מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקות–
סייר, כתב וצילם: אילן גד
התוספות באדיבות מלון הבוטיק הפינה של מיכל
–
ההלם שפקד את יהודי העולם ורוסיה הצארית בפרט, לאור הפוגרומים שכונו “סופות בנגב” ברוסיה, העיר הרבה יהודים טובים מחלום ההטמעות בקרב המדינות באירופה, והצית את חלום הציונות. בגלי ההגירה הגדולים (שבתומם עברו מעל שני מליון יהודים מרוסיה לארה”ב בעיקר), זכתה ארץ ישראל לקבל מנה זעומה של יהודים שחיפשו בה מפלט. את העובדה הזאת ביקש לתקן הרב שמואל מוהליבר (כן ההוא מהרחוב..) , כששכנע את אבי הישוב (שעדיין לא ידע שהוא כזה) הברון אדמונד דה רוטשילד, לתמוך ברעיון יישוב יהודים איכרים מרוסיה במושבה חקלאית בארץ ישראל.
למשימה גוייסו איכרים יהודים בעלי ניסיון מרוסיה הלבנה (בלארוס), הם מומנו, ונשלחו לארץ. הברון הנדיב רכש עבורם את הקרקע של המושבה שנקראה בתחילה עקרון , והם ניגשו במלוא המרץ להפריח את האדמה (ב ז’ בחשוון התרמ”ד -1883).
קשים מצד הממשל העותומאני לא חסרו אז, בתים למגורים נאסר על המתיישבים לבנות. ולכן הם בילפו את התורכים, ובנו את הקזרמה, שהייתה כאילו רפת/מחסן חקלאי עם חדרים בקומה השנייה. כיום השתמרו 4 קזרמות, והשמורה בנהן היא זאת של משפחת לוין. הקזרמה הופקעה בשנת 2005. בהמשך בוטל האיסור על בניית בתי מגורים, ובתים רגילים החלו להבנות במושבה.
במושבה נבנה כמובן בית-כנסת (הרי המתיישבים היו שומרי מצוות) במימון הברון הנדיב, שזכה למרות זאת לחוות לא מעט מרידות מצד האיכרים החלוצים שהיו לא מעט קשי עורף, ולזכותם יאמר שהם נרדפו לא מעט בידי פקידות הברון. המרידות הסתיימו בגירוש של כמה משפחות, וביטול משטר הפקידות הרודה. אך לצער כולם בית הכנסת הראשון הפך למבנה מסוכן , ובמקומו נבנה בשנת 1927 בית הכנסת השני והיפה שעומד לו כיום בפינת הכיכר היפה של המושבה הישנה.
אגב, עיקשות האיכרים לא נפסקה גם כאשר החליט הברון לשנות את שם המושבה מעקרון למזכרת בתיה בשנת 1887 ע”ש אימו בטי דה-רוטשילד,ובינם לבין עצמם הם המשיכו לדבר על עקרון.
בין שאר המבנים היפים, שנשתמרו במושבה יש את בית הספר, ואת בית הרופא, תא הטלפון האנגלי, ובית משק הברון, וכמובן הבאר הראשונה.
בית הספר שנבנה במקור לשמש כמגורי אחד הפקידים, הפך בשנת 1905 לבית הספר. בזמן מלחמת העולם הראשונה הפקיעו התורכים את המקום והוא שימש כמגורי צבא, וכלא..כיום משמש המבנה הישן לחדר מורים.
תא הטלפון הניצב לא הרחק מהקזרמה של משפחת לווין , משמש כיום אטרקציה לזוגות צעירים ערב חופתם (כפי שנוכחתי בסיורי במקום).לידו שוכן בית הרוקח (ששימש כרופא רוב ימות השבוע), המקום שימש כמרפאה לתושבי המושבה והאיזור , ורופא היה מגיע לפה פעם בשבוע אם לא הרגיזו את פקידי הברון..
