מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקותנוף מהגלבוע שם הצלם: Tal Oz טל עוז
כללי: נחל יצפור הוא נחל אכזב אשר יורד מרכס הרי הגלבוע לבקעת בית שאן. בחורף, כשיש בו זרימת מים, הוא מהווה את אחד מיובליו של נחל הקיבוצים. דרכו של הנחל היא קצרה יחסית. הוא מתחיל את דרכו באופן מתון אבל התחתרותו בסלע הגיר וסחיפת חלקי סלעים עימו יצרו כוח רב לזרימה וכתוצאה מכך הנוף בהמשך הנחל הוא קניוני ומצוקי תלול. בשל השיפוע, המסלול הוא קצר באופן יחסי. בשתי גדות הנחל ניתן לראות גם מערות קטנות שנוצרו בסלע. הנוף הנראה בנחל הוא נוף של חורש המתחלף בהמשך לנוף חשוף המאפשר תצפיות יפות על עמק בית שאן. מסלול ההליכה הוא מגוון מבחינת התוואי שלו, הנופים שבו, סוגי הצמחים, בעלי החיים. מסלול קצר מבחינת המרחק בקילומטרים, אך בהחלט מספק אתגר, עניין וגיוון.
חבל ארץ: עמק יזרעאל, אזור הגלבוע
נקודת התחלה: בעיקול המחבר את כביש בית אלפא עם דרך נוף גלבוע.
נקודת סיום: בריכת המים בדרך לצומת מעלה גלבוע.
מפת סימון שבילים: מפה מספר 3- גליל תחתון, עמקים וגלבוע
נקודות ציון: (1893, 12101) / (335.431091334534116 , 32.49027417043043)
שילוט והכוונה במסלול: אדום
עונות מומלצות: כל השנה
משך המסלול: כשעתיים
איך להגיע: נגיע לצומת מעלה גלבוע בכביש 669. בצומת מעלה גלבוע נעלה לכיוון ההר בכביש 6666. לאחר2.5 ק”מ נפנה ימינה לדרך עפר המסומנת אדום וניסע עד לבריכת מים גדולה המהווה את סוף המסלול ולכן רכב אחד יושאר לידה. כעת נפנה שמאלה ונשוב לדרך העולה אל ההר, נכנס לתוך יערות הגלבוע ומעט לפני כביש 667 שהוא דרך נוף גלבוע נוכל להבחין בשלט חום, ומקום לחנות בצד שמאל של הכביש. בנקודה זו מתחיל המסלול
מאפייני המסלול: המסלול מתחיל בוואדי רחב ומתון שהולך ונעשה צר ומקבל אופי קניוני. בחלק זה ישנם שלושה מפלים אשר התקנת מדרגות קטנות וידיות אחיזה מקלה על הירידה בהם.
רמת קושי: קלה- בינונית, מתאימה למשפחות.
אורך המסלול בק”מ:3 ק”מ
כניסה: חינם
חניה: כיוון שהמסלול אורכי ולא מעגלי, רכב אחד יחכה בנקודת ההתחלה ביערות הגלבוע, מעט לפני כביש 667 במקום בו ישנה התרחבות של הכביש בצד שמאל. הרכב השני יחכה בנקודת הסיום שהיא בריכת המים.
קליטה בקשר: תקין
נקודת מילוי מים: אין. צריך לבוא מצוידים.
אזהרות למפגעים במסלול: בחלק הצר יותר של המסלול, במיוחד במפלים, ישנה סכנת החלקה
מקומות להפסקה במסלול: בפינות מוצלות הנמצאות לאורכו של המסלול
פריחה, בעלי חיים ומוקדי עניין עונתיים: חודשי החורף והאביב הם זמני פריחת שיא. אירוס הגלבוע שהוא המוקד המרכזי פורח בחודשים מרץ- אפריל. בין האירוסים המתהדרים בפריחתם הסגולה ניתן לראות גם נוריות אסיה, דבורניות וסחלבים. רקפות וכלניות ניתן לראות בחודשי החורף. בנוסף לפריחה העונתית כמות גדולה של גביעונית הלבנון נמצאת על גדת הנחל הימנית וכן צמחי הכלך המצוי. המצוקים מהווים בית גידול לבעלי חיים כמו שפן הסלע וכן מיני ציפורים המקננות בכוכי הסלעים. ניתן לראות מדי פעם גם פרטים של צבי ארצישראלי שנעים להם הלוך ושוב בין המצוקים וערוץ הנחל. בעלי חיים נוספים שיתכן ונפגוש בנחל אך צריך לתת להם תשומת לב היא עקרבים או נחשים. שלושה סוגי נחשים ארסיים ישנם בסביבה: הצפע הארצישראלי, האפעה והצפעוני השחור. כמובן שאין זו סיבה לוותר על הליכה במסלול. רק הגיעו עם נעליים גבוהות ואל תהפכו אבנים אם אין בכך צורך.
לינה מומלצת: באזור ניתן למצוא מגוון רחב של מקומות לינה. ישנם בתי הארחה או צימרים הפזורים בישובים באזור, בקיבוצים או כאלה השייכים למשפחות. ליקטנו על קצה המזלג כמה מהם:
בית הארחה מעיין חרוד: נמצא ממש למרגלות הגלבוע, בסמוך לבית שאן. במקום חדרים עם שירותים ומקלחות. ארוחות בחדר אוכל.
אירוח כפרי ניר דוד: 41 בקתות עץ שבהן תקבלו את כל השירותים. גודלן משתנה מיחידות המתאימות לשש נפשות, ארבע נפשות וזוגות. נמצא למרגלות הגלבוע ובקרבת גן השלושה.
המסלול: נתחיל את המסלול בחניון יצפור- חניון קטן ביערות הגלבוע בו נמצאים שולחנות פיקניק. ההליכה מתחילה במסלול רחב ומתון. בחלק זה של המסלול אפשר לראות את פריחתו של אירוס הגלבוע, יחד עם פריחה השזורה בה של מיני צמחים נוספים כמו נוריות, פרגים ואחרוני הרקפות והכלניות שעבורן תקופה זו היא סוף תקופת הפריחה. פריחה זו נוכל לראות בסוף החורף בסביבות מרץ. נמשיך במורד הנחל ונגיע למפל הראשון בסדרת מפלים קטנים. מי שרוצה לגלוש במורד המפל יכול לעשות זאת. ניתן לרדת בסמוך למפל, בשביל שעוקף אותו מצד שמאל. לאחר שנעבור עוד מדרגת סלע נוכל לראות איך הנוף לאט לאט נהיה צר ועמוק יותר. נעבור סדרה של מפלים קטנים יחסית. בשלב זה מלווה אותנו עדיין הצמחייה הנטועה. אורנים, לצד חרובים. אלה ארץ ישראלית ואלות המסטיק אשר צומחות ממש על גדת הנחל. מדי פעם ניתקל בעצי חרוב או אורן שקרסו ושוכבים ממש כמו בולי עץ לרוחב הדרך, ורומזים על סערה שכפי הנראה הייתה באזור וגרמה לקריסתם. החרובים נותנים פינות צל רחבות ונעימות בהן ניתן לעצור ולעשות הפסקה. לאחר הליכה בנוף זה, בה מלווים אותנו עצים, הופך הנחל למצוקי יותר ועמו משתנה גם הצמחייה. מצמחיה המאפיינת חורש ים תיכוני הופכת הצמחייה שבה שולטת משפחת הדגניים, במיוחד שעורת התבור ושעורת הבולבוסין. הדגניים מתפרשים על פני שטחים גדולים יוצרים נוף חשוף ונותנים תחושה של ערבה פתוחה. בחורף צבעה של הצמחייה הוא ירוק אך מיד עם תחילתם של הימים החמים יותר, עם בוא האביב, מקבלת הצמחייה צבע צהוב. הצבע הצהוב נותן תחושה של צחיחות שמאפיינת את מורדותיו המזרחיים של הגלבוע בגלל כמויות הגשמים המעטות יחסית שבו וקושי הסלע שדרכו מצליחים לחלחל רק מעט מים. בנקודה זו נפתח הנוף לתצפית על אזור עמק בית שאן. אם עד כה הלכנו במסלול מיוער, כאן המסלול חשוף ולכן נפתח לפנינו ממש חלון המשקיף על כל אזור העמק. שדות שביניהם משובצות בריכות דגים הם הנוף שייחשף לפנינו. נעבור דרך או בסמוך לשלושה מפלים נוספים גדולים ומרשימים מן הקודמים. ניתן להיעזר במדרגות אבן החצובות בסלע וידיות אחיזה שהותקנו בו. כאן גדות הנחל מתקרבות זו לזו ויוצרות נקיק צר ותלול. ככל שנתקרב למוצא הנחל אל העמק נוכל לראות את המצוקים הגבוהים והמרשימים ואת שפני הסלע המתרוצצים להם, או את אלה שיושבים להם ומתחממים בשמש. בהגיענו לחלקו התחתון של הנחל נראה כי הוא פורח פחות מחלקו העליון אך גם בו נוכל לראות בעונה מיני פרחים כמו צבעונים, מעט אירוס הגלבוע, נוריות ועוד. מסלולנו באפיק מסתיים כאשר נגיע לסלע גדול ובולט. משם נצעד עוד דרך קצרה לכיוון קבוצה של עצי אורן שנמצאת ליד עמוד חשמל, לאחר מכן נעבור שדה קוצים עד לרכב המחכה לנו ליד הבריכה. נקודה זו, מהווה נקודת מפגש לכמה נחלים: נחל האסי שהוא הסחנה, ונחל שוקק, ולפיכך יש בה מקווי מים בהם נוכל להרטיב קצת את רגלינו ופנינו ולהתרענן מעט. לאחר ההליכה בערוץ הנחל הצר, אין יפה מלראות את כל העמק פרוש לפנינו ולהגיע למקום פורה וירוק.
עריכה לשונית: עינת מנדלבאום
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.