• תַפרִיט
  • תַפרִיט
נחל הקיני 3 - צילם בר זוהר יאיר

מסלול טיול בנחל הקיני

דף הבית » מסלול טיול בנחל הקיני

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

רגלכללי: נחל קיני הוא נחל איתן בחלקו אשר זורם מאזור רמות מנשה ובו יש לנחל אופי קניוני- הערוץ צר, והוא מגיע לאזור מגידו בעמק יזרעאל. בו הוא זורם כתעלה ונשפך לבסוף לנחל הקישון באזור מנחת מגידו. זהו מסלול קצר יחסית אך מרוכז. לאורך מאות מטרים בלבד נוכל לראות מעיינות נובעים שמזינים את הנחל, צמחיית נחלים עשירה, עצי תות ותאנה שנותנים הרבה פינות מוצלות וכמה שרידים של טחנות קמח אשר פעלו בתקופות קדומות וקיבלו את האנרגיה להפעלתן ממי הנחל. שם הנחל נובע משני מקורות: גם במקורות קדומים בהם מוזכר כי פרעה תחותמס השלישי נלחם במגידו והגיע לשפת נחל הקינה, וגם על שמו של שבט הקיני שהיה ממוקם בסביבה ובו היתה חברה יעל שהרדימה את סיסרא שר צבא חצור בעזרת חלב. כיוון שהנחל ממוקם באזור אסטרטגי, על הדרך המובילה מבית שאן לקיסריה ועוברת גם דרך ציפורי, רואים לו אזכורים לאורך תקופות היסטוריות נרחבות, כולל התקופה הרומית בה שכן במקום לגיון שפעל כמה מאות שנים.

חבל ארץ: רמות מנשה/ עמקים

נקודת התחלה: מבנה בסמוך לנחל המשמש כתחנת שאיבה

נקודת סיום: דרך העפר ממנה התחלנו (מסלול מעגלי)

מפת סימון שבילים: מפה מספר 4

נקודות ציון: 167490/1220002 (Lng:35.191094573055  Lat:32.57401701349287)

שילוט והכוונה במסלול: אדום 4320. לא לכל אורך הדרך בתוך האפיק ישנה הכוונה אך הדרך מאוד ברורה.

איך להגיע: הדרך המומלצת ביותר היא להגיע לצומת מגידו ולהחנות את הרכב בתחנת הדלק של “דלק” שנמצאת ממערב לצומת. מהתחנה עולים על דרך עפר שנמצאת ל גבול השדות. נחלוף על פני סכר קטן ובריכה ונמשיך ללכת בדרך זו עד שנגיע לפניה ימינה שתביא אותנו אל ערוץ הנחל

עונות מומלצות: כל השנה

משך המסלול: בסביבות שלוש שעות

מאפייני המסלול: מסלול קליל, קצר ונוח. מתאים לכל המשפחה. חלק ממנו מוצל על ידי עצי פרי כמו תאנה ותות. גם אם ישנם מים זורמים הם בכמות דלילה וניתן בקלות לדלג מעליהם על ידי מעבר מאבן לאבן. כמה שהמסלול קצר ככה ניתן למצוא בו עניין בטחנות הקמח, בשיחי הפטל הגדלים בסמוך לנחל ובכל הצמחיה במקום.

רמת קושי: קל

אורך המסלול בק”מ: כ-3 ק”מ

כניסה: חינם

חניה: מומלץ להשאיר את הרכב בתחנת הדלק שנמצאת ממערב לצומת מגידו

גישה מהחנייה ליעד: רגלי, אופניים

קליטה בקשר: תקינה

נקודת מילוי מים: אין, לבוא מצויידים

אזהרות למפגעים במסלול: בסמוך לטחנות הקמח סכנת החלקה ונפילה

מקומות להפסקה במסלול: לאורך כל המסלול ישנם מקומות מוצלים בהם ניתן לעשות הפסקה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: לאורך הנחל נוכל לראות צמחיית נחלים עשירה וסבוכה עד כדי כך שישנם מקומות בהם נצטרך לחצות את הנחל על מנת להמשיך הלאה. שיחים של פטל קדוש מלווים אותנו לאורך כל הדרך. צמחיית הנחלים כוללת גם שרך מסוג שערות שולמית שנראה באזור התעלה המזרימה מים מאחד המעיינות המזינים את הנחל. השרך שערות שולמית מוסיף למראה המיוער והקצת ג’ונגלי של המקום. כך גם עצי ערבה וקנה מצוי. באזור אחת מטחנות הקמח הפזורות על פני הנחל שבהן נטחן קמח בעזרת הכוח של זרימת המים נוכל לראות עץ נדיר בשם אולמוס שעיר שנזהה אותו בעזרת העלים המחודדים שלו. בעונת החורף ישנה פריחה עונתית של רקפות וכלניות המקשטות את מסלול הנחל וסביבתו בפריחה הצבעונית שלהן. עצי פרי כמו תאנה ותות פזורים לאורך המסלול ונותנים גם מהצל שלהם. עץ תות גדול ובולט נמצא סמוך למעיינות בתוך קרחת יער.

לינה מומלצת: באזור הנחל ניתן למצוא כמה מקומות לינה. ישנם מקומות לינה הממוקמים בקיבוצים בסביבה והם בסגנון אירוח כפרי וישנם צימרים פרטיים המיועדים למי שרוצה יותר פינוק בין מסלול הליכה אחד לאחר. נביא מזה ומזה:

פינה בעמק: אירוח כפרי שנמצא בקיבוץ מזרע, כ- 12 ק”מ מנחל קיני. במקום 73 חדרי אירוח שונים. ישנם כאלה המיועדים לזוגות, חדרים צמודי קרקע, חדרים בקומה שניה וקרא וילות. בכל מקרה, בכל אחד מסוגי החדרים תמצאו אמבטיה נעימה ומאובזרת, מטבח עם כל מה שצריך כולל מקרר ופינת קפה. בקיבוץ תמצאו הרבה מדשאות ירוקות, מקום לעשות ברביקיו, בריכת הקיבוץ הפתוחה לאורחים. קישור פינה בעמק באתר המשווה מחירים של 350 אתרים

וילה נצרת: מלון בוטיק בלב העיר נצרת הממוקמת לא הרחק מנחל קיני. במקום 18 חדרים לזוגות, לזוג עם ילד או עם שני ילדים. המלון ממוקם לא רחוק מאטרקציות הנמצאות בעיר כמו בית המעיין וכנסית סנט גבריאל. המלון מאובזר ותמצאו בחדר אמבטיה ובו מקלחת נעימה עם כל הדברים הנחוצים, אינטרנט אלחוטי, מיזוג אויר, טלויזיה. במלון ישנם חדר אוכל ומסעדה ובערב תוכלו לצאת לבתי קפה ומסעדות שישנם בקירבת המלון. קישור למלון וילה נצרת באתר המשווה מחירי 350 אתרים

מסלול: נתחיל את המסלול ליד תחנת השאיבה. ממנה ניתן לעלות לכיוון של עינות לגיו שהוא אתר ארכיאולוגי מהתקופה הרומית. במקום יש מבנה ששימש תחנת שאיבה ולצידו נוצרת בריכה קטנה בחורף. לאחר מכן נחזור חזרה לעבר תחנת השאיבה ממנה התחלנו. אין להמשיך במעלה הנחל כי זהו שטח אש במהלך השבוע. נחצה את הנחל ונלך בתוך יער ברושים לאורכה של אמת מים. אמת מים זו מוליכה לעבר טחנת קמח, שהיא אחת מתוך כמה שנפגוש במהלך המסלול. המים הניעו גלגל טחינה. נגיע לגדת הנחל הצפונית ונחצה חורשה של ברושים. שביל ההליכה הוא שביל נחל טיפוסי- צר ומפותל ובנוסף עשיר גם בצמחיה מכל צדדיו, כך שהגבוהים שבינינו יאלצו להתכופף מדי פעם. אנו מוצאים את עצמנו ליד סכר בטון קטן ממנו זורם מפל ומעליו סבך שיחי פטל שלא ניתן לעבור דרכו. יש לעקוף את אותו סבך תוך הליכה באזור סלעי וחציית ערוץ מים קטן. דרך עפר הצמודה לקיבוץ מגידו תוביל אותנו לשביל המתחבר בסופו של דבר חזרה למסלול האדום שהוא המסלול המקורי. אנו מתחברים שוב למסלול ממש בסמוך לעינות קיני. מדובר על שני מעיינות שאחד מהם נובע ממש בתוך סבך ומעל השני הוקם מבנה ומשתחררים ממנו מים בתוך תעלה. ממש בסמוך לעינות קיני ישנה רחבה חשופה שעליה מצל עץ תות גדול מאוד שנותן שפע של צל. זהו מקום מצויין לעשות בו עצירה ולנוח מעט. לאורך כל הדרך נעבור בסמוך לעצי תאנה ותות ואם אנו עושים את המסלול בקיץ נוכל להנות מפירות מתוקים גם של התות וגם של התאנה. בהמשך הנחל נראה שרידים של עוד טחנת קמח. כעת נעבור בתוך חורשה של עצי אקליפטוס. לאחר החורשה נפנה ימינה, אף על פי שהסימון האדום מורה לפנות שמאלה. נראה במקום סכר קטן ובריכה שנוצרת באפיק הנחל. מעל הבריכה נמצא גשר עתיק כנראה מהתקופה הרומית המכונה טחונת אל ג’סר. הוא כולל שלוש קשתות כאשר אחת נמצאת ממש מעל המים ומתחת לאחת ניתן ללכת. השלישית טמונה ומוסתרת בסבך הצמחיה. הגשר היווה למעשה חלק מהדרך שהובילה מהשרון דרך נחל עירון אל עבר עמק יזרעאל והגליל. מכאן חוצים את הנחל ומתחברים לדרך עפר המובילה אותנו עד לרכב. זהו מסלול אמנם קצר יחסית אך מהנה מאוד, מוצל ברובו, מלא בצמחיה, מים הן מהמעיינות והן מהבריכה שליד הסכר, בריכה אשר משמשת להשקיית השדות. גם אם לא הבאתם הרבה אוכל הדבר הוא לא כל כך נורא במיוחד באביב ובקיץ כי אז תוכלו להתכבד בפטל, תותים ותאנים שיציע לכם הנחל. טחנות הקמח ומבנה הגשר העתיק מוסיפים גם הם עוד עניין ופלפל למסלול.

אטרקציות בסביבה: אספנו כמה דברים נחמדים שתוכלו לשלב יחד עם מסלול נחל קיני, שהוא כאמור מסלול לא ארוך ואפשר בכיף לשלב איתו דברים נוספים בסביבה:

קטיף במשק ז”ק בשדה יעקב: אם לא שבעתם מהפטל והתות שבמסלול הנחל אלא הוא רק עורר בכם תאבון, תוכלו להגיע למשק ז”ק שבמושב שדה יעקב ולהנות מקטיף עצמי של מיני תותים, פטל, דובדבנים ועוד. עיקר הקטיף נעשה בעונת האביב אך יש גם מה לקטוף בקיץ. תוכלו כמובן לכרסם תוך כדי אך גם לקחת הביתה במחירים זולים מהמחירים ברשתות השיווק. מושב שדה יעקב נמצא על כביש 722, כקילומטר אחד דרומית לצומת השומרים (שסמוך לחוצות אלונים).

אתר אשכול: בבקעת נטופה נמצא אתר אשכול של חברת מקורות ובו ישנו מאגר מים גדול לטיהור. במקום הוקם מרכז המבקרים רק לפני כשנה ולכן הוא חדשני ומציע כל מיני פעילויות מעניינות ומרתקות. אתר זה נבנה לצורך טיהור מי הכינרת הנשאבים. הטיהור נעשה באמצעם ביולוגים כמו אצות אשר הושמו במאגר. במקום תוכלו להנות מסרט אודות תהליך הטיהור שבו תחוו מדי פעם שפריצים של מים, מפלים לאורך הקירות ותאורה מיוחדת ועוד מיני אפקטים משעשעים וכיפיים שעושים את הסרט לחווייתי ומהנה. לאחר מכן תוכלו לראות מתוך חדר עם קירות זכוכית את מאגר המים ולשחק משחק הרפתקאות על צילום לווייני של הארץ. הכל תוך לימוד פעילותה של חברת מקורות. חשוב ובעיקר כייפי.

 –

עריכה לשונית: עינת מנדלבאום

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם