• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מסלול טיול ביפו העתיקה

דף הבית » מסלול טיול ביפו העתיקה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

ככר השעון, ביפו. צילם עידו גור, תחרות ויקיפדיה אוהבת אתרי מורשת. מתוך: פיקיוויקי

 

רקע כללי: יפו היא פנינה בתוך גוש דן שהוא ברובו בנוי בצורה אורבנית מלאה במגדלים ובניינים אפרוריים. כבר כאשר מגיעים לנקודת ההתחלה והסיום של המסלול, הלוא הוא שוק הפשפשים המוכר והוותיק שהפך להיות אחד מסמליה של העיר, מרגישים את הצבעוניות ואת האווירה האחרת. נעבור במהלך המסלול גם ליד מגדל השעון שהוא אתר מיוחד שמביא אותנו מיד למקום ולזמן אחר. מגדל השעון ממוקם בתוך כיכר שבה נוכל לראות מבנים נוספים עתיקים ומיוחדים. כמו בכל עיר עתיקה, גם ביפו ישנו שער עיר שנעבור דרכו. סמטותיה של יפו הן ציוריות, מרוצפות אבן ונראה שהזמן בהן נעצר קצת. בכלל, יפו נראית לעיתים כאמה או סבתה של תל אביב הצעירה, הפרועה והתוססת שכאילו אומרת: בואו אלי קצת, שבו לכם בנחת, שתו משהו, לכו בין בתי האבן ועצרו קצת ת קצב החיים ואת חיי היום יום, טיילו בין האתרים העתיקים שיש לי להציע. מסלול זה אכן עושה כך. נטייל בין מבניה וסמטאותיה של העיר, נגיע לים ונצפה בסלעים מהאגדה היוונית על אנדרומדה שהתרחשה כאן, מול יפו. טיול ביפו הוא לא רק שיר, הוא משהו שכל אחד יכול לעשות אפילו במהלך יום עבודה על מנת לעשות לעצו פסק זמן.

חבל ארץ: יפו, תל אביב

נקודת התחלה: שוק הפשפשים

נקודת סיום: שוק הפשפשים (מסלול מעגלי)

נקודת ציון: Lng:34.75623850646569 Lat:32.055166515089034

מפת סימון שבילים: מפה מספר 10- גוש דן וחוף פלשת

שילוט והכוונה במסלול: יש חלקית ביפו ברחובות

עונות מומלצות: כל השנה

משך המסלול: 2 שעות

מאפייני המסלול: הליכה קלה, מתאים למשפחות וקבוצות מאורגנות. המסלול הוא בעיקר מישורי וכולל מעט עליות כמו לגן הפסגה וירידות לכיוון סמטאות יפו והנמל. נעבור במהלך המסלול בין מבנים מיוחדים כמו מגדל השעון המפורסם, הכנסייה הפרנציסקאנית, בית הסאראיה ועוד. במהלך המסלול נגיע לנקודות תצפית פסטורליות בהן נוכל לצפות על הים ולראות את סלעי אנדרומדה- המזכרת לטרגדיה שהתרחשה במקום על פי האגדה היוונית וללמוד על אחת הערים העתיקות ביותר בארץ ולנסות רק לדמיין איך נראה האזור לפני שנים כה רבות בהן נבנו המבנים ורוצפו המדרכות שעליהן נעבור.

רמת קושי: קלה

אורך המסלול בק”מ: 2-3 ק”מ

איך להגיע: מגיעים לשעון ביפו. המגיעים מחוץ לעיר מומלץ להיכנס במחלף קיבוץ גלויות. מסלול ההליכה נמצא במרחק 10 דקות ההליכה ממסוף האוטובוסים כרמלית.

נגישות לנכים: אין (יש מדרגות במסלול)

מקום לפיקניק: אפשר – בגנים בסביבה (גן הפיסגה)

לעיוןהנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

חניה: חינם או בתשלום אם החניה היא בכחול לבן.

אזהרות למפגעים במסלול: אין

מקומות להפסקה במסלול: אין

מקומות לינה בקרבת המסלול: תל אביב מלאה בבתי מלון ומקומות לינה. בחרנו כמה הנמצאים קרוב ליפו וכאלה בעלי אווירה מיוחדת

טריאסטה: טריאסטה היא מלון בוטיק בליבה של שכונת נווה צדק הציורית. במלון שלוש סוויטות ציוריות בסגנון איטלקי. הן מאובזרות היטב במיטב המודרניזציה אך משולב בהם גם סגנון עתיק באמצעות בניה מאבן. בכל סוויטה ישנה מרפסת ירוקה הצופה אל בתיה ורחובותיה הקסומים של השכונה. במקום ישנו בית קפה וגינה בהם תוכלו לשבת ולהנות. לפרטים נוספים וקבלת מחירים על מלון טריאסטה.

המסלול: הסיור שלנו מתחיל בשוק הפשפשים. כבר שוק הפשפשים הוא מקום שניתן לטייל בו מספר שעות. יש בו חנויות צבעוניות שלא תמצאו במקומות אחרים. פשפשנו ומצאנו מספר חנויות מעניינות במיוחד כמו פלשתינה- א”י הכוללת מגוון רחב של עתיקות וחפצים מימי טרום המדינה, ביניהם: טלסקופ, קסדה צבאית, מנורת שולחן עתיקה ועוד. חנות מעניינת אחרת היא הללויה, חנות שבה ישנם כלי נגינה רבם ואקזוטים, כולל מקלות גשם, בוזוקי, רעשנים דמויי צפרדע, קלימבות ועוד. בחנות רנסנס תמצאו עתיקות בסגנון אירופאי, גה לאב היא חנות של אמן אשר ראה עולם ומציג מיצירותיו. זה רק על קצה המזלג. משוק הפשפשים נגיע אל כיכר השעון. במרכז הכיכר עומד איתן ובולט בגגו המחודד מגדל השעון שהוקם על ידי תרומות בעיקר של הסוחר יוסף מויאל בעל חנות תכשיטים בכיכר. את השעון של המגדל בנה השען מוריס שיינברג. מגדל השעון שימש את התושבים וכמוהו נבנו עוד 6 מגדלי שעון ברחבי הארץ- שכם, טבריה, צפת, נצרת עכו וירושלים.

הכיכר היוותה את מרכז השלטון של העיר לאחר שהתפרקה מחומותיה בסוף המאה ה 19. שליטי העיר לא ראו צורך בחומות שהוקמו עוד על ידי בונה העיר – מחמוד אגא א-שאמי הוא אבו נבוט, בתחילת המאה ה 19 לאחר שנפוליאון בונפרטה החריב אותה.

בכיכר ניתן להבחין במספר מבנים, הבולט שבהם הוא הסאראיה- בית הממשל. בניין זה הוקם על ידי העות’מאניים בתכנונו של האדריכל היהודי ברוך פפרמייסטר ב- 1897 לאחר שעבר ממקום מושבו הקודם בסמטאות יפו. חלקו הצפוני של המבנה נהרס וחלקו הדרומי שופץ. נבתה לו חזית חדשה עשויה הבנויה עמודים מרשימים ולבנים. המבנה שימש את מרכז השלטון במשך שנים. היום, כחלק מסגירת מעגל המקום נשכר על ידי השגרירות הטורקית ויילמדו בו השפה ותרבותה של טורקיהמול הסאראיה הוקם הקישלה- בית הכלא התורכי. הכיכר גובלת גם בחנויות שהן צידו המזרחי של המסגד והן שייכות למעשה לווקף. ממול המסגד בפינה הדרום מזרחית של הכיכר ניתן לראות של סוק-א-דיר הוא שוק הנזירים. הכנסייה היוונית אורתודוכסית הקימה את השוק בסוף המאה ה 19 כשוק פריטי יד שניה והשכירה את החנויות.

מהכיכר נצעד לכיוון שער העיר שהוקם על ידי אבו נבוט ונקרא גם על שמו – באב אבו נבוט. השער בנוי בצורה מרשימה. יש לו שתי קשתות ומעליהן שלוש כיפות קטנות. השער נקרא גם שער ירושלים כי ממנו היה ניתן לצאת מהעיר לכיוון ירושלים. השער מוסתר בחלקו וניתן לראות רק את הקצה שלו. מכאן נכנסו התושבים לעיר. לאחר שנכנס במערכת השער נצעד לכיוון המזרקה בצורת משושה. כאן שכן לפני כ 150 שנה על פי ציורים שנמצאו מתקן מים ששימש את המאמינים המוסלמים לפני כניסתם למסגד. ממול המתקן שנקרא גם מטהרה, עמד מועדון אריאנה שם החל הזמן אריס סאן את דרכו.

נעלה במעלה רחוב רוסלאן, ונעמוד בתצפית מול הים ועצי התות המאפיינים את המקום. מהתצפית ניתן לראות את סלעי אנדרומדה מהאגדה היוונית על יפו. משם נחצה את הכביש ונעמוד מול הסאראיה אל ענתיקה- הסאראיה הישנה. כאן התגורר אבו נבוט שליט העיר, ומאוחר יותר גרו כאן משפחות יהודיות ביניהן משפחתו של אהרון שלוש. זהו מבנה עתיק עשוי אבן אשר נבנה על מצודה צלבנית. במקום פועל התיאטרון הערבי- עברי ביפו.

משם נעפיל לכנסיה הפרנצי’סקנית- סנט פטרוס המציינת את האירוע שממנו החל פטרוס להפיץ את הנצרות לרומאים מה שהפך ברבות הימים את האימפריה הרומית לאימפריה נוצרית השנת 334.

מהכנסייה נעלה לגן הפסגה שם עומד לו בגאווה פסלו של דניאל כפרי המציין 3 סצנות אמונה בין העם היהודי ואלוהיו ונקרא – פסל האמונה. זהו פסל המרשים הזה הבנוי כשער ומציין את כניסת עם ישראל לארץ ישראל על פי הבטחת אלוהים לאבות. הגן מלא צמחיה מגוונת, במיוחד כזו שאינה רגישה למליחות הים כמו אשלים, הרדופים, מלוח ושיחי רותם. ברעש הגבעה ניטעו תאנים ותמרים. בנוסף נבנה בו אמפיתיאטרון וחוצה אותו גשר תלוי הנקרא גשר המשאלות. על גבי הגשר הוצבו לוחות המייצגים מזלות שונים וכן פסיפס של גלגל המזלות. האמונה היא כי בקשת משאלה תוך הנחת היד על לוח המזל של מבקש המשאלה יעזור להגשמתה.

מגן הפסגה נרד לכיוון דרום לגן שער רעמסס, גן המכיל שרידים ארכיאולוגיים של ארמונו של רעמסס השני הלוא הוא פרעה שממנו ברחו בני ישראל ממצרים.

מהגן נכנס לסמטאות יפו העתיקה, נביט בעץ התלוי – פרי אומנותו של רן מורין. בתוך כד חרס הוצב עץ תפוז קטן אשר קשור בשרשראות לקירות בתיה העתיקים של יפו. הוא בא לציין את הנתק ההולך וגובר של האדם והטבע. העץ נמצא בלב רובע האומנים של יפו, אזור יפה ומיוחד בפני עצמו. משם נצעד לכיוון תיאטרון הסמטה. בהמשך נגיע לחאן זונאנה- החאן היהודי הראשון של יפו שנבנה ב 1740 על ידי ועד פקידי קושטה כדי לעזור ליהודים בירושלים ושימש את עולי הרגל במסעם מהנמל לכיוון ירושלים. נמשיך בהליכה לכיוון כיכר קדומים ונכנס לכיוון הסמטאות המובילות לנמל. נרד בסמטאות עד שנגיע לנמל.

הנמל הוא המקום שאליו הגיעו העולים החדשים, מכאן ע”פ המסורת ברח יונה הנביא משליחות האל, ומכאן הביאו ע”פ המסורת את ארזי הלבנון לבניית בית המקדש.

מהנמל ניתן לצעוד חזרה לשוק הפשפשים או להמשיך בשיטוט מהנה.

המידע באדיבות קפה יפו


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם