• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול בהר מלכישוע וחורבת נר

דף הבית » מסלול טיול בהר מלכישוע וחורבת נר

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

כללי: הר מלכישוע הוא ההר הגבוה ביותר ברכס הרי הגלבוע. הוא גם נמצא בדרומו. אזור הגלבוע הוא מיוחד במינו. הרי הגלבוע עצמם ידועים בכך שהם צחיחים יחסית ונופם הטבעי הוא כשל אזור ערבתי. חלקם מיוערים באופן מלאכותי בעצי אורן ואלונים. בניגוד להרים עצמם, למרגלות הגלבוע נמצא אזור שופע מים הידוע בשם עמק המעיינות. הוא כולל מספר מעיינות ובריכות טבעיות כמו עין יזרעאל, נחל קיבוצים ופארק המעיינות, מעיין חרוד וגן השלושה. מהמסלול שלנו נוכל לצפות על הרי השומרון, עמק בית שאן והרי הגלעד שמעבר לירדן. המסלול כולל פריחות עונתיות יפהפיות. לכל עונה יש את הפריחה הייחודית לה, כאשר הפריחה המיוחדת ביותר היא של אירוס הגלבוע בחודש מרץ, אך גם הפריחה הסתווית הבהירה של כרכומים וסתווניות ופריחת הרקפות והכלניות בחורף הופכות את המסלול ליפהפה.

חבל ארץ: הרי הגלבוע

נקודת התחלה: ליד הישוב מלכישוע

נקודת סיום: ליד הישוב מלכישוע

מפת סימון שבילים: מפה מספר 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע

שילוט והכוונה במסלול: נעבור בשבילים המסומנים בשחור, כחול, ירוק ואדום.

נקודות ציון: 1205030, 189010    (Lng:35.41287444300838  Lat:32.43888854476668)

גישה לאזור המסלול: ברגל

עונות מומלצות: חורף, אביב

משך המסלול: כשש שעות

מאפייני המסלול: זהו מסלול טיול הכולל עליות וירידות, כולל תצפיות נוף יפות לעבר הרי השומרון הנמצאים ממש במרחק נגיעה מאיתנו. המסלול עובר ממש בסמוך לגדר ההפרדה. כאן ניתן לראות בבירור עד כמה דק הוא הגבול בין אזורים הנמצאים בתחומו של הקו הירוק לבין כאלה הנמצאים כבר מעבר לו. בנוסף נוכל לצפות על דרומה של בקעת בית שאן, על בריכות הדגים של קיבוץ טירת צבי ועל שדותיה של הבקעה. נעבור במהלך הטיול בין מבנים עתיקים, מצוקים, מערות ופריחה במיוחד בעונת החורף.

רמת קושי: בינונית

אורך המסלול בק”מ: כעשרה קילומטרים.

איך להגיע: המסלול מתחיל בסמוך לישוב מלכישוע. מגיעים אליו על ידי נסיעה בדרך נוף גלבוע למגיעים מאזור המרכז או חיפה או דרך כביש הבקעה דרך מעלה מירב למגיעים מירושלים. מעט לפני הכניסה לקיבוץ מירב נפנה ימינה לכביש צר ולאחר כשלושה ק”מ נגיע למלכישוע. נפנה ימינה לפני הכניסה לכפר לדרך המסומנת בשחור ולאחר כמה מאות מטרים נגיע לדרך עפר שם ניתן להחנות את הרכב.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או עגלות ילדים.

מקום לפיקניק: אין במהלך המסלול אזור מסודר לפיקניק. ניתן לפני המסלול או אחריו להגיע לחניון המטיילים בהר שאול.

 לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

כניסה: חינם

חניה: חינם

קליטה בקשר: תקין

נקודת מילוי מים: אין. לבוא מצויידים.

אזהרות למפגעים במסלול: לא לבוא מייד לאחר גשמים מחשש להחלקה.

מקומות להפסקה במסלול: ניתן לעשות הפסקה באזורים מוצלים וסלעיים במהלך המסלול כמו בסמוך או מעל אזור המערות חרבת ביזרה או בחרבת נר שלקראת סוף המסלול

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: לאורך המסלול ישנה פריחה רבה, כאשר לכל עונה יש את הפריחה המיוחדת לה. בעונת הסתיו נוכל לראות פריחה בצבעים עדינים ובהירים של כרכום חורפי בפרחיו הלבנים, סתוונית היורה בפרחיה הסגלגלים, עמודים של בן חצב סתווני סגולים וחלמוניות אשר יש להן שני ריכוזים במהלך המסלול. בחורף יפרחו בין הסלעים רקפות בפריחתן הורודה- סגלגלה, כלניות במגוון צבעים- בעיקר אדום. כאשר ישלטו ביד רמה הכלניות והרקפות נוכל כבר לראות את ניצניו הסגולים של אירוס הגלבוע שיפרח כחודשיים לאחר מכן בפריחתו ההדורה והסגולה. נוכל לראות אירוסים שצבעיהם צהוב ולבן- אירוס הביתה ואירוס ארץ ישראלי, פרחים נוספים כמו נוריות, צבעונים, סחלבים, כלך מצוי מאוחר יותר באזור האביב ועוד.

לינה מומלצת: באזור הגלבוע ישנם כמה וכמה אופציות ללינה בסגנון כפרי. להלן כמה מהן:

וילה בכפר: צימר מפנק במיוחד הנמצא בכפר יחזקאל, לא רחוק מעפולה וגבעת המורה. בצימר ישנן ארבע סוויטות מקסימות כשמן של העונות- סוויטת קיץ, סתיו, חורף ואביב. בכל אחת מהסוויטות תמצאו את העיצוב המיוחד שלה ובכולן תמצאו את כל מה שתצפו למצוא בצימר מפנק ויוקרתי: אבזור מושלם וחדיש במטבח ובאמבטיה, גן יפה מחוץ לוילה, בריכה. בקיצור- כל מה שתרצו למצוא במקום הלינה לאחר יום של טיולים ברגל. עוד על  וילה בכפר באתר השוואת מלונות

אירוח כפרי ניר דוד: נמצא ממש למרגלות הגלבוע. מקום מעולה בעיקר למשפחות עם ילדים. זהו מתחם של בקתות אשר כוללות את כל השירותים כולל מטבחון מאובזר, אמבטיה וארוחת בוקר. המקום מלא במדשאות, בריכה בה ניתן להתרחץ בקיץ. הקיבוץ נמצא ממש בקרבת הסחנה ובסמוך לגן גורו.  עוד על אירוח כפרי ניר דוד באתר השוואת מלונות

מסלול: נתחיל את המסלול בהליכה בדרך המסומנת שחור עימה גם הגענו לאחר הפניה לפני כפר הנגמלים מלכישוע. נעבור מחסום לבקר ונמשיך עם השביל השחור עד שנגיע למפגש של השביל השחור עם שביל כחול. לנקודה זו נגיע גם לקראת סיום המסלול. נעלה בדרך סלעית אשר פזורים בה עצי יער. למרגלותינו נוכל לראות שפע של פריחה עונתית, תלוי כמובן בעונה בה נגיע. בעונת החורף, רקפות וכלניות פזורות לכל אורך הדרך. נגיע אל פסגתו של הר בשם הר אבנר. מפסגת ההר נרד אל אזור חשוף מעצים. נוכל לראות ממש בסמוך אלינו את גדר ההפרדה מתפתלת כמו נחש בטון. נגיע לצומת של דרכי עפר בו נפנה שמאלה ונמשיך בטיפוס להר הנקרא פסגה 522. זהו ההר הדרומי ביותר בהרי הגלבוע. כל הטיפוס נעשה באזור מיוער בצפיפות, כאשר נוכל לראות גם בו פריחה יפה של כלניות ורקפות בחורף, ומאוחר יותר של אירוס הגלבוע, אך גם בין האירוסים הסגולים נוכל לראות גם אירוסים צהובים ולבנים. לאחר הטיפוס נגיע לגדר תיל שאם נפנה ימינה ונלך לאורכה, נגיע לשרידיו של מבנה עתיק ולגל אבנים. זהו אזור תצפית אשר משקיף על השומרון לכיוון דרום ומערב. נוכל לראות מסגדים ובתים של מספר כפרים בשומרון ואת פסגתו של הר בזק רחוק יותר. הדבר ממחיש שוב עד כמה השטחים, אשר נשמעים לעיתים כמקום מרוחק כל כך, נמצאים ממש צמוד אלינו. רק לפני מספר דקות היינו בעמק יזרעאל ולפתע אנחנו סמוכים לאזור השומרון. אפשר גם לראות עד כמה השומרון הוא קודם כל הרים מלאי צמחיה אשר דומה מאוד לנופים אחרים בארץ. המשך הליכה בשביל לכיוון דרום ומזרח יביא אותנו אל תצפית לאזור עמק בית שאן והרי הגלעד. ההרים נראים מחורצים על ידי ערוץ גדול העובר דרכם ומגיע אל הבקעה. זהו ערוץ נחל יביס. בתקופת התנ”ך היתה ממוקמת באזור זה העיר יבש גלעד. כעת נגיע לקבוצת עצי ברוש שלצידם ישנו בוסתן קטן עם מספר עצי פרי. בבוסתן או בצל עצי הברוש ניתן לנוח מעט. משם נפנה שמאלה ונרד בירידה תלולה וסלעית לאזור בו יש פריחה מרוכזת של חלמוניות. החלמוניות פורחות בסביבות נובמבר. כאשר נגיע לסוף הירידה, נפנה עם המסלול לכיוון צפון מזרח ונראה מולנו מצוק גבוה ויפה. למרגלותיו ישנן מערות מרשימות והאתר נקרא חרבת ביזרה. ניתן לרדת אל חרבת ביזרה, לצפות במערות ולחזור אל השביל. נמשיך בהליכה ונגיע אל דרך הפטרולים הישנה. לצד הדרך ישנו מבנה מקושת במספר קשתות שנקרא בית המוכתר. יש האומרים כי מקום זה שימש כביתו של מוכתר הכפר חרבת אום סירחאן (חרבת נר) ויש האומרים שהמבנה שימש כבית ספר לילדי הכפר. במלחמת העצמאות היה לו תפקיד חשוב כמקום מפגש עם סוכנים ערביים. נרד אל אפיק נחל נר ונטפס אל עברו השני. נראה בו מבנים עשויים אבן ועצים ששייכים לכפר. ישנו שביל שמקיף את חרבת נר. נגיע לבורות מים פתוחים, מבני אבן נוספים, עצי חרוב עתיקים. הם שייכים לישוב הקדום חרבת נר שהוקם בתקופה הביזנטית. נעבור שער בקר ונחזור אל דרך הפטרולים. נגיע למפגש שבילים שחור וכחול ומשם נגיע אל הרכב.

אטרקציות בסביבה:

סחנה: הסחנה או גן השלושה נמצא בסמוך לקיבוץ ניר דוד. במיוחד אם מדובר על הקיץ כיף אמיתי לרחוץ ולהתרענן בבריכות. גם באביב המים נעימים וכיף להתרענן בהם לאחר מסלול קשה כמו מסלול זה. תוכלו להנות ממדשאות רחבות והרבה פינות לערוך בהן פיקניקים.

מצנחי רחיפה מכתף שאול: הר שאול הפך בשנים האחרונות לנקודה של ספורט האקסטרים הזה. מי שבעניין מצנחי רחיפה בודאי מכיר את הנקודה היפהפייה הזאת ממנה ניתן לגלוש ולרחף מעל העמק. גם למי שאינו עוסק בספורט זוהי חוויה לראות את המרחפים לוקחים את התנופה וגולשים ומרחפים להם.

מרכז הצפרות: בתוך אזור עמק המעיינות שלמרגלות הגלבוע נמצא לו מרכז הצפרות. במרכז הצפרות אפשר לערוך סיורים ולשמוע הסברים על כל הטבע שנמצא באזור. נוכל להכיר את התנשמת בתפקידה כמדבירה אקולוגית שחוסכת הרבה ריסוס כימי ורעיל על הגידולים החקלאיים. במסגרת הסיורים רואים גם את הגידולים באזור ובעונות ישנו קטיף עצמי של תמרים, עגבניות ועוד. לפרטים נוספים על מרכז הצפרות

 

 עריכה לשונית:עינת מנדלבאום

 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם