מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקות
כללי: זהו מסע נפלא דרך בית הכנסת העתיק ושרידי תחנות הקמח, דרך נקודות תצפית מיוחדות ומעיינות יפהפיים. המסלול המיוחד הזה מתאים לכל המשפחה ובו תוכלו למצוא פינות חמד למנוחה לצד מאגרי מים ומול נופי הגליל והרי הלבנון.
חבל ארץ: הגליל העליון.
נקודת התחלה: כפר ג’יש (גוש חלב).
נקודת סיום: כפר ג’יש (גוש חלב) – מסלול מעגלי.
מפת סימון שבילים: 2.
נקודות ציון: (1918, 12704) / Lng:35.446222523731876 Lat:
שילוט והכוונה במסלול: סימון ירוק (מתחלף לשחור במהלך המסלול, כמתואר).
עונות מומלצות: כל השנה (למעט בימים חמים במיוחד).
משך המסלול: כ-4 שעות.
מאפייני המסלול: מסלול רגלי, מתאים לכל המשפחה.
רמת קושי: בינוני.
אורך המסלול בק”מ: כ-6 ק”מ.
כניסה: בחינם.
שעות כניסה: יש להגיע עד 5 שעות טרם החשיכה.
איך להגיע: נוסעים על כביש 89 וכחצי ק”מ צפונית למושב ספסופה פונים צפונה, לכביש הכניסה לכפר. ממשיכים בנסיעה 100 מטרים נוספים עד הכניסה למגרש החניה משמאל.
חניה: מגרש חניה, כ-100 מ’ לאחר הכניסה לכפר.
נגישות לנכים: אין.
קליטה בקשר: תקין לכל אורך המסלול.
נקודת מילוי מים: אין – יש להצטייד מראש.
אזהרות למפגעים במסלול: בחורף עשוי לעלות מפלס המים בערוץ – יש להיזהר בחצייתו.
מקומות להפסקה במסלול: ברחבת בית הכנסת, מתחת לעצי התאנה ובנקודות התצפית לאורך המסלול.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: עצי צפצפה, זית ותאנה, שיחי פטל וגפן, וכן חרצית עטורה, שקד מצוי, הרדוף הנחלים, לוטם מרווני וכלנית מצויה.
קריאה נוספת: “מורה דרך” – מנחם מרקוס.
לינה מומלצת: מלונות בגוש חלב.
מידע כללי:
על פי האגדה, שני סוחרי שמן גדולים הגיעו מלודקיה (סוריה) לארץ ישראל במטרה לקנות שמן זית איכותי. ימים ארוכים העבירו במסעות עד שנאלצו לחזור לסוריה בידיים ריקות. אלא שבדרך חזרה, כשעברו בכפר גוש חלב, גילו איכר יהודי לצד עץ הזית. בנימוס רב שאלו האם יוכלו לרכוש שמן זית, ואילו האיכר הזמינם אל הבית, הניח להם לטבול את כפות רגליהם העייפות בקערות השמן ואף העניק להם כמות שמן נדיבה.
אם כן, שם הכפר ‘גוש חלב’ אינו קשור לחלב, אלא לשמן הזית שמייצרים תושבי הכפר. שני בתי הכנסת היהודיים אף מעידים על מעמד הכפר בתקופת התלמוד.
המסלול:
נצא לדרך מהחנייה – נחצה את הכביש ונרד ימינה, עם הדרך הסלולה (ובעקבות הסימון הירוק) לכיוון נחל גוש חלב. הדרך תהפוך במהרה לדרך עפר ולאחר כ-200 מטרים נגיע לראש העמק של נחל גוש חלב. כאן למעשה עובר הנחל בין מדרון בזלת לבין מדרונות סלע הגיר.
נמשיך ללכת כ-300 מטרים נוספים לכיוון צפון ונגלה מימין את ערוץ הנחל עין גוש חלב, המעיין האיתן אשר מזין את אפיק הנחל. סימון השבילים הירוק ימשיך ויכוון אותנו במורד הנחל עד שנגיע אל בית הכנסת העתיק, בתום הליכה של כ-250 מטרים. בית הכנסת העתיק התגלה ב-1905 והתקיים, לפי הידוע לנו, בין המאות השלישית לשישית. באולם התפילה עומדים עדיין עמודי טורים שתמכו את תקרת בית הכנסת, הרצפה עשויה אריחי אבן ושרידי הבמה קיימים עד היום. הביטו גם אל קיר בית הכנסת, שם תגלו משקוף מרשים עם תבליט על עיט פרוש כנפיים.
נמשיך מבית הכנסת בעקבות המסלול הירוק – במורד הנחל, ונחלוף על פני המעיינות עין ברדי ועין רחו, הנובעים משמאל לדרך על גבי שכבת חרסית. בעין רחו ניצבות בפנינו שלוש אפשריות, אך נבחר בפנייה ימינה (נאמנים לסימון הירוק) אל דרך עפר שחוצה את ערוץ הנחל ומטפסת מעלה. נטפס עם הדרך אל עין עלווה – מעיין מרהיב, עטוף עצי צפצפה ותאנה. כאן ניתן לעצור ולנוח.
לאחר מנוחה קלה נחזור עם השביל בכיוון דרום, במורד הנחל. לאחר הליכה של כ-250 מטרים נחזור אל נתיב הנחל ונמשיך בכיוון צפון-מערב, בסמוך לפלג המים בערוץ הנחל. תנו את תשומת לבכם אל המים הזורמים – קרפדות, צפרדעים וסרטנים מתגוררים שם. הבחינו גם בשיחי הפטל הגדלים סביב, והיזהרו מפני הקוצים החדים של העץ. ניתן לזהות גם את שרידיהן של תחנות הקמח שפעלו באזור בעבר.
נמשיך לצעוד ולאחר כקילומטר וחצי נחצה את הערוץ ונגיע לשביל הפונה שמאלה (ללא סימון). העלייה התלולה תוביל אותנו אל שביל החוצה את ערוץ נחל חלב. נפנה שמאלה במעלה הנחל ונטפס אל מצוק הגיר. שימו לב שהשביל אינו מסומן (בחורף, עקב הגשמים, הוא אף עשוי להיות בוצי). כשנגיע לראש הגבעה נזכה לתצפית יפהפייה על עמק נחל גוש חלב, ועל הרי הלבנון.
נמשיך במעלה הנחל, ולאחר כ-200 מטרים נגיע למעיין (ששמו אינו ידוע), אשר מימיו יוצרים אגם קטן וצלול. דרך העפר מובילה אותנו דרומה כעת, לכיוון כפר גוש חלב. שימו לב כי במהלך הדרך נתחבר לסימון השבילים השחור, המגיע מכיוון נחל דישון. נגיע אל קצה העלייה ונפנה מבטנו לאחור, אל נופו המיוחד של הגליל המזרחי – הר מירון, הר חירם והר אדיר.
הסימון השחור מפנה אותנו ימינה, אבל אנחנו נפנה דווקא שמאלה ונכנס אל הכפר, דרך הכנסייה הקתולית על שם בוטרוס ופאולוס. נצעד עם הכביש לכיוון צומת הכניסה אל הכפר ונגיע חזרה אל החניון שבו התחלנו את המסע.
פיקניק בסביבה: בקיבוץ גדות ובקיבוץ גונן.
אטרקציות בסביבה: רפטינג בנהר הירדן, טיולי ג’יפים בגליל או טרקטורונים במושב דישון, וכן ניתן גם להרחיק מעט ולסייר בראש פינה או בצפת.
–
–
עריכה לשונית והגהה – דנה ברגר
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.