מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותתמונה ראשית: Adriana Hristova Pixabay
כתבה ליאור קן-לי, מורת דרך מוסמכת בירושלים
אחד מהאתרים הידועים ביותר בירושלים הוא הר הזיתים, ההר שנמצא ממזרח לעיר העתיקה. היום, כשמסתכלים על ההר, לא לגמרי ברור מדוע קראו לו הר הזיתים. הרי אין עליו עצי זית רבים. בעבר המצב היה אחרת, ומרבית משטח ההר היה מכוסה בעצי זית. יוסף בן מתתיהו, ההיסטוריון הידוע מתקופת בית שני, מספר שבמהלך המצור של הרומאים על ירושלים בשנת 70 לספירה, הם כרתו את מרבית מעצי הזית שעל הר הזיתים והשתמשו בהם לצרכי המצור.
במסלול הטיול הבא תצאו לטיול למרגלות הר הזיתים. בין הר הזיתים לעיר העתיקה של ירושלים מפריד נחל הקדרון, שנשפך לכיוון ים המלח. האתרים שבהם תבקרו במסלול הזה נמצאים לאורכו של נחל זה, שמכונה גם נחל יהושפט. תבקרו במוזיאון לארכיאולוגיה הראשון בארץ, בשני אתרים בעלי חשיבות לנצרות ובמצבות עתיקות ומרשימות במיוחד בנחל קדרון.
משך המסלול המשוער: שלוש-ארבע שעות, תלוי בזמן שבו תבקרו במוזיאון.
מרחק ההליכה הכולל: כ-1.5 עד 2.5 קילומטרים.
את המסלול שלכם תתחילו במוזיאון רוקפלר. מוזיאון רוקפלר, ששייך היום למוזיאון ישראל, נחנך בשנת 1938 על ידי שלטונות המנדט הבריטי, ששלטו באותו הזמן בירושלים, ונחשב למוזיאון הראשון לארכיאולוגיה בארץ. במוזיאון מוצגים ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים מרחבי הארץ, והוא נקרא על שמו של הנדבן האמריקני, ג’ון רוקפלר ג’וניור.
לפני שאתם מתחילים להתעמק בממצאים המוצגים במוזיאון, כדאי לכם להקדיש כמה דקות כדי להתרשם מהמבנה המיוחד של מוזיאון רוקפלר. האדריכל הראשי, שהיה אמון על פרויקט בניית המוזיאון, היה בארב הריסון, מנהל העבודות הציבוריות המנדטוריות, שתכנן בין היתר גם את המבנים של ארמון הנציב, בית המדפיס הממשלתי ובניין הדואר המרכזי בירושלים. הריסון לקח את משימת בניית המוזיאון ברצינות יתרה ויצא ללימודים באירופה על מנת ללמוד כיצד מתוכננים מוזיאונים ברחבי העולם. בסופו של דבר, הריסון הגיש תכנית עבודה סופית והחל לעבוד.
אחד מהאלמנטים, שעמדו במחלוקת, היה המגדל המשושה שבכניסה למוזיאון. היו שאמרו, שלא ייתכן שהמגדל יהיה גבוה יותר מהצריחים של המסגדים והכנסיות בירושלים, ואכן, הנמיכו את גובה המגדל כך שלא יהיה גבוה יתר על המידה. כשתיכנסו פנימה, אל תוך המוזיאון, תגיעו תוך זמן קצר אל החצר הפנימית המרכזית של המוזיאון, החצר הזו, שבמרכזה ישנה בריכה יפהפייה, נבנתה בהשראת הארמון של איזבל ופרדיננד בגרנדה שבספרד. בקדמת הבריכה תוכלו לזהות עבודת קרמיקה מרהיבה, שנעשתה על ידי האמן הארמני, דוד אוהנסיאן, אשר פתח את סדנת הקרמיקה הראשונה בירושלים. מלבד זאת, שווה לכם להביט מסביב לחצר ולראות את עשרה התבליטים, שמייצגגים עשר תרבויות שונות. מבנה המוזיאון הוא ללא ספק יצירת אמנות בפני עצמו.
לאחר שתסיימו להתרשם ממבנהו המרהיב של המוזיאון, אתם יכולים להתחיל להתעמק בממצאים המוצגים בו. קיימים ממצאים רבים מתקופות שונות במוזיאון, אך אני ממליצה להתעמק בכמה מוצגים מרתקים במיוחד:
- ספיני העץ המגולפים מהמבנה האומאי של מסגד אל-אקצא. ספיני העץ היפהפיים הללו כנראה עיטרו את הקורות שמעל החלק עמודי האולם המרכזי של המסגד. בשיפוץ יסודי שנערך במסגד בשנת 1938, הוצאו ספיני העץ הללו מתוך המסגד והועברו חלקם למוזיאון הזה וחלקם למוזיאון החראם שעל הר הבית.
- שני המשקופים, שהיו מעל לכניסה לכנסיית הקבר. המשקופים הללו היו מקובעים מעל לפתח כנסיית הקבר מהתקופה הצלבנית ועד שהבריטים החליטו להוריד אותם במסגרת שיפוץ שהם עשו לאחר רעידת אדמה. הבריטים הורידו, אבל מעולם לא החזירו. על אחד מהמשקופים תוכלו לזהות סצנות מתוך הברית החדשה, ביניהן את הסעודה האחרונה של התלמידים עם ישוע.
- חלקי סטוקו מארמון הישאם. שרידיו של ארמון הישאם, שבנייתו החלה ככל הנראה בתקופה הערבית הקדומה, אך בנייתו נקטעה על ידי רעידת האדמה של שנת 749, נמצאים ביריחו. אך, למרבה המזל, הבריטים הביאו למוזיאון רוקפלר כמה חלקי סטוקו מרשימים במיוחד מתוך הארמון, שאותה אתם תוכלו לראות בזמן הביקור במוזיאון. בין קטעי הסטוקו המרשימים ביותר נמנה קטע תקרה הכולל מספר פסלי פנים, שלא כל כך אופייניים לאמנות האסלאם.
ניתן להחנות את הרכב בחניון של המוזיאון רק בשבת. ביתר ימות השבוע, ניתן להחנות את הרכב בחניונים הסמוכים. ישנו חניון בתשלום בצמוד לשער שכם. המוזיאון נמצא במרחק כ-10 דקות הליכה משער שכם.
הכניסה בחינם.
שעות הפתיחה של המוזיאון: ימי ראשון, שני, רביעי וחמישי בין השעות 10:00-15:00, שבת בין השעות 10:00-14:00. המוזיאון סגור בימי שלישי ושישי.
כמה זמן מומלץ לבקר? בין שעה וחצי לשלוש שעות.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון רוקפלר.
ממוזיאון רוקפלר תעשו את דרככם אל עבר הר הזיתים. התקדמו מזרחה על רחוב סולטן סולימאן ואז פנו ימינה, דרומה, על דרך יריחו. המשיכו לאורך דרך יריחו עד שתראו את הפנייה שמאלה לכיוון הכנסיות שבבסיס הר הזיתים. משך ההליכה הוא כ-15 דקות. אם אתם מעדיפים, אתם יכולים לקחת מונית אל המקום.
בבסיס ההר, לצד הדרך שמובילה מעלה, נמצאים כמה אתרים נוצריים חשובים, ששווה להכיר. אני ממליצה קודם כל לעצור לביקור בכנסיית גת שמנים, שידועה גם בכינוייה, כנסיית כל העמים או כנסיית היגון. הכנסייה הזו מנציחה את היגון של ישוע, את תפילתו האחרונה לפני שנעצר ונשלח למשפט אצל הכהן הגדול, קיפא.
בחצר של הכנסייה תוכלו לראות גן של עצי זית, מעצי הזית העתיקים ביותר שנותרו בירושלים, שגילם כ-900 שנה. הם ניטעו כאן בתקופה הצלבנית, במאה ה-12. בשטח הדרומי-מזרחי של הגן נמצאים שני עצים, שניטעו על ידי שני אפיפיורים. האחד ניטע על ידי פאולוס השישי ב-1964, והשני ניטע על ידי פרנציסקוס ב-2014.
כשתסיימו להקיף את מחצית הגן, תגיעו אל הכנסייה האדירה, שבנויה על גבי כנסייה עתיקה יותר מהתקופה הביזנטית, סביב המאה ה-4 לספירה. הכנסייה המודרנית תוכננה על ידי אנטוניו ברלוצי, שתכנן כנסיות קתוליות רבות ברחבי הארץ. הכנסייה הזו, שנבנתה בין השנים 1919-24, הייתה אחד מהפרויקטים הראשונים שלו בארץ. בכל כנסייה שברלוצי תכנן בארץ הוא ניסה להשחיל בדרך כזו או אחרת את הסיפור המונצח במקום. בכנסיית גת שמנים הוא מצא דרך להדגיש את היגון שבסיפור. כשתיכנסו אל תוך הכנסייה תיראו שהתאורה בה חלושה, ושהחלונות שבה עשויים מזכוכית סגולה, צבע שנחשב לצבע של יגון. אם תסתכלו מעלה, אל התקרה, תוכלו לראות דגלים של 12 מדינות. אלו הן המדינות של הקהילות הקתוליות, אשר תרמו להקמתה של הכנסייה, ומכאן הכינוי הנוסף של הכנסייה – כנסיית כל העמים, כלומר העמים שתרמו להקמתה של הכנסייה.
הכניסה בחינם.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 8:00-18:00, ובחורף עד 17:00.
כמה זמן מומלץ לבקר? עד חצי שעה.
תצאו מכנסיית גת שמנים, חצו את הכביש ורדו במדרגות אל המתחם שנמצא מהצד השני של הדרך – כנסיית קבר מרים ומערת הבגידה. מערת הבגידה קשורה לסיפור שמונצח בכנסיית גת שמנים. למעשה, היא המשכו של הסיפור. לאחר שישוע התפלל בגת שמנים, הוא שב אל המערה הזו, שבה היו התלמידים שלו. זמן קצר לאחר מכן הגיע יהודה איש קריות, שהיה אחד מהתלמידים שלו, והסגיר את ישוע לאנשים, שלקחו אותו למשפט אצל הכהן הגדול קיפא. זו הסיבה שהמערה נקראת מערת הבגידה – יהודה איש קריות בגד בישוע, שהיה המורה שלו.
את המערה תוכלו למצוא בסופה של הסמטה הקטנה שמצד ימין. מדובר במערה קטנה, שבתוכה קפלה, מקום תפילה נוצרי.
שעות הפתיחה של המערה: מדי יום בין השעות 8:00-12:00, 14:30-18:00. בחורף, המערה פתוחה עד 17:00.
מהמערה תוכלו להמשיך אל כנסיית קבר מרים, ששוכנת ממש על יד. אתם יכולים לרדת בגרם המדרגות הארוך עד שתגיעו אל חלקה התחתון של הכנסייה, שם נמצא הקבר הריק של מרים. הברית החדשה, הספר הקדוש לנוצרים, אינו מזכיר כיצד נפטרה מרים, אמו של ישוע, אך ישנה מסורת הקשורה לסיום חייה. לפי המסורת, מרים המשיכה לגור בירושלים גם אחרי מותו של ישוע. היא התגוררה בביתו של יוחנן התלמיד האהוב, כיוון שלפני מותו, ישוע ביקש מהם שיהיו כמו אם ובן. לפי המסורת, מרים לא נפטרה בסוף ימיה, אלא נרדמה. ישוע ירד מהשמיים כדי לאסוף את נשמתה ומה שנותר היה רק הגוף. התלמידים של ישוע ערכו לה לוויה והובילו אותה אל אזור הקבורה שמחוץ לעיר, באזור נחל קדרון, וקברו אותה בקבר. ביום השלישי לתרדמתה, גופה נלקח לשמיים, בדיוק כפי שביום השלישי לקבורתו, ישוע קם לתחייה. הקבר הריק נחשב למקום חשוב במיוחד עבור הקתולים והאורתודוקסים הנוצרים, ותוכלו לראות כאן איקונות של מרים וקישוטים נוספים.
שעות הפתיחה של הכנסייה: מדי יום בין השעות 5:00-13:00, 14:30-18:00. בחורף, בין השעות 6:00-12:00, 14:30-17:00.
