• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול בהר אדיר

דף הבית » מסלול טיול בהר אדיר

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

הקרדיט לתמונה: דר’ אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי

כללי: כשמגיעים לגוש הרי מירון ומסתכלים לכיוון צפון קשה לפספס את הכיפה הירוקה של הר אדיר. הר אדיר הוא הצפוני ביותר מבין גוש הרי מירון והוא מתנשא לגובה של מעל 1000 מ’. בפסגת ההר ניתן לראות אנטנות השייכות לבסיס צבאי.

אמנם אל הפסגה ממש לא ניתן להגיע בשל היותה בסיס צבאי סגור גם חלקים אחרים של ההר מכוסים בחורש מלא בעצי אלון שונים כמו אלון התולע, אלון מצוי ועצי קטלב עם גזע אדום. על ההר הוקם מצפור לזכר הנופלים במלחמת לבנון השנייה.

מן המצפור ניתן לראות נוף מרהיב ולצפות הישר אל לבנון. הנוף השלו של בקעת הלבנון לא רומז כלל על המלחמה שהתקיימה בה לפני מספר שנים. היום ניתן לראות מן ההר את הבקעה הירוקה בצד הלבנוני ואת החרמון והגולן. יחד עם הנוף הנפלא ניתן להנות במהלך המסלול מאויר ההרים המרענן.

יש המשלבים בביקור בהר אדיר גם טיול אל מערת פער. מערת פער היא מערה קארסטית שנוצרה כתוצאה מהמסת הסלע על ידי מים. המים מגיעים אל המערה מבולען שאל תוכו נקווים מי הגשמים. עמק סאסא בו נמצאים הבולען והמערה הוא עמק סגור ונטול פתחי ניקוז. עקב כך הבולען נוצר ובעקבותיו המערה.

מערת פער קשורה בהרבה סיפורים ויש סביבה אוירה מיסטית. המערה מוקפת חורש של עצי אלון ועצים נוספים האופייניים לחורש הים תיכוני ופרחים עונתיים מעטרים את הפתח שלה. ניתן בתום המסלול, אם יש לכם עוד מרץ, ללכת כק”מ אחד מזרחה לכיוון המערה.

חבל ארץ: גליל עליון

נקודת התחלה: כ- 1 ק”מ לאחר הפניה למתת

נקודת סיום: על כביש הצפון, כ- 1.5 ק”מ מזרחית לנקודת ההתחלה

מפת סימון שבילים: מפה מספר 2- הגליל העליון

שילוט והכוונה במסלול: סימון ירוק 2175

נקודות ציון: (1270681, 184330)

גישה לאזור המסלול: רגלית

עונות מומלצות: כל השנה

משך המסלול: כארבע שעות

מאפייני המסלול: מסלול הליכה של הר אדיר הוא מסלול מגוון הכולל עליה וירידה, כולל נוף של חורש מיוער ומוצל ולאחר מכן ירידה באזור חשוף יותר. לאורך ההליכה במסלול תוכלו לצפות בנוף היפה הנשקף, במיוחד כאשר תגיעו לחלקו העליון של ההר וכאשר תרדו לכיוון מטה. לאורך כל הירידה ילווה אתכם הנוף, כאשר מחלקו העליון של ההר התצפית היא לכיוון צפון הגליל העליון ולבנון ולאחר מכן עם הירידה התצפית היא לכיוון אזור סאסא הירוק והמיוער. מסלול זה הוא מגוון ונעים, יש בו הליכה אך לא מאמצת מדי (אם אתם עושים אותה בקצב רגוע), מסלול גלילי שנותן לכם מכל הטוב של האזור הקסום הזה.

רמת קושי: בינונית, מתאים למשפחות עם ילדים (לא קטנים מאוד)

אורך המסלול בק”מ: כשלושה ק”מ

איך להגיע: ההגעה לנקודת ההתחלה יכולה להתבצע משני כיוונים: ניתן להגיע מצומת חירם הנמצא על כביש 89- הכביש המגיע מנהריה לצומת מירון. בצומת חירם פונים לכביש הצפון- 899 ונוסעים 5 ק”מ לכיוון מערב ואז פניה נוספת שמאלה לנקודת ההתחלה. מומלץ כ- 1.5 ק”מ לפני הפניה שמאלה להשאיר רכב אחד- זוהי נקודת הסיום של המסלול. ניתן גם להגיע בכביש הצפון ולפנות מבירנית לכיוון מזרח לעבר נקודת ההתחלה כ- 1 ק”מ אחרי הפניה למתת. מומלץ להגיע בשני רכבים ולבצע הקפצת רכבים.

נגישות לנכים: המסלול אינו מתאים לעגלות ילדים או כסאות גלגלים

מקום לפיקניק: ניתן לערוך פיקניק מאולתר בנקודות שונות לאורך המסלול. פיקניק הדורש כיסאות ושולחנות תוכלו לערוך במקומות אחרים בסביבה המיועדים לכך כמו יער ביריה ויערות אחרים בסביבה.

הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: אין. יש להצטייד בכמות מים המספיקה לכל המסלול.

אזהרות למפגעים במסלול: בימים חורפיים במיוחד עלול לשרור לאורך המסלול ערפל כבד ויש להיזהר מהחלקה.

מקומות להפסקה במסלול: במהלך העלייה ניתן לעצור מדי פעם. העלייה היא מוצלת ולכן הפסקות לאורכה יהיו נעימות. גם המצפור אשר בנוי מרפסת עץ נעימה ואליו תגיעו עם תום העלייה הוא מקום מצוין לעוד הפסקה. הירידה היא חשופה וכמעט שאינה מוצלת. לכן אותה כדאי לעשות ברצף עד שתגיעו למטה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: באביב ישנה פריחה יפהפייה של סחלבים שונים כמו סחלב אנטולי בעל אשכול הפרחים הוורדרד- סגלגל ובחורף מינים שונים של פרחים שזוהי עונת פריחתם כמו רקפות בין הסלעים באזורים המוצלים, כלניות באזורים החשופים יותר ועוד.

לינה מומלצת: באזור הר אדיר והגליל העליון ניתן למצוא מלונות רבים. בשנים האחרונות צומחים עוד ועוד מלונות בוטיק בצפון אשר באים לשלב את נוחיותם של מלונות יחד עם אוירה כפרית. מלונות בוטיק, בניגוד למלונות סטנדרטיים, הם קטנים ונותנים פרטיות לאורחים. עם זאת, בניגוד לצימרים, הם מעניקים לאורחיהם את כל השירותים. אם אתם רוצים להעניק לעצמכם פינוק אמיתי, מלון בוטיק הוא המקום האידיאלי עבורכם.

מסלול: חלקו הראשון של המסלול הוא עליה מתונה ונעימה. לא רק שהעלייה עצמה אינה מעיקה מדי בתלילות שלה, סביבת ההליכה היא חורש נעים ומוצל. זהו החלק הירוק של המסלול וכל העת יקיפו אתכם מגוון עצים ושיחים האופייניים לחורש הים תיכוני. עצי אלון התולע ואלון מצוי, עצי קטלב שגזעם עבה ואדום גם שיחים כמו אלת המסטיק, פטל לביד ועוזרר נראים כאן בכל פינה. חלק מהצמחייה מוכרת לנו ממקומות אחרים בארץ וחלקה ייחודית לאזור הרי מירון הצפוניים והקרירים יותר. אלון התולע, לדוגמה, הוא עץ המאפיין את הפסגות הגבוהות של הגליל העליון.

אם נסתובב מעט ונסתכל לכיוון המדרון, כיוון מערב, נוכל לראות את מורדותיהם של הרי הגליל ובאופק נראה את הים- חוף ראש הנקרה אך גם דרומה יותר את חיפה. נמשיך לעלות לכיוון הפסגה. בראש ההר שלפנינו נוכל לראות מצודה עתיקה מתקופת הברונזה המאוחרת. את המצודה הזו הקימו כנראה הפיניקים אשר שלטו בצור וצידון. מסתבר כי לא רק צה”ל רואה בפסגת הר אדיר נקודה אסטרטגית מצוינת- היו כאלה שגילו את המקום עוד הרבה קודם לכן… לא רק חובבי ההיסטוריה ימצאו במקום ממצאים מעניינים אלא גם חובבי הגיאולוגיה. מסתבר שפעם, לפני הרבה הרבה שנים האזור היה מכוסה כולו ים קדום- ים תטיס. מים אמנם לא נשארו מן הים הזה אבל ניתן לראות הרבה מאובנים החקוקים בשכבות הסלע וגם פזורים לאורך השביל. רבים מהמאובנים הם של רודיסטים- חלזונות ימיים בעלי צורה מאורכת.

נמשיך עוד קצת בעליה ונגיע אל המקום הגבוה ביותר אליו יש גישה והוא המצפור. הנוף הנראה מן המצפור וסביבתו הוא נוף חשוף שנוצר כתוצאה מרעיית יתר וגם מכריתת עצים שנעשתה באזור. בין השטחים החשופים נוכל לראות אזורים ירוקים, ביניהם החורשה שסביב מערת פער.

מן האזור הגבוה הזה והנוף הפנורמי הנשקף ממנו נתחיל לרדת למטה. כאן כאמור מדובר על דרך חשופה ותלולה יותר מן העלייה. ההליכה היא על אבנים קטנות, אז לאט לאט… עם הירידה נתקרב עוד ועוד אל עמק סאסא שבליבו קיבוץ סאסא הירוק וגם החורשה שבתוכה נמצאת מערת פער.

בירידה זו ניתן לראות פרחים ייחודיים כמו הסחלב האנטולי ובן חורש רחב עלים אשר פרחיו לבנים- סגלגלים. פרחים מיוחדים אלה שזורים בין שיחים האופייניים לאזורים חשופים. בסוף הירידה נגיע לגבולה המזרחי של שמורת הר מירון שבה התחלנו ללכת מהאזור המתקרב לפסגה.

כאן נלך בשביל עפר כשמתחתינו נמצאים המטעים של קיבוץ סאסא. ניתן לסיים את הטיול כעת ולפנות שמאלה אל עבר כביש הצפון שבו הושאר הרכב השני. ניתן לפנות ימינה לכיוון מערת פער. מדובר על הליכה של 1.5 ק”מ נוספים.

בדרך לפתח המערה ניתן לראות את הבולען אשר דרכו מגיעים המים אל המערה וממיסים אותה בתהליך קארסטי. אם הגעתם בחורף, יראה הבולען כבריכה קטנה, אם הגעתם בעונה היבשה תראו פשוט בור. המים הנקווים במקום מושכים אל החורשה היפה בעלי חיים וניתן לראות עקבות תנים, שועלים ובעלי חיים נוספים. בתוך המערה נוצרים כל העת נטיפים וזקיפים. לאחר ביקור במערה יש לחזור מערבה עד נקודת סיום המסלול ומשם להמשיך עד כביש הצפון.

אטרקציות בסביבה: אזור הר אדיר שופע מקומות לביקור המשלבים תיירות עם חקלאות, או אתרים היסטוריים ועתיקות אשר מעידים על קיומו של ישוב יהודי פורה ופעיל באזור. לפניכם דוגמאות על קצה המזלג למקומות לבקר בהם במהלך החופשה שלכם:

גבינות ויין: אזור הגליל העליון, במיוחד האזור הנושק להר אדיר, מלא ביקבים קטנים וגדולים ומחלבות בוטיק. אם אתם חובבי המשקה המשכר הזה (לא להגזים, אתם צריכים להגיע בשלום למלון…) ואם אתם חובבי גבינות מיוחדות, עשו סיור בין היקבים והמחלבות. בישוב רמות נפתלי ניתן למצוא יותר מיקב אחד שישמח לארח אתכם, להסביר לכם על מהלך הכנת היין, להראות לכם את חביות הענק המשמשות בית לנוזל אשר נכנס במצב אחד ויוצא במצב שונה לחלוטין, ממש כמו זחל השוהה בתוך גולם ויוצא ממנו כשהוא פרפר. ישנו יקב אדיר הנמצא באזור תעשיה דלתון וכולל גם מחלבה שבה תראו ותלמדו על הכנת הגבינות. הביקורים במחלבות השונות כוללים כמובן גם טעימות. בגליל העליון ישנם יקבים ומחלבות ותיקים מאוד אשר קיימים עשרות שנים ועוברים מדור לדור. בהחלט שווה ביקור.

יער ביריה: דרך הנוף של יער ביריה היא דרך יפהפייה המשלבת בין נופו של היער המקיף אתכם לבין “חלונות” שיתנו לכם מדי פעם תמונה פנורמית על נופו של הגליל העליון, עמק החולה, רמת הגולן והחרמון. בתוך היער ישנן הפתעות רבות: מעיינות, עתיקות מישוב יהודי קדום, קברי צדיקים (של ר’ יונתן בן עוזיאל למשל) והרבה ירוק ופריחה, במיוחד בחודשי החורף והאביב. בחודשים אלה מקשטים את היער רקפות, כלניות ושלל פרחי חורף נוספים. הנסיעה ביער מנתקת אתכם לחלוטין מחיי היום יום ומוכיחה ללא ספק כי גם בארץ ניתן ליהנות משינוי אוירה. ביער ביריה נמצאת גם חוות בת יער המציעה שפע של פעילויות כמו פארק חבלים, באולינג בלב הטבע ורכיבה על סוסים וכן מסעדה.

מסלולי טיול בשמורת הר מירון והסביבה

מקומות לינה באיזור הר מירון


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם