• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול באטרקציות היסטוריות, בעיר גדרה

דף הבית » מסלול טיול באטרקציות היסטוריות, בעיר גדרה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

בית מינץ-מוזיאון לתולדות גדרה –צילום:דר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי

כתיבה ועריכה לשונית פלד יעל. תודה לפייטוש מאתר מלון על המידע והתחקיר

 מועצה מקומית, שהקימה קבוצת הבילויים בשנת 1884, הממוקמת באזור השפלה. בגדרה מתגוררים כחמישים אלף תושבים, בעיקר תימנים ואתיופים. בתחומה של גדרה תוכלו לראות שבע גבעות ושטחים חקלאיים. השם גדרה לקוח מהתנ”ך ומשמעו מקום מגודר המיועד לצאן ולבקר.

 

היסטוריה

אנשי בילו הקימו את היישוב השיתופי גדרה שכלל כשלושת אלפים דונם בשל הפרעות הקשים שעברו עליהם ברוסיה. המתיישבים הראשונים הגיעו בשנת 1882 והם עסקו בגידול גפנים וחיטה, בייצור יין ובטיפול סוסים. בשנת 1884 הם רכשו קרקעות ששמשו אותם להקמת המושבה גדרה. בתחילה הם גרו בצריפים בתנאי מחייה קשים עד שבשנת 1888 הם הקימו את מבני היישוב ומוסדותיו השונים. בשנת 1949 המקום הפך למועצה מקומית שנקראה גם מושבת הבילויים.

חבל ארץ: השפלה.

מפת סימון שבילים: מפת סימון שבילים מספר 10 גוש דן והשפלה        

עונות מומלצות: כל השנה

משך המסלול: כחצי יום

מאפייני המסלול: מסלול המותאם למשפחות עם עגלות ולאנשים שיש להם נכויות.

רמת קושי: קלה

אורך המסלול: כקילומטר.

איך להגיע: ניסע על כביש 40 עד לקטע שבין צומת בילו לבין צומת כנות. משם נפנה לכיוון העיר  גדרה. משם נמשיך לנסוע עד שנגיע לפינה שבה רחוב הרצל נפגש עם רחוב וויצמן.

 

מסלול

ממקום החניה נלך עד שנגיע לוייצמן 30 שם ממוקם גן הפסלים

גן הפסלים

גן שבו תוכלו לראות את פסליו של הפסל יומה שגב העשויים מחמר, מעץ, מאבן וממתכת

משם נמשיך עד שנגיע לפינה שבה נפגש רחוב ויצמן עם רחוב העלייה. נפנה לרחוב העלייה ונעלה עמו עד שרחוב זה נפגש עם רחוב המגנים.

 

בור הבילויים – הבור המשוחזר

בור ששימש למקום מחייתם של הסוסים ולמקום מחייתן של הבהמות. הבור נחפר בשנת 1885, עומקו כמטר והוא מכוסה ברעפים. בנוסף המקום שימש למקום מגוריהם של חמישה מחברי קבוצת בילו.

כשקבוצת בילו הגיעה לגדרה עמד לרשותם צריף מגורים. החברים בקבוצה היו צריכים להקים מבנה שיהיה מיועד לסוסי העבודה ולבהמות העבודה, אך לא היה ברשותם די כסף שיאפשר להם לקבל אישור להקמת המבנה. הפתרון שהציעו להם היה לחפור בור שעומקו כעשרים מטרים כדי שיוכלו למקם שם את הסוסים ואת הבהמות. חברי בילו רק הספיקו לחפור את הבור, מכיוון שתושבי כפר קטרה פנו לשלטון הטורקי כדי שימנעו את הקמת המבנה המיועד לבעלי החיים. בתגובה השלטון הטורקי החריב את הבור.

חברי קבוצת בילו היו מעוניינים לחפור את הבור מחדש, ולכן הם קיבלו שלוש עצות: לחפור את הבור במהרה, לרמות את תושבי כפר קטרה ולאיים בתביעה כספית. בזכות הקפדה על שלוש העצות, חברי קבוצת בילו סיימו לחפור את הבור בעומק של עשרים מטרים ולעשות לו גג רעפים. במקום זה הם שיכנו את הסוסים והבהמות.

משם נמשיך עד שנגיע לרחוב הבילויים, שבו נלך עד שנגיע לבית הכנסת. משם נלך בשביל עד שנגיע לצד האחורי שלו ששם נוכל לראות את בית הספר הראשון שבחצרו ממוקם מגדל המים.

 

בית הספר הראשון ומגדל המים

בית הספר הראשון של העיר גדרה הוקם בשנת 1892 ובו למדו השכלה לאומית לצד השכלה כללית. בחצר בית הספר נוכל לראות את מגדל המים שהוקם בשנת 1935. קומתו של מגדל זה כשבעה עשר מטרים שבהם היו שלוש קומות: בקומה התחתונה היה חדר המורים וסליק, בקומה השנייה היו ממוקמים מתקני המים ובריכת הברזל שהובילה את המים ליישוב ובקומה האחרונה היו ממוקמות עמדות השמירה ותחנות הקשר.

משם נמשיך ללכת עד שנגיע לרחוב הבילויים 23 שבו ממוקם בית הכנסת ישורון.

 

בית הכנסת ישורון

בית הכנסת הראשון בגדרה שנבנה בשנת 1888 ששימש הן לבית כנסת, הן למקום לימוד תורה והן למקום מפגשם של החברים בקבוצת בילו. בשנת 1912 המקום שופץ והוא שימש אך ורק לבית כנסת.

 

פעמון המושבה

לצדו של בית הכנסת נוכל לראות את בניין הפעמון. היו משתמשים בפעמון כדי לציין את תחילתן של  מאורע שהתרחש בגדרה ואת סופו של המאורע. בנוסף הוא שימש גם לציון יום אבל או יום של משבר, מלחמה ועוד. אחד האירועים שיש לציין הוא שבחגיגות יום ההולדת השלושים של המושבה גדרה צלצלו בפעמון שלושים פעמים.

אחרי כן נחצה את הכביש כדי שנוכל לראות את צריף הבילויים.

 

צריף הביל”ויים (צריף סברדלוב)

צריף שהקימה קבוצת בילו בתקופת העלייה הראשונה כדי לשמש למקום מגוריה של משפחת סברדלוב לצריף זה יש גג רעפים בצבע אדום שעליו מוטבעים לוחות עץ. הצריף כלל חדר שבו נוכל לראות מיצגים מראשיתה של המושבה גדרה, שני חדרי שינה, מטבח, שולחן אוכל, מרפסת עץ, מרתף וחצר שבה המשפחה הקימה את המשק שלה.

משם נעלה ברחוב עד שנגיע לרחוב הבילויים 29 שבו ממוקם בית מינץ

 

בית מינץ

בשנת 1925 הקימה משפחת מינץ את בית העם שהיה בנוי בסגנון צרפתי קלאסי המאפיין את המאה התשע-עשרה על גבי פודיום, דוכן מוגבה, שקומתו כמטר. כדי להגיע לכניסה נעלה בגרם מדרגות. בבניין יש שתי קומות שבהן נוכל ללמוד על ההיסטוריה של קבוצת הבילויים.

בכניסה נוכל לראות סרט המתאר את ההיסטוריה של העיר גדרה בכלל ושל מייסדי העיר ותושביה בפרט. יש לציין שהסרט מותנה בתשלום.

בקומה הראשונה נוכל לראות את שרידיו של היישוב היהודי. אחד מהשרידים הוא בית פוקס שהוא בניין ארוך, הכולל שלושה בתים, שהיווה את הבניין הראשון שבמושבה גדרה. שם נוכל לראות את הרהיטים והבגדים ששימשו את תושבי המקום.במקום נוכל לראות גם שרידים של מערות קבורה רבות, מנחות קבורה, כלי חרס וכלי נשק.

בקומה השנייה נוכל לראות את בית העם שבו  הקרינו סרטים, הציגו הופעות שונות ונחגגו  מסיבות. בהמשך הפכו את האולם למקום שבו רכזו את הספרייה הציבורית. אחרי כן המקום שימש לבית חולים ולבסוף הוא שימש לגן ילדים.

כיום המקום משמש לתצוגת כלי עבודה של בעלי המקצוע השונים וכלי בית המיועדים לשימושים השונים. בנוסף נוכל לראות מסמכים ותצלומים שהוא שייכים לאנשי קבוצת בילו. כל השרידים, המיצגים והתערוכות שבמקום הם מהתקופה הכנענית ומהתקופה הביזנטית.

בגג המקום ממוקמת מרפסת בצורת משולש שווה-שוקיים המורכבת ממספר עמודים מעוטרים ברוח המאה התשע-עשרה.

 

מידע חשוב על כל האתרים

כל האתרים הנ”ל פתוחים באמצע שבוע מהשעה שמונה בבוקר עד אחת בצהריים, למעט יום רביעי שפתוח גם מארבע אחר הצהריים עד שש בערב.

טלפון ליצירת קשר:  08-8593316

המעוניינים יוכלו לחזור לנקודת תחילת המסלול ומשם להמשיך לנסוע ברחוב הרצל עד לפינת יצחק בן צבי. משם להמשיך עד לרחוב שבטי ישראל ולפנות ימינה. משם להמשיך לנסוע עד לרחוב שפרינצק ולהמשיך עד השילוט לתל קטרה. משם לעלות לפי השילוט עד לחניה של המקום. אחרי כן לעלות בשביל עד למקום עצמו.

 

תל קטרה

תל שבו נוכל לראות את שרידיו של הכפר קטרה שהתקיים מתקופת הברונזה ועד למלחמת העצמאות. בנוסף יש במקום תצפית המשקיפה על גדרה והסביבה. אף יעמדו לרשותכם ספסלים שעליהם תוכלו לשבת כדי לנוח ולאכול.

היסטוריה

תושבי הכפר הערבי קטרה קינאו בקבוצת בילו ולכן הגישו תלונה אצל ראשי השלטון התורכי. בעקבותיה נשלחו נציגי הממשל התורכי כדי להחריב את האורוות. למזלם של תושבי בילו היו אנשים טובים שהגנו עליהם, דיברו עליהם טובות ובזכותם הממשל הבריטי אישר להקים את האורוות מחדש. כעבור זמן מסוים תושבי קטרה יצאו למלחמה נגד קבוצת בילו, אך קבוצת בילו נצחה במערכה. במלחמת העצמאות איימו על קבוצת בילו עד שהיוו איום ממשי לחייהם, עם זאת הקרבות בין תושבי קטרה לבין קבוצת בילו הובילו לעזיבתם של תושבי קטרה והתמקמותם ברמלה. במהלך הלחימה באזור כפר קטרה נחרב כמעט לגמרי. במקום שבו נותרו שרידים הוקם אתר ארכיאולוגי ואילו באזור שנהרס כליי בנו את שכונת קטרה.

 

מסעדות מומלצות בגדרה

מסעדת בראשית

מסעדה כשרה הממוקמת במבנה אותנטי מימי הקמתה של המושבה גדרה. המסעדה מציעה ארוחות חלביות וארוחות דגים.

המסעדה נגישה לאנשים שיש להם נכויות.

שעות פתיחה

באמצע שבוע משמונה וחצי בבוקר עד אחת-עשרה וחצי בלילה.

ביום שישי משמונה וחצי בבוקר עד שתיים בצהריים.

ביום שבת משעה אחרי צאת שבת עד חצות.

טלפון ליצירת קשר: 053-9444057

 

מסעדת ויסלה

מסעדה כפרית המציעה ארוחות חלביות, ארוחות בשריות, ארוחות דגים, ארוחות צמחוניות, ארוחות טבעוניות, ארוחות ללא גלוטן וארוחות בריאות.

המסעדה נגישה לאנשים שיש להם נכויות.

שעות פתיחה

באמצע שבוע מתשע בבוקר עד חצות.

ביום שישי מתשע בבוקר עד שתיים וחצי בצהריים.

ביום שבת מתשע וחצי בבוקר עד חצות.

טלפון ליצירת קשר: 053-7103219

 

מסעדת צ’ורסקו

מסעדת בשרים כשרה הנגישה לאנשים שיש להם נכויות.

שעות פתיחה

באמצע שבוע משתים-עשרה בצהריים עד אחת-עשרה וחצי בלילה.

ביום שישי משתים עשרה בצהריים עד שעה לפני כניסת שבת.

ביום שבת משעה אחרי יציאת שבת עד הלקוח האחרון053-9428611


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם