכניסה בתשלום.
חניה: חניה ללא תשלום בשני המקומות.
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: בגן לאומי תל אפק
אזהרות למפגעים במסלול: לא להתרחץ באגם המלאכותי.
מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעשות הפסקה במגדל צדק וגם במבצר אנטיפטרוס עצמם ובגן לאומי תל אפק באזורים בהם נותנים האיקליפטוסים את צילם ועל שפת האגם. גם בבריכת הנופרים שבמקורות הירקון ניתן לעשות הפסקה.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: בגן לאומי תל אפק ישנם מסלולים חדשים וקצרים בהם ניתן להנות מפריחה עונתית של מגוון צמחים. שביל אחד הוא “שביל החצבים” שלכל אורכו נשתלו חצבים, בן חצב יקינטוני, כלניות. את החצבים נוכל לראות במלוא פריחתם בסתיו. בעונת החורף פורחות במקום הכלניות אשר נשתלו במטרה לשמר אותן- הן הועברו, כמו מיני הצמחים האחרים מאזור מזרח ראש העין אשר מיועד לבניה. בן החצב היקינטוני בעל תפרחת סגולה ויפה פורח בסוף חודש מרץ. באזורים המוצלים, בין הסלעים והאבנים נוכל לפגוש בחורף גם את הרקפות. לצד קצהו של הגן הלאומי תל אפק נוכל לראות בתחילת החורף שדות ירוקים ובתוכם מציצות קבוצות לבנות הפזורות בשטח. אלה הם הנרקיסים שאת ריחם הנפלא אפשר להרגיש למרחוק. בבריכת הנופרים שבמקורות הירקון ניתן למצוא כמובן את הנופר אשר פורח בפריחה צהובה בקיץ, אך לאורך כל השנה ניתן לראות את עליו הענקיים בלב הבריכה. באזורים הקרובים לאגם ולבריכות ישנם צמחי מים סבוכים כמו קנה, גומא, פטל קדוש ועוד.
לינה מומלצת: תל אביב ויקיישן
מסלול: נתחיל את המסלול כאשר אנו רואים את המבצר מגדל צדק מעלינו. נתחיל לעלות על גבי הגבעה בשביל מתון בהליכה של מספר דקות. נגיע למגדל צדק אשר משקיף על כל הנוף שמסביב. המגדל נקרא על שם שיח’ עותומני שבנה את המקום במאה ה- 19 ששמו צאדק אל ג’מעיני. במבצר ישנה חצר פנימית גדולה ומרוצפת וסביבה אולמות וחדרים. בכולם ישנם חלונות ודלתות מקושתים. אם תביטו למעלה תוכלו גם לראות את היופי שבתקרה עם קמרונות אשר מצטלבים ביניהם. הנוף הנשקף מהמבצר הוא נוף מוריק (בעיקר בחורף) של גבעות מתונות שמובילות אל מערב השומרון. לאחר עליה במדרגות ניתן להסתכל על הכיוון השני- כיוון מערב וצפון ולראות את ראש העין, את האיקליפטוסים שבצילם ננוח ונטייל מאוחר יותר. שם נמצאים מקורות הירקון. אי שם באופק נוכל לראות בקוים מטושטשים את המגדלים הגבוהים של רמת גן ותל אביב. למרגלותינו נמצא מעבר אפק שהוא בעל חשיבות היסטורית עצומה. כל העובר בדרך הים, אחת משתי דרכים מרכזיות שהובילו ממצרים לאזור עבר הירדן והלאה עבר במעבר אפק, מעבר צר שנמצא בין הרי השומרון לבין הירקון. המעבר היה בעל חשיבות רבה כל עוד היו הולכים בדרך הים, החל מהתקופה האכדית והשומרית, דרך התקופה הישראלית, התקופה בה שלטו האשורים, הבבלים והפרסים ולאחר מכן גם הרומאים, הצלבנים והתורכים. נרד מן המבצר וניסע אל גן לאומי תל אפק. נתחיל ללכת לעבר המבצר בעליה מתונה בה נעבור גם בתצפית האגם. הדרך יפה וממנה רואים את האגם המוקף כולו דשא וחורשת איקליפטוסים אשר כמו עוטפת אותו. נגיע אל מבצר אנטיפטרוס וניכנס אליו. נמצא את עצמנו בתוך חצר גדולה מוקפת חומה ומגדלים, כשבחומה ישנם חרכי ירי. אין ספק שהיה זה מקום אסטרטגי בו התנהלו מלחמות רבות והיה צורך להגן עליו בחרוף נפש. המבצר עצמו, כמו מגדל צדק, נבנה אף הוא בתקופה העותומאנית. הבניה בכל האזור מתפרשת על פני תקופה של כמה אלפי שנים. לאחר שסיירנו במבצר וסביבתו נצא ממנו ונרד בירידה אל עבר השביל שסביב האגם. נלך בשביל זה כשאנו נהנים מן המרחבים שסביבנו. ההליכה היא קלה ונעימה. אם הגעתם בעונת החורף תראו מרחבים אינסופיים של ירוק. אם בעונת הקיץ- צהוב. כדאי להעיף מבט אל המבצר שרק לפני כמה רגעים היינו עליו ולראות אותו ואת הרי השומרון שמאחור. נגיע לצומת שבה נפנה שמאלה ונתחבר לשביל ישראל. נלך בשביל כשמימיננו בריכות הנופרים- ישנה קבוצה של כמה בריכות חביבות בהן אפשר להשתכשך קצת בין צמחי המים. השביל המרכזי מתפצל מדי פעם לשבילים קטנים שנכנסים בינות לסבך צמחי הקנה. נמשיך עוד מספר דקות ונפנה ימינה לשביל המוביל לבריכת הנופרים הגדולה. ניתן להתרחץ במי הבריכה. מכאן נתחיל לשוב אל הגן הלאומי לאזור האיקליפטוסים שבו החנינו את המכונית. נלך על שביל ישראל בין מסילת רכבת מצד אחד לבין שדה מצד שני. לאחר מספר דקות נלך לאורך הגדר של הגן הלאומי עוד כעשרים דקות עד הפניה ימינה לשער הגן. כמה דקות הליכה נוספות בגן יביאו אותנו חזרה למכונית.
אטרקציות באזור: אזור מקורות הירקון וגוש דן בכלל מלאים באטרקציות לגדולים ולקטנים. להלן כמה מהן:
נחשונית: פארק ענק בקיבוץ נחשונים הכולל גם פארק מים, גם פארק מוטורי ולונה פארק. הכלל תחת קורת גג אחת. במקום יש שפע של פינות ירוקות ומוצלות בחורשה שבמקום לפיקניקים. פארק המים כולל מגלשות ובריכות לכולם, בפארק המוטורי יש מכוניות חשמליות ומתנגשות, קארטינג ועוד. לפרטים על פארק נחשונית
פארק הירקון – גני יהושע: אם בילינו חלק מהיום במקורות הירקון, נמשיך עם הנהר בזרימתו מערבה ונגיע לפארק הירקון בלב ליבה של תל אביב. פארק הירקון הוא מקום ירוק ושוקק חיים. על גדות הנהר תמצאו מדשאות רבות, מסלולים לאופניים, פינות משחק. אין רגע דל בפארק הירקון. גם מוקדם בבוקר תמצאו בו אנשים רצים או מטיילים עם כלביהם. מקום נפלא לסגור בו את יום הטיול. לפרטים נוספים על פארק הירקון
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.