• תַפרִיט
  • תַפרִיט
מפל התחנה בנחל עיון. צילום אודי שטיינוול. ברישיון פיקיויקי

מסלול טיול מומלץ בנחל עיון (התנור)

דף הבית » מסלול טיול מומלץ בנחל עיון (התנור)

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

המסלול מתאים לכולם, גם למשפחות. תוכלו ליהנות מיופיים של ארבעת המפלים המרהיבים, ולתצפת על מפל התנור מראש הגבעה. רוב המסלול מוצל, כך שגם בימים החמים ניתן ליהנות ממנו. תוכלו לבחור בין שתי אפשרויות – מסלול מעגלי שיחזיר אתכם למכוניתכם, או מסלול אורכי שיצריך אתכם להשאיר רכב נוסף בקצה המסלול.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

מפל התחנה בנחל עיון. צילום אודי שטיינוול. ברישיון פיקיויקי 

כללי: המסלול מתאים לכולם, גם למשפחות. תוכלו ליהנות מיופיים של ארבעת המפלים המרהיבים, ולתצפת על מפל התנור מראש הגבעה. רוב המסלול מוצל, כך שגם בימים החמים ניתן ליהנות ממנו. תוכלו לבחור בין שתי אפשרויות – מסלול מעגלי שיחזיר אתכם למכוניתכם, או מסלול אורכי שיצריך אתכם להשאיר רכב נוסף בקצה המסלול.

 

חבל ארץ:  גליל עליון.

נקודת התחלה: חניון חורשת וייס.

נקודת סיום: המסלול המעגלי יחזיר אתכם אל הרכב, בחניון חורשת וייס. המסלול האורכי מסתיים בחניון התחתון של השמורה.

מפת סימון שבילים: המסלול המעגלי מסומן במספר 2002. המסלול המוביל אל תצפית התנור מסומן במספר 2002.

שילוט והכוונה במסלול: אין. עם זאת, שילוט מלווה את המסלול לכל אורכו.

עונות מומלצות: כל השנה.

משך המסלול:  כשעתיים.

מאפייני המסלול: מתאים לכולם.

רמת קושי: קל-בינוני.

אורך המסלול בק”מ: 3 ק”מ

כניסה: יש, הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני שעת הסגירה הרשומה

שעות פתיחהבשעון קיץ: 8:00-17:00

בשעון חורף: 8:00-16:00.
בימי שישי וערבי חג: 8:00 – 15:00
בימי שבת וחג: 8:00 – 17:00

חניה: יש

04-6951519 :טלפון

קליטה בקשר: יש, לארוך כל המסלול.

נקודת מילוי מים: אין. מומלץ להצטייד במים לפני תחילת המסלול.

אזהרות למפגעים במסלול: אין לעבור את המעקה בנקודת התצפית על הנחל. בנוסף, יש להימנע מישיבה על השביל הסמוך לנחים, משום שהוא חלקלק. הכניסה למים בשמורה – אסורה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים: שיחי הרדוף, עצי ערבה, פטל, אלה ארצישראלית, אשחר וחצבים. בחורף אפשר לזהות גם רקפת, נץ החלב ועירית. באביב פורח לוע הארי.

 

הצעות לטיול ליד נחל עיון: חצר תל חי, נחל שניר, החולה, שמורת תל דן וחורשת טל.

 

איך להגיע:

למסלול יש שתי כניסות ואפשר לעשות את הטיול מכל כיוון. אך בתיאור ניתן המסלול המומלץ.

נוסעים בכביש מס’ 90 (קריית שמונה – מטולה) עד לחניון הדרומי של נחל 9. בנקודה זו מומלץ להשאיר רכב אחד, אם בחרתם במסלול האורכי. עם כלי הרכב השני ממשיכים לחלקה הצפוני של מטולה בכביש 90. פונים ימינה ברחוב הראשונה, ליד מצודת המשטרה ואל מגרש החניה, בו יחל מסלול ההליכה.

 

רקע כללי על האזור:

נחל עיון הוא נחל קטן יחסית, הזורם בין עמק עיון לעמק החולה. הנחל זורם מעל פניהם של מספר מפלים קטנים וארבעה גדולים יותר – עיון, הטחנה, האשד והתנור. כ-400 דונם מקיפים את הנחל ואלה הוגדרו כשמורת טבע. שביל ההליכה נוח ומסודר להפליא – ישנם גשרים, מדרגות ומעקות לנוחות המטיילים ורשות שמורות הטבע מטפחת את השמורה היטב.

הנחל מתחיל בעמק עיון (השייך ללבנון) ומסתיים מזרחית לקריית שמונה. תעלה מלאכותית מוליכה את מי הנחל אל החצבאני (נחל שניר).

 

מסלול:

כבר במהלך הנסיעה אל מסלול נחל עיון אפשר להרגיש את האווירה המיוחדת. מכיוון החרמון אפשר לחוש את הצינה וצלילות האוויר ומכיוון מטולה קשה לפספס את הבתים הייחודיים. זו תחושה נפלאה של חופש, טבע ושלווה.

נצא אל הדרך בחניון חורשת וייס, סמוך למטולה, נקודת המוצא שלנו. משם נצעד דרומה אל מפל עיון, שם נוכל לעצור ולהשתכשך במי הנחל – הזורם לאורך 200 מ’ – וליהנות מיופיו של המפל, שגובהו 9.2 מ’. מעל למפל עיון הוצב בעבר גשר, שהותקף ופוצץ ביוני 1946, בפעילות מתוזמנת של הפלמ”ח הידועה בשם “ליל הגשרים”. הגשר שימש מעפילים יהודים לחציית הגבול לעבר ישראל. ליד מפל עיון ניתן להבחין בצמחייה עשירה של שיחי הרדוף ועצי ערבה, ובחורף מצטרפים אליהם גם הרקפת, נץ החלב ופרח העירית.

לאחר ההפסקה הקצרה, נמשיך במדרון לכיוון מערב ונגיע למפל הטחנה. מפל זה מתנשא לגובה של 21 מ’ ומי המפל נופלים לתוך טחנת קמח ישנה. כדאי לשים לב גם לעצים העוטפים את המסלול מצדדיו, כמו האלה הארצישראלית והאשחר. שרידיה של טחנת הקמח, שפעלה עד 1920, עדיין נמצאים במקום.

ממפל הטחנה מוביל אותנו שביל למפל האשד. גובהו של המפל הוא 9.5 מ’ והוא מורכב למעשה משני מפלים הסמוכים זה לזה. מכאן נטפס אל כתף הנחל, דרך בית הקברות של המושב, עד שנגיע לנקודת התצפית לעבר מפל התנור. גבעה זו מכונה “גבעת החצבים” והיא מתהדרת בפריחה מרהיבה של חצבים בעונת הסתיו. במבט לדרום נראה את תל אבל בית מעכה, שלפי התנ”ך התקיימו בו לא מעט קרבות.

כעת נרד במסלול תלול אל מרגלות המפל הגבוה ביותר עד כה – 30 מ’. ישנן השערות שונות לגבי שמו של המפל, כאשר יש הטוענים ששמו נובע מחלקו העליון הנראה כארובת תנור, ויש הטוענים שהשם נגזר מהמילה הערבית “תנורה”, שמשמעותה חצאית ערבית מסורתית. המפל היפהפה הוא דרך נפלאה להתקרר עם תום המסלול ורגע לפני ההליכה אל הרכב.

ואם בתום המסלול תרצו עוד, אפשר לפסוע בשביל המוביל לעמדת תצפית מרהיבה ומומלצת על מפל תנור.

עריכה לשונית: דנה ברגר


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם