מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותמבצר מונפורט-צילם זהר מאור. מתוך אתר פיקיוויקי
–
כללי: הגליל המערבי הוא אזור ירוק, מלא בחורש צפוף, חלקו הררי וחלקו מישורי יותר ויש בו נופים ותופעות גיאולוגיות מיוחדות כמו המערות שנוצרו בעקבות המסת הסלע עד להתמוטטותו כפי שקרה במערת קשת. אחד המסלולים היפים ביותר באזור הוא נחל כזיב. נחל כזיב הא אחד הנחלים הארוכים ביותר בגליל. סביבו ישנם שבילי הליכה רבים. ההליכה בו היא בעיקר הליכה בתוך חורש מוצל ולכן היא נעימה מאוד גם בימות הקיץ. הבריכות הטבעיות שישנן לאורכו בהן ניתן לטבול את הרגליים הופכות את המסלול למהנה עוד יותר. בעונות השנה פורחים בו פרחים שונים, כאשר לכל עונה יש את הפריחה המיוחדת לה. התצפית אל המונפורט היא מרשימה. המבצר נראה כלקוח מאיזו אגדה או שיובא לכאן מארופה. הוא עומד איתן על הסלע ומרשים במיוחד לאור המאמץ בו היתה כרוכה הבניה שלו.
חבל ארץ: גליל מערבי
נקודת התחלה: חניון המטיילים ליד מצפה הילה
נקודת סיום: חניון המטיילים ליד מצפה הילה
מפת סימון שבילים: מפה מספר 2- הגליל העליון
שילוט והכוונה במסלול: במהלך המסלול נלך בשבילים המסומנים באדום, ירוק ושחור.
נקודות ציון: (33.034, 35.24) (12711, 1731)
גישה לאזור המסלול: רגלית
עונות מומלצות: כל השנה. זהו מסלול טוב גם לקיץ כיוון שרובו מוצל והוא כולל בחלקו הליכה במים. בחורף עלול להיות בוצי וחלק לאחר ירידת הגשם. באביב המסלול יפה במיוחד ושופע פריחה.
משך המסלול: כחצי יום
מאפייני המסלול: המסלול יפהפה, ירוק ועובר כמעט כולו בתוך חורש. נחל כזיב הוא אחד הנחלים הפופולאריים ביותר לטיול באזור. יש בו נוף מגוון, כולל תצפית על מבצר המונפורט המרשים. המסלול נעשה בחלקו בירידה וחלקו בעליה, כפי שאפשר לצפות ממסלול הנמצא בליבו של הגליל המערבי בסמוך למצפים ולישובים שבמעלה ההר. במהלך המסלול נדלג בין אבנים וסלעים לבין מי הנחל הזורמים בעוצמה גבוהה יותר או פחו על פי עונות השנה אך זהו נחל איתן שתמיד יש בו זרימה של מים.
רמת קושי: בינונית
אורך המסלול בק”מ: כשבעה ק”מ
איך להגיע: תחילת המסלול ואף סופו ממוקמים בסמוך לישוב מצפה הילה. מצומת נהריה יש לפנות ימינה לכביש 89. אם אתם נמצאים באזור קיבוץ אילון סעו מן הקיבוץ מערבה לכיוון נהריה, פנו שמאלה לכביש 70 עד צומת כברי בו תפנו שוב שמאלה ותתחברו לכביש 89. כעשרה ק”מ אחרי צומת כברי יש לפנות שמאלה פעם נוספת לכיוון מצפה הילה והכפר מעיליא. נוסעים בתוך הכפר ישר ויוצאים ממנו. ממשיכים ישר לכיוון חניון המונפורט. לאחר מספר דקות, כאשר ישנו עיקול לכיוון הישוב מנות נפנה ימינה אל דרך עפר, ניסע בה כמה מאות מטרים עד לחניון בו מחנים את הרכב.
נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכסאות גלגלים או עגלות ילדים.
מקום לפיקניק: במהלך המסלול אין אמנם מקומות מסודרים לפיקניק עם שולחנות וכסאות אך ניתן כמובן לערוך פיקניק מאולתר יותר בנקודות רבות במהלך המסלול כשאתם טובלים רגליכם במים.
לעיון: הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול
כניסה: חינם
חניה: חינם
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: אין, יש להגיע מצויידים. אין לשתות ממי הנחל.
אזהרות למפגעים במסלול: המסלול כולל הליכה במים במספר קטעים וכדאי לצטייד בנעליים נוספות עימן תוכלו ללכת במים. לא מומלץ לכת במסלול מיד לאחר רדת גשמים בשל הבוץ הצפוי וסכנת החלקה. בעת טבילה בנחל או בבריכות השגיחו על ילדים קטנים היטב ואל תשתו ממי הנחל.
מקומות להפסקה במסלול: כאמור, יתן לערוך הפסקות בנקודות שונות כמו עין טמיר, טחנות הקמח שלמרגלות המונפורט, עץ החרוב העתיק ולמעשה בכל מקום בו ישנם מספר סלעים נוחים לישיבה וצל.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: נחל כזיב נמצא באזור רווי גשמים, ירוק ופורה ולפיכך יש בו פריחה רבה ומגוונת לאורך כל השנה. בחורף נוכל למצוא במיוחד בין הסלעים במקומות המוצלים והלחים רקפות שמציצות, עירית גדולה, כלניות ועוד, בקו התפר שבין החורף לאביב נראה פריחה של נוריות ומאוחר יותר גם פרגים. באביב ישנה פריחה של לוטם מרווני הלבן והמסודר ושל הלוטם השעיר הורוד והמקומט. בחודש מאי נראה פריחה לבנה וחגיגית של שושן צחור. עצים רבים ישלימו את התפאורה ויעטפו אותנו, למשל עצי דולב ואדר עם המראה הצפוני שלהם, עצי אלון מצוי ואלה ארצישראלית הים תיכוניים, עצי דפנה, כליל החורש שבאביב פריחתו הורודה בולטת ועוד.
לינה מומלצת: הגליל המערבי מלא במקומות לינה אשר רבים מהם נפלאים לחופשה מפנקת שמיועדת בעיקר למנוחה. אם אתם נופשים שבאו לחוות את הסביבה, מלון מטיילים אילון הנמצא בקרבת המסלול שלנו הוא מצויין עבורכם. המלון טבול כולו בירק, סביבו עצים וצמחיה רבה וכמובן דשא כפי שאופייני לקיבוץ. המראה שלו הוא פשוט ונעים. יש בו דירות אירוח, חדרי סטודיו וחדרים לזוגות. כולם מעוצבים בצורה נוחה ונעימה. המלון שייך ל”קבוצת מלונות מטיילים” המתמחים בתיירות מטיילת. כרטיס האורח שלהם יקנה לכם הנחות ברוב המסעדות והאטרקציות השונות שבסביבה ודרכם תוכלו לקבל מידע רב על נעשה בגליל המערבי. לאחר שסיימתם את המסלול ונחתם מעט תוכלו לטייל ברחבי הקיבוץ ולהנות מגן פסלים ממוזאיקה המיוצרת בקיבוץ ופשוט לשבת באחת מפינות הישיבה הנעימות במלון ולהנות מן האוירה הפסטורלית.
מסלול: ממגרש החניה נלך תחילה בשביל המסומן אדום לכיוון מבצר מונפורט ולאחר מכן נפנה אל הדרך הימנית. החלק הזה של המסלול הוא חשוף ברובו לשמש ולכן כדאי להתחיל את המסלול בשעות הבוקר, במיוחד בימות הקיץ. לאחר טיפוס נוכל לראות את החפיר שנמצא בין המבצר לדרך בה התקדמנו עד כה. נרד בזהירות ונגיע חפיר עצמו. קשה להבחין כי החפיר הוא מעשה ידי אדם. הוא משתלב עם הנוף בצורה מושלמת ונראה כמו גיא החרוץ בין הסלעים. סביבו ישנו חורש, אשר בהמשך ילווה אותנו ברוב חלק המסלול. בחורש ישנם עצים שונים כולל אדר סורי, בן דודו של האדר הקנדי שמקליפות הגזע שלו מכינים את המייפל. פניה שמאלה תוביל אותנו קרוב יותר אל המבצר אשר בנוי על צלע ההר. נוכל לראות את מגדל העוז אשר השתמר יפה ונראה גבוה ובולט ביחס לשאר המבצר. בהליכה מתונה יותר נתקדם לעבר ערוץ הנחל. בדרכנו נעבור דרך עץ חרוב ענק שיכול לשמש נקודה טובה למנוחה. בהמשך הדרך נעבור ליד מספר טחנות קמח מהתקופה הצלבנית. החורש הירוק, המים הזורמים ומבני האבן העתיקים של הטחנות לוקחים אותנו לזמן אחר ולמקום אחר. נמשיך עם השביל המסומן ירוק במעלה הנחל. במצוק שמולנו נמצאת קרן ברתות. אם בחרתם להגיע חודש מאי זוהי נקודה בה ניתן לראות פרחי שושן צחור בפריחתם הלבנה. לאחר מעבר של טחנת קמח נוספת וסכר קטן נמשיך עם השביל הירוק. את הצל יספקו לנו עצי דולב גבוהים ורחבי צמרת. נחצה את הנחל ונפנה ימינה. נלך לצד המים הזורמים. כאן נלך מדי פעם בתוך המים ולכן זה הזמן להחליף לסנדלים אם הבאתם. נגיע לבריכת הנקיק- בריכה עמוקה יחסית שסביבה מפלים קטנים. נמשיך עד צומת השבילים הירוק- שחור כשאנו מוקפים במצוקים תלולים. נלך עד עין טמיר. זוהי בריכה נוחה לרחצה. גם כאן נוכל להשקיף לעבר המצוק ממול ולראות מקבץ גדול של שושן צחור בחודש מאי. נחצה את הנחל ונגיע לעין טמיר במקום נביעתו. ניתן גם לכת בתוך הניקבה של המעיין כשאתם מצויידים בפנסים ומודעים לכך שתצטרכו לגלות קצת כישורי אקרובטיקה וגמישות בכדי לעבור אותה… ניתן גם לוותר על ההליכה בתוכה. נחזור לצומת השבילים הירוק שחור ונפנה להליכה בשביל השחור. זהו שביל מוצל מאוד העובר עמוק בתוך החורש. בהמשך נגיע לצומת שבילים שחור- כחול. פניה אל השביל הכחול תוביל אותנו למסלול קצר שמגיע ממש עד קרן ברתות בה נראה שושן צחור מקרוב. בעונת הפריחה ניתן לעשות מסלול טבעתי זה. ביתר העונות אפשר לוותר על השביל הכחול ולהמשיך עם השביל השחור. בין עצי חורש הירוקים יציצו אלינו בתי הישוב מצפה הילה שעד לפני מספר שנים שמו עלה בכותרות לא מעט אך כעת חזר אליו השקט יחד עם גלעד. נחצה את נחל ברתות ונצא מהחורש. נלך עוד כרבע שעה עד שנגיע אל הרכב המחכה בחניה.
אטרקציות בסביבה: אנו מציעים לכם נקודות טבע נוספות ויפות אותן תוכלו לשבץ ביתר ימי החופשה שלכם באזור:
מערת קשת: מערת קשת נמצאת בסמוך לחורבת אדמית. המערה היא למעשה קשת סלע אשר רובו התמוטט כך שנותרה רק הקשת עצמה שנראית כמו חלון. הנוף מהחלון שיצר הטבע הוא מהמם- שילוב של חורש ירוק וצפוף עם הים עד הכרמל באופק. לאמיצים ישנה אפשרות לעשות סנפלינג מהמערה עד תחתית המערה. בסמוך למערה ישנו חורש בו ישנם עצי ארז הלבנון אשר בעבר היו שכיחים מאוד באזור.
פארק גורן: אם אתם רוצים לערוך פיקניק אחרי הטיול בטרם תחזרו למלון בקיבוץ אילון, פארק גורן הוא מקום מצויין. זהו פארק גדול בו תמצאו שולחנות וכסאות מסודרים, שבילים מסודרים והמון טבע ונוף. הפארק נמצא ממש בסמוך לקיבוץ אילון, מעט דרומית מזרחית ממנו.
הערה: מפארק גורן ישנה גם גישה אל המונפורט.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.