מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותפסל אליהו הנביא, מוחרקה. צילם ד”ר אבישי טייכר
–
כתבה וערכה:עינת מנדלבאום
כללי: ביער קרן כרמל שבו נטייל ישנו שילוב מקסים של פריחה צבעונית ויפה כמעט לאורך כל השנה יחד עם מערות קבורה עתיקות ותצפית לעבר מקום קדוש ובעל ערך היסטורי- המוחרקה. יער קרן כרמל קיבל את השם הלא רשמי “יער הרקפות” בשל פריחת הרקפות הורדרדה- סגלגלה המכסה את השביל וסביבתו כמו שטיח עדין, אך לא רק הרקפות פורחות בו אלא פרחים רבים נוספים כמו נרקיסים, כרכומים, כלניות, צבעונים ועוד. את מערות חרמש שהן מערות קבורה משפחתיות מתקופת המשנה והתלמוד ניתן לראות בתחילת המסלול, ולאחר מכן נראה מערות קבורה נוספות. לאחר עליה בשביל מגיעים אל מצפור המוחרקה שממנו ישנה תצפית נהדרת על עמק יזרעאל, הגליל התחתון ואפילו עד החרמון אשר נראה מקסים במיוחד בימים צלולים של חורף בהם הוא מושלג. רק לשבת על ספסלי העץ שבמקום, להתרווח, לנשום אויר טוב של מרום הכרמל ופשוט להסתכל על הנוף שסביבכם. מעט גבוה יותר מקרן כרמל ומצפור המוחרקה נמצא מנזר הכרמליתים המהווה את הנקודה הגבוהה ביותר בהר הכרמל. המוחרקה שפירוש שמה הוא “מקום השריפה” הוא מקום הקדוש לכל שלוש הדתות. על פי המסורת זה המקום בו נאבק אליהו הנביא בנביאי הבעל והתחרה מולם, ממש כמו בתכנית “הישרדות” מי יצליח להדליק ראשון אש. בניגוד לתכנית, הדלקת האש היתה תלויה רק באלוהיו של כל אחד. לבסוף, כמובן שאליהו ניצח וגורלם של נביאי הבעל לא שפר עליהם.
חבל ארץ: כרמל
נקודת התחלה: תחילת שביל יער הרקפות
נקודת סיום: תחילת שביל יער הרקפות
מפת סימון שבילים: 4- הכרמל
שילוט והכוונה במסלול: שביל ירוק ושביל אדום
נקודות ציון: (35.05, 32.402)
גישה לאזור המסלול: רגלית
עונות מומלצות: כל השנה
משך המסלול: כשעתיים
מאפייני המסלול: זהו מסלול ירוק ופורח, נעים ומוצל. חלק ממנו הוא סלעי יותר וחלקו הוא דרך עפר נוחה להליכה. המסלול כולל את נופו היפהפה של הכרמל ואת הנוף הנראה למרחוק של על אזור רמות מנשה שמתחת, עמק יזרעאל והגליל. זהו מסלול המתאים לכל המשפחה אם כי פחות מומלץ למתקשים בהליכה ואפשר לעבור עימו שבת סתוית, חורפית לא גשומה או אביבית מהנה.
רמת קושי: קל- בינוני. חלק מהשביל הוא סלעי ודורש הליכה זהירה
אורך המסלול בק”מ: 3 ק”מ
איך להגיע: נוסעים בכביש 70 עד מחלף אליקים ופונים בו לכיוון דלית אל כרמל (לכביש 672). עוברים כיכר וממשיכים כ- 100 מ’ אחריה. לצד טרמפיאדה בהמשך נראה שלט גדול של קק”ל המכוון אל יער קרן כרמל וחורבת חרמש. נפנה ימינה בעקבות השלט. ניסע בדרך עפר עוד מספר דקות עד לשדרה של ברושים. כאן נחנה את הרכב.
נגישות לנכים: המסלול אינו מתאים לכסאות גלגלים או עגלות ילדים.
מקום לפיקניק: חניון שער כרמל הסמוך למסלול, מצפור המוחרקה או חניון פינת משה שבתחילת המסלול.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: חינם
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: בחניון שער כרמל שבקרבת המסלול ישנם שירותים בהם ניתן גם למלא מים או תחנת דלק בתחילת המסלול.
אזהרות למפגעים במסלול: חלק מהשביל הוא סלעי ולכן יש לשים לב.
מקומות להפסקה במסלול: הפסקות במהלך המסלול ניתן לעשות לפני תחילת העליה לכיוון מצפור המוחרקה או במצפור עצמו ממנו אפשר לראות את כל הנוף של העמקים הפרוש לרגליכם. כמובן שגם תוך ההליכה בשביל בלב היער אפשר לעשות עצירה בכל מקום.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: המסלול מלא בפריחה לאורך כל השנה. בסתיו ובתחילת החורף ישנה פריחה מקסימה ומפיצת ריח מדהים של הנרקיסים. אליהם מתלווה גם הכרכום החורפי ומתחילה פריחת הרקפות. ככל שחודשי החורף מתקדמים שבילי המסלול נהיים ורודים יותר ויותר מן הרקפות שמתרבות. בהמשך מצטרפות אליהן גם הכלניות בצבעיהן השונים. בסוף החורף ותחילת האביב, בחודש מרץ, פורח גם צבעוני ההרים היפהפה, ויתכן כי פה ושם תראו גם צירוף יפהפה של כחול וצהוב- זהו אירוס הסרגל המתארח לזמן קצר. בקרבת המסלול ניתן לראות שטחים המכוסים סגול כהה מרשים של תורמוס ההרים. באפריל- מאי נראה את פריחת הלוטם ודם המכבים ומאוחר יותר גם את עמודיה הורודים של החוטמית הזיפנית (ורד הקציר)
לינה מומלצת: אזור קרן כרמל הנמצא בדרום הכרמל נמצא בקרבתם של מספר מקומות בהם אפשר ללון: אזור מישור חוף הכרמל וזכרון יעקב, אזור רמות מנשה וגם חיפה. תלוי כמובן אילו מסלולי טיול או מקומות לביקור בחרתם לשלב בחופשה. הנה אחד מהקומות שבהם תוכלו ללון בקרבת המסלול:
ממש בסמוך לקרן הכרמל נמצא הישוב הדרוזי דלית אל כרמל. לפרטים נוספים על דלית אל-כרמל באתר מציאת מלונות בארץ ובעולם.
מסלול: נתחיל את מסלולנו בפינה של רחבת הברושים ונפנה מיד בעקבות השביל האדום. שם גם נראה את מערות הקבורה של חורבת חרמש. חמש המערות חצובות בתוך הסלע ברחבה גדולה. מערות אלה שימשו כנראה לקבורתה של משפחה שנחשבה באותה תקופה, תקופת המשנה והתלמוד, תקופה שבין המאות השלישית והשמינית לספירה, לאחת המשפחות העשירות באזור. בכניסה למערות ישנה קשת ופתחן הוא מרובע וכך ניתן לזהות אותן. נמשיך אל עבר יער הרקפות ובהתאם לשביל נעקוף את המערות ממזרח. כעת אנו נמצאים בחלקו הותיק יותר של היער אשר נשמר מאז נטיעתו. כאן נוכל לראות בתחילת החורף פריחה מרשימה וריחנית של נרקיסים שאליהם מתלווים גם הכרכומים החורפיים הצנועים. בדרכנו נעבור דרך חצר מערות נוספת אך צנועה יותר מקודמתה. נמשיך וניכנס אל תוך חורשת אורנים בה מצטלב השביל האדום עם השביל הירוק. חלק לא קטן מן היער מורכב מעצים צעירים. חלק נכבד מעצי האורן הוותיקים ביער התייבשו ומתו בעקבות פגיעתו של טפיל שנקרא כנימת המגן. עקב כך כל העצים הללו נכרתו ובמקומם ניטעו עצים חדשים הכוללים בעיקר אורנים וגם עצים אופייניים לחורש ארצישראלי כמו אלון מצוי, אלה ארצישראלית, כליל החורש ועוד. אנו הולכים ונכנסים אל תוך ליבו של היער ובמיוחד בחורף אנו מתקבלים על ידי מרבדי פריחה של הרקפות כמובן אך גם הכרמלית הורודה, כלניות ועוד. נמשיך ונטפס עם השביל בפיתולים ונגיע לחניון. הסדרת שביל זה היה מבצע בו אותרו פקעות רבות של רקפות והועברו אל שולי השביל ואל תוך היער בכדי להצילן. מכאן ישנה האפשרות למי שהטיפוס הספיק לו לשוב על עקבותיו וללכת חזרה לכיוון הרכב. מי שמוכן לטפס עוד קצת בכדי להגיע לנקודת תצפית מדהימה ימשיך ללכת בעליה מתונה ולא מעיקה מדי עוד כרבע שעה. נקודת התצפית היא כמובן מצפור המוחרקה או מצפור קרן כרמל. הנקודה היא נקודת תצפית קטנה ומינימליסטית הכוללת שני ספסלי עץ בלבד. עם זאת, לזוג המעוניין בטיול עם קצת רומנטיקה נקודת תצפית כזו המספיקה לשניים בדיוק היא מצויינת עבורו. מנקודת התצפית ניתן לראות את נחל הקישון המתפתל בעמק יזרעאל (כן, נחל הקישון הוא לא רק שפך הנחל שמפגשו עם הים התיכון ידוע לשמצה אלא זרימתו מתחילה אי שם מהשומרון, דרך עמק יזרעאל עד שנשפך למי מפרץ חיפה), את בתיה של יקנעם עילית ואת הישובים שבמערבו של עמק יזרעאל כמו כפר יהושע ואחרים בסביבתו. במבט למעלה נראה את מנזר המוחרקה ממש על פסגת ההר. בחצר המנזר ניצב פסלו של אליהו הנביא עם חרבו המונפת לזכר מלחמתו בנביאי הבעל ובעובדי האלילים בכלל. מנזר המוחרקה הוא מנזר כרמליתי. הכרמליתים ראו את דמותו של אליהו הנביא כדמות מקודשת. גם בחיפה ישנו מנזר הכרמליתים בסטלה מאריס ובסמוך אליו מערת אליהו הנביא. מהמצפור נרד בשביל הירוק. עם פגישתו עם השביל האדום ניתן לבחור האם לרדת בשביל האדום, הקצר והתלול או בשביל הירוק והמתון. אמנם השביל הירוק ארוך יותר אך המתינות שלו מאפשרת הליכה נינוחה ורגועה במהלכה ניתן לצפות בנוף ולהנות מן היער הפורח. בדרך נפגוש גם עץ אלון התבור שהיה נפוץ בעבר בגליל התחתון וברמות מנשה אך היום לא נותרו רבים ממנו. גזעו העבה והמתפתל וצמרתו העבה מרשימים וניתן לשבת ולנוח בצילו. בהמשך נגיע שוב להצטלבות דרכים עם השביל האדום ולאחר מספר דקות הליכה נוספות נגיע אל הרכב הממתין לנו.
אטרקציות בסביבה: באזור הטיול ישנן אטרקציות שונות הכוללות מגוון פעילויות. אם לאחר הפיקניק תתרעננו מספיק תוכלו להנות מאחת מהן. הנה כמה פעילויות שאפשר לעשות בסביבה:
ביקור חקלאי בקיבוץ דליה: קיבוץ דליה נמצא ממש לא רחוק מן המסלול שלנו. בקיבוץ תוכלו לראות עדר של עיזים עם גדיים קטנים ומקסימים שנולדו ממש לא מזמן. זהו עדר אמיתי שנועד לייצור חלב עיזים ושלל גבינות שניתן גם לטעום בביקור. בנוסף לעדר ניתן לבקר גם ביקב במקום. מייצרים בו שלל יינות כמו שרדונה ומוסקט אם אתם מבינים בתחום. אם טרם ערכתם את הפיקניק שלכם ויין הוא תוספת שתשדרג לכם אותו תוכלו להצטייד גם בבקבוק יין לפיקניק מהסרטים. בקיבוץ ישנו גם גן פסלים יפה בו תוכלו לבקר. על מנת להגיע, במחלף אליקים ממשיכים עם כביש 672 עד קיבוץ דליה.
באלגן: אם הילדים עדיין מלאי מרץ אחרי הטיול, פארק באלגן יוציא מהם אנרגיות באופן סופי… זהו פארק שעשועים בקיבוץ יגור שכולל מתקני מתנפחים וג’ימבורי, מתקנים לגדולים יותר כמו רכבת, אופנועים, סירות, מתחם תותחים, משחקי סוני פלייסטיישן ועוד. במקום יש גם פינת חי קטנה ולהורים ישנם שפע של מקומות ישיבה בהם ניתן לשבת קצת, לשתות קפה ואפילו לנוח על ערסל.
הקרקס החקלאי: בלב השדות של מושב היוגב שבכניסה לעמק יזרעאל נמצא הקרקס החקלאי, אשר ממש כמו שמו משלב בין חקלאות לקרקס. במקום תראו מופע קרקס מצחיק המשלב מגוון אלמנטים, תהנו מסדנת קרקס שיכולה להיות נסיעה בחד אופן לגדולים יותר, ג’אגלינג או נסיעה על אופניים ללא פדלים לקטנים יותר. לאחר מכן תוכלו גם לקטוף ירקות מהגינה האורגנית של המושב על פי העונה, לזרוע עציץ שתקחו איתכם הביתה ולבקר בפינת החי.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.