• תַפרִיט
  • תַפרִיט
נחל מערות. לפי רישיון ויקיפדיה. צילם: ראובן ישורון.

מסלול טיול בנחל מערות: המסלול הבוטני

דף הבית » מסלול טיול בנחל מערות: המסלול הבוטני

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

צאו לטייל במסלול הבוטני המקסים של שמורת טבע נחל מערות! נחל מערות היא שמורת טבע מרהיבה באזור הכרמל, שבה גם מערות מתקופת הקדמון.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

המסלול בקצרה:

נחל מערות הוא נחל אכזב הזורם במורדותיו המערביים של הכרמל החל מרומו של ההר ועד לים. המסלול שלנו בנחל מערות הוא המסלול הבוטני, שעובר בחלקו בתוך חורש. המסלול יפגיש אתכם עם הטבע המגוון והאופייני לכרמל. אם יתמזל מזלכם, אולי תזכו לראות גם חלק מבעלי החיים המתגוררים באזור, כמו שפני סלע, עופות דורסים, תנים, חזירי בר, גיריות וציפורי שיר.

מלבד זאת, המסלול יפגיש אתכם גם עם פרהיסטוריה מרתקת. התיישבות החלה כאן עוד בתקופת האדם הקדמון. באותה תקופה, הים הגיע כמעט עד למקום תחילתו של הנחל. תוכלו לבקר במערות של האדם הקדמון בתחילת המסלול: מערת התנור, מערת הגמל ומערת הנחל.

תחילת השביל עובר בשבילים רחבים וחשופים לשמש. בהמשך, הוא עובר בשבילים צרים של חורש ובהם עצי אורן מצלים, שמאפשרים הליכה נעימה וקרירה יותר גם בקיץ. חלק מהמסלול בעלייה וכאשר צוברים גובה הנוף נפתח ומתגלה במלואו הדרו, נוף יפה הצופה מערבה וכולל את יישובי חוף הכרמל על מטעי הבננות והחממות, את מבצר עתלית ואת צמחיית הכרמל והים. שימו לב שהירידה לנחל היא מעט תלולה וטרשית.

ההליכה היא על אחריותכם בלבד. אין לעשות את המסלול לאחר גשמים מחשש להחלקה. במהלך הירידה בסלעים כדאי לסייע לילדים קטנים או למתקשים בהליכה.

רוצים לראות את המסלול על מפה? לחצו כאן.

לפני שמתחילים במסלול:
חשוב לעבור על הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול.

תוכן עניינים:

פרטים טכניים על מסלול נחל מערות

איך מגיעים למסלול?

נקודות עצירה ופיקניק

פריחה ומוקדי עניין עונתיים

לינה מומלצת באזור המסלול

תיאור המסלול

אופציות הרחבה

אטרקציות בסביבה

פרטים טכניים על מסלול נחל מערות:

רמת קושי: קל- בינוני.

אורך המסלול: כ-3 ק”מ.

משך המסלול: כשלוש שעות.

עונות מומלצות: כל השנה. מומלץ במיוחד בחורף ובאביב, כאשר ההליכה מלווה בפריחה צבעונית האופיינית לכרמל.

נקודות מילוי מים: בחניון שמורת נחל מערות ישנה נקודה למילוי מים.

חבל ארץ: כרמל.

נקודת התחלה: חניון שמורת נחל מערות.

נקודת סיום: חניון שמורת נחל מערות.

מפת סימון שבילים: מפה מספר 4- הכרמל.

שילוט והכוונה במסלול: ההליכה היא בסימון שבילים כחול.

נגישות לנכים: המסלול אינו נגיש לכיסאות גלגלים או עגלות ילדים.

קליטה טלפונית: תקינה.

איך מגיעים למסלול?

למגיעים מדרום יש לנסוע בכביש מספר 4. יש להמשיך אל צומת פראדיס, לנסוע עוד תשעה ק”מ צפונה ושם לפנות ימינה לכיוון נחל מערות. לבאים מצפון יש להמשיך עד לכניסה למושב גבע כרמל ושם להסתובב ולנסוע מעט צפונה עד לכניסה לשמורה.

נקודות ציון: (1230666, 147007)Lng:34.96566867378487  Lat:32.67050891787241

כניסה: הכניסה למסלול עצמו אינה בתשלום אך המעוניינים לבקר גם במערות יצטרכו לשלם דמי כניסה לשמורה.

חניה: חינם.

נקודות עצירה ופיקניק:

מקום לפיקניק: יש מקומות מסודרים לפיקניק בחניון נחל מערות בתחילת המסלול או בסופו.

מקומות להפסקה במסלול: חלק ניכר מהמסלול עובר בתוך יערות אורנים מוצלים. ישנן שתי חורשות אורנים הנמצאות קרוב זו לזו. ניתן לעצור להפסקה בכל אחת מהן. לפני הכניסה אל היער השני מומלץ לעשות הפסקה לתצפית על הנוף המקסים. ליד גוש הסלע הגדול והבולט אליו תגיעו לאחר ההליכה ביער השני ניתן לשבת מעט למנוחה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

בכל עונה ניתן לראות במסלול את הפריחה האופיינית לו:

בסתיו: ישנה פריחה של חצבים לבנים, גבוהים ומרשימים ולצידם סתוונית היורה הסגלגלה, שבניגוד לחצב דווקא צמודה כמעט לקרקע.

בחורף: ישנה פריחה של כרכומים, רקפות, נרקיסים וכלניות המקשטים את הסלעים במגוון צבעים.

באביב: ישנה פריחה של הנוריות, הפרגים, הסיפן בעל עלי הכותרת הוורודים, הלוטם המרווני הלבן והלוטם השעיר הוורוד והמקומט ועוד מינים שונים של פרחים המאפיינים את הכרמל.

לינה מומלצת באזור המסלול:

באזור הכרמל ניתן למצוא מקומות לינה רבים. אלה יכולים להיות צימרים ביישובי  חוף הכרמל או מלונות מפנקים בכרמל, בזיכרון יעקב או בחיפה. הנה לפניכם מספר מקומות בהם ניתן ללון:

  • המקום שלי במושבה: צימר עם חמש יחידות אירוח בזיכרון יעקב, לא רחוק ממקום המסלול. הצימר נמצא בבית אבן בו משולב גם עץ, כך שהאווירה חמימה וביתית. המקום נמצא לא רחוק מהמדרחוב של זיכרון יעקב, מקום חביב נוסף לבלות בו. בחצר תוכלו להנות משטח רחב ובו נדנדות, כורסאות נוחות וצמחיה מטופחת. עשו השוואת מחירים על המקום שלי במושבה .
  • כפר נופש דור: נמצא קרוב מאוד למסלול וממוקם ממש על חוף הים. חוף דור הוא מהחופים היפים בארץ ובו חולות לבנים ולגונות. חדרי  המלון ממוזגים, מאובזרים היטב ויש בהם מטבחון. מחוץ למבנים יש שטח רחב ידיים ומדשאות וכן מתקנים למשחק המתאימים לילדים. מצאו את המחיר הכי טוב עבור לילה בכפר נופש דור.

רוצים למצוא מלונות זולים באזור? חפשו באתר המוביל להשוואת מחירי לינות בארץ ובעולם.

תיאור המסלול:

ממגרש החנייה של שמורת טבע נחל מערות, מתחילים בהליכה קצרה מזרחה על סימון שבילים ירוק. מהר מאד מגיעים אל סימון השבילים הכחול, שהוא השביל הבוטני בו תלכו עד סוף המסלול. מתחילים בעלייה מתונה עם השביל, כאשר ככל שתתקדמו מעלה תיפרש לעיניכם תמונה רחבה יותר של יישובי חוף הכרמל. הישובים הקרובים ביותר הם המושבים גבע כרמל, צרופה וקיבוץ עין כרמל. רחוק יותר לכיוון הים ניתן לראות את עתלית שבולטת בזכות המבצר שלה.

השביל הולך ונעשה צר. מצמחיה דלילה יחסית נכנסים לתוך חורש צפוף יותר של אורנים. בחורשת האורנים המוצלת ניתן לעשות הפסקה. אם קודם לכן העצים ששלטו באזור היו האלון והאלה, כאן שולטים עצי האורן והחרוב. זאת, בשל שינויים בסוג המסלע והקרקע בין אזור תחילת המסלול לאזור בו הולכים כעת.

לאחר הליכה בחורשה, יוצאים ממנה במגמת בירידה. בשלב מסוים, תתחיל עליה לעבר חורשת האורנים הבאה. כאן ישנו מפגש עם שביל המסומן אדום. ממשיכים עם השביל הכחול ומתחילים בעלייה לעבר חורשת האורנים. בזמן העלייה, מומלץ לעצור מדי פעם כדי לצפות בנוף של הים. ביער ישנו ריכוז של פרחים, במיוחד כאלה בעלי פקעות אשר פורחים בעונתם כמו סתווניות, חבצלות, רקפות, צבעוני ההרים ועוד. ממשיכים בהליכה ביער שהיא נעימה מאוד ונעשית בירידה מתונה ובצל.

כאשר יוצאים מהיער אפשר לצפות על הרכסים הנמצאים בסמוך לשני צדי הנחל. כאן מתחילה ירידה אל עבר ערוץ הנחל. הירידה היא תלולה יחסית ונעשית בסלע דולומיט, שהוא סלע קשה שיצר טרשים עקב המסה שלו על ידי הגשמים. מגיעים לערוץ הנחל לאחר מספר דקות של ירידה מאומצת יחסית.

לאחר ההגעה לערוץ, ההליכה היא נוחה. חולפים על פני גוש סלע גדול ובולט, שמספק צל רוב שעות היום ולכן ניתן לעצור גם כאן. אם מסתכלים עליו מקרוב, אפשר לראות עליו אצות ובעלי חיים זעירים, שחיים בעיקר בסדקים ובכוכים בהם נאגרים מים.

ממשיכים בדרך ומגיעים למערה נוספת, המזרחית ביותר, שהיא מערת הגדי. התגלו במקום שלדים של אנשים שחיו במקום. למעשה, זהו סיום המסלול, הכניסה לשמורה.

אופציות הרחבה:

המסלול הגיאולוגי:

המסלול הגיאולוגי הוא מסלול מעגלי קצר, מסומן בסימון שבילים שחור, שיוצא מנקודת ההתחלה של המסלול שלנו. המסלול הגיאולוגי ייקח אתכם אל קיר המאובנים, בו ניתן לראות חורים שהיוו בית לאלפי יצורים ימיים קטנים לפני מיליוני שנים. היצורים האלה היו רודיסטים, מעין שבלולים בעלי קונכייה בצורת חרוט. בתקופות הקדומות ההם, האזור הזה היה מוצף בים. השונית התגלתה לאחר שהים נסוג ותהליכים גיאולוגיים נוספים הביאו לחשיפתה.

אורך: כ-660 מטרים.

המסלול אל המערות:

יש מסלול קצר שעובר בין שלוש המערות העיקריות של השמורה: מערת התנור, מערת הנחל ומערת הגמל, שנקראת כך משום צורתה שמזכירה דבשת גמל. ניתן לצפות גם בחיזיון אורקולי באחת המערות, בו מסבירים על חייו של האדם הקדמון. ניתן ללכת במסלול הזה באופן עצמאי, אבל מומלץ להצטרף להדרכה של צוות האתר.

הכניסה למסלול הזה מחייבת תשלום בקופות האתר.

אורך: כ-300 מטרים.

אטרקציות בסביבה:

פרדייב- השמורה האווירית:

סמוך למושב הבונים, מעט דרומה לנחל מערות, ישנו מועדון הצניחה החופשית “פרדייב”. אם אתם בעניין של חוויה מלאה באדרנלין, אתם ללא ספק צריכים לגשת לשם. מלבד הצניחה תוכלו לסייר בגלריה, לצפות במטוסים מקוריים ולשמוע את הסיפורים שמאחוריהם. ניתן גם להתנסות בטיסות וינטג’ בהן תחוו את החוויה המיוחדת של טיסה במטוסים מקוריים משנות העשרים והשלושים.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של פרדייב.

גן הפסלים בזלטון:

מקום קטן ומקסים בעין כרמל, ששווה עצירה לפני או אחרי הטיול שלכם. בגן ישנם אבני בזלת ענקיים, שמסודרים בצורת מעגל. מי שאחראי על הפסלים הוא דגן שקלובסקי.

הכניסה ללא תשלום.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם