מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקות–
קרדיט תמונה ראשית – מגדל מים בגבעה 69 – אבישי טייכר
בשיתוף אתר בא לי וילה, המציע לכם מגוון וילות נפלאות במישור החוף
–
אם אתם אוהבים לטייל ברחבי הארץ, אתם וודאי מכירים מקרוב את החניונים של קרן קיימת לישראל. החניונים הם מקום עצירה מושלם לפיקניק או מקום טוב להעביר בו את הלילה, אם אתם בעניין של אוהלים, אך כמה מהחניונים הם הרבה יותר מכך – הם נקודות עניין בפני עצמם. במסלול הטיול הבא ניקח אתכם לטיול בין שלושה חניונים של קק”ל, שמאחוריהם סיפורים מרתקים אודות תולדותיה של מדינת ישראל.
מסלול הטיול מתאים למשפחות אוהבי טבע והיסטוריה. המסלול מתאים בחלקו גם לאנשים מוגבלים בתנועה.
המסלול מתאים לטיול בעיקר באביב, אך גם ביתר עונות השנה.
משך הטיול המשוער (כולל נסיעות): כשמונה וחצי שעות.
מפות טיולים וסימון שבילים רלוונטיות למסלול: סימון שבילים 10 – גוש דן וחוף פלשת, מפת סימון שבילים 4 – הכרמל.
אם אתם מעוניינים לבצע את מסלול הטיול בלי לחץ, אנו ממליצים לכם להזמין מלון או וילה מפנקת באזור מישור החוף. כך תוכלו לעצור לאורך המסלול ולפצל אותו ליומיים או לחילופין, לבצע את כולו מבלי לחשוש מהנסיעה הארוכה חזרה הביתה באותו היום.
זכרו – המסלול המוצע הינו בגדר המלצה בלבד. אתם מוזמנים לשנות אותו על פי העדפותיכם ולוח הזמנים שלכם.
–
החניון הראשון – יער חרובית:
הנקודה הראשונה במסלול הטיול שלכם היא יער חרובית שבמערב שפלת יהודה. היער, אשר משתרע על פני כ-8,000 דונמים, יוער על ידי עולים מצפון אפריקה, שהשתכנו ב”מעברת חרובית”, מעברה אשר שהייתה קיימת במקום בין השנים 1955 ל-1959. ביער תוכלו לשוטט על פני שבילי הליכה רבים, להתרשם מעצי המחט, מהברושים ומהאורנים ואם אתם מטיילים באביב או בחורף, גם מפריחה נהדרת של כלניות ורקפות. אולם הסיבה שבחרנו לשלב את יער חרובית במסלול הטיול שלכם היא שבתחומו תוכלו למצוא את פארק הלוחם.
איך תגיעו ליער חרובית? פנו מזרחה בצומת ראם שעל כביש 40, לכביש 3. לאחר כמה מאות מטרים, פנו ימינה לכביש 383 המוביל לזכריה. בין הקילומטר ה-7 ל-8, פנו דרומה ליער חרובית. לחילופין, סעו על כביש 38 צפונה ופנו שמאלה לכביש 383, ממנו תגיעו ליער חרובית.
כמה זמן מומלץ לשהות ביער חרובית? כשעתיים וחצי.
–
–
פארק הלוחם משתרע על פני כ-300 דונמים ומוקדש כולו לנכי צה”ל. השבילים שבפארק מונגשים לנכים, כך שגם הם יוכלו ליהנות מחיק הטבע. אנו ממליצים במיוחד על שני שבילים בפארק, כשהראשון הוא שביל ההורים. שביל ההורים מסומן בצבע חום ונמשך על פני כ-200 מטרים בצדו הדרומי של פארק הלוחם, בין שני מתמחי משחקים. השביל מנציח את אסתר ושמואל אשכנזי ז”ל, לוחמי אצ”ל ואוהבי טבע שהתגוררו בירושלים ופעלו למען בעלי צרכים מיוחדים.
שביל נוסף שאנו ממליצים לטייל על פניו הוא שביל בין הסלעים, אשר נמשך על פני כ-1.4 קילומטרים בפארק. אם אתם מגיעים משער הכניסה לפארק, סעו כ-450 מטרים עד לפנייה שמאלה לכיוון הדרך המסומנת בכחול. לאחר כ-800 מטרים תגיעו לרחבת חנייה, שלידה ניצב עץ חרוב גדול. לפני שאתם מתחילים במסלול, הקדישו זמן מה להתרשמות מהעץ הענקי, שחלק מענפיו הגדולים נתמכים על ידי תומכות שהציבו אנשי קק”ל. מהחרוב תוכלו לרדת בשביל בין הסלעים הסלול עד למצפור השקד, ממנו תוכלו ליהנות מתצפית מהממת על מישור החוף הדרומי. אם אתם מעוניינים, קיים מצפור נוסף בסמוך לנקודת ההתחלה של השביל, בשוליים המערביים של הגבעה עליה ניצב עץ החרוב הגדול – מצפור יונתן. מצפור זה קרוי על שם יונתן טופז ש”ל, אשר נהרג בהתרסקות מטוס בפיליפינים בשנת 1992. ניתן להגיע למצפור זה באמצעות הרכב.
–
לאחר הביקור בפארק הלוחם, עשו את דרככם לנקודת עניין מעניינת נוספת, הנמצאת בדרום יער חרובית – מצפור דוד קרון. מצפור זה ממוקם בראש ח’ירבת דמדם והוא מנציח את סא”ל דוד קרון ז”ל, אשר ייסד את יחידת מודיעין 10. במצפור קיים גם אתר הנצחה לחללי יחידת המודיעין 10. מהתצפית תוכלו לראות את מרחב מישור החוף, מאשקלון ועד ראשון לציון. כדי להגיע למצפור, סעו בדרך הסלולה היוצאת מערבה מחניון אבירם ברכה לכיוון תחנת הכוח צפית. לאחר כ-900 מטרים פנו ימינה לדרך עפר והמשיכו בה עוד כ-900 מטרים עד ההגעה למצפור.
–
–
החניון השני – גבעה 69:
הנקודה הבאה במסלול הטיול שלכם היא גבעה 69, נקודת עצירה מרתקת סמוך לניצנים, שמאחוריה סיפור מימי מלחמת העצמאות. בימים ההם, גבעות היו נקראת על שם גובהן, כך שאתם יכולים להיות בטוחים שגבעה 69 מתנשאת לגובה של 69 מטרים מעל לפני הים. על ראש הגבעה ניצבים שלושה מגדלי בטון מסיביים, ששימשו את הבריטים כמגדלי מים בתקופת שלטונם באזור. מאוחר יותר, במלחמת יום עצמאות, כוחותינו הקימו בסיס על ראש גבעה 69, שכן הגבעה היוותה נקודה אסטרטגית, שאפשרה תצפית ושליטה על כביש החוף ממזרח, דרך גישה מרכזית. ב-7 ביוני 1948 הצבא המצרי כבש את ניצנים הסמוכה והכוח שישב על גבעה 69 הוחלף על ידי פלוגה מגדוד 53 של גבעתי. למחרת, הפלוגה הוחלפה על ידי פלוגה ב’ מגדוד 51. הצבא המצרי ניצל את חוסר ההיכרות של הפלוגה החדשה עם השטח כדי לתקוף את הגבעה בליל ה-9 ביוני באמצעות טנקים כבדים, ארטילריה ומטוסי קרב. לאחר קרב קשה, במהלכו נהרגו עשרים מלוחמי גדוד 51, הגבעה נכבשה על ידי הצבא המצרי. מאוחר יותר, במסגרת מבצע “יואב”, הגבעה נכבשה מחדש על ידי צה”ל ב-27 באוקטובר 1948.
תוכלו להגיע אל ראש הגבעה באמצעות הרכב. על הגבעה תוכלו לשוטט בחורשה יפה שנטעה במקום קק”ל, ליהנות מנופים מרהיבים של הסביבה וכמובן, לבקר באנדרטה לזכר עשרים הנופלים בקרב על הגבעה. תוכלו לקרוא את שמות הנופלים החקוקים על לוח השיש שניצב על האנדרטה. בנוסף, קיים על הגבעה טנק שלל מצרי מדגם T-43, שהובא לאתר הזיכרון לאחר מלחמת ששת הימים.
איך תגיעו לגבעה 69? צאו מיער חרובית לכביש 383 והמשיכו בו מערבה. פנו שמאלה לכביש 3 ובצומת ראם פנו שמאלה לכביש 40. המשיכו בכביש זה עד לצומת מלאכי, משם המשיכו בנסיעה על כביש 3. לאחר כ-4 קילומטרים, פנו ימינה לכביש 232. לאחר כקילומטר וחצי, בצעו פנייה קלה ימינה לכיוון גבעה 69. קיים שילוט חום. משך זמן הנסיעה מיער חרובית לגבעה 69 הוא כחצי שעה.
כמה זמן מומלץ לשהות בגבעה 69? בין חצי שעה לשעה.
–
בדרך לנקודה הבאה – פארק עד הלום:
אם אנחנו כבר מדברים על הצבא המצרי שכבש את גבעה 69, למה שלא נכיר לכם את הנקודה שבה נבלם הצבא המצרי בדרכו לכיבוש צפון הארץ? בדרך לנקודה הבאה במסלול הטיול שלכם, אנו ממליצים לכם לעשות עצירה בנקודה מעניינת נוספת – פארק עד הלום. פארק זה מנציח את לוחמי גבעתי אשר נפלו במהלך קרבות מלחמת העצמאות בדרום. גולת הכותרת של הפארק הינה גשר עד הלום, אשר עובר מעל נחל לכיש וכביש 4. גשר זה פוצץ על ידי לוחמי חטיבת גבעתי ב-12 במאי 1948 על מנת למנוע מהצבא המצרי להמשיך את התקדמותו לכיוון תל אביב.
איך תגיעו לפארק עד הלום? צאו מגבעה 69 ופנו ימינה לכביש 232. לאחר מכן, פנו ימינה לכביש 4 וסעו בו עד מחלף עד הלום, שם פנו ימינה במחלף לכיוון אשדוד. ברמזור הראשון, פנו ימינה לשדרות משה סנה ולאחר כ-350 מטרים פנו שוב ימינה לפארק עד הלום. משך זמן הנסיעה מגבעה 69 לפארק עד הלום הוא כ-10 דקות.
כמה זמן מומלץ לשהות בפארק עד הלום? כשעתיים.
–
עם הגעתכם לפארק עד הלום, תבחינו באובליסק גדול הניצב על רחבת אבן בכניסה לפארק. וודאי תופתעו לגלות שמדובר באנדרטה לזכר החיילים המצריים שנפלו בקרבות על גשר עד הלום! אנדרטה זו, יחד עם אנדרטה נוספת שקיימת באזור נגבה, הוקמו בשנת 1989, בתמורה לכך שהמצרים ישאירו שתי אנדרטאות ישראליות בצפון סיני.
אם תמשיכו על פני האנדרטה, דרך שביל מוצל על ידי מספר אקליפטוסים, תגיעו בסופו של דבר לעיקול נחל לכיש, משם תוכלו להמשיך ברגל לאורך הגדה הדרומית של נחל לכיש. בשביל הליכה זה תמצאו פילבוקס של הצבא הבריטי, שהוקם כאן בתקופת מאורעות תרצ”ו-תרצ”ט, על מנת להגן על גשר מסילת הרכבת שמעל לערוץ הנחל. מול הפילבוקס תמצאו אנדרטה ללוחמי חטיבת גבעתי שנפלו בקרבות במבצע “פלשת”, שהתקיים בין ה-1-3 ביוני 1948 ותכליתו למנוע את ההתקדמות של המצרים צפונה. במהלך הקרבות הקשים, נהרגו 54 מלוחמי חטיבת גבעתי וכוחות נלווים מחטיבת הנגב.
אל תטעו לחשוב שגשר הרכבת, הנראה סמוך לאנדרטה, הוא גשר עד הלום. כדי להגיע לגשר עד הלום, רדו במדרגות האמפיתיאטרון הסמוך לאנדרטה ועיברו מתחת לגשר הרכבת. בהמשך, תראו לפניכם את גשר עד הלום ההיסטורי. אם שאלתם את עצמכם כיצד הגשר עוד קיים – שהרי לפני רגע אמרנו שהוא פוצץ על ידי כוחותינו במלחמת העצמאות – אז נספר לכם שהגשר שוקם לאחר המלחמה. אם תרצו, תוכלו לעלות עליו. בצדו הצפוני של הגשר תוכלו למצוא אנדרטה לזכר עובדי מע”צ, שנפלו במערכות ישראל ובפיגועי טרור.
–
–
ארוחת צהריים: אם הכנתם פיקניק מבעוד מועד, תוכלו לאכול ארוחת צהריים קלה תחת אחד מהעצים שבפארק עד הלום. אם לא, אתם יכולים לעצור באחת מהמסעדות הקיימות באשדוד לפני היציאה לכיוון היעד הבא במסלול.
–
החניון השלישי – אנדרטת משמר הגבול:
הנקודה השלישית והאחרונה במסלול הטיול שלכם היא האנדרטה לזכר לוחמי משמר הגבול, שנמצאת סמוך לצומת משמר הגבול. קק”ל נטעה במקום חורשה גדולה של עצי חורב והכשירה חניון למטיילים, שבו ניצבת אנדרטה נוספת, לזכרו של משה יוסף לבנון ז”ל, לוחם פלמ”ח אשר נפל במבצע לחסימת כביש ואדי ערה במרץ 1948. תוכלו למצוא בחורשה גם כלי זחל”ד ונ”נ, צבועים בצבע מג”ב.
אבל בואו נחזור לאנדרטה המרכזית שנמצאת במקום – אנדרטת משמר הגבול. האנדרטה, שתוכננה על ידי האדריכל והפסל יחיאל ערד, נחנכה בשנת 1980. במרכזה של האנדרטה ניצב מגדל תצפית מבטון, שצורתו דומה למשולש. אתם מוזמנים לטפס על פני 40 המדרגות אל ראש מגדל התצפית וליהנות מהנוף של הסביבה הקרובה ועל “מרחב התפר” באזור ואדי ערה, שמהווה את אחד ממוקדי הפעילות של לוחמי משמר הגבול מאז ומעולם. לצד המגדל תוכלו למצוא את קיר ההנצחה, עליו חקוקים שמות 449 חללי משמר הגבול המונצחים באנדרטה.
מאחורי האמפיתיאטרון הניצב מול מגדל התצפית תמצאו נקודה מעניינת נוספת – המרכז למורשת משמר הגבול, הקרוי על שמו של רב ניצב פנחס קופל ז”ל, המפקד הראשון של מג”ב. במרכז תוכלו למצוא אולם יזכור ותצוגת קבע אודות משמר הגבול, היחידות שמרכיבות אותו, כלי הנשק שמשמשים את לוחמיו ופעילותו השוטפת.
איך תגיעו לאנדרטת משמר הגבול? צאו מפארק עד הלום לכביש 4 והמשיכו בו צפונה עד מחלף בר אילן, שם פנו בנתיב השני ימינה לכביש 471 לכיוון מחלף נחשונים. במחלף, צאו ביציאה לכיוון כביש יצחק רבין/ כביש 6 לכיוון צפון. המשיכו בכביש זה עד מחלף ניצני עוז, שם סעו בנתיב הימיני לכיוון חדרה. המשיכו בכביש 65 וברמזור פנו שמאלה לכיוון אתר ההנצחה ללוחמי משמר הגבול. קיים שילוט חום. רדו לכביש 574 ופנו שמאלה בעקבות השילוט החום לאתר ההנצחה. משך זמן הנסיעה מפארק עד הלום לפתח נחל עירון הוא כשעה.
כמה זמן מומלץ לשהות באנדרטת משמר הגבול? כשעה וחצי.
–
–
בקרבת מקום – תל אסור:
אם החשיכה עוד לא ירדה עליכם ואתם בעניין של טיולים רגליים, אנו ממליצים לכם לבקר בשמורת עין ארובות הסמוכה לאנדרטת משמר הגבול. בכניסה לשמורה תמצאו פינת הנצחה לזכרו של איציק דורי ז”ל, מזכיר קיבוץ מצר אשר נרצח בפיגוע בשנת 2002. אם תתקדמו אל תוך השמורה, תגלו במרכזה את תל אסור, ובערבית “תַל אַסַווִיר”, “תל הפנינים”, אשר זוהה בעבר בטעות שרידי הכעיר המקראית ארובות, מכאן נובע שם השמורה. בחפירות ארכיאולוגיות שהתקיימו במקום נמצאו בין היתר שרידי חווה מהתקופה הפרסית, שרידי ביצור ומטבע מהתקופה ההלניסטית.
למרגלות התל תמצאו שני מעיינות עונתיים, אשר מתייבשים לחלוטין בקיץ, סביבם הקימו הבריטים בתקופת שלטונם באזור קירות תמך שיצרו שתי בריכות. הבריטים גם הקימו אמת מים, אשר מוליכה את המים מהבריכות למורד השמורה. השמורה הוקמה על מנת להגן על טריטון הפסים, דו חי בסכנת הכחדה, שהמעיינות של השמורה מהווים עבורו מקום רבייה.
איך תגיעו לשמורת עין ארובות? השמורה ממוקמת כ-200 מטרים דרומית מערבית לצומת משמר הגבול. ייתכן ששביל הגישה מאנדרטת משמר הגבול לשמורה יהיה סגור למטיילים. במקרה זה, תוכלו להגיע לשמורה באמצעות שבילי עפר ממושב עין עירון, הנמצא במרחק כ-10 דקות נסיעה מאנדרטת משמר הגבול.
כמה זמן מומלץ לשהות בשמורת עין ארובות? בין חצי שעה לשעה.
–
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.