מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקות–
איזור עמק החולה משופע במקורות מים חיים וצלולים, ובמערבו של עמק החולה נמצא קברו של חוני המעגל, המפורסם בזכות תפילתו על הגשמים, ולכן את סיורינו בעמק החולה נתחיל בקברו.
קבר חוני המעגל נמצא בחצור הגלילית [נוסעים צפונה על כביש 90 לחצור הגלילית, נכנסים בכניסה הראשית של הישוב ואחרי 2 ק”מ של נסיעה ישר נגיע לקבר – יש שילוט נהדר], במקום נמצאת מערת קבר המיוחסת לתנא המפורסם, ובסמוך לה נמצא מבנה נוסף בו מצוינים קבריהם של חוני המעגל וחנן הנחבא . מעל רחבת הקבר ישנה עליה לתצפית מדהימה על האיזור.
חוני המעגל היה תנא שחי בסוף תקופת הזוגות. אודות כינויו “המעגל” יש מחלוקת – חלק סוברים כי הוא נקרא עך שם המעגל שיצר לצורך התפילה וחלק אומרים שהוא נקרא על שם המעגלה שהייתה כלי עבודתו. מסופר עליו ועל נכדיו שהיו ידועי ומפורסמים במעשי הניסים שהתרחשו בעקבות תפילותיהם.
לאחר הביקור בקבר, נעבור לחלק הרטוב של הטיול.
ניסע מצומת מחניים מזרחה לכיוון גדות, ובצומת גדות נפנה שמאלה לכיוון כביש 918. ניסע בכביש עד שנגיע לגשר הפקק [יש שילוט] ומיד אחרי הגשר מפנה ימינה לשביל עפר מסומ”ש באדום [אם פספסנו את הפנייה נוכל אחרי 50 מ’ של נסיעה לפנות ימינה לשביל עפר שנראה]. נסיעה זהירה בשביל העפר של כ 500 מ’ תוביל אותנו לנק’ מפגש של צינורות גדולים. פה נחנה את הרכב. מכאן נמשיך לצעוד מזרחה לכיוון הרמה על שביל העפר מרחק של כ 300 מ’ , וכשנגיע לשלט המכוון לשמורת הג’ילבון נפנה ימינה לתוך השמורה, שם נפסע בשביל צר כשמימיננו ומשמאלינו שדה מוקשים, וככל שנתקדם בשביל נתחיל לצעוד ליד המים ועליהם. לאחר כ 400 מ’ של צעידה נגיע לשרידי ותחנת קמח ישנה מדופנת ושלש קשתות, שמעליהן עברה אמת המים שהובילה את המים לטחנה, שבסביבתן ומעליהן נביעות מים חזקות המשפריצות לכל עבר ומאפשרות מקלחת טבעית נעימה וכ 300 מ’ של צעידה נוספת במעלה השביל יובילו אותנו לנביעה הראשית של עין ג’ילבון ולבריכת הקצינים שאוגרת חלק ממימיה.
טחנת הקמח:
מבנה גדול בעל דפנות עבות במיוחד שייתכן ששימש גם כעמדה סורית, היות ועברה בלאי טבעי במהלך השנים, חלק מהמים פורצים מדפנותיה ומאפשרים מקלחת טבעית וצוננת בימים החמים.
בריכת הקצינים:
בריכה בגודל של 8X5 מ’ בדומה לשאר בריכות הקצינים ברמת הגולן מה שמעלה את ההשערה שאת כולן תכנן אותו אדריכל.
סביבת הבריכה קצת מוזנחת ולאחרונה הוטתה רוב זרימת המים מהבריכה – מה שגרם למפלס נמוך במיוחד בבריכה – כ 15 ס”מ
נחזור לכביש 918 ונפנה ימינה וניסע עד שנראה שילוט לדרדרה, נפנה ימינה לחניון בו ניתן לעשות הפסקת אוכל ואף לארגן חניה ללילה ולאחר מנוחה וסיור לאורך השביל וביקור באתר ההנצחה ובאנדרטה נצעד בשביל שמשמאל לגשר שנראה בכניסה לחורשה ונגיע לאנדרטה שבאתר ההנצחה, נחזור חזרה לכביש ונפנה ימינה ונמשיך צפונה .
אחרי נסיעה של כ 4.8 ק”מ הכביש מתעקל ואנו נפנה לשביל שיוצא מהעיקול ימינה לפי השילוט לעין תינה, שם נוכל לצעוד במסלול קליל לכיוון מפל מרשים ש”נובע” מצינור. אם אחרי עין תינה נחפוץ לפגוש בעוד מקור מים נמשיך עוד כ 950 מ’ צפונה [פניה ימינה מעין תינה] וניכנס לתוך שביל צר שיוביל אותנו לעין דיבשה. לאחר שנחנה את הרכב נפסע בשביל שבין הצמחייה השופעת [ומימין לשלט המסביר על פעילותם של “שומרי הנחל” לטובת המקום] לכיוון התחנה. נכנס מבעד לקשת הכניסה המרהיבה ונוכל להתרשם ממפלסה הפנימי. במקום קיימת סוכת גפנים שמצילה על חלק משטח התחנה בקיץ. לאחר מכן נצא מפתח התחנה ונצעד ימינה [מזרחה – לכיוון הגולן] בשביל הצמוד למבנה התחנה, עד שנגיע לסולם שיוביל אותנו לגג התחנה. על הגג נפסע באמת המים שמובילה את מי עין דיבשה לכיוון התחנה. נצעד בזהירות במים ונאחז בגדרות שנבנו שם בשנים האחרונות, עד לקצה הגג ונבחין שם בפתח דרכו יורדים המים לכיוון גלגלי התחנה. לאחר שנתרשם מהנוף המרהיב ומהמים הצוננים [וניתן גם להביט אל התחנה מלמעלה] נפסע חזרה לכיוון הסולם, נרד מהגג ונפסע לצידו השני של המבנה, נבחין שם בקשת נמוכה ואם ניכנס בעדה נבחין בגלגלי התחנה [שכיום אינם פעילים]. לאחר שנצא מהמבנה נוכל לצעוד במורד הנחל לכיוון הכביש וליהנות משפע המים והצמחייה[זהירות משיחי הפטל הדוקרניים]
בתקופה העות’מנית היתה באיזור בעין דיבשה טחנת קמח שהופעלה ע”י זרמם השוצף של המעיינות שבאיזור, עם השנים נהרסה הטחנה, ושופצה מחדש באמצע שנות ה 80 של המאה הקודמת ע”י עידו יעקבי מקיבוץ גונן. כיום מתוחזק המקום ע”י קבוצת “שומרי הנחל” מבית הספר האיזורי. מזרחית לתחנה, על תל דרבשיה, היה מוצב שחלש על כל האיזור שממערב לו באש בתקופה שלפני מלחמת ששת הימים. כשקו הגבול היה באיזור הטחנה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.