לאחר הביקור בכנסיית קבר מרים, תתקדמו על דרך יריחו דרומה כ-180 קילומטרים עד שתראו את הירידה ימינה לכיוון מעמקי נחל קדרון. שם נמצאות מצבות נחל קדרון, מבנים מונומנטליים מרשימים במיוחד, שלא כולם מכירים. הידיעות הראשונות על המצבות הללו בנחל קדרון מגיעות מהמאה ה-4 לספירה. המצבה הראשונה שאליה תגיעו תהיה יד אבשלום. זוהי מצבה מונומנטלית, שהמסורת מייחסת לאבשלום, בנו הסורר של דוד המלך. עד תקופת המנדט הבריטי, עמדה לפני המצבה ערימה אדירה של אבנים, שהושלכו על ידי עוברי אורח, אשר האמינו שמדובר בקברו של אבשלום. היו גם שלקחו את הבנים שלהם אל המצבה וביקשו מהם להשליך לעבר המצבה אבן, כדי שיבינו שלא כדאי להם להתנהג לא יפה. אך, במאה השנים האחרונות החל המחקר הארכיאולוגי, ולפי המחקר הקבר תוארך למאה ה-1 לספירה, שזה מאות רבות של שנים אחרי זמנו של אבשלום. אז של מי הקבר הזה? יש שטוענים שזה הקבר של אגריפס המלך.
הבא בתור, במעלה השביל, נמצא קבר בני חזיר. הוא מתוארך למאה ה-2 לפנה”ס או לסוף המאה ה-1 לפנה”ס, כך שהוא הקדום מבין שלוש המצבות שבקדרון. הקבר חצוב כולו בצוק, ובזכות כתובת שנחקקה לצד הקבר ניתן לדעת של מי היה הקבר: “זה הקבר והנפש של אלעזר חניה יועזר יהודה שמעון יוחנן בני יוסף בן עובד יוסף ואלעזר בני חניה כהנים מבני חזיר”. מהכתובת מבינים שמדובר היה בקברם של שישה בנים של יוסף בן עובד ושני בנים של כהן מבני חזיר. חזיר היה אב משמרת כהונה, אחת מ-24 משמרות הכהונה.
תמשיכו עוד מעט הלאה ותגיעו אל קבר זכריה. ומיהו אותו זכריה? מסורת מהמאה ה-13 לספירה סבורה שהמצבה הזו שייכת לזכריה בן יהוידע, נביא מימי בית שני, שהוצא להורג לאחר שהוכיח את מלך יהודה, יואש, ואת שרי יהודה, על מעשיהם שנשתנו לרעה. בספר דברי הימים ב’ פרק כ”ד מסופר: “ורוח האלוהים לבשה את זכריה בן יהוידע הכהן ויעמוד מעליו ויאמר להם: כה אמר אלוהים: למה אתם עוברים את מצוות האלים ולא תצליחו כי עזבתם את האלוהים ואעזוב אתכם, ויקשרו עליו וירגמו אבן בנקבת המלך בחצר בית האלוהים.” האגדה מספרת, שכאשר הבבלים כבשו את ירושלים ושרפו את בית המקדש, נבוכדנצר ראה את דמו של זכריה רותח ומבעבע בבית המקדש. אך, כמו יד אבשלום, גם קבר זכריה איננו מתוארך לזמן שמייחסת לו המסורת, אלא מאות רבות של שנים לאחר מכן.
תעלו חזרה אל הכביש ותמשיכו ברגל או במונית חזרה אל הרכב שלכם. אם לא הגעתם עם רכב, אתם יכולים להמשיך לסיור בעיר העתיקה או בעיר דוד, שנמצאים במרחק הליכה קצר ממצבות נחל קדרון.
לינה מומלצת הוא מלון ירושלים
אחוזה ערבית אלגנטית מהמאה ה-19. הוא מציע חדרים ממוזגים עם אינטרנט אלחוטי מהיר חינם, בתוספת גינה, בר ומסעדה.
סיורים מומלצים נוספים בירושלים:
סיורון והיסטוריה בשכונת תלפיות, סיור וסיפור בשכונת קטמון, מסלול טיול ברחוב הנביאים
סיור במושבה הגרמנית מסלול טיול בעין כרם, ירושלים בתשח, סיור בעקבות לוחמים, מורשת קרב
סיור בשכונת זיכרון משה , אטרקציות, בילויים, מסלולים, לינות, ומסעדות בירושלים
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.