מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקותכתב, קובי פינקלר
הזמן – משך כמה שבועות בלבד באביב.
מאות האנשים שהגיעו לאזור, ידעו אל נכון היטב לקראת מה הם באים. פריחת הרקפות במעבה החורשה, הפכה כבר מזמן להיות תופעת טבע מן המפורסמות בישראל.
היער שכולו רקפות בלי שיהיה לכך כל הסבר מדעי:” האנשים הראשונים שהגיעו לכאן בשנת 1945 לא חשבו כלל על רקפות או יער. היו אלה ניצולי השואה שהחליטו להקים ישוב שיהיה כעין גלעד לתקופת העבר. בני המקום נטעו את החורשה כזכר לנופלים ולנספים”.
פריחת הרקפות לצד הכלניות ומרבדי הסרפדים (“עוד מעט תשמעו איך מכינים מרק מסירפדים”) הפכה את חורשת הקיבוץ לאתר של ממש. עשרות אלפים מגיעים לכאן בכל עונה. השנה, הפריחה מרהיבה במיוחד. למי אכפת מהסיבה. התוצאה חשובה. יופייה של פריחת הרקפות הוא בעצם מיקומה. לנוסעים בכביש, אין בכלל מושג מה חופנת בחובה החורשה במעלה ההר. יתרה מכך. גם כאשר עולים בשביל המסודר לתוככי החורשה טרם מתוודעים למראה הנפלא שיגלה לעינינו בעוד רגע קט. תעצמו את העיניים, תציירו לנגד עינכם מרבד דשא של מגרש כדור רגל ואח”כ תהפכו זאת לרקפות. זה פשוט מחזה משגע.
בכל אחת מפינות החורש באזור מסתתרת לה שמורה מעין זו. “אין לכך כל הסבר. החוקרים סבורים כי שילוב בין האור, הקרירות היורדת על המקום והצל הנופל מעצי האורן, הם הסיבה לתופעה ” יתרה מכך” היא אומרת “שורשי האורנים לא זו שאינם מזיקים לפריחה יתכן שהם אף מסייעים לה”.
גם לעבודת שימור החורשה סיפור משלה. פרויקט בני המצווה של חברי הקיבוץ הוא טיפוח הנוף והסביבה, בגבעת הרקפות. הם אלו שהניחו כאן את החיבלול לבל תפגענה הרקפות והם אלו שהניחו את אריחי העץ לנוחות המטיילים.
אנשי הקק”ל ראו כי טוב וכי כמות האנשים המגיעה למקום אדירה ועל כן הרחיבו את האתר. כבר בכניסה לשמורה “גבעת הרקפות” הוקמו מתקנים לנוחות המגיעים הכוללים ספסלים, שילוט והסבר על הרקפות.
ולא, לא שכחנו את מרק הסרפדים. ממש בכניסה לחורשה מרבדי צמח הסרפד. מסתבר שבצמח הזה קיים ריכוז גבוהה ביותר של ברזל הנדרש לבני אדם.”קוטפים את הגבעול, ממוללים את העלים בחלקם התחתון (זהירות-החלק העליון קוצני) משרים אותם בתוך מים, מוסיפים ירקות נוספים לפי הטעם והרי לכם מרק טעים”. זה מאוד טעים, וגם ובריא (לפי הרופאים). אפשר באותה צורה גם לחלוט תה סרפדים למי שמרק לא ממש עושה לו טוב. אז יש טיול, גם אוכל מזין ובריא. יש מה לבקש עוד?
לרקפות -נוסעים בכביש 672 מצומת אליקים לכיון קיבוץ גלעד. השילוט ברור לאורך כל הדרך.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.