מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקות–
כללי: מקורותיו של נחל ציפורי נמצאים בהרי נצרת משם הוא מתחיל את זרימתו לאורך 32 קילומטרים עד שהוא נשפך לנחל קישון. בחלקו נחל ציפורי הוא נחל איתן. הוא מקבל את מימיו גם ממעיינות שבהם הוא נתקל בדרכו, ביניהם עין יבקע שהוא חלק מן המסלול שלנו. החל מעין יבקע הנחל הופך לאיתן וזורם לאורך כל השנה. מבחינה טופוגרפית הנחל עובר באזור שהוא נוף גבעות מתון, גבעותיו של הגליל התחתון. חלק מאזור אפיק הנחל מיוער בעצי אלון שמוזכרים בשמות של ישובים באזור כמו אלונים, אלוני אבא ואלון הגליל. בעבר היו באזור עצי אלון רבים, גם אלון מצוי וגם אלון התבור, אבל בעקבות נטיעה של עצים אחרים בסביבה הם פחתו. היום קיים ניסיון להחזיר את מצבם של האלונים עד כמה שניתן למה שהיה בעבר. במסלול הטיול חלק מהאזור הוא חשוף. שמו של הנחל ניתן לו בגלל קרבתו לישוב היהודי העתיק ציפורי, ישוב שהיה משגשג מבחינה כלכלית ולאחר מכן גם מבחינה דתית ורוחנית. בתקופה מסוימת שכנה בו אפילו הסנהדרין. לצערנו, הנחל בחלקו מזוהם עקב הזרמת שפכים אליו מישובים ומפעלים בסביבה. היום נעשית תכנית להבראת הנחל על ידי הפחתה בהזרמת שפכים וכן שמירה על שטחים פתוחים לאורכו הכוללים שדות ומטעים וגם אזורים מיוערים.
חבל ארץ: גליל תחתון
נקודת התחלה: קצה הישוב הבדואי כעביה
נקודת סיום: קצה הישוב כעביה
מפת סימון שבילים: מפה מספר 4- כרמל ורמות מנשה
שילוט והכוונה במסלול: שביל ההליכה מסומן כחול
נקודות ציון: (Lng:35.18900509334322 Lat:32.746840954128054) ( 1645,12408)
גישה לאזור המסלול: רגלי, אופניים
עונות מומלצות: כל השנה. אם אתם רוצים לראות את הפריחה העונתית היפה באזור, חורף ואביב הן עונות טובות. הוא פחות מומלץ בקיץ כי הוא חשוף לשמש בחלק גדול ממנו.
משך המסלול: 3-4 שעות בהליכה רגועה
מאפייני המסלול: המסלול בחלקו חשוף ובחלקו מיוער באלונים ואורנים. שבילי ההליכה בו הם צרים ומתונים. לאורך כל הדרך נראה את מימיו של הנחל אך מומלץ לא לטבול בהם. עם זאת, זהו מסלול הכולל גם רחצה במים במידה ורוצים במעיין עין יבקע אשר מימיו צלולים. חלק מהמסלול הוא בצמוד לנחל וחלקו עולה מעל הנחל ומאפשר תצפית יפה עליו ועל הנוף שסביבו.
רמת קושי: קלה
אורך המסלול בק”מ: חמישה ק”מ
איך להגיע: בצומת השומרים שאליו מגיעים מכיוון צומת התשבי אם אתם מאזור המרכז או מכיוון טבעון אם אתם מאזור חיפה, ממשיכים מזרחה לכיוון צומת ישי. בצומת ישי פנים שמאלה לכביש 77. לאחר מספר קילומטרים מגיעים לצומת זרזיר ובו פונים שמאלה לכיוון כעביה. כקילומטר לאחר מעגל תנועה שתעברו תגיעו לקצה הישוב. שם מחנים את הרכב.
נגישות לנכים: לא נגיש, לא מתאים גם לעגלות ילדים.
מקום לפיקניק: במסלול אין אזור מוגדר ומסודר לפיקניקים. ניתן להגיע לגן לאומי ציפורי שם תמצאו גם שירותים ומקום למלא מים.
הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול– נא לחצו על הקישור לעיון
כניסה: חינם
חניה: ליד הישוב כעביה
קליטה בקשר: תקינה
נקודת מילוי מים: אין, לבוא מצויידים
אזהרות למפגעים במסלול: בעין יבקע יש לשים עין על הילדים ובטחנת הנזירים הגשר המוביל אליה וגם המדרגות במבנה ללא מעקה.
מקומות להפסקה במסלול: הפסקה ניתן לעשות בטחנת הנזירים וגם בעין יבקע. ניתן גם למצוא נקודות מוצלות אחרות במהלך המסלול.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים: אזור הנחל מאופיין בכמה סוגי צמחיה. ממש בסמוך לאפיק ישנה צמחיה המאפיינת נחלים כמו פטל קדוש, ערבה שעירה, קנה מצוי, הרדוף הנחלים ועוד. באזור היותר מרוחק ישנם בוסתנים של עצי פרי האופייניים לארץ כמו תאנה, רימון, תות וזית. עצי אלון תבור ואלון מצוי וכן אורנים נמצאים לאורך המסלול ויתנו לנו חלקי מסלול מוצלים. ישנה גם הפריחה העונתית כמו חצבים, כרכומים וסתווניות בסתיו, רקפות וכלניות בחורף, נוריות, פרגים וחרציות בסוף החורף ותחילת האביב.
לינה מומלצת: באזור נחל ציפורי תוכלו למצוא מקומות לינה בכמה ישובים.
מול היער: צימר בבית לחם הגלילית שבו תוכלו להנות מאוירה כפרית אמיתית בסגנון טוסקנה. במושב המיוחד הזה בתי אבן רבים והוא טבול בחורש שבאמת נותן אווירה אירופאית. הצימר מכיל ארבעה חדרים ושתי סוויטות. כל החדרים מאובזרים היטב. יש בהם אמבטיה ומטבח חדשים ובחלק מהחדרים גם ג’קוזי. יש במקום גם ספא ומסעדה. לפרטים על מול היער
פאוזי עאזר אין: בית הארחה בנצרת העתיקה אשר נמצא במבנה אבן עתיק מלא בקשתות ומזכיר חאן מתקופות קדומות יותר. עם זאת, הוא נותן את כל השירותים, כולל אינטרנט אלחוטי חינם, טלויזיה בחדר, אמבטיה חדישה. יש בו ספריה לאורחים וניתן לקבל בלובי קפה על חשבון הבית. לפרטים על פאוזי עאזר
מסלול: נתחיל את המסלול בפאתי הישוב כעביה שבו החנינו את הרכב. נלך בעקבות השביל המסומן כחול. תחילת הדרך היא שביל פתוח, רחב וחשוף לשמש. נלך בו מספר דקות עד שנגיע לתחנה הראשונה שלנו שהיא עין יבקע. נוכל לראות בדרך צמחיית נחלים עבותה, הכוללת גם את הנענע המשובלת הטובה לתה אם הגעתם מצוידים להכנת תה, וגרגיר הנחלים שהוא בעל פריחה לבנה וניתן לאכול בו את העלים, הגבעולים והזרעים. אפשר לצרף אותו לסלט אם אתם מתכוננים בשלב מסוים להכין. מימיו של עין יבקע הם צלולים ולכן בכיף אפשר לעשות בו טבילה ורחצה. בעבר מימיו הועברו לתעלה על מנת לתת את האנרגיות לתפעול הטחנה שפעלה במקום (טחנת הנזירים אליה נגיע בהמשך). היום מימיו זורמים למבנה של בריכה. הבריכה אינה עמוקה. עומקה אינו מגיע ליותר ממטר אחד אך כמובן שלילדים קטנים יש לשים לב היטב. הבריכה מוקפת חומת אבן וסביבה יש צמחיית נחלים שופעת. לאחר שנתרחץ במעיין המקסים הזה ונתייבש נמשיך עם הנחל והשביל לכיוון מערב. שם נמשיך ללכת כשמסביבנו שדות ומטעים של הישובים בסביבה מצד אחד, ומצידנו השני נוכל להרים את עינינו ולראות עצי אלון ואורן על גבי גבעה. הישובים אותם ניתן לראות מאפיק הנחל הם נופית מצד אחד וקיבוץ הרדוף, המייצר מוצרים אורגניים רבים מצד שני. נלך עוד כחצי שעה בשביל המתון והרחב עד שנגיע אל התחנה/ טחנה הבאה שלנו: טחנת הנזירים. אל הטחנה מובל גשר אבן בצורת קשת. הטחנה עצמה היא מבנה עשוי אבן עם גג רעפים. אין ספק שבמבנה כזה שנמצא באמצע הטבע ממש על גבי הנחל יש משהו מסתורי שכאילו זורק אותנו לזמן אחר ומקום אחר. הטחנה שימשה בעבר לטחינת קמח באמצעות מי הנחל והיתה מנוהלת בידי מסדר הכרמליתים שבחיפה. בתחילת המאה ה- 20 הטחנה ננטשה בעקבות הקמת טחנות שמופעלות על ידי דיזל בהתחלה או חשמל בהמשך. המבנה שופץ לפני כמה עשרות שנים. היום הוא משמש כצימר קטן ויש בו חווה לגידולים אורגניים ומסעדה. על מנת להכנס למבנה הטחנה יש לתאם מראש טלפונית. ניתן גם להתקשר כשאתם כבר בסביבה למספר: 052-4802786 בתוך הטחנה תמצאו חדרים רחבים וגדולים שדרך החלונות שלהם תוכלו להשקיף על מי הנחל ועל הנוף שסביבו. לאחר שסיירנו והסתובבנו בטחנה, נמשיך עם השביל. מכאן השביל פונה שמאלה בעליה מתונה לכיוון חורש האלונים והאורנים שראינו מתוך ערוץ הנחל ודרך חלונות מבנה הטחנה. לאחר כמה דקות של עליה נכנס לתוך החורש ובו נטייל בין העצים והפרחים. כעת השביל הוא בחלקו מוצל ובחלקו חשוף לשמש. נוכל לנצל את האזורים המוצלים לישיבה או לפיקניק. לאחר הליכה של רבע עד חצי שעה השביל מתחיל לרדת ירידה מתונה עד ערוץ הנחל בחזרה. נלך שוב בערוץ עד שנעבור שוב ליד עין יבקע וממנו נמשיך בחזרה לעבר הישוב כעביה ואל הרכב.
אטרקציות בסביבה: ישוב שיש בו הרבה מה לעשות, לפחות ביחס לגודלו הוא בית לחם הגלילית הקרובה לנחל ציפורי. מצאנו בה כמה אטרקציות:
רפת שביל פרות החלב: כל מיני פעילויות סביב הפרות וגידולן וסביב הפקת החלב. ניתן להשתתף בהנקת עגלים, חליבה, ואפילו להכין באופן עצמאי שוקו וחמאה. ניתן לערוך במקום גם ימי הולדת או פעילות לבתי ספר. בין הפרות רואים גם תרנגולות וארנבים קטנים שאפשר ללטף. לפרטים נוספים על שביל פרות החלב
חוות דרך התבלינים: חוות דרך התבלינים קיימת בבית לחם הגלילית כבר 50 שנה והיא עוברת מדור לדור. כמובן שהיום היא בגרסה שונה לחלוטין ממה שהייתה בתחילתה. היום זהו מקום ענק, שכשתכנסו אליו תרגישו מייד את הארומה של התבלינים ותערובותיהם השונות. ישנן במקום פעילויות רבות ובחוה”מ פסח יתקיים בו פסטיבל החושים בתאריכים 26.3-1.4.13 בכל מקרה, לאורך כל השנה תוכלו להנות מסיורים בשדות החווה, הילדים וגם אתם תציירו בעזרת התבלינים, תקלעו סלים ועוד. לפרטים נוספים על חוות התבלינים בבית לחם הגלילית
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.