גולת הכותרת של המבנים במושבה הוא ללא ספק, בית משק הברון שנבנה ב 1892, אז הוא שימש לאיחסון כלים חקלאים ולמושב של פקידות הברון, ובהמות,המקום משמש כיום כמוזיאון המושבה, ומקום לכנסים. מסופר פה שהמבנה נבנה כל כך טוב, שבעבודות השימור שבוצעו בו, לא נדרשו להרבה בכדי להשיבו לרמה סבירה, אז מי אומר שפעם לא בנו טוב..
לקראת סוף הסיור נראה את הבאר הראשונה של המושבה שנחפרה לעומק 30 מטר בשנת 1884, שנשכחה במשך השנים עד שנתגלתה ושופצה בשנת 1994, כן בדיוק 110 שנים. לידה שוכן גן הברון , וכמה עצוב שהגן סגור לו בשער ברזל, ואין אפשרות להיכנס אליו.
–
הפינה של מיכל במזכרת בתיה ממליצה על טיולים נחמדים באזור:
–
גבעות מרר
ליד קיבוץ גבעת ברנר לפני הטיול בגבעות בקרו באנדרטת הצנחנים המרשימה . התיחדו עם שמות הנופלים וזיכרו כי בזכותם אנו יכולים לטייל בשבילי הארץ היפים שלה. ומאחוריה גבעות מרר. גבעות כורכר אשר חופנות בתוכן לא מעט היסטוריה. המסלול מעגלי ומתאים למשפחות הרוצות לטייל בין הפרדסים ופירחי הבר.
–
דרך הפסלים ביער הנשיא
לא רחוק מאיתנו יער הנשיא הידוע גם כיער צרעה משתרע על גבעות השפלה הגבוהה מן הפסגות הגבוהות נשקפים הנופים המרהיבים של מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה . “דרך הפסלים”, החוצה את יער צרעה לכל אורכו, מתפתלת בין אתרי היער לאורך כ – 10 ק”מ. קק”ל סיפקה לאמנים, תושבים ותיקים ועולים חדשים, גושי סלע גדולים והם גילפו את האבנים והפכו אותן לפסלים. היצירות הוצבו לאורך הדרך והפכו למכלול מיוחד של פיסול סביבתי.
הגעה: יוצאים ממזכרת בתיה שמאלה לכביש 411 עד צומת חולדה. פונים שמאלה לכביש 3 עד צומת נחשון. פונים ימנה לכביש 44. לאחר 3 ק”מ פונים ימינה ליער צרעה (שלט חום).
–
עיינות גיבתון
שמורת טבע קטנה ובה שתי קבוצות של נביעות אשר סביבן צומח מים וביצה. תל מלוט הנמצא בסמוך לנביעות משקיף על תל גזר וכל הסביבה. במקום חורשת אקליפטוסים וספסלי ישיבה.
הגעה: יוצאים ממזכרת בתיה שמאלה על כביש 411. לאחר 5 ק”מ עוברים את פסי הרכבת ומיד ישנה פנייה שמאלה. השביל הסימון הכחול מוביל עד המעיינות הליכה של 20 דקות או נסיעה ברכב שטח.
–
תל גזר
תל גזר הינו אתר ארכיאולוגי השוכן לאורך דרך הים, ומזוהה עם העיר הכנענית העתיקה גזר. התל הוא מהחשובים שבתלי ארץ ישראל. המאפיינים הטבעיים של תל גזר ומיקומו האסטרטגי מסבירים את חשיבותו הרבה בעת העתיקה. נתגלה בשנת 1871, ומאז הפך לאתר של חפירות ארכאולוגיות רבות. מרכס התל ניתן לראות באופק מערב את הקו הכחול של הים התיכון, ובאופק מזרח את רכס הרי יהודה.
הגעה: יוצאים ממזכרת בתיה שמאלה על כביש 411 עד צומת חולדה. פונים שמאלה על כביש 3 עד צומת נחשון. פונים שמאלה על כביש 44 ולאחר 3 ק”מ פונים ימינה לכרמי יוסף. נכנסים ליישוב בכיכר פונים שמאלה עד להגעה לחניון עפר. ניתן לחנות את הרכב וללכת מעט ברגל או להמשיך דרך שער ברזל בדרך עפר שמתאימה לכל רכב לעבר התל.
–
גבעת הפסלים של גדי פרימן במשמר דוד
גדי הוא חבר הקיבוץ ופסל, ובגן מוצגות העבודות שלו. מלבד הפסלים, הוא פיסל במקום פינות ישיבה מאבן, במרכז הגבעה עומד בית שככל הנראה היה בית המוכתר של חולדה הערבית. גדי שיפץ את הבית והפך אותו לגלריה וסדנת עבודה. הגבעה יפה באופן מיוחד. אפשר להשקיף ממנה על כל הסביבה.
הגעה: יוצאים ממזכרת בתיה שמאלה על כביש 411. לאחר 6 ק”מ פונים שמאלה למשמר דוד. מול האנדרטה של לוחמי חיל ההנדסה, מייד אחרי הכניסה לכביש הגישה לקיבוץ משמר דוד, מימין לכביש נמצא השילוט של קק”ל: “סדנת פיסול”. טלפון: 050-7231924
–
דרך בורמה
תוכלו להגיע במהירות ל”דרך בורמה” ,ממצפה הראל עד מצפור שער הגיא. הדרך שפרצו לוחמי חטיבת הראל של הפלמ”ח, במלחמת העצמאות ששימשה כמעבר לכוחות צבא ישראלים ואספקה מאזור קיבוץ חולדה לירושלים. נמצאת בלבו של חבל ארץ טובל ביערות, ולאורכה יש חניונים ונקודות תצפית מרהיבות, אפשרות לסיורים רגליים מלווים בטרסות חקלאיות, עצי תאנה ואורן, פיסול סביבתי וקטע ירידה קצר ותלול להמחשת ההיסטוריה.
הגעה למצפה הראל: יוצאים ממזכרת בתיה שמאלה על כביש 411 עד צומת חולדה. פונים שמאלה לכביש 3 עד צומת נחשון.פונים ימינה לכביש 44 עד לפניה שמאלה למצפה הראל.
מסלול טיול ברכב בעקבות הפריצה לירושלים דרך ‘דרך בורמה’
–
עמק איילון ופארק קנדה
עמק בין הרי ירושלים לשפלה, ציר תנועה חשוב לירושלים בכל הדורות, עמק בעל ערך אסטרטגי. פארק קנדה שוכן בין לטרון לשער הגיא. זהו גן לאומי בו מוצגים שרידי חקלאות עתיקה ושרידים ארכיאולוגיים רבים בנוסף ישנם אתרי מים רבים בניהם נחל המעיינות, מעיין התמרים ובוסתנים רבים.אין ספק כי מלון ברחובות אינו חוויה אורבנית אלא קסומה ונפלאה ויעד נוח כשמתכננים חופשה משפחתית.
הגעה: יוצאים ממזכרת בתיה שמאלה על כביש 411 עד צומת חולדה. פונים שמאלה לכביש 3 וממשיכים עד מחלף לטרון. ממשיכים ישר (לכיוון מודיעין) ומיד ופונים ימינה לפארק.
מסלול טיול בעין איילון שבפארק קנדה
–
דרך היין – שפלת יואב יהודה
בשפלת יואב-יהודה שררו תנאים נוחים לגידול הגפן. הסיור לוקח לביקור בחלק מן היקבים הגדולים והפרטיים. יקבים רבים הפועלים באזור,תוכלו לתאם ביקורים ביקבים הבאים:
מסלול טיול בעקבות יקבים באיזור שפלת יהודה
יקבי ברקן – חולדה 08-9355858
יקב שורק – טל שחר 08-9450844
יקב כרמי יוסף 08-9286098
יקב נחשון – קיבוץ נחשוןן 08-9278641
מנזר לטרון – 08-9220065
יקב קלו דה גת – קיבוץ הראל 02-9993505
יקב צרעה – קיבוץ צרעה 02-9908261
יקב פלם – אשתאול 02-9929924
יקב קסטל – רמת רזיאל 02-5342249
יקב צובה – קיבוץ צובה 02-5347678
–
יער בן שמן
לא רחוק מהצימר “הפינה של מיכל” מצוי אחד מגושי היערות הגדולים במדינה,יער בן שמן. ביער דרכי נוף משולטות, פינות מרגוע, שרידי אתרים ארכאולוגיים, וספסלי פיקניק רבים. ניתן לבקר בקברי המכבים, תל גמזו ומצפה מודיעים.
הגעה: יוצאים ממזכרת בתיה ימינה על כביש 411, בצומת בילו פונים ימינה על כביש 40. נוסעים עד לוד צומת גינתון פונים שמאלה לכביש 443 ופונים ימינה ליער.
–
יער הקדושים
גל-עד לקורבנות השואה הנמצא משני צידיו של נחל כסלון. ביער ננטעו 6 מיליון עצים לזכרם של ששת מיליוני היהודים שנספו בשואה. ביער ניתן לראות את אנדטאות, נחל כסלון ומערת הקדושים, שביל מצוקי כסלון.
האנדרטה המרכזית ביער היא “מגילת האש”, וסביבה אנדרטאות ואתרי הנצחה נוספים לקהילות שהושמדו בשואה. בולט במיוחד אתר ההנצחה לאנה פרנק שנחנך ב-2011.
הגעה: יוצאים מהצימר “הפינה של מיכל” במזכרת בתיה שמאלה על כביש 411. בצומת חולדה פונים ימינה לכביש 3. בצומת נחשון פונים ימינה לכביש 44. בצומת שמשון פונים שמאלה לכביש 38 ומיד ימינה באשתאול לכיוון צובה.
–
מנזר השתקנים לטרון
אין כמו להתחיל חופשה משפחתית באזור מרהיב וציורי כמו מנזר לטרון המשמש נזירים טראפיסטים (זרם במסדר הבנדיקטינים שבכנסיה הקתולית שנקרא על שם העיר טראפ בצרפת). עקרונות המסדר הינם חיי פשטות ויצרנות בשיטות פרימיטיביות, תוך נדירת נדר שתיקה. על שום נדר שתיקה זה נקרא המנזר “מנזר השתקנים”.
המבנה בו שוכן מנזר השתקנים נבנה במקור ב-1861 כמלון דרכים, אך בעל המקום, שנקלע לקשיים כלכליים, נאלץ למוכרו. מבנה המנזר נבנה לראשונה ב-1926, אך נהרס ב-1929 ברעידת אדמה. המבנה נבנה מחדש, וזהו המבנה אותו רואים כיום.
אנשי מנזר השתקנים אינם חיים מתרומות, אלא מתפרנסים מחקלאות ומהייקב הנמצא במנזר. הייקב מייצר כ-250,000 בקבוקים של סוגי יין שונים בשנה. כל היינות מוכנים מענבים הגדלים בשטח המנזר.
המנזר פתוח כל השבוע למעט ימי א’ וחגים נוצריים. שעות הפתיחה הן:
09:00-11:00
15:30-16:30
שעות פתיחת החנות:
07:30-18:00
–
לינה כפרית במרכז הארץ
מיקומנו במפה מאפשר גישה נוחה לטיולים במרכז הארץ. “הפינה של מיכל ” מציע לינה כפרית במלון בוטיק קטן, ביתי ואישי מאוד, נעימה לאורחינו המחפשים מלונות בוטיק במרכז באווירה ביתית. המלון נקי מאוד ושומר על הניקיון ברמה גבוהה תחת התו הסגול.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.