מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקותתודה ל: קובי פינקלר, עיתונאי
תורם הצילום: זלר זלמנסון, פיקיויקי
לגעת בתפוח בעודו על העץ. מה יותר ראש השנה במטעי המושבה הצפונית הקסומה מטולה? מהמזרח ניבט הר החרמון, מדרום נשקף עמק החולה הירוק והפורה ומהצפון והמערב משתרעים המטעים היפהפיים של תושבי המושבה, שלובשים ופושטים צורה וצבע על פי עונות השנה: לבלוב, פריחה, תנובה ושלכת.
הפירות של מטולה – תפוחים, אגסים, משמשים, דובדבנים, שזיפים ונקטרינות – ידועים בטעמם הנפלא בארץ ובעולם.
בכיוון הר הצפייה, מערבית למושבה, נמצאת תצפית נוף “מצפה דדו” – הצופה על כל עמק החולה, החרמון, הרי הגולן והלבנון – המראה מערפל את החושים. במרכז העמק היפה מזדקרת גבשושית בולטת, ‘תל אבל’ ו’בית מעכה’ התנכ”יות.
מרחוק כשעומדים עם התל מבחינים בבתיה של המושבה. אי אפשר שלא להישבות בקיסמה. בתיה עטופים בצמחיה ירוקה. דרומה להם נראים שולי קריית את שמונה. במרכז המושבה ברחובה הראשי שילוט נהיר לכל על סיפור עברה. בית האומנויות, מוזיאון בית האיכר לתולדות ראשית ההתיישבות במקום, ספרייה ציבורית גדולה בבית הראשונים ו”מרכז קנדה” לספורט הקרח.
מעלינו בפסגת הרי נפתלי קיבוץ משגב עם, וכמובן הרי הלבנון והכפרים הלבנונים שכה רבות שמענו עליהם. מסקרן ומגרה? אנחנו יושבים בנקודה הצפונית ביותר בישראל במטולה.
ארבעה מפלים זורמים במזרחה של מטולה: מפל עיון, הטחנה, האשד והתנור.
נעים לטייל בשמורת נחל עיון, לצעוד במסלולי ההליכה וליהנות ממראות הטבע הנפלאים: נוף, פריחה, מפלים וחוויית ההליכה בטבע.
מטולה מושבת עובדי אדמה
מעט רקע. ראשית הישוב בקניית אדמות מאריסים דרוזים תושבי ‘אל מטלה’. השנה היא 1896 כשהברון רוטשילד מחליט להקים ‘מושבת עובדי אדמה’. 59 התושבים הראשונים, כולם שומרי תורה ומצוות, ראו ברכה בעמלם. השדות פרחו, אבל תושבי האזור הערבים התנכלו למתיישבים וחמסו את שדותיהם ורכושם. המושבה ניטשה ותושביה חזרו אליה רק בזמן שלטון הבריטים. מקור השם העברי, מטולה, אינו ברור. נראה שאיכרי המושבה בחרו בשם המזכיר את שמו הערבי של הכפר, אומטולה, הצופה והמשקיפה. יש שקישרו שֵׁם זה למילה “תֵל” בשל גובהו של המקום; ומכאן הכתיב “מתולה” (בתי”ו ולא בטי”ת) שהיה נהוג בשנותיה הראשונות של המושבה. אחרים הצביעו על דמיון הצלילים בין השם מטולה למילה טללים, המעידה על פוריות הקרקע באזור. ומכאן השם מטולה (בטי”ת), והוא הכתיב המקובל בימינו. במושבה של היום, בתי מלון ובתי הארחה חלקם במבנים עתיקים, בחצרות הבתים הוקמו צימרים מקסימים, ברחוב הראשונים במרכז המושבה, נותרו בתי האבן מימיה הראשונים של מטולה, וכן מוזיאון “בית האיכר” המתאר את תולדות המושבה. נסיה, מנהלת המוזיאון מיטיבה לתאר ולהסביר על המקום, תמורת שקלים בודדים דמי הכניסה.
בבית זה היה מקום מגוריו של רבה הראשון של המושבה בימיה הראשונים. היום, למרבה הצער בית הכנסת הקסום העומד במרכזה של המושבה (מול מלון אלסקה אין שהיה פעם שלג הלבנון) שומם כמעט באמצע השבוע. (שחרית בשבע וחצי אם תארגנו מנין). רק בסופי שבוע וחגים נשמע קול הרינה והתפילה מבין כתליו. כניסת השבת במושבה הינה לפי זמן ירושלים. קחו בחשבון. הרב המקומי הרב ברוך פכטר מקדיש לכל אחד מאורחיו בנועם הליכותיו את סיפורו של המקום. צידו הרבנית מעבירה שיעור קבוע בכל שבת ב-11 במועדון המקומי. אל תחמיצו.
פארק המעיין
במרכז המושבה נמצא פארק המעיין שסביבו מדשאה גדולה ואמפיתיאטרון. מי המעיין המשקים עצי תות ענקיים ומצלים שנותרו במקום מימי הברון דה רוטשילד, שביקש להקים במושבה מפעל לייצור בדי משי. עם בוא הקיץ החלו העצים להניב פירותיהם. זיכרון מתוק של ילדות ונעורים שבהם היינו מלקטים וזוללים את הפרי בהנאה אמיתית. בסמוך לפסל התפוחים, המהווה את שער הכניסה לפארק המעיין נחנה את רכבנו ונרד ברגל בשביל המרוצף באבן. הפארק הינו פרויקט שחזור ושיקום מעיין המושבה, שהיה מוקד אזורי לאספקת מים לתושבי האזור. במהלך העבודה של אנשי קק”ל במקום נחשפה הבריכה המטויחת שאליה זרמו מי המעיין. הבריכה שוקמה וממנה הוסדרה זרימה בתעלות מדופנות אבן לעבר בית השאיבה. נבנתה מערכת שבילים מרוצפים ומדרגות אבן המובילות למוקד הפארק- הנביעה. בפארק עצי פרי היונקים את חיותם ממי המעיין: עצי תות, תאנה, רימון ודובדבנים. בצילם ספסלים ופינות ישיבה שבהם אפשר לשבת וליהנות מהנוף היפהפה של עמק עיון ובקעת החולה.
מפל התנור
ו… רגע. מה עם המפל המפורסם של מטולה מפל התנור? אז, אל דאגה. לא שכחנו אותו לרגע ואפילו בעונה הזו. כאן נמצאים המפלים המרהיבים של שמורת טבע נחל עיון. הנחל יורד משטח לבנון לעמק החולה, והפרשי הגובה, יחד עם האזור ההררי והסלעי, יוצרים ארבעה מפל. שבילים נוחים, גשרי עץ ומדרגות מובילים את המטייל לכל פינותיה היפות של השמורה. לכל אורך הדרך, רואים צמחיית נחלים עשירה, עצי חורש, פרחי בר נדירים ושלדגים לבני חזה. מקורות המפלים בנחל עיון. מימי הנחל נובעים מעבר לגבול, כשבעה ק”מ מצפון למטולה. רק בחורף, כשהשדות בלבנון אינם זקוקים להשקיה, זורמים בערוץ מים רבים. לב השמורה הוא קטע קניוני יפה ובו ארבעה מפלי מים: מפל עיון, שגובהו 9.20 מ’, מפל הטחנה, שגובהו כ – 21 מ’, הנקרא כך בגלל טחנת הקמח הצמודה אליו, שהופעלה בכוח המים הנופלים, שני מפלי האשד שגובה העליון שבהם כ – 5 מ’ והתחתון כ – 9.5 מ’. מפל התנור, שגובהו 30 מ’ נגזר מהמילה הערבית “תנורה”-חצאית שלובשות הנשים הערביות באזור. המפלים נמצאים בנקיק צר והם מושכים את עיקר תשומת הלב.
שתי אפשריות מוצעות למטיילים באזור. מסלול אחד קצר בין כחצי שעה יוצא מכביש 90 בואכה מטולה. יורדים מהכביש הראשי, פונים ימינה, נכנסים לשמורה, ומגיעים עד לנקודות המצפור המרהיבות. אפשרות שנייה היא ללכת לאורכו של נחל עיון. המסלול הוא בין כשעה וחצי ומוצאו מבית העלמין של מטולה, בצפון המושבה. מסלול זה, מיועד למיטבי לכת, שכן אם אין ברשותכם שני רכבים תצטרכו לטפס בחזרה את כל אשר ירדתם במורד הנחל.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.