מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותגבעת המורה היא חריגה בנופו של עמק יזרעאל. מדובר על גבעה בגובה של כ-520 מ’ שנמצאת צפונית- מזרחית לעפולה. ההר בנוי משילוב של סלע גיר יחד עם סלעם בזלתיים אשר מעידים על פעילות וולקנית שהתה באזור,כלומר שבגבעת המורה היתה בתקופות מסויימות פליטה של חומר מגמתי. קרוב לפסגת הגבעה ישנו הכפר הערבי הקטן דחי וסמוך אליו נמצא קברו של נבי דחי- מבנה בעל כיפה ירוקה. גבעת המורה מוזכרת כבר בתנ”ך בספר שופטים כאשר צויין כי כל עמק יזרעאל היה מלא מדיינים ועמלקים ורק גבעת המורה אוכלסה בידי גדעון השופט ואנשיו. על פי המסורת נוצרית נקראת גבעת המורה החרמון הקטן בגלל פסוק בספר תהילים בו מוזכרים התבור והחרמון יחד, וכיוון שגבעת המורה היא אזור הררי הסמוך לתבור התייחסו אליה בטעות כאל החרמון. כשהתגלה שמדובר בטעות עברו לכנותה החרמון הקטן. בפסגת הגבעה בקרבת הקבר של נבי דחי ישנו מגדל יערנים של קק”ל, שאם נטפס ונשקיף ממנו, נוכל לראות נוף רחב החולש על כל האזור. בימים יפים ניתן לראות מן החרמון הקטן גם את אחיו הגדול. בנוסף ניתן לראות גם בימים ממוצעים את הרי נצרת, את התבור, את הכרמל, הגלבוע ועמק חרוד וגם את אזור בית שאן והרי הגלעד.
חבל ארץ: העמקים, עמק יזרעאל
נקודת התחלה: מעט לפני הכפר דחי, בנקודה בה הכביש מתעקל בצורה חדה שמאלה, פונים ימינה לעבר דרך עפר ושם מתחיל המסלול.
נקודת סיום: שמורת האירוס הנצרתי ממנו חוזרים חזרה לרכב
מפת סימון שבילים: מפה מספר 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע
שילוט והכוונה במסלול: הדרך מסומנת בכחול, חלק מהדרך מסומנת אדום
נקודות ציון: 1864931/22336 (Lng:35.3450371089614 Lat:32.62007611038372)
עונות מומלצות: כל השנה אך שיא הפריחה הוא בחודשים מרץ- אפריל
משך המסלול: מספר שעות עד יום שלם, תלוי בקצב בו אתם בוחרים לטייל
מאפייני המסלול: מדובר על מסלול קל ונוח שמשלב בתוכו הרבה פריחה במיוחד בעונת האביב יחד עם אזור תצפית. חלק מאזור הגבעה מיוער בידי קק”ל ואלה מקומות מעולים לפיקניקים ומנוחה. מסלול נהדר ליום שבת בו רוצה כל המשפחה להנות מיציאה לטבע שאינה דורשת הליכה מאומצת מדי. אם במשפחה ישנם ילדים בכיתות ד’-ה’ הם יקבלו המחשה למלחמת גדעון במדיינים בספר שופטים הנלמדת במסגרת שיעורי תנ”ך.
רמת קושי: קלה, מתאים למשפחות עם ילדים
אורך המסלול בק”מ: 10-15 ק”מ, תלוי במסלול המדויק אותו בחרתם לעשות
כניסה: חינם
איך להגיע: נוסעים לכיוון עפולה דרך כביש 65. ממשיכים צפונה אל עבר הר תבור וצומת גולני. אחרי בית חולים העמק פונים ברמזור ימינה לעבר גבעת המורה. עולים ברחוב קונטיקט (לשעבר ז’בוטינסקי) בשכונת גבעת המורה לעבר כפר דחי. מעט לפני הכפר ישנה פניה חדה שמאלה. זהו המקום לרדת מהכביש ולפנות ימינה לדרך עפר שסימונה כחול. זוהי הדרך המגיעה אל פסגת ההר.
חניה: נשאיר את הרכב בחניון הסמוך לכפר דחי, ליד קבר נבי דחי ומגדל התצפית.
קליטה בקשר: לא ידוע על בעיות קליטה
נקודת מילוי מים: אין, להגיע מצויידים במים
אזהרות למפגעים במסלול: בזמן גשם או מיד לאחריו הדרכים יהיו בוציות ולא כדאי להתקע בהן לא ברכב ולא ברגל
מקומות להפסקה במסלול: לאורך כל המסלול ניתן למצוא פינות מוצלות. חלק מהמסלול הוא חשוף אך בחלקו ישנם מקומות מוצלים
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: בעונת הפריחה שהיא בסביבות מרץ- אפריל תוכלו להנות מאזור שלם מלא בפרחי האירוס הנצרתי, אירוס בגווני סגלגל עם חום שחור המשובצים זה בזה כך שהפרח מקבל מראה מנומר ומעניין. מלבד האירוס הנצרתי תוכלו למצוא שטחים נרחבים של תורמוס ההרים בעל פריחה כחולה ויפהפיה. ניתן למצוא כלניות אדומות גם בסביבות מרץ, כאשר באזור העמק הנמוך כלניות כבר סיימו את פריחתן. תנאי הגובה בגבעת המורה מאפשרות להן לפרוח תקופה ארוכה יותר. גם נרקיסים מעטרים את הגבעה בשוליה. בעונת הסתו ניתן למצוא בגבעה חצב מצוי שנראה כאילו עומד על המשמר. מלבד פריחה זו הגבעה מעוטרת בעיקר בצמחי בתה עשבונית. ניתן למצוא בה גם שיחי מרווה ריחנית, קיפודן ועוד מיני עשבים. ישנם בגבעה אזורים המיוערים בידי קק”ל בהם נמצא אורנים ועצים נוספים. יתר השטח הוא שטח פתוח בהם ישנם צמחי בתה ופריחה עונתית.
לינה מומלצת: אזור גבעת המורה מוקף בצימרים או מלונות קטנים, כולל מלונות לרוכבי אופניים שבגבעה ימצאו שבילים לאופניים בהם יוכלו לרכוב בכיף. תוכלו למצוא בסביבה אירוח כפרי קיבוצי או צימרים פרטיים יוקרתיים ומפנקים. ליקטנו עבורכם כמה מקומות לינה בסביבה:
וילה בכפר: צימר מפנק במיוחד הנמצא בכפר יחזקאל, כ- 8 ק”מ מעפולה וגבעת המורה. זהו צימר שכולל ארבע סוויטות מקסימות המכונות על פי עונות השנה- סוויטת קיץ, סתו, חורף ואביב. בכל אחת מהסוויטות תמצאו את העיצוב המיוחד שלה ובכולן תמצאו את כל מה שתצפו למצוא בצימר מפנק ויוקרתי: אבזור מושלם וחדיש במטבח ובאמבטיה, גן יפה מחוץ לוילה, בריכה. בקיצור- כל מה שתרצו למצוא במקום הלינה לאחר יום של טיולים ברגל. למידע על “וילה בכפר”
מסלול: לאחר שהחנינו את הרכב בחניון שליד קבר נבי דחי, וצפינו מהפסגה על הנוף המדהים הנשקף ממנה, יורדים לכיוון הדרך המסומנת אדום. נוכל לראות לאורך הדרך את הקונטרסט הסלעי באזור: סלעי גיר בהם ישנם מחדרים (דייקים) של בזלת. המראה הוא של פסים פסים כהים אשר חרוצים בסלע הבהיר ומעידים על הפעילות המגמתית במקום. ממש בהתאם לכך שהדרך מסומנת באדום, נוכל לראות בה אפילו בתחילת האביב כלניות אדומות בכמות גדולה. זאת כאשר מרבית הכלניות באזורים הנמוכים יותר כבר נבלו ופינו את מקומם לצמחים הפורחים מאוחר יותר כמו פרגים, נוריות או צמחים הצובעים שטחים שלמים בצהוב כמו חרציות או אפילו חרדלים. דרך זו עולה במעלה הגבעה בתוך אזור המיוער באורנים. באזור זה נמצאת שמורת האירוסים של גבעת המורה. באביב נוכל לראות במקום את האירוס הנצרתי. הוא יכול לפרוח הודות לכך שהאזור הוא חשוף מעצים, מה שמאפשר לו לקבל שמש ישירה וכתוצאה מכך לפרוח במלוא הדרו. כשנצא משמורת האירוסים נמשיך ללכת בשביל המסומן אדום. זהו שביל סלעי מלא בסלעים שעומדים איתנים כאילו מישהו פיסל אותם. משמורת האירוסים ניתן גם לרדת גם בדרך המסומנת כחול. נמשיך בה בירידה שמאלה ללא פניה לדרכים אחרות היוצאות ממנה. בסופה של הדרך נבין למה היה חשוב כל כך ללכת עם הדרך עד הסוף ללא סטיות ממנה: בסופה נמצא שדה כלניות ענק, אדום וצפוף בו מתעקשות לפרוח כלניות רבות שלא נראתה צפיפות בסדר גודל כזה בכל האזור. בנוסף לאדום מהכלניות, נוכל גם לראות משטחים שלמים צבועים כחול של תורמוסים. זהו שטח גדול מאוד של תורמוסים פורחים שהתורמוסים שבהם נתקלנו עד כה במהלך הדרך היו רק רמז קטן לשדה התורמוסים הענקי הזה. היופי של התורמוסים הוא מדהים. השילוב שבין צמח גבוה וזקוף לצבע כחול- סגול מיוחד וחזק הוא מרשים באופן כזה שגם מי שאינו חובב טבע מושבע יהיה המום מהיופי הזה. לאחר שנצפה באדום ובכחול האלה נוכל לחזור בדרך הכחולה חזרה למכונית.
אטרקציות נוספות באזור: באזור גבעת המורה ניתן למצוא אטרקציות רבות. ראשית, רק לפני כחודש נפתחה דרך נוף גבעת המורה- רמות יששכר שבה תוכלו לנסוע עם המכונית ולהנות מן הנופים המקסימים הנשקפים מהגבעה. דרכי נוף נוספות בסביבה הן דרך נוף הר טורעאן או יער בית קשת שנמצאות בגליל התחתון. מסלולי טיול נוספים שתוכלו למצוא הם מסלול ההליכה נחל תבור הנמצא קרוב יחסית לגבעת המורה או נחל קיבוצים שבסמוך לגלבוע ולעמק המעיינות. באזור ישנן גם אטרקציות רבות לילדים כמו דבורת התבור שבשדמות דבורה בה ישנן פעילויות והדגמות בכל הנוגע לייצור הדבש והדונג. בשדמות דבורה ישנה גם דרך העץ – יער אקטיבי מלא בפעילויות הקשורות לסביבה.
מוזיאון המרציפן – מוזיאון מתוק, תרתי משמע, בכפר תבור שבו תוכלו לראות שפע של דמויות מפוסלות ממרציפן ולהשתתף בסדנאות.
ברווזים בכפר – נמצא במרכז המבקרים במושב כפר ברוך שבעמק. במקום יהיה לכם מפגש מדהים עם ברווזים בכל שלבי חייהם מן הביצה ועד לבגרות ועם עופות מים נוספים. תוכלו גם ללטף אפרוחים וללמוד רבות על העוף המקסים הזה